Dodaj do ulubionych

Do użytkowników fotelika samoch. Rebel Pro Jane

10.05.07, 23:44
Pojawiły siena forum opinie, ze ten fotelik jest źle wyprofilowany przez co
noworodki zmuszone są do pozycji siedzącej. Mam prośbę do osób posiadających
ten fotelik o opinie. Czy naprawdę dziecko znajduje się w pozyji siedzącej co
może mieć zły wpływ na jego kręgosłup? Czy fotelik wpięty do stelaża wózka ma
również taką pionową pozycję czy też na stelażu jest już bardziej na leżąco?
Obserwuj wątek
    • angie07 Re: Do użytkowników fotelika samoch. Rebel Pro Ja 11.05.07, 09:21
      Witaj ja też jestem mamą lipcową i mam fotelik Rebel firmy Jane, ale niestety
      nie pro. Te modele są bardzo zbliżone do siebie. Więc tak fotelik jest troszkę
      głęboki, ale to chyba nawet dobrze dziecko w samochodzie leży w nim wygodnie.
      Rozmawiałam z ortopedą on powiedział ze do roku można dziecku dowolnie naginać
      kręgosłup a to się i tak wyprostuje. Więc nie ma przeciw wskazań, zresztą one są
      tak specjalnie zrobione moim zdaniem są bezpieczniejsze. Co do pozycji fotelika
      kiedy zamontujesz go na kółkach od wózka to faktycznie dziecko jest troszkę
      bardziej w pozycji siedzącej. Mnie to nie przeszkadzało. Weź tylko pod uwagę, że
      to jeden z najmniejszych fotelików na rynku. Moja mała w 9 miesiącu musiała się
      przesiąść do większego choć waży tylko 7,5 kg.
      Wkleję Ci kilka zdjęć zobacz sama.
      Pierwsze trzy zdjęcia zrobione w lipcu.
      www.ciezarufki.brb.pl/album17/139_G
      www.ciezarufki.brb.pl/album17/196_G
      www.ciezarufki.brb.pl/album17/192_G
      następne dwa w sierpniu fotelik zamontowany na kółkach od wózka.
      www.ciezarufki.brb.pl/album18/234_G
      www.ciezarufki.brb.pl/album18/235_G
      i w grudniu mała ma 5 miesięcy
      www.ciezarufki.brb.pl/album21/468_G
      • lipcowa_mama_2007 Re: Do użytkowników fotelika samoch. Rebel Pro Ja 11.05.07, 09:39
        Po pierwsze piękna dzidzia smile GRATULACJE
        Po drugie fotelik jednak znacznie różni sie od tego, który jest obecnie w
        sprzedaży.
        Dzidzia rzeczywiście jest w pozycji prawie siedzącej, nie wiem czy to na pewno
        dobrze, ale z drugiej strony gdyby to było szkodliwe JANE nie mogłoby
        sprzedawać tych foteli. Co o tym sądzisz?
        Co do szybkiego wyrastania z fotelika, nie widzę innego rozwiązania bo nie
        sądzę żebym mogła zamontować inny fotelik do stelaża JANE a na pewno wybiorę
        wózek tej firmy.
        Może coś doradzisz?
        • angie07 Re: Do użytkowników fotelika samoch. Rebel Pro Ja 11.05.07, 10:14
          Szkodliwy ten fotelik na pewno nie jest, ja też miałam wrażenie, że po
          zamontowaniu na kółkach mała bardziej siedzi niż leży, może zdjęcia tego nie
          oddają ale tak było. Wiem jak wygląda nowy fotelik jest po prostu bardziej
          okrągły a tym samym bardziej wgłębiony. Ale montuje się na pewno pod takim samym
          kątem. Nie masz co się tym przejmować bo to na pewno nie szkodzi dziecku.
          Ja byłam bardzo zadowolona z gondoli, przewoziliśmy w niej małą w samochodzie
          (posiada pasy i homologacje). Jednak do spacerówki mam zastrzeżenia pisałam już
          kiedyś o tym forum, nie wiem czy Twój model też tak ma, ale u nas jest siedzenie
          przechylone pod kątem tak, że mała ma pupę w dole. Co jest powodem wielu jej
          krzyków, kiedy chce wszystko widzieć musi się podciągać do góry chwytając się
          pałąka, a to nie jest wygodna pozycja. Więc pierwsze 4-5 miesięcy było dobrze
          wózek zdawał egzamin po przejściu do spacerówki jest zupełnie odwrotnie nie
          jestem zadowolona, mała też nie. Wózek ma szerokie tylne koła (musi tak być żeby
          był stabilny) ale przez to często zahaczam o przeszkody kiedy przejedzie mi
          przód jadę pewnie daje a nagle uuuupppppsssss....została tył wózka. Ostatnio
          nawet nie mogłam podjechać do kasy w Albercie bo było za wąsko. Sprawdź
          dokładnie jak wygląda spacerówka i czy nie ma pochylonego siedzenia to bardzo ważne.
          • monika_wroclaw Re: Do użytkowników fotelika samoch. Rebel Pro Ja 11.05.07, 11:12
            Mojej koleżanki córka jeździła w foteliku Rebel przez 13 m-cy, a wcale mała nie
            była. Ogólnie byli bardzo zadowoleni.

Moja Nina wyrosla z fotelika maxi-cosi jak miała 8 miesięcy...
            • angie07 Re: Do użytkowników fotelika samoch. Rebel Pro Ja 11.05.07, 11:34
              Moja mała ma 10 miesięcy i nogi wystają jej poza fotelik, a to go dyskwalifikuje
              ponieważ dziecku nie powinny wystawać nóżki z fotelika- kołyski. Mała odpycha
              się nóżkami od siedzenia tak, że fotelik wychodzi z dolnego pasa, wtedy fotelik
              nie spełnia swojej funkcji. Co jest uzasadnieniem słuszności powyższej teorii.
              • lipcowa_mama_2007 Do Angie07 11.05.07, 11:38
                Drga Angie okazuje się, że nie masz racji. Według specjalistów kryterium do
                zmiany fotelika na większy to:

1. wystająca poza oparcie fotelika główka
                2. niemożność zapięcia pasów
                3. przekroczenie wagi, do której przeznaczony jest fotelik

Polecam poniższy link:

fotelik.info/pl/faq/
                • angie07 Re: Do mama _lipcowa_2007 11.05.07, 21:50
                  O tych wystających nóżkach powiedział mi sprzedawca, długo zastanawiałam się czy
                  ma rację, ale jak mała wypycha się nogami i fotelik wysuwa się z pasów to raczej
                  już nie jest bezpieczny.
                  • nelly29 Do Angie07-priv!!! 12.05.07, 18:54
            • lipcowa_mama_2007 Re: Do użytkowników fotelika samoch. Rebel Pro Ja 11.05.07, 11:35
              Znalazłam trochę ciekawych artykułów na stronie specjalizuącej się w
              bezpiecznym przewożeniu dzieci i już nie mam wątpliwości. Po pierwsze
              niemowlaka nie wozi się dłużej w foteliku niż 2 godziny, poza tym ta pozycja
              siedząca nie szkodzi mu tak więc polecam poniższy artykuł:

fotelik.info/pl/art/gondola_czy_fotelik_samochodowy,17.html
    • boziaj Re: Do użytkowników fotelika samoch. Rebel Pro Ja 11.05.07, 12:53
      używaliśmy rebel jane (ale nie pro smile)
      jest ok, starczył na przyzwoicie długo- mała miała skonczone 10m-cy, gdy
      przesiadła sie na nastepny
      nie miałam wrazenia pozycji siedzacej (w samochodzie, do wózka nie wpinałam)
      dla mnie wazna zaleta jest też to, ze jest stosunkowo lekki- nie jestem jakos
      specjalnie silna, a mieszkam na 4p (windy brak)
    • nelly29 Do agnie07 12.05.07, 06:35
      napisałam na priv
    • ksiezniczka256 Re: Do użytkowników fotelika samoch. Rebel Pro Ja 12.05.07, 10:31
      Na pewno fotelik rebel pro jest wyższy niż maxi cosi cabrio - mierzyłam ostatnio
      moje dziecko do tego drugiego, bo zaczął opierać się nogami o siedzenie i
      zastanawiałam się nad ewentualną zmianą fotelika.

Porównanie wypadło gabarytowo na korzyść jane rebel pro - fotelik jest wyższy (a
      o to głównie chodzi) i szerszy, chociaż pozycja jest faktycznie bardziej
      siedząca i mniej miejsca na nogi dla dziecka niż maxi cosi.

Niestety też mam wrażenie, że fotelik jest zbyt siedzący - chociaż to też
      kwestia samochodu i wyprofilowania siedzeń, bo fotelik zamontowany na stelażu
      wózka jest bardziej poziomy. W każdym razie mały nie prostestuje, więc jednak
      przesiadać się nie będziemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka