Dodaj do ulubionych

Jaki rowerek?

07.11.06, 21:11
Witam!
Dziadkowie chcą mojemu synkowi kupić pod choinkę rowerek! nie muszę mówić, że
będzie z niego korzystał dopiero wiosną, będzie miał wtedy 2 lata. Wstępnie
rozejrzałam się w necie i nie wiem co wybrać! Potrzebny nam rowerek z
regulowaną odległością siedziska i gumowymi kołami, wolałabym również żeby był
na stalowej ramie> MOże macie jakieś propozycjei doświadczenia.
Niżej dodaję linki z dwoma podobającymi mi się rowerkami, może któreś znacie?
www.allegro.pl/item138281672_nowy_rowerek_hauck_super_prezent_dla_pociechy_.html
www.allegro.pl/item137400991_super_rowerek_berchet_smoby_promocja_.htmlPozdrawiam
Magda
Obserwuj wątek
    • iwek33 Re: Jaki rowerek? 07.11.06, 21:30
      Ten z pierwszego linka jest chyba za mały dla dwulatka ? Drugi link coś się nie
      otwiera..
      Ja ciągle polecam Magica dla dwulatków, na stalowej ramie, koła plastikowe, ale
      z dodatkowym gumowym pasem jeżdzącym po ziemi, siedzonko regulowane i co
      istotne z pedałkami w środku, a nie w przednim kole. Na magicu dwulatki uczą
      się jeździć szybko, jest im po prostu łatwiej, bo nóżki mają w naturalnej
      pozycji, a nie gdzieś wyciągnięte do przodu.
      Wpisz w wyszukiwarkę "rowerek" , a poczytasz wiele wątków.
      Wklejam niedawny wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=51153122&a=51189015
      oraz linka z rowerekiem Magic:
      www.allegro.pl/item137194681_promocja_rewelacyjny_rowerek_dla_dzieci.html
      • foxterier Re: Jaki rowerek? 08.11.06, 11:20
        NATURALNA POZYCJA DLA DWULATKÓW, KTORE NIE OPANOWALY JESZCZE CHODZENIA W SPOSOB DOSKONALY (zazwyczaj okolo 4 roku zycia) to rower z pedałami z przodu.
        prosze o to zapytac kazdego rehabilitanta dzieciecego.
        taka pozycja to:
        zapobieganie przodowaniu miednicy
        wzmocnienie miesni brzucha istotnych dla podtrzymania kregoslupa
        na rowerku z pedalami z przodu dziecko ma male szanse na to aby skrecic kolo i przyspieszyc, w zwiazku z czym bardzo trudno sie przewrocic.

prosze abyscie konsultowaly swoje wybory z lekarzami lub rehabilitantami
        jak to sie dzieje, że firmy sprzedajace atestowane wyroby dla dzieci nie produkuja takich wynalazków jak pokazany 'magic'
        wspomniany magic ma tylko certyfikat bezpieczenstwa i nie jest sprzedawany poza allegro (wylaczam sklepy firmowe softby)

dla przypomienia (za ROZWÓJ PSYCHOMOTORYCZNY MAŁEGO DZIECKA)
        1.Etapy rozwoju lokomocji
        a) przewracanie się z boku na bok.
        b) przewracanie się z pleców na brzuszek i na odwrót ( 6 m-c)
        c) pełzanie – wykorzystanie siły rąk, nogi odgrywają rolę pomocniczą
        d) raczkowanie
        e) samodzielne stanie, trzymając się czegoś (9 m-c)
        f) pierwsze samodzielne kroki (około 1 roku)
        g) dziecko samodzielnie chodzi – kroki krótkie i niepewne, dla utrzymania równowago pomaga sobie rękami
        h) przed ukończeniem 2-go roku życia dzieci umieją chodzić bokiem, tyłem, stać na jednej nodze przy pewnej pomocy. Potrafią stąpać na czubkach palców
        i) doskonalenie chodu – zanikają współruchy, dziecko uczy się uruchamiać jedną nogę przed postawieniem drugiej.
        j) 2 lata – wspinanie się. Dziecko potrafi wejść i zejść ze schodów. Wchodzi w pozycji wyprostowane z pomocą poręczy schodów lub ręki osoby dorosłej. Do zrobienia kroku używa zawsze tej samej nogi. W tym wieku dziecko zbiegać i wbiegać na nieduże wzniesienia.
        k) 3 lata - wchodzi po schodach, stawia nogi naprzemiennie, omija przeszkody
        l) 6 lat – biegnąc unosi kolana, stawia nogi na palcach, kroki są dłuższe ruchu harmonijne.
        ł) 7 lat – porusza się podobnie do człowieka dorosłego
        m) 11-12 lat – dziecko opanowuje różnego rodzaju umiejętności sportowe (pływanie, jazda na łyżwach i nartach).
        Jazda na rowerku 3- i 2-kołowym. Drugi rok życia dzieci pchają przed siebie rowerek. W 3 lub 4-tym roku życia przy dobrych warunkach (możliwości uczenia się) każde dziecko potrafi jeździć na rowerku 3-kołowym. Około 6-tego roku życia, a czasami wcześniej dzieci dorastają do roweru 2-kołowego. Umiejętność tę wymagającą równowagi i sprawności lokomocyjnych dzieci osiągają po okresie od 6-ciu m-cy do roku ćwiczeń.

pozdrawiam
        • iwek33 Re: Jaki rowerek? 08.11.06, 14:03
          Foxterier napisała:
          "NATURALNA POZYCJA DLA DWULATKÓW, KTORE NIE OPANOWALY JESZCZE CHODZENIA W
          SPOSOB DOSKONALY (zazwyczaj okolo 4 roku zycia) to rower
          z pedałami z przodu."
          - czyli wg Ciebie dzieci mające 4 latka mają jeździć na rowerkach z pedałkami w
          przednim kole????
          Przypuszczam,że ile rehabilitantów tyle opinii. Ja spotkałam się wręcz z opinią
          przeciwną, dla dwulatków rowerek z pedałkami w przednim kole jest gorszy niż z
          przekładnią łańcuchową. Konsultowałam z dwoma lekarzami.
          A tak z życia: drugie moje dziecko jeździ na tym rowerku ( magic) od 2 roku
          życia, starszy ma już 7 lat i żadnej wady postawy. Młodszy też nie wygląda, aby
          coś mu miało dolegać. Na małym rowerku z pedałkami w przednim kole też próbował
          jeździc, ale prędzej przepukliny by dostał niż gdzieś na nim dojechał.
          • foxterier Re: Jaki rowerek? 08.11.06, 14:23
            zapewne masz racje - ilu rehabilitantów tyle opinii.
            piszac odpowiedz opieralem sie na pubklikacjach lekarzy, ktore sa podrecznikami na medycynie. w zasadzie opierajac sie na dostepnych publikacjach powinienem napisac: tak powinien jezdzic na trojkolowych do 4 roku zycia smile
            moj synek jezdzi na rowerze trojkolowym z pedalami z przodu - nie mial zadnych problemow z opanowaniem jazdy.

nie chce tutaj dyskutowac na przykladach z zycia wzietych: na moich, na Twoich dzieciach. to trosze zbyt mala proba. nikt mi oczywiscie nie zagwarantuje, że moje dziecko nie bedzie mialo problemów z apratem ruchowym dlatego ze jezdzi na takim rowerku. Tobie tez nikt nie zagwarantuje ze Twoje dzieci wychowają się bez problemów ruchowych.

przyznaje szczerze, ze przy wyborze roweru znaczenia mial tez aspekt praktyczny. rower z przekladnia lancuchową (posrednia) ma zazwyczaj 'wolne kolo' co pozwala dziecku na osiaganie zdecydowanie wyzszych predkosci niz na rowerze z przekladnia bezposrednią.
            uznalem takie rozwiazanie za zdecydowanie mniej bezpieczne podczas nauki jazdy.
            druga sprawa to owa skrecona kierownica. na klasycznej trojkolowce w zasadzie nie sposob ruszyc z mocno skreconym kolem, na 'magicu' mozna. i wedlug mnie to jest bardzo niebezpieczne.

pozdrawiam serdecznie
          • foxterier Re: Jaki rowerek? 08.11.06, 14:32
            zapomnialem o jeszcze jednym - uwazam ze 'magic' jest niebezpieczny takze z innego powodu. na moich oczach w parku na oko 2,5 latek nasladujac tate stanąl na pedalach 'magica'. chwile pozniej przelecial nad kierownicą (chyba zatrzymal sie na krawezniku)
            wydaje mi sie ze w przypadku hauck'ow , smoby'ch i kettlerów byloby to niemozliwe (choc dzieci sa w stanie wiele wyslec)

pozdrawiam
            • iwek33 Re: Jaki rowerek? 08.11.06, 15:20
              Przepraszam, myślałam, ze odpowiadam mamusi, a tu tatuśsmile
              Myślę, ze każdy rowerek może być w jakimś stopniu niebezpieczny, najważniejszy
              jest nadzór i uwaga rodziców.
              • anetina Re: Jaki rowerek? 08.11.06, 15:40
                dla dwulatka, tym bardziej wiosną będzie już sporym chłopcem, mkupcie normalny
                rowerek na 12 lub 14 calowych kółkach z bocznymi odkręcanymi kółeczkami

• ala129 Re: Jaki rowerek? 08.11.06, 20:25
      Haucka zdecydowanie sobie odpuść. Mieliśmy identyczny model. Porażkasad Niedawno
      pisałam o tym na forum. W rowerku ledwo kręcą się koła. Ten rowerek to po
      prostu bubel. Do niczego się nie nadajesad Cud, że wogóle kręcą się koła, bo w
      innym egzemplarzu wystawionym w sklepie (oglądaliśmy go przy okazji
      reklamowania naszego) koła po prostu szorowały po podłodze. Ja planuję zakup
      Kettlera Happy Air albo inny model Kettlera. Córeczka jest w tym samym wieku. W
      marcu kończy 2 lata.
    • mama-smyka Re: Jaki rowerek? 08.11.06, 21:29
      Na pewno nie Hauck! Wiele było na forum o tym bublu, ja również kiedyś pisałam.
      Naprawdę, szkoda pieniędzy.
      Drugi jest ok, ale z tego co wiem, strasznie hałasuje - plastikowe kółka.
      Polecam Magica albo jakikolwiek rowerek trójkołowy z gumowanymi kołami.
    • daria.1 Re: Jaki rowerek? 08.11.06, 23:24
      Też mamy Magica. Moja córka (2,5) jeździ na nim od 2 roku życia. Nauczyła się bardzo szybko. Byłam bardzo zadowolona dopóki nie zaczęła czuć się pewnie na rowerku i zaczęła szaleć. Dwa razy spadła, kierownica za mocno się skręca, przez to na zakręcie może zdarzyć sie upadek, brak tam hamulców (jak pedały są w kole przednim można hamować nogami), ale wypracowała sobie sama system zwalniania smile. Moje dziecko jest szalone i lubi szybko. Niestety trzba na nią uważać.
      Wydaje mi się, że nie ma super rowerków dla maluchów. Każdy ma jakieś wady. Dzieciaki są za małe, nie przewidują niebezpieczeństwa, dopiero się uczą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka