Dodaj do ulubionych

ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ

27.05.07, 23:43
www.adac.de/Tests/Kindersicherung/Kindersitze/tab.asp?ComponentID=183194&SourcePageID=147654

Niektore noty zaskakujace.
Obserwuj wątek
    • sweet.joan Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 28.05.07, 09:50
      No i proszę: Cybex Solution S wypadł gorzej niż jego poprzednik sad
      • abosa Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 28.05.07, 10:04
        stracił "wyłącznie" na bezpieczeństywie sad
        ciekawe ...
        • sweet.joan Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 28.05.07, 10:19
          A czy ktoś zna niemiecki i mógłby przetłumaczyć, co tam piszą? Na moją głowę
          doszło coś przy zderzeniu bocznym. Ale jak to dokładnie brzmi?
          • magia Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 28.05.07, 10:39
            Mniej wiecej:
            Przeciętne (srednie) oceny przy zderzeniu czołowym oraz bocznym.
            Fotelik nie daje sie stabilnie zamontować w pojezdzie.
            • sweet.joan Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 28.05.07, 10:57
              Dzięki.
              Czyli, tak jak myślałam, doszło boczne. Bo czołowe i niestabilne zamontowanie
              już było i w Solution zwykłym.
              A z tą niestabilnością to zauważyłam, że na prostych siedzeniach faktycznie lata
              na ostrych zakrętach, lepiej jest w siedzeniach lekko pochylonych i
              wyprofilowanych - wtedy siedzi porządnie.
    • katka761 Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 28.05.07, 10:57
      a mnie totalnie zaskoczyła ocena maxi cosi tobi. w zeszłym roku adac
      przedstawił zupełnie inną ocenę - jeśli chodzi o bezpieczeństwo. a w tym
      roku??????
      • melka2006 ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ-Maxi Cosi Tob??? 28.05.07, 11:07
        no właśnie o co chodzi z fotelikiem Tobi , w tam tym roku był bezpieczny a teraz
        nie???? Właśnie go kupilismy( jakies 2 tyg. temu) i okazuje się że wyrzuciłam
        pieniądze w błoto?sad(( Czy prdukowane w 2006 różnią się od 2007??? sad((
        • donkaczka Re:Maxi Cosi Tobi 28.05.07, 11:19
          jako wade tobi jest wymienione "troche wieksze obciazenia przy uderzeniu
          bocznym" reszta w zaletach, czyli bez paniki
          ocena bezpieczenstwa - zadowalajaca smile spokojnie

wprowadzili pewnie nowe elementy do testow, stad zmiany ocen

roemer rzadzi smile jak mam na niego fisia i jak widze slusznie
          • melka2006 Re:Maxi Cosi Tobi 28.05.07, 11:50
            dzieki troche mnie pocieszylas, że rzeczywiście bez paniki.Tyle że niestety
            wymienilismy fotelik chicco (zadawalające oceny w poprzednich testach) na maxi
            cosi tobi też zadawalający smile. Trudno.Pozdrawiam
      • magia Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 28.05.07, 11:56
        Moze MC do tegorocznych modeli wprowadzilo jakies niewielkie zmiany, ktore
        mialy ulepszyc fotelik, a faktycznie go pogorszyly.
    • bamboo są nawet po polsku :) 28.05.07, 13:07
      tu zebrane wyniki testow ze wszystkich lat
      fotelik.info/pl/testy//grupa/index.html
      czekalam na te najnowsze testy, ale prawde mowiac nie wniosly one nic nowego i
      nie pomogly mi w wyborze fotelika. wiekszosc fotelikow jest w systemie isofix,
      my mamy stare auto.
      chyba kupie romer king ts plus.
      • magia Re: są nawet po polsku :) 28.05.07, 13:11
        A mozesz dac link do opisow po polsku tych z rocznika 2007,bo ja tam nie widze.
        A plusiki to i po niemiecku rozumiem smile
        • bamboo Re: są nawet po polsku :) 28.05.07, 13:27
          niestety narazie sa przetlumaczone tylko plusiki smile
    • mama-smyka Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 28.05.07, 13:08
      Jejku, a to ja jakiś czas temu pisałam na forum, że na pewno S i S Plus będą
      ulepszone, jeszcze bezpieczniejsze i że kupuję w ciemno.
      Na szczęście nie kupiłam, bo zamącił mi w głowie Kidfix, bo jednak isofix to
      isofix.
      I dobrze jak widać. smile
      • magia Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 28.05.07, 13:15
        Js czekalam na testy Adaca, zeby zobaczyc jak Kidfix wypadnie. I sie
        doczekalam smile
        Fotelik w aucie mierzylam i rewleacja, lezy jak ulal, dziecko zachwycone i choc
        ma tylko 100cm to pas idzie prawidlowoprzy najnizszym ustawieniu zaglowka.
        Do tego fotelik bedzie stal na fotelu a nie kanapie, wiec dodatkowo moge
        dowolnioe go pochylic do tylu, wiec pozycja do spanie bedzie jeszcze
        wygodniejsza dla dziecka niz w King TS Plus.

Ja tylko czkam teraz, ze moze Roemer jakis wiekszy wybor tapicerek w serii
        Classic i High wprwadzi, bo te ktore sa zupelnie mi nie odpowiadaja, a Trend
        Line to jakas poliestrowa chała.
        • loganmylove Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 28.05.07, 13:25
          Hę fajniesmile Mam Romera i wyszło, że to dobrzesmile
        • mama-smyka Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 28.05.07, 15:27
          U nas też będzie montowany na fotelu. smile
          Macie Chryslera Voyagera? smile
          Niestety mnie również kolorki nie odpowiadają, ale cóż zrobić, wezmę chyba
          Gregora.
          • donkaczka Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 28.05.07, 16:36
            nie wiem jaki jest wybor w polsce, luknijcie na niemiecki ebay, tansze sa na
            pewno, a kolorkow sporo
            mi sie podobal taki brazowy sztruksik, ale balam sie ze sie powyciera, a troche
            ma posluzyc
            kupilam w koncu kratke niebieska, w dotyku mily i ladny

baby safe mam wlasnie trendline, ma cos sztucznego, ale mala sie w nim nie poci
            pierze sie ladnie wiec bede miala porownanie z normalnym materialem
            • magia Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 28.05.07, 16:44
              W Niemczech to samo co u nas. I duzo taniej tez nie jest skoro na allegro po
              650zl bywaja.
              Ja mam Kinga Classic i taki chcialam KidFix ale ta kratka mnie odrzuca. Pewnie
              kupie jeden z 2 Highline.
              • donkaczka Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 28.05.07, 18:12
                aa bo ja widzialam na allegro po ponad 800, wiec na ebayu taniej jednak wychodzily
                z highline sztruksik mi sie wlasnie podobal, i till z classic, padlo na tilla,
                bo balam sie ze sie struksik wtrez lub wyskubie razem z jakims jedzeniem hehe
                • magia Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 28.05.07, 18:41
                  Wlasnie mnie olsnilo, ze Ty piszesz o King TS Plus a my o Kidfix smile
                  Z kinga to mi sie kilka tapicerek podoba (Susi, Anna, Indira), z kidfix zadna,
                  bo i nie ma w czym wybierac.
                  www.britax-roemer.de/produkt.php?lang=en&navid=18&action=act_dessin&id=14
                  • donkaczka Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 28.05.07, 19:37
                    no to nie mojej malej klasa wagowa
                    wczesniej byla mowa o king ts plus i tak mi utkwilo
                    kidfix dopiero mnie czeka, wiec nie zaskoczylam

isofixa rozwazalam, ale w tym samochodzie nie mam, nastepny kupimy juz z
                    isofixem, ale to za jakies poltora roku, wiec bez sensu kupowac na zapas fotelik
                    fixowy

z kidfixow faktycznie nie ma w czym wybierac, tu bym chyba gregora wziela,
                    macalam i fajny jest ten material

babysafe kupilam bez macania online i material mnie rozczarowal, ale w sumie
                    sprawdzil sie ok, choc za kolorki go nie kochalam wink)
                    • mama_ola1 Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 12.06.07, 10:54
                      W wyniku zmian w normach ECE, foteliki z systemem ISOFIX mogą być obecnie
                      używane jako uniwersalne na tylnej kanapie, jeśli są wyposażone w dodatkowe
                      górny pasek (top tether). Łączy on fotelik z dodatkowym punktem mocowania w
                      samochodzie i dzięki temu zapobiega zbyt gwałtownemu ruchowi fotelika do przodu
                      w razie zderzenia czołowego. Taki fotelik może być użyty we wszystkich modelach
                      samochodów posiadających mocowania ISOFIX oraz dodatkowy górny punkt mocujący,
                      jednak tylko w klasie wagowej od 9 do 18 kg i tylko przodem do kierunku jazdy.
                      www.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=270
                      Nic z tego nie rozumiem w kontekscie artykułu, że isofix to przyszłość.
                      • magia Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 12.06.07, 11:04
                        Nie wiem czego nie rozumiesz, dla mnie tam jest wsyzstko jasne smile
                        Jesli fotelik nie ma top tether to mozna go mocowac tylko w okreslonyc modelach
                        aut, jesli ma to w kazdym aucie z isofixem. Tak skrotow chyba o to chodzi.
                        • mama_ola1 Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 12.06.07, 13:08
                          W artykule zacytowanym przeze mnie jest informacja - tylko 9-18 kg i tylko
                          przodem do kierunku jazdy.
                          fotelik.info/pl/art/isofix,15.html na tej stronie jest pokazane
                          nosidełko dla niemowląt wpięte w isofixy. I tego nie rozumiem, widzę, że jest
                          to nowatorskie i innowacyjne rozwiązanie, ale co w takim razie z tymi normami?
                          Też mam auto z systemem isofix i teraz szukając fotelika do 36 kg nie wiem czy
                          w końcu można stosować w takich fotelikach ten system, czy jednak nie. A może
                          po prostu nie ma fotelików do 36 kg z isofixem i problem mam z głowy.
                          • magia Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 12.06.07, 14:54
                            mama_ola1 napisała:

> W artykule zacytowanym przeze mnie jest informacja - tylko 9-18 kg i tylko
                            > przodem do kierunku jazdy.

Chodzi o to, ze mocowanie top tether wystepuje tylko w fotelikach 9-18 i majac
                            je mozesz zamocowac fotelik w dowolnym aucie z isofixem. Foteliki 0-13 i 15-36
                            z isofixem nie maja tego dodatkowego uchwytu (wiec nie sa uniwersalne) i mozna
                            je mocowac w niektorych autach (liste aut z reguly mozna znalezc na stronie
                            producenta).

> Też mam auto z systemem isofix i teraz szukając fotelika do 36 kg nie wiem
                            czy
                            > w końcu można stosować w takich fotelikach ten system, czy jednak nie. A może
                            > po prostu nie ma fotelików do 36 kg z isofixem i problem mam z głowy.

Mozna, tylko nie w kazdym aucie je zamontujesz.
                            Sa foteliki 15-36 z isofixem przynajmniej 2 - Roemer Kidfix i Jane Indy Plus
                            Team.
    • alojw Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 12.06.07, 13:32
      Dziewczyny to jak to jest z tym romerem kidfix. Bezpieczny czy nie? Bo wedłu
      tego artykułu to tylko 9-18 można montować na iso fixie. Pomóżcie, bo napaliłam
      się na niego, a do końca tygodnia muszę podjąć decyzję.
      • magia Re: ADAC 2007 testy fotelikow JUZ SĄ 12.06.07, 14:59
        Nie tylko. Tylko 9-18 maja dodatkowy uchwyt (oprocz isofixu) gorny do mocowania
        w aucie, co powoduje, ze fotelik staje sie uniwersalny i mozna go zamocowac w
        kazdym aucie, ktore ma isofix. Foteliki bez tego DODATKOWEGO uchwytu mozna
        mocowac tylko w autach wskazanych przez producenta.
        Tu jest lista takich aut dla Kidfixa:
        www.britax-roemer.de/upload/download/typenliste/5/KIDFIX%
        20Typenliste.pdf
        • alojw magia... 12.06.07, 21:57
          Możesz mi jeszcze jedno wyjaśnić, bo już się pogubiłam. Fotelik chciałam
          zamontować w skodzie fabii. Nie ma jej wymienionej. Czyli nie nadaje się do
          tego samochodu? To po co jest ten iso fix w samochodzie? Jak przymierzała
          fotelik w sklepie to mi nikt nic nie mówił na ten temat. Możesz pomóc?
          • magia Re: magia... 12.06.07, 22:47
            Isofix w aucie sie przydaje, bo rozne foteliki montujesz w roznych autach. Wiec
            Kidfix moze do Fabii nie pasowac, ale Jane Indy Team byc moze bedzie ok.
            Najlepiej napisz do roemera i zapytaj o konkretny model auta, bo wg mnie ta
            lista jest niepelna.
            Przy opkazji zerknelam na inny fotelik z isofixem Roemer Duo Plus (9-18) i ten
            w Fabii mozna mocowac.
            www.britax-roemer.de/kontakt.php?lang=en&&navid=2
            www.roemer.pl/
            • mama_ola1 Re: magia... 13.06.07, 09:13
              Ale Ty specjalistka jestes smile
              Dzięki za wyjaśnienie, bo już myślałam, że albo coś jest nie tak, alebo ja
              jestem ciemna smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka