Dodaj do ulubionych

Z archiwum X...

IP: *.* 11.08.01, 09:48
W ostatnich dniach zaobserwowałam pewne tajemnicze zjawisko. Moje dziecko jest ...lewoskrętne :ouch:Wygląda to tak: Kiedy biega po pokoju to ZAWSZE robi okręgi lub elipsy w lewą stronę.Kiedy z radości kręci się w kółko to ZAWSZE w lewą stronę.Kiedy sobie tańczy to ZAWSZE w lewą stronę.Na spacerach lubi popychać swój wózek i kręcić nim - ZAWSZE w lewą stronę.Nadmieniam , że wszelkie moje próby zmiany kierunku ZAWSZE kończą się kleską - Misiu natychmiast zawraca i znowu - w lewo.Czy ktoś oprócz mnie ma dziecko tak spolaryzowane? :what:
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Z archiwum X... IP: *.* 11.08.01, 10:27
      Wiesiu! świetny ten post :lol: :lol: :lol:Idę przyglądać się moim pociechom :)) GosiaP.S A może twój maluch jest leworęczny :hello:
      • Gość: guest Re: Z archiwum X... IP: *.* 11.08.01, 10:31
        Jest praworęczny, a leworęczna jestem ja.:ouch:
        • Gość: guest Re: Z archiwum X... IP: *.* 11.08.01, 12:08
          Hmmm... Mam tylko jedno pytanie, za to calkiem serio. Ktora nozka pierwsza wchodzi na schody?Pozdrawiam
          • Gość: guest Re: Z archiwum X... IP: *.* 11.08.01, 19:06
            To teraz i ja poważnie.Na schodki pierwsza wchodzi prawa nóżka. Na początku życia Misiu miał drobny problem z wykształceniem prawej panewki biodrowej. A jak tak krąży w lewo to wydaje mi się , że lewą nóżkę lekko ciągnie, a na prawej chodzi na palcach. Pytałam moją siostrę (ma trójkę dzieci), czy to chodzenie na palcach jednej nogi jest normalne i stwierdziła, że w tym wieku (1,5 roku)w zabawie wszystkie jej dzieci tak robiły. Podkreślam, że to zjawisko występuje podczas "krążenia" ,a na prostej chdzi normalnie.
            • Gość: guest Re: Z archiwum X... ciąg dalszy IP: *.* 11.08.01, 19:25
              Zaczęło się od żartu, a teraz się przejęłam. Zacytuję jeszcze opis badania USG po zakończeniu noszenia rozpórki : " Wykształcenie panewek w obu stawach biodrowych jest prawidłowe. Jedynym odchyleniem jest minimalnie gorzej uwapnione jądro kostnienia głowy kości udowej prawej (niż lewej)". Po otrzymaniu tego opisu wraz z komentarzem, że to uwapnienie samo dojdzie do normy, u ortopedy już nie byłam.
            • Gość: guest Re: Z archiwum X...poprawka IP: *.* 11.08.01, 19:58
              Ale namieszałam. Jak krąży w lewo to LEWĄ nóżkę ( "wewnętrzną") stawia na palcach, a PRAWĄ ("zewnętrzną") troszkę ciągnie.
    • Gość: guest Re: Z archiwum X... IP: *.* 13.08.01, 19:31
      uspokajam!ostatnio,zupełnie przez przypadek , przeprowadziłam naukową rozmowę z moim znajomym nauczycielem wuefu.Zobaczył on biegającą(w lewo)po boisku Ismenkę i stwierdził,że nawet w dobrą stronę biega.Widząc moje zbaraniałe spojrzenie począł wyjaśniać,że wszyscy biegacze na stadionach,żużlowcy oraz kolarze i inni tacy mają bieżnie ustawione tak,żeby zakręcać w lewo.Wiąże się to z tym,że serce ma "końcówkę" wygiętą w lewo i dzięki temu przepływ krwi się równoważy.(nie wiem czy czegoś nie pomieszałam,ale w końcowej fazie jego wykładu Gilbert zadał mi około 10 pytań,więc miałam zaburzony odbiór).Także sprawa lewoskrętności jest wyjaśniona naukowo...
      • Gość: guest Re: Z archiwum X... IP: *.* 14.08.01, 07:44
        Dzięki, dzięki, wielkie dzięki, bo już mi ta kwestia zaczęła spędzać sen z oczu :benetton:
        • Gość: guest Re: Z archiwum X... IP: *.* 29.08.01, 11:28
          apropos lewoskrętnościMój synek bardzo często skręca głowę w lewą stronę,a poniewaz ma dopiero 2 i pół miesiaca bardzo sie martwie czy wszystko jest w pozadku.Nawet jak sie z nim bawie z prawej strony to czesto skreca głowe w lewo.Nieomieszkam spytac o to pediatre ale napiszcie drogie emamy czy to sie Wam zdazyło.Jestem szczerze zaniepokojona.Dziekuje Małgosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka