Gość: guest IP: *.* 20.08.01, 08:32 Mam troche pierza i sie zastanwiam nad tym zeby dac do przeszycia na kolderke dla niemowlaka(bedzie w zimie dopiero). Moja siostra miala (dawno temu) do wozka takie beciki tez wypchane pierzem. Jak to teraz jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: Kołderka-ale jaka? IP: *.* 20.08.01, 09:31 Obecnie raczej odchodzi się od pościeli z pierza. Dużo dzieci jest uczulonych na różne rzeczy, a pierze (zwłaszcza kacze) jest bardzo silnym alergenem. Poza tym chyba niezbyt to wygodne do utrzymania w czystości. Nie potrafię powiedzieć, z czego jest moja kołderka, ale na pewno nie z pierza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Kołderka-ale jaka? IP: *.* 23.08.01, 11:48 Aniu, ja dopiero spodziewam sie dziecka wiec nie jestem jeszcze doswiadczona w tych sprawach, ale chodze na szkole rodzenia i tam uczono nas zeby nie kupowac kolderki z pierza bo dziecko moze sie przepocic lub przydusic.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Kołderka-ale jaka? IP: *.* 23.08.01, 12:00 Ja pościel do łóżeczka kupiłam w IKEI, kołderka jest leciutka a poza tym ma przeogromny plus - można ją prać w pralce po odwirowaniu schnie natychmiast, do kompletu jest płaska poduszeczka. Minus- poszewki trzeba albo kupować w IKEI albo szyć, inne nie pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Kołderka-ale jaka? IP: *.* 23.08.01, 20:54 Tak jak pisała Agata: maluchy nie powinny spać w pościeli z pierza. Uczula, wspaniałe siedlisko dla roztoczy i trudno utrzymać w czystości. My mamy pościel Drewexu; lekka i ciepła. Do tego schnie po praniu w parę godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Kołderka-ale jaka? IP: *.* 25.08.01, 23:08 Potwierdzam to co pisały Marta i Agata - obecnie nie zaleca się pierza ze względu na uczulenia. A ja też mam kołderkę Drewexu - wymiary ma standardowe, więc nie ma problemu z dobraniem pościeli, choć mi osobiście podobają sie też pościele Drewexu.Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Kołderka-ale jaka? IP: *.* 26.08.01, 23:09 JA RADZIŁABYM KUPIĆ KOŁDERKĘ O STANDARDOWYCH WYMIARACH JAKIEJŚ FIRMY POSIADAJĄCEJ ATESTY, A POŚCIEL USZYĆ SAMEMU. OWSZEM GOTOWE POŚCIELE SĄ BARDZO ŁADNE ALE I BARDZO DROGIE. JA POPROSIŁAM O TO MAMĘ. ZIMĄ,ZAMIAST PIERZA RADZĘ DODATKOWY KOCYK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Kołderka-ale jaka? IP: *.* 31.08.01, 22:57 KASIA napisała/ł:> JA RADZIŁABYM KUPIĆ KOŁDERKĘ O STANDARDOWYCH WYMIARACH JAKIEJŚ FIRMY POSIADAJĄCEJ ATESTY, A POŚCIEL USZYĆ SAMEMU. OWSZEM GOTOWE POŚCIELE SĄ BARDZO ŁADNE ALE I BARDZO DROGIE. JA POPROSIŁAM O TO MAMĘ. ZIMĄ,ZAMIAST PIERZA RADZĘ DODATKOWY KOCYK.Jako mama małej alergiczki muszę tu coś dorzucić. Z pościelą szytą samemu trzeba uważać. Niektóre włókna, domieszki do tkanin, a zwłaszcza barwniki mogą uczulać! Zauważcie, że pościel dla dzieci (poszwy, prześcieradła) też musi mieć atesty. A wśród gotowej pościeli warto przebierać. Czasem trafia się model "z zeszłorocznej kolekcji" za połowę ceny tegorocznego hitu.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś