Dodaj do ulubionych

Wizyta u dentysty!

IP: *.* 17.07.01, 05:42
Mojmu synkowi 2.5 roku zaczęły szarzeć zęby jedynki górne, nie wiem , czym to jest spowodowane, wygląda na jakis nalot,albo czy ja wiem?Niby powinnam iśc do dentysty z nim , ale jak to zrobić ???Syn na 100% nie siądzie na fotelu, na kolanach moich też nie, nawet do gabinetu nie wejdzie, bo tak boi się ogólnie lekarzy, że nie wspomnę o otwarciu ust...Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej mierze?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Wizyta u dentysty! IP: *.* 17.07.01, 06:55
      Agatko, moja Olcia ma wprawdzie dopiero 16 m-cy ale ząbki już szare, szarzeją po ok 2 miesiącach od wyrżnięcia.Jesteśmy pod stałą opieką pedodonty, bardzo miła i sympatyczna pani, która zdejmuje biały fartuch gdy widzi ze dziecko sie boi. Ola jest, no nie powiem ze zachwycona ale nie boi sie panicznie, nie płacze nawet. Najważniejszy jest doświadczony w kontaktach z maluchami stomatolog. Mi poszukiwania właściwego, zajęły pół roku, mnóstwo straconego czasu, o pieniądzach nie mówiąc.Ale opłacało się. Więcej o kłopotach z ząbkami znajdziesz w dziale "ZDROWIE" w poscie "Wady zębów" . Ja niestety nie mam zbyt długiego i dużego doświadczenia, no i Ola jest dużo młodsza od Twojego synka. Ale Dorota, która podzieliła sie ze mną swoimi przejsciami w w/w poscie pewnie miałaby więcej do powiedzenia. Spróbuj nawiązać z nią kontakt.Pozdrowienia
    • Gość: guest Re: Wizyta u dentysty! IP: *.* 17.07.01, 23:00
      Witam Cię Agato!Mój synek ma 19 miesięcy ale już jest pod opieką stomatologa. Pojawiła się już próchnica (parę miesięcy po wyrżnięciu zębów), którą początkowo tez uznaliśmy za "jakiś nalot". U dzieci próchnica rozwija się bardzo szybko i gdy trafiliśmy w końcu do stomatologa była już bardzo zaawansowana. Rozpoczęło się więc leczenie ale w międzyczasie Kacper stracił już górną jedynkę. Przewrócił się na spacerze, a ząbki były już tak słabe, że je po prostu złamał. Dlatego jeżeli mogę Ci coś radzić, nauczona własnym doświadczeniem. Po pierwsze nie zwlekaj z wizytą u dentysty. Mój Kacper też płacze kiedy tata siada z nim na fotelu ale to nic w porównaniu z płaczem przy usuwaniu resztki złamanego, zjedzonego próchnicą ząbka (już przez to przeszliśmy-płakaliśmy wszyscy troje). Po drugie znajdź dobrego stomatologa, takiego z podejściem do dzieci i cierpliwego, najlepiej pedodontę. My mieliśmy to szczęście, że na takiego od razu trafiliśmy i chociaż to jest pozytywna strona tego wszystkiego. Pozdrawiam Cię serdecznie.
    • Gość: guest Re: Wizyta u dentysty! IP: *.* 18.07.01, 06:12
      W takim razie mam jeszcze jedno pytanko, gdzie mogę znaleźć takiego lekarza pedodontę, rozumiem ,że jest to taki stomatolog dziecięcy.Mieszkam na Śląsku.W książce telefonicznej nie ma lekarzy o takiej specjalizacji, więc gdzie mogłabym uzyskać jakąkolwiek informację?!
      • Gość: guest Re: Wizyta u dentysty! IP: *.* 18.07.01, 12:47
        Asia mama Kacpra!Skąd jestes? Może z Warszawy to poproszę o namiary na tego dentystę!Na forum lub na priva(niki1234@poczta.arena.plMartaP
      • Gość: guest Re: Wizyta u dentysty! IP: *.* 19.07.01, 23:56
        Trudno powiedzieć gdzie szukać takiego dziecięcego stomatologa u Was ale pewną wskazówką może być pozytywny efekt naszych poszukiwań. Otóż my poszukiwaliśmy przez "dorosłego" stomatologa, który po prostu nam kogoś polecił. Wiedziałam, że ów "dorosły" jest dobrym lekarzem, więc zaufałam jego wyborowi i na szczęście nie pomyliłam się. Myślę, że mogłoby to zadziałać i w Waszym przypadku. Przecież stomatolodzy, jak i inne profesje, znają się nawzajem w swoim środowisku. Na upartego można też skorzystać z "dorosłego" ale wiadomo, że ci, którzy pracują na co dzień z dziećmi mają do nich podejście i cierpliwość.I jeszcze do Marty: mieszkam w Łodzi, a nasza stomatolog przyjmuje w Instytucie Stomatologii AM. Myślę, że o oddział stomatologii dziecięcej mogłabyś zapytać w podobnej placówce w swoim mieście. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka