Dodaj do ulubionych

<<<<< Czy ktoś ma SKANER godny polecenia??? >>>>>

IP: *.* 12.12.01, 14:53
Muszę kupić skaner i potrzebuję rady. Na co zwrócić uwagę, a co jest tylko bajerem podnoszącym cenę? Wiem że są skanery, które "czytają" pismo ręczne... czy ktoś ma taki? A może są inne zalety, ułatwiające później użytkowanie? Proszę o podanie czasu skanowania i obróbki, jaki jest OCR i jaka jest przybliżona cena. Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję - Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: <<<<< Czy ktoś ma SKANER godny polecenia??? >>>>> IP: *.* 12.12.01, 19:18
      Kasiu, mam skaner SNAPSCAN 1236, Agfa. Jest to mój drugi skaner, pierwszy był też Snapscan Agfy ale wcześniejszy model. Nie pamiętam ile kosztował. Ważna rzecz w skanerze - powinien mieć SCSI (czyt. skazi i o to należy pytać). Ten skaner kupował mój Tata ale jak ja wcześniej szukalam to o to wszędzie pytałam (Tata-znawca tak kazał). Ten skaner nie jest najtańszy ale bardzo dobry. Ma już 3 lata i jest super. Brata ma 5-6- lat i chodzi bez zastrzeżeń. Pozdrawiam
      • Gość: guest Re: Skaner - AGFA IP: *.* 14.12.01, 08:40
        Wydaje mi się, że do skanera z łączem SCSI konieczna jest obsługa takiego łącza przez komputer do którego skaner ma być podłączony, a z tego co mi wiadomo nie jest to standardowe w każdym z komputerów (chyba, że sprzedają razem ze skanerem specjalną kartę do zamontowania w komputerze - ale wówczas ktoś będzie musiał zamontować tę kartę w Twoim komputerze). Np. ja mam również skaner AGFA ale z łączem USB a nie SCSI, może być jeszcze podłączenie skanera po łączu LPT(drukarkowym). Radzę abyś najpierw zorientowała się przez jakie łącze będziesz mogła podłączyć skaner do swojego komputera zanim zdecydujesz się na konkretny model.Co do Skanera AGFA (cena ok.800-900PLN), to my kupiliśmy ten skaner z tego względu, że miał możliwość skanowania negatywów i slajdów ta funkcja jest w nim realizowana bardzo dobrze (mój mąż testował inne tańsze skanery pod tym względnem i efekt był porażający - jakiś paskudny prążkowany szum). Skanowanie zdjęć również jest z satysfakcjonującą mnie jakością. Niestety nie testowałam nigdy OCR więc nie potrafię powiedzieć jak to działa.Co do niewątpliwych bajerów w skanowaniu to warto zwrócić uwagę na tzw. rozdzielczość skanowania ale optyczną. Jest jeszcze druga rozdzielczość tzw. interpolowana - jest to funkcja programistyczna (skaner nie skanuje z taką rozdzielczością, a program obsługujący skanowanie tworzy plik z wyższą rozdzielczością). Niestety w tej chwili nie jestem w stanie podać dokładnych parametrów skanera, ale jeśli coś Cię jeszcze interesuje, to chętnie spróbuję pomóc.PozdrawiamBeata
        • Gość: guest Re: Jaki OCR IP: *.* 14.12.01, 12:51
          Szczerze mówiąc na dzień dzisiejszy najważniejsza jest dla mnie obróbka tekstu, zatem pytanie dotyczy OCR. Testowaliśmy w domu różne programy - jedne były strasznie wolne, inne niedokładne. Czy istnieje ideał?
    • Gość: guest Re: <<<<< Czy ktoś ma SKANER godny polecenia??? >>>>> IP: *.* 14.12.01, 16:43
      Kasiu, polecam firmy PLUSTEC jeśli chcesz sprawdze dokładne parametry itd, czyta pism reczne itd, ale to chyba zalezy od programów a nie skanera, jest b dobry, mąż na nim obrabia zdjęcia i w ogole grafikę.... maria kosztował 600,- pln około 2 lata temu, zakupilismy w supermarkecie po prostu
    • Gość: guest Re: <<<<< Czy ktoś ma SKANER godny polecenia??? >>>>> IP: *.* 14.12.01, 17:00
      Niezły jest Adobe Photoshop. Ja mam Adobe Photoimpact- też dobry (skromniejsza wersja Photoshopa). Mam też PhotoExpress - fajny programik, łatwy w użytku, dla laików. Super zabawka. Pozdrawiam anuś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka