Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz fotelik

IP: *.* 08.07.02, 11:05
Cześć,Wiem że na temat fotelika samochodowego już było wiele postów (wszystkie dokładnie przeczytałam), ale nie znalazłam odpowiedzi na mój problem.Mam 11-miesięcznego bobasa i stoję przed wyborem odpowiedniego fotelika. Od kilku znajomych dowiedziałam się że foteliki do 18 kg, a więc teoretycznie, jak podaje producent, do 4 lat, wystarczają do ok. 2 lat. A to z tej prostej przyczyny że pasy (te "fotelikowe") są za krótkie.Może podpowiecie mi, który fotelik naprawdę wystarczy do 4 lat życia dziecka? (a może dłużej?)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ptaszyna Re: Jeszcze raz fotelik IP: *.* 12.07.02, 11:10
      Kupiłam foteli Bebe Confort ISEOS od 0 do 18 kg. Można go regulować tak, że uśpionego bąka można usadowić w pozycji pół-leżącej, a także można regulować boki, kiedy np. jest cieplej (zimą) ubrany. A pasy można regulować - długość i wysokość (są trzy możliwości jeśli chodzi o wysokość). Fotelik jest dosyć drogi, ale myślę że warto zainwestować jeśli często jeździsz i nie jest to zakup na pół roku, bo fotelik "rośnie" z dzieckiem.
      • Gość: anitas Re: Jeszcze raz fotelik IP: *.* 20.07.02, 13:23
        ja kupiłam dla synka fotelik Chicco Transit Jet cena ok. 400 zł. o - 18 kg. posiada regulowane pasy trzy stopnie, można ustawiać go w pięciu pozycjach od leżącej do siedzącej.Fotelik się sprawdza i szymon jest w nim przeszczęśliwy
        • Gość: iwo1 Re: Jeszcze raz fotelik IP: *.* 22.07.02, 15:12
          Widzisz to zależy jak duży jest twój synuś ,ponieważ mój Jasio w tym foteliku przestał się mieścić mając 2,5 roku .Po prostu pasy wbijały mu się w ramionka crying
      • Gość: kabat Re: Jeszcze raz fotelik IP: *.* 25.07.02, 07:01
        Polecam ISEOS świetny wynalazek, zwłaszcza rozszerzane boczne skrzydła, chyba żaden fotelik tego nie ma.Lidka i 13 miesięczny Maciek
    • Gość: gemma Re: Jeszcze raz fotelik IP: *.* 21.07.02, 21:49
      Przede wszystkim wiele zależy od tego, jak duże masz dziecko, jak szybko rosnie i przybiera na wadze. Fotelik do 18 kg może wystarczyć do 4 roku życia, o ile masz drobne dziecko. Moja Zuzka na przykład ma prawie 18 miesięcy, a waży tylko 10 kg, więc myślę, że jeszcze długi czas pojeździ w foteliku do 18 kg.Możesz kupić oczywiście większy fotelik, taki do 25 kg, ale nie ma nic za darmo. Część fotelików z tego przedziału wagowego (od 9 do 25 kg) ne ma w ogóle własnych pasów. A w przypadku dziecka tak małego, jak Twoje, osobne pasy wydają się konieczne. W każdym razie mają bardzo duży wpływ na bezpieczeństwo malucha.Podobnie jest z bokami fotelika - w przypadku fotelików do 18 kg boki sa z reguły wyższe, więc lepiej chronią małe dziecko. A w dużym foteliku dziecię może, mówiąc wprost, "latać".Poza tym z tego, co wiem, większe foteliki nie mają regulacji kąta nachylenia oparcia - czyli jeśli Twoje dziecko zaśnie w czasie podróży, będzie musiało spać na siedząco. Wydaje się więc, że musisz z czegos zrezygnowac, żeby fotelik wystarczył na dłużej. Pytanie tylko, czy warto.A, przypomniało mi się coś.Jest taki fotelik "Mały podróżnik" firmy Deltim, który wystarcza do 36 kg. Najpierw, kiedy dziecko jest małe (od 9 do 18 kg), fotelik jest umocowany na specjalnym stelażu i oparcie się rozkłada, potem, gdy dziecko przekroczy 22 kg, stelaż jest zdejmowany, ale dziecko jest wciąż przypinane pasami z fotelika. Później, dla starszych dzieci, demontuje się oparcie i zostaje tylko tzw. "podpupnik", na którym dziecko jeździ do końca. Może właśnie ten fotelik byłby dobrym rozwiązaniem dla Ciebie? Z tego, co pamiętam, jego cena jest dośc przystępna. Zajrzyj na stronęhttp://www.deltim.com.pl/produkt.asp?id=20tam znajdziesz informacje na temat tego fotelika.Uff, ale się rozpisałam...POzdrawiam :hello:gemma
      • Gość: Johasia Re: Jeszcze raz fotelik - waga jedynym kryterium? IP: *.* 25.07.02, 08:26
        Zastanawia mnie pewna sprawa - otóż na foteliku samochodowym naszej Dzidzi napisane jest, że maksymalna waga 13 kg. Ale jak się przyglądam innym dzieciom i słucham/czytam ile mierzą i ważą inne niemowlaczki dochodzę do wniosku, że waga chyba nie jest miarodajnym kryterium doboru fotelika do niemowlęcia, by w pełni chronił maleństwo. Bo co innego takie półroczne, kochane kluseczki, które przy wzroście 68 cm ważą 12 kg, a co innego moja kluska typu makaron-nitki ;-), która przy ok. 74 cm wzrostu waży "zaledwie" 8 kg. Przecież zanim ona dojdzie do prawie maksymalnej dopuszczalnej wagi swojego fotelika, to już nogi jej będą z niego wyłazić na jakieś 10 cm!Tak więc mam pytanie - na co jeszcze, oprócz wagi, muszę zwrócić uwagę przy ocenie, czy dany fotelik samochodowy jest bezpieczny dla podróżującego dzidziaka. Czy główka może wystawać ponad fotelik? Czy nóżki (zwłaszcza w fotelikach montowanych tyłem do kierunku jazdy) mogą wystawać? Itp. itd. :what:
        • Gość: Aluc Re: Jeszcze raz fotelik - waga jedynym kryterium? IP: *.* 25.07.02, 08:59
          Joasiu, mamy podobny problem, Maksio waży 7.5 kilo, a nogi już sobie kładzie na oparciu tylnego siedzenia :D głowa lada chwila zacznie wystawać, a fotelik do 10 kilojakoś nie wyobrażam sobie przesadzenia go do klasycznego starszego fotelika, zwłaszcza, że rybuń jeszcze nie siedzi samodzielnie, gdzieś czytałam, że dzieci do roku powinny być przewożone w pozycji leżącej lub półleżącej, bo to dla nich najbezpieczniejsze ze względu na budowę ciała, czyli ewentualnie fotelik z regulowanym oparciem ????dopóki pasy wystarczają, chyba nie będziemy zmieniać, ale też się zastanawiam, co dalej
        • Gość: halina Re: Jeszcze raz fotelik - waga jedynym kryterium? IP: *.* 25.07.02, 11:52
          Na pewno waga nie jest jedynym kryterium. Zreszta ostatnio usmialam sie jak norka, w prospekcie jednego z producentow fotelikow znalazlam zapewnienie, ze fotelik do 13 kg wystarcza do 18 miesiaca zycia. Niby wg wagi OK, "srednie" dzieci osiagaja 13 kg gdzies w tym wieku, tyle, że to juz nie tulko nogi im wystaja, ale w ogole malo co poza pupa im sie tam zmiesci. Poza tym chyba ze swieca trzeba by szukac poltoraroczniaka, ktory wytrzyma w pollezacym foteliku dluzej niz 5 sekund. Moje dziecko wychodzilo z piciopunktowych pasow w wieku 8 miesiecy :)
          • Gość: kabat Re: Jeszcze raz fotelik - waga jedynym kryterium? IP: *.* 26.07.02, 07:56
            Ja przy wyborze fotelika kieruję się zdrowym rozsądkiem. Owszem czytam instrukcje producenta, ale nie przejmuję się mini zbytnio. Uważam, że dziecko jeszcze nie siedzące może mieć fotelik do 18 kg. One mają funkcję ustawiania w pozycji półleżącej i dziecko nie obciąża kręgosłupa. My tak zrobiliśmy. Mały wystawał z pierwszego fotelika a jeszcze nie siedział. Kupiliśmy Bebe Confort ISEOS. Ma nie tylko regulowany kont nachylenie, ale i szrokość - rozsuwane boczne skrzydła. Jak dla mnie rewelacja. Lidka
    • Gość: bridgett Re: Jeszcze raz fotelik IP: *.* 28.07.02, 19:53
      My mamy fotelik Chicco 0-18kg, taki z wysuwanym podnóżkiem i jesteśmy z niego b. zadowoleni. Kuba ma 3 lata, 100 cm i waży 14kg. Jest raczej szczupły, ale pasy w tym foteliku są b. długie, więc myślę, że nie to będzie problemem, lecz fakt, że te pasy fotelikowe wychodzą już z najwyższej, czwartej pozycji i pewnie niedługo znajdą się niżej niż ramiona mojego syna,co zdaje się nie jest bezpieczne. Ten fotelik można kupić jnak w 2 wsjach, nnijszj i większj, (y ay tn nijszy)oba o 18kg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka