IP: *.* 28.06.01, 13:48
Drogie Mamy! Czy zmieniałyście smoczki pociechom w miarę ich dorastania?? Chodzi mi o to, że np. NUK ma smoczki od 0-6 m-cy i 6-18 m-cy, itd. MOje maluchy kończą właśnie 6 m-cy i zakupiłam nowe, większe smoczki. Ich wadą jest to, że są ze znacznie cieńszej gumy niż rozmiar 1. Kiedy małe zasysają, smoczek "zapada się" i muszę go wyciągać, odczekać aż odskoczy i dopiero kontynuować karmienie, co jest denerwujące. Niestety, rozmiar 1 ma chyba za małe dziurki bo podczas podawania mleka małe badzo się denerwują. Próbowałam je powiększać (dziurki) ale bezskutecznie. Jakie smoczki polecacie (choć wiem, że jest to kwestia indywidualnego gustu malucha)??? Dodam, że karmię piersią i dokarmiam butelką.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: smoczki IP: *.* 28.06.01, 15:40
      Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale chodzi Ci o smoczki do butelki? Ja zmieniałam je sukcesywnie w miare dorastania dziecka.W tej chwili korzystam z butelek Avent"a więc smoczki są tej samej firmy 6+ z 4 dziurkami ( Michała ma roczek)Jeśli chodzi o smoczki to stosuję te samą strategię.\\\\PozdrawiamIwona
      • Gość: guest Re: smoczki IP: *.* 28.06.01, 22:41
        magdo,NUK ma 3 rodzaje grubosci dziurek: do herbaty, mleka i najgrubszy bodajze do kaszek (tego nigdy nie stosowalismy, wiec nie wiem)
    • Gość: guest Re: smoczki IP: *.* 29.06.01, 12:54
      Magdo, moje dzieciaki korzystały lub korzystajš ze smoczków nuk w sumie od 5 lat. Jestem z nich zadowolona. Zmieniałam je na większe w miarę czasu. iedy? był jeszcze trzeci rozmiar, oznaczony zielonym kolorem, od 18 miesięcy ale teraz go nie widuję. Nie zauważyłam aby rozmiary różniły się między sobš grubo?ciš gumy. Sš trzy typy dziurek od najmniejszej - do płynów, do mleka i do papek. Te ostatnie zamiast dziurki majš nacięty krzyżyk i doskonale się nadajš do kleików, kaszek i mlek oznaczonych "R" lub "GR". Ostatnio kupiłam smoczek nuk z przezroczystego lateksu ale używam go tylko do herbatki bo ten oznaczony jako do papek ma zwykłš dziurkę i nie sprawdza się przy mleku z kleikiem.
    • Gość: guest Re: smoczki IP: *.* 03.07.01, 13:10
      Miałam ten sam problem - mała zasysała, smoczek się zapadał, przez odpowietrzacz lało się mleko. Zrezygnowałam ze smoczków lateksowych i przeszłam na silikonowe. Polecam bo są łatwiejsze w utrzymaniu czystości i trwalsze. Wadą jest to, że trudno w nich powiększyć dziurkę. Na szczęście mojej małej odpowiadają dziurki fabryczne.
      • Gość: guest Re: smoczki IP: *.* 09.07.01, 17:33
        Ja natomiast dla swojego synka kupowalam i nadal kupuje smoczki 3-przeplywowe. Ich zaleta jest to ze w miare wzrostu apetytu nalezy tylko przekrecic smoczek w buzi dziecka tak aby wybrany numer byl pod noskiem i w zaleznosci od konsystencji pokarmu przekreca sie od 1(herbatki) do 3(kaszki). Uwazam je za naprawde dobre! Smoczki na dzialajace na tej samej zasadzie sa rowniez do butelek Aventu( choc oczywiscie duzo drozsze). Najwazniejsze ze zarowno mi(cenowo) jak i Krzysiowi(anatomicznie) bardzo odpowiadaly!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka