Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy dla rocznego malucha

IP: *.* 26.03.02, 14:18
Właśnie jestem na etapie wyboru fotelika samochodowego dla mojego rocznego synka. koleżanka polecała mi Deltim.jeszcze nie odwiedzałam sklepów, ale dzwoniłam do kilku i ceny są dość wysokie (ok. 500 zł za obicie z bawełny w foteliku do 18 kg).Na pewno korzystacie z fotelików i macie swoje zdanie na ich temat. Pomóżcie wybrać właściwy, w rozsądnej cenie. Na co zwracac uwagę?Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: Honda Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 26.03.02, 14:51
      cześćja korzystam z fotelika firmy Chicco. Rzeczywiście nie nalezy do najtańszych ale jest b. dobry (chicco Schuttle). Zdobył kilka nagród z bezpieczeństwa. Fotelik posiada 5 punktowe pasy bezpieczeństwa. Posiada regulację ułożenia fotelika. Może kupisz fotelik używany. W naszym sklepiku edziecka, b. często są ofert sprzedaży po atrakcyjnych cenach.pozdrawiamEliza
      • Gość: darek Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 27.03.02, 10:49
        poaz tym co napisała poprzedniczka, cena z przed dwóch tygodni za model bez wkładki dla niemowlaka 520PLN, pasy są 5 punktowe, duży wybór tapicerek, które łatwo zdjąć i uprać, zamontowany nawet tyłem nie lata na boki, daje się zamontowac tyłem naewt w małym samochodzie typu ClioII i klierowca może miec odsunięty fotel na maxa, dziecko siedzi w nim dosyć wysoko więc z podziwianiem krajobrazu nie ma kłopotu zmina pochylenia fotelika wykonalna jedną ręką bez uzycia siły, sporo położeń dla pasów, wysuwana tacka na podparcie nóżek dla dziecka, i najważniejsze mój mały jak usiadł w nim to nie chciał z niego wysiadać, jeżeli kwestie finansowe grają poważną role to wart uwagi jest poprzedni model tej firmy transit Jet, ma płytsze boczki od shutle i inną konstrukcję podstawy a kosztuje 315 PLN, przynajmniej tyle kosztował w sklepie gdzie kupowałem shutle, no ale od wczoraj mamy wiekszy vat na art dzieciece więc ceny poszły do góry minimum te 5%
        • Gość: magdasm Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 27.03.02, 11:00
          O jakiej wkładce piszesz, Darek? W fotelikach dla dzieci od 9 kg, są wkładki dla niemowlaków?Czy ten model jest w kilku wersjach? Ja widziałam takie Chicco po 299,00zł (chyba w Carrefourze).Magda
          • Gość: darek Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 27.03.02, 11:26
            Fotelik Chicco Shutlle jest przeznaczony dla grup wiekowych 0 i 1 czyli jest od 0kg do 18kg, jest sprzedawany zarówno z wkładka redukcyjną dla dzieci o masie poniżej 9kg, jak i bez niej, a jeżeli widziałaś w markecie to na bank albo Chicco Jet, albo byc może Chicco Transit Jet, tu cena pasuje JJet poniżej 300PLN, Transit Jet koło 300 a Shutle to granice 500 PLN.Zresztą ten o którym pisze tohttp://www.baby.com.pl/opis.php?grupa_p=5&przedm=126986&shr=0jest pokazany dokładnie
    • Gość: wiesia Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 27.03.02, 11:22
      Moje dziecko obecnie dwuletnie, od roku korzysta z powodzeniem z fotelika Maxi Cosi. Jest drogi, nie ma co ukrywać, ale ma kilka niewątpliwych zalet.Po pierwsze: można go montować w dowolnym miejscu samochodu, zarówno pasem naramiennym jak i biodrowym. Mój samochód z tyłu ma tylko pasy biodrowe i z tego powodu kilka popularnych modeli fotelików odpadło w prekwalifikacjach. Po drugie: bardzo łatwo się reguluje długość pasów, co jest o tyle istotne ,że przy sadzaniu i wyciąganiu dziecka wygodniej jest te pasy nieco poluzować , a potem jednym pociągniecie jednej ręki skrócić. Niewiele fotelików ma taką możliwość. Mój poprzedni fotelik wymagał do tego celu jednoczensnego ciągnięcia za obydwie szelki i naciskania mało wygodniego przycisku.Po trzecie: jest pięciostopniowa regulacja kąta nachylenia fotelika , z prawie leżącą włącznie, co jest o tyle istotne, że roczniak jeszcze dużo sypia, a zwłaszca podczas podróży. Po czwatre: ta regulacja jest bardzo prosta, wystarczy przycisnąc przycick regulacji jednym palcem- żadnego wysiłku, szarpania się, co się zdarza w wielu innych modelach.Po piąte :jest to fotelik bardzo wygodny dla dziecka, słyszałam od użytkowników róznych modeli, że to samo dziecko w Maxi Cosi potrafi spokojnie przesiedzieć znacznie dłużej niż w innych fotelikach.Jedyną wadę, czyli cenę (około 450zł) można obejść kupując używany fotelik z ogłoszenia.
      • Gość: darek Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 27.03.02, 11:29
        broniąc swego zakupu nie maxi cosi nie ma nic czego shutle by nie miało, a w konfrontacji real wypadł gorzej, ponadto crash testy Chicco wygrało.
        • Gość: magdasm Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 27.03.02, 11:55
          A są modele z welurową tapicerką? Jakoś te bawełniane wyglądają tandetnie. Poza tym mam Chicco Synthesis i gdy Dominik jeżdzi w butach zapinanych na przylepiec, ten mechaci obicie. Przy welurze nie będzie tego problemu.Magda
          • Gość: darek Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 27.03.02, 11:59
            asortyment tapicerkowy z tego co się zorientowałem jest od bawełny poprzez tkaniny obiciowe w tym welur do skóry i nabuku, a o welurze to słyszałem, że dzieciom plecki się pocą latem okrutnie, ja mam kolor 59 nie jest to bawełan ani welur jakaś tam tkanina, taka tapicerska bardziej, ale bardzo przyjemna w użytkowaniu
            • Gość: magdasm Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 27.03.02, 12:03
              Darek,widzę, że jesteś zorientowany w tym temacie. Gdzie moge zznaleźć w internecie te foteliki, różnych firm, żeby można było porównać funkcje, tapicerki, kolory, ceny?Magda
              • Gość: darek Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 27.03.02, 12:19
                w sklepach internetowych, chociaż też ja trochę polatałem po sieci potem zgarnołem katalogi ze sklepu z fotelikami, troche poprzymierzałem do samochodu a sklep www.baby.com.pl
        • Gość: Ania.K Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 27.03.02, 12:01
          Darku, o ile wiem Chicco ma regulacje kata nachylania taka "na zapadki" tzn. fotelik trzeba uniesc razem z dzieckiem - jest to latwe jak dziecko jeszcze jest lekkie, ale z 15 kg dzieckiem juz jest prawie niemozliwe (przynajmniej dla mnie). Maxi Cosi Priori tu wygrywa - do tej pory (17 kg) moge go pochylic do spania jedna reka z fotela kierowcy - bo on ma taka "kolyskowa" regulacje. Dla mnie super! Ale tez jest oczywscie wada takiej regulacji - fotelik wysuwa sie do przodu i dziecko ma mniej miejsca na nogi... Ale nawet w Tico dawalam sobie z tym rade :)
          • Gość: wiesia Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 27.03.02, 12:32
            AniuK: czyli 2:1 dla maxi Cosi? :bounce: :bounce: :bounce: Wiedziałam, że musi byc jakiś powód, dla którego mama wybrała właśnie Maxi Cosi - ona jest bardzo drobiazgowa przy zakupach. :jap:Ja też bez problemu mogę zmienić nachylenie Maxi Cosi jedną ręką z fotela kierowcy :-)Oczywiście ten argument nie działa na silnych mężczyzn, ale dla kobiety, zwłąszca z obolałym kręgosłupem, ma spore znaczenie.
            • Gość: Ania.K Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 27.03.02, 14:25
              Hej Wiesiu,Chicco sie mniej pochyla do spania, no i dla mnie koronnym argumentem byla ta "kolyskowa" regulacja. Bo to juz nasz drugi fotelik z grupy do 18 kg - pierwszy to byl Bebe Confort Cosmos i on mial taka regulacje jak Chicco i nie moglam sobie z tym poradzic jak Aska podrosla. Ponadto Cosmos mial za niskie oparcie - Aska szybko z niego wyrosla "na dlugosc". Maxi Cosi jest wysoki - teraz cora ma metr :) wysokosci i jeszcze jest ok, a jest przeciez zimno i jest grubo ubrana. Mysle, ze dla niektorych wada Maxi Cosi Priori moze byc tez to, ze jest on z grupy 9-18 kg i nie montuje sie tylem do kier. jazdy dla mlodszego dziecka. Ale ja osobiscie uwazam, ze nie ma bezpiecznych fotelikow od 0 do 18 kg - bo sa one za pionowe dla noworodka. Tak wiec jak stawiam na "mydelniczke" z grupy 0-13 kg dla niemowlaka, potem fotelik 9-18 i tu M-C Priori, a potem z grupy 15-36 kg (tu moim typem jest M-C Rodi lub ten nowy Bebe Confort, zdaje sie Hipsos). Pozdrawiam serdecznie!
              • Gość: darek Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 27.03.02, 14:40
                może w gwoli ścisłości ja kupowałem go i oceniałem nie dla roczniaka, tylko dla 5 miesięczniak bo z mydelniczki do 13 kg mi wyrósł łobuziak jeden :)
                • Gość: Ania.K Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 27.03.02, 15:49
                  Taaa, znam ten bol :) Mysmy mieli pozyczona "mydelniczke" do 10 kg i Aska tez wyrosla tak okolo 5 m-ca... Wiec juz dla siebie kupilismy taka z prawdziwego zdarzenia do 13 kg, w ktora miescila sie nawet do roku! Nasza byla firmy Bebeideal, duze sa tez Play (ale chyba nie az tak duze) i Maxi Cosi Citi.
        • Gość: wiesia Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 27.03.02, 12:21
          Muszę przyznać, że moja wiedza z fotelikologii jest nieco ograniczona, bo badanie rynku robiła moja mama- fundator fotelika. Nie wiem, czy Chicco brała pod uwagę, chyba nie, i nie wiem z jakich względów, być może z tak prostego, że w sklepie go nie było :what:. Porównywała na pewno z Deltimem i Babe Confort i kilkoma tanimi modelami mniej znanych firm. Z Twojego opisu faktycznie Chicco prezentuje się bardzo ciekawie i być może jest lepszy od MaxiCosi. Nie zmienia to faktu, że z mojego Maxi Cosi jestem zadowolona. Pozdrawiam :-)
    • Gość: sylwias Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 29.03.02, 11:32
      Nie wiem co to za sklep ale w żądnym jeszcze nie widziałam Deltimu za 500 zł. Ja mam Deltim "mały podróżnik" od 9 do 36 kg, z welurową (bardzo ładną i dobrze wykonaną) tapicerką i kosztował 350 zł. sylwia
    • Gość: AniamamaPrzemka Re: Fotelik samochodowy dla rocznego malucha IP: *.* 29.03.02, 23:21
      My korzystamy z fotelika Renolux - ma również wszystkie atesty, rozkłada się jednym ruchem ręki, ma dodatkowy zagłówek dla większego dziecka, korektor dla noworodka i mniejszego niemowlaka. Kosztuje ok.300 zł.Pozdrawiam. Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka