Dodaj do ulubionych

Jak z tymi fotelikami?

15.05.07, 16:48
zamierzamy kupić fotelik samochodowy (pierwszy bo dopiero teraz mamy
samochód) i zastanawiamy sie dlaczego jedne foteliki do 36 kg są z pasami a
inne nie. czyli przypina się tym samochodowym. Dlatego chcialam zapytać który
jest lepszy, chociaż wolałabym chyba ten z pasami bo wydaje się
bezpieczniejszy. a jesli ten fotelik bez pasów to jak się go zapina jeśli tym
pasem tzreba zapiąć dziecko a nie unieruchomić sam fotelik jak w przypadku
fotelikow z pasami. Przepraszam za nie skladne pisanie ale się śpiesze wink.
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: Jak z tymi fotelikami? 15.05.07, 17:11
      bezpieczniejszy jest fotelik z wlasnymi pieciopuntkowymi pasami ktorymi dziecko powinno byc zapiete
      do ok. 8 roku zycia. Wiekszosc rodzicow chyba jednak przerzuca juz dwulatki do fotelikow bez tychze
      pasow lub podkladki stawiajac w peirwszej kolejnosci na wygode dziecka nie zdajac sobie sprawy ze na
      dobra sprawe nawet dorosli byliby bezpieczniejsi gdyby uzywali pieciopunktowych pasow (nawet lotnicy
      czy kosmonauci takie maja chociaz nie groza im czlowoe kraksy z innymi autami). Nie wiem jak na
      polskim rynku ale w USA coraz czesciej mozna spotkac w sklepach foteliki z wlasnymi pasami
      wystarczajacymi na dlugie lata (ja celowo wybralam taki fotelik, powinien nam wystarczyc wlasnie do
      ok. 8 roku zycia).
      • edytkus Re: Jak z tymi fotelikami? 15.05.07, 17:14
        acha, dla lepszego zobrazowania. fotelik bez pasow pieciopunktowych w ktorym dziecko i fotleik sa
        przypiete jednym pasem samochodowym dziala na tej samej zasadzie co podkladka, czyli chodzi o to
        aby dziecko siedzialo wyzej majac wzrost dopasowany do wysokosci pasa na ramieniu (w foteliku
        zazwyczaj mozna pas przepuscic przez otwor umiejscawiajac go w odpowiednim miejscu).
        Najbezpieczniejszy jest fotelik z pieciopunktowymi pasami, potem fotelik bez tych pasow, a potem
        podkladka ale tylko taka z bokami oslaniajacymi biodra.
        • corrina_f1 Re: Jak z tymi fotelikami? 05.02.14, 13:15
          edytkus napisała:

> acha, dla lepszego zobrazowania. fotelik bez pasow pieciopunktowych w ktorym dz
          > iecko i fotleik sa
          > przypiete jednym pasem samochodowym dziala na tej samej zasadzie co podkladka,

Ciekawe, czemu w takim razie Roemer Kidfix XP Sict, zapinany właśnie na pasy samochodowe, jako pierwszy i jedyny uzyskał w testach najwyższą ocenę 5 ?
          Oczywiście, przy mocowaniu isofixem.
          fotelik.info/pl/testy/grupa:15-36/bezpieczenstwo/malejaco/index.html
          • corrina_f1 Re: Jak z tymi fotelikami? 05.02.14, 13:17
            Przepraszam, dopiero zauważyłam że ktoś wyciągnął stary wątek i podpięłam się z odpowiedzią do czegoś prehistorycznego.
      • dlania Re: Jak z tymi fotelikami? 15.05.07, 17:15
        Pewnie że te z pasami bezpieczniejsze.
        Te bez pasów (nasza starsza córka taki ma, bo po prostu na taki nas było stać -
        są zazwyczaj tańsze) ustawia sie na siedzeniu i zwykłe, "dorosłe" pasy przeciaga
        tak, że przytrzymuja fotelik i pasażera równocześnie.
        • dorcia1234 Re: Jak z tymi fotelikami? 15.05.07, 17:29
          jak mozesz kupic taki z wlasnymi pasami to kup - z reguly ma on tez mozliwosc
          regulowania pozycji polozenia co jest nieocenione gdy dziecko zasnie. My
          kupilismy niestety taki bez pasow i teraz na dalekiej trasie musze asekurowac
          core gdy zasnie- inaczej zwisa swobodnie na boki
          • edytkus Re: Jak z tymi fotelikami? 17.05.07, 17:33
            dorcia1234 napisała:

>mozliwosc
            > regulowania pozycji polozenia co jest nieocenione gdy dziecko zasnie.

tyle ze odchylanie oparcia jest bezpieczne tylko i wylacznie w wypadku wozenia niemowlat tylem do
            kierunku jazdy, przodem nawet dorosli nie powinni odchylac siedzen poniewaz pas wtedy jest za dlugi i
            nie przebiega tuz nad ramieniem, tzn. dluzej zajmuje aby sie naciagnal a tym samym jadacego bardziej
            wyrzuca do przodu
      • silje78 Re: Jak z tymi fotelikami? 05.02.14, 13:13
        ubawiłaś mnie. do 8 roku życia? moja córka wyrosła z obydwu fotelików z pasami w wieku 3 lat. o ile jeszcze dojeździła do ok 3,3 miesięcy w chicco key, o tyle w mac tobim mieściła się na styk w wieku trzech lat. poleć mi proszę fotelik w którym można wozić przeciętnego ośmiolatka zapiętego pasem pięciopunktowym.
    • lena99 Re: Jak z tymi fotelikami? 15.05.07, 18:53
      A które foteliki (w Polsce) do 36 kg mają pasy pięciopunktowe?
    • aanniittaa Re: Jak z tymi fotelikami? 15.05.07, 19:13
      Owszem, te foteliki z 5-punktowymi pasami są bezpieczniejsze, ale rzadko które
      foteliki mają tak długie pasy, żeby większe dziecko można było zapiąć.
    • e.chianti Re: Jak z tymi fotelikami? 15.05.07, 19:52
      A sa w ogole w Polsce foteliki z pasami 5. punktowymi dla dzieci od 16 do 36 kg?
      • gabrysia_s Re: Jak z tymi fotelikami? 15.05.07, 19:58
        Ja mam taki, ale w wersji 3 w 1 - miał własne pasy, które potem można wypiąc i
        zapinać pasem bezpieczenstwa samochodowym, a następnie zdejmując oparcie zrobić
        z niego poddupnik z oparciami. Bardzo fajny, ale nie ma szans, żeby dziecko 5-6
        letnie zapięło się pasami z fotelika. Córka ma teraz 5 i od blisko roku jeździ z
        pasami samochodowymi, a waży 15 kg.
    • witka55 folteliki z pasami 5-punktowymi 05.02.14, 11:54
      odgrzebałam stary wątek, gdyż sprawa teraz mnie interesuje.
      Przymierzamy się kupić synowi fotelik 18-36 (syn waży 17kg). Mąż uparł się na fotelik z 5-punktowymi pasami, Aae po pierwsze te foteliki są w przedziale wiekowym 9-36 lub 9-25 i nie wiem czy syna będzie można jeszcze zapiąć tymi pasami, a po drugie nie wiem jakie firmy brać po uwagę.
      Córka jeździ w foteliku Cybex Solution za 300-400zł bez takich pasów i nie wiem czy podobny kupić dla syna czy jednak szukać z pasami?
      • mea8 Re: folteliki z pasami 5-punktowymi 05.02.14, 12:02
        Fotelik, nawet z przedzialu 9-36, moze miec uzywane pasy 5 punktowe tylko do 18kg. Powyzej tej wagi pasy sie demontuje i uzywa zwyklego pasa samochodowego. Poza tym pasy nie moga wychodzic dziecku zza ramion wiec i tak dzieci sa juz na nie zwyczajnie za duze.
        • kabutka Re: folteliki z pasami 5-punktowymi 05.02.14, 12:08
          Zza ramion ?

Czy chodzi Ci o to, że pasy powinny wychodzić znad ramion tak ? a nie, że ramiona sięgają już wyżej niż najwyższe otwory w foteliku ?
          • call-una Re: folteliki z pasami 5-punktowymi 05.02.14, 12:27
            wydaje mi sie, ze chodzi o to, ze jesli ramiona beda powyzej otworow, z ktorych wychodza pasy, to przy opuszczeniu ramion bedzie za duzy luz na pasach;
            z ta jazda w 5 pkt pasach to chyba faktycznie do ok. 18kg
            tu mozna wiecej doczytac o fotelikach forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html

Byl fotelik 9-36 do 25 kg z 5pkt pasami- Romer Xtensafix, ale firma zdecydowala sie go wycofac, poniewaz w testach ADAC w przedziale 25-36 (czyli z pasem samochodowym) otrzymal slaby wynik (...)
      • beakarp Re: folteliki z pasami 5-punktowymi 05.02.14, 12:03
        wydaje mi się że te foteliki 9-cośtam to mają opcję 2w1: do 18kg z 5punktowymi pasami, a powyżej demontuje się tą wkładkę, i zapina pasem samochodowym....ale może się mylę?
        • emma_me Re: folteliki z pasami 5-punktowymi 05.02.14, 12:56
          nie mylisz się - tak właśnie jest - ale coś za coś te fotelik nie mają isofixów
          Mój młodszy syn ma taki fotelik - teraz korzysta z pasów wewnętrznych - choć raczej niedługo a ma 107 cm i niecałe 16 kg wagi ( jest drobniutki) jak będzie mu ciasno wyjmę wewnętrzną wkładkę i będzie to zwykły fotelik ale niestety bez isofixów.
          • ger_berek Re: folteliki z pasami 5-punktowymi 05.02.14, 22:13
            A dlaczego chcesz wypiąć fotel z isofixu? Fakt, że powyżej 18 kg dziecko jeździ w zwykłych pasach samochodowych, a nie w uprzęży fotelika, ale fotel dalej mocuje się za pomocą isofixa, jeśli takowy jest.
      • ger_berek Re: folteliki z pasami 5-punktowymi 05.02.14, 22:31
        Z 5-punktowymi pasami fotelika może jeździć do 25 kg w niektórych fotelikach montowanych tyłem do kierunku jazdy np. BeSafe Izi Plus czy Axkid Kidzofix
    • berciunia1 zajrzyj tutaj Forum fotelikowe 05.02.14, 18:37
      forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
      przygotuj też informacje:
      1. wiek dziecka
      2. wzrost , waga
      3. samochód (model i rocznik)
      4. budżet jakim dysponujesz

poczytaj też:
      osiemgwiazdek.blogspot.com

i fotelik.info/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka