Gość: guest IP: *.* 16.06.01, 14:37 Drogie Mamy, od jakiego wieku można dziecku wyrobić normalny paszport?Czy istnieje dalej coś takiego jak wspólny paszport z rodzicem? (i czy warto coś takiego zrobić) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: Paszport IP: *.* 16.06.01, 15:00 Nie ma ograniczenia wiekowego jezeli chodzi o paszport, ja mojej corce wyrobilam jak miala niecale trzy miesiace, musza byc przy tym obydwoje rodzicow zeby pdpisac zgode,mozna chyba tez jeszcze wpisac dziecko do paszportu, ale nie jestem pewna na 100%, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Paszport IP: *.* 16.06.01, 20:42 nie mozna wpisac dziecka do paszportu! kazda osoba nawet niemowlak wyjezdzajacy z kraju musi miec osobny paszport, co jest poprzedzone procedura o ktorej mowila Edyta - czyli dwoje rodzicow przy skladaniu wniosku - ale paszport musi byc osobny i na zdjeciu musi byc samo dziecko a nie tak jak kiedys u mamusi na kolanach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Paszport IP: *.* 17.06.01, 11:10 A ja miesiąc temu złożyłam wniosek o wpisanie dziecka do mojego paszportu i nikt nie sprawiał problemów, niedługo mam odebrać! Też muszą być przy tym oboje rodzice. A wydaje mi się to o tyle sensowne, że paszport maleństwa trzeba szybko zmieniać, bo zdjęcie się dezaktualizuje. Paszport dla dziecka wprawdzie nic nie kosztuje (poza opłatą skarbową),ale nie wiem jak u was, ale w Krakowie do złożenia wniosku stoi się pół dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Paszport IP: *.* 28.06.01, 06:47 może przepisy w różnych częściach kraju są inne? mi powiedziano w Wawie że dziecka nie można wpisać do paszportu już rok temu, ale tak myślę - że może istnieje taka możliwość jeśli się ma paszport starego typu - ten sprzed wymiany? bo w nowych nawet miejsca na to nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Paszport IP: *.* 16.06.01, 22:47 Właśnie wróciłam z paszportowego, jestem na bieżąco. Potrzeba więc:1. 3 zdjęcia samego dzidziusia2. 16.50 pln w znaczkach skarbowych do nabycia na miejscu3. obydwoje rodziców z dowodami i metryką urodzenia dzieckaW okresie wakacyjnym okres oczekiwania ok. 1 miesiąca.papaania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Paszport IP: *.* 28.06.01, 07:59 Też wróciłam z paszportowego w w-wa. Potrzebowałam:1. Znaczek skarbowy za 5 zł2. 2 zdjęcia3. metrykę dziecka4. oboje rodziców z dowodami os.5. zaswiadczenie o zameldowaniu dziecka (dlatego że my oboje jestesmy zameldowani poza w-wą a dziecko w w-we)aha dziecko ma 3 lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldona Re: Paszport IP: *.* 17.06.01, 22:50 Cześć!Moja córcia ma 3,5 m-ca. Miesiąc temu wpisałam ją sobie do paszportu (po co oddzielny? za 2 lata będzie niepodobna do siebie dzisiejszej). Trzeba wypełnić wniosek jak do paszportu (pamietaj o PESEL-u dziecka), dołączyć 1 zdjęcie, znaczek skarbowy za 5 zł. Obowiązkowo powinni być i mama, i tata, z dowodami i aktem urodzenia dziecka.Kolejki są wszędzie, ale jeżeli jesteś z dzidzią to chyba Cię przepuszczą. Czekać trzeba tyle, ile na paszport, ale można porozmawiać z kierownikiem i poprosić o szybsze załatwienie.Pozdrawiam.Aldona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Paszport IP: *.* 20.06.01, 14:06 Cześć,Nasz syn ma osobny paszport od 6 miesiąca życia. Obecnie ma dwa latka i nie przeszkadza to nam w dość częstym przekraczania granicy. Straż graniczna powiedziała nam, ze w zasadzie takim paszportem może posługiwać się dziecko nawet kilka lat. Plusem OSOBNEGO paszportu jest to ze dziecko może przekraczać granice z "dowolna osoba", która może być także tata, babcia czy ciocia., niezależnie od tego czy jedzie z nami mama. Wpisanie dziecka do paszportu matki związuje niejako dziecko i matkę. A za granica mogą wydarzyć się rożne nieprzewidziane sytuacje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Paszport IP: *.* 27.06.01, 10:48 kurka wodna, spoznilam sie bo chcialam napisac dokladnie to samo co mariusz. corka moich znajomych jezdzi na paszporcie z 3 miesiaca zycia a ma juz cztery i pol roku. i nikt i nigdzie nie robi z tego problemu. poza tym o paszporcie warto pomyslec przed wakacjami, gdy w urzedach swieci pustkami. wtedy czeka sie kilka dni a zlozenie wniosku trwa pare min Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Paszport IP: *.* 27.06.01, 11:07 Dziecko musi miec wlasny paszport. Wyrabia sie go bezpłatnie. Rowniez zmiana zdjeć jest darmowa.Najtrudniejsze jest zrobienie rzeczonego zdjęcia - jak utrzymać takiego maluszka. Reszta jest bezproblemowa. Odpowiedz Link Zgłoś