Dodaj do ulubionych

Wybór fotelika

17.06.07, 21:13
Chciałabym spytać, który fotelik samochodowy 9-18 jest lepszy. Bebe Confort -
Iseos, Maxi Cosi - Priori, Chico - Vector a może Ramatti - Venus. Prosze
doradźcie, bo czeka mnie zakup fotelika i nie wiem, który jest lepszy.
Obserwuj wątek
    • zuzalus Re: Wybór fotelika 17.06.07, 21:41
      Ja kupiłam maxio cosi tobi i jestem bardzoooo zadowolona ale wybór należy do
      Ciebie.

Ola
      • mmala6 Re: Wybór fotelika 17.06.07, 21:46
        to są różne półki cenowe. Jeżeli cena nie gra roli to podobno najlepsze są MC,
        my mamy Ramatti i jest ok.
        • benignusia Re: Wybór fotelika 17.06.07, 22:04
          zdecydowanie maxi cosi ew bebe confort.my mamy priori,i nie dość ze
          bezpieczny,to mała potrafi sie w nim solidnie wyspać.w tobi niestety niecrying
          • zuzalus Dlaczego w Tobi nie??? 17.06.07, 23:21
            A dlaczego w Tobi nie??? Moja Mała śpi jak zabita rozkładam jej na najbardziej
            płaską pozycję i już, ma wygodnie o ile fotelik może być wygodny smile))
            Ola
            • benignusia Re: Dlaczego w Tobi nie??? 18.06.07, 15:24
              bo priori rozkłada sie bardziejwinka moje dziecko jak śpi lubi leżeć,w tobi
              przeszkadzał jej ten zagłówek,choć mnie ten fotelik sie bardzo podobał.....
    • monikaa13 Re: Wybór fotelika 18.06.07, 08:16
      ja tez na podobnym etapie, powoli szukam fotelika 9 -18, naczytalam sie
      artykolow , forum itp naogldalam testow i wyszlo ze najlepszy bedzie fotelik
      romer king
      z tych co ty podalas, wybralabym maxi cosi

chcilam wybrac coneco zenith, ale jak sobie poczytalam i poogladalam,
      stwierdzilam ze bezpieczenstwo dziecka jest najwazniejsze
      • a.dka Re: Wybór fotelika 18.06.07, 10:26
        Ja tez poszukuje fotelika i zastanawiam sie nad maxi cosi priori, ale chyba
        kupie uzywany. Znalazlam na allegro tez romera
        www.allegro.pl/show_item.php?item=205210456&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.
        i zastanawiam sie, skori Monika pisala ze sa najlepsze, a ten nie ma wysokiej
        ceny to moze warto kupic chyba ze te o ktorych ona pisze sa inne. Z tego co
        przegladalam to romery sa drozsze od maxi cosi priori.
        • monikaa13 Re: Wybór fotelika 18.06.07, 10:29
          to pisze dalej
          romer ma najwiecej gwiazdek a testach bezpieczenstwa adac, sama sobie tego nie
          wymyslilam,
          najwiecej gwaizdek ma kiddy life, ale to jest taki dziwny fotelik i nie kazdemu
          dziecku moze odpowiada, mi sie bardzo podoba, ale nie wiem co na to moja corka

nastepny w kolejnosci jest romer, dlatego na niego sie zdecydowalam, ale corka
          ma dopiero 7 msc, wiec jeszcze nie kupilam

maxi cosi priori tez jest dobry ale gwaizdek ma mniej

ale wszystko to pisze o fotelikachnowych, prosze nie kupujcie uzywanych nie
          wiadomo co taki fotelik przezyl, mozecie jeszzce bardziej zaszkodzic dzidzi
          • monikaa13 Re: Wybór fotelika 18.06.07, 10:34
            fotelik.info/pl/testy/wszystkie/producent/rosnaco/index.html
            www.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=570
    • mbrzoz Re: Wybór fotelika 29.06.07, 15:26
      Witam, mam do sprzedania śliczny niewiele używany fotelik samochodowy ISEOS
      Safe Side Bebe Confort + nowy pokrowiec (kolor: BLUE OUTDOOR, niebiesko-beżowy,
      kupiony pod koniec 2006r.)... jest przeznaczony dla dziecka od 6mies. życia...
      zaliczany jest do kategorii 0-18kg. Nowe foteliki kosztują ponad 760zł
      (bawełniany pokrowiec ponad 80zł), więc wiem co to za wydatek. Fotelik jest
      bardzo wygodny (2 typy regulacji nachylenia i szerokości)i mój synek uwielbiał
      w nim spać podczas podróży. Na foteliku brak jakichkolwiek śladów używania...
      był stosowany dość krótko, bo był fotelikiem nr 2, wcześniej miałam inny i nie
      byłam zadowolona. Zdjęcia dostępne na email: ananasx@op.pl
    • euzebia500 Re: Wybór fotelika 13.07.07, 21:41
      Według tegorocznego testu ADAC o zaostrzonych kryteriach najbezpieczniejszy
      fotel 9-18 BEZ isofix to Kiddy Infinity Pro.
      fotelik.info/pl/testy/kiddy/grupa/rosnaco/index.html
      www.adac.de/Tests/Kindersicherung/Kindersitze/default.asp?ComponentID=184236&SourcePageID=130822#
      www.oeamtc.at/tests/kindersitze/
    • mika_007 Re: Wybór fotelika 13.07.07, 22:22
      najlepiej brać również upodobania dziecka
      Moje się tak zawzięło,że choć fotelik kupiłam i JA byłam zadowolona to
      niestety -syn nie
      wył się i wił w samochodzie,najdłuższa jazda modła trwać 20-30 minut
      poddałam się -sprzedałam,kupiłam Priori
      i stał się cud big_grin
      moje dziecko już w domu usiadło SAMO w foteliku smile
      teraz wilk syty i owca cała

aaa i ważne jest również przymierzenie fotelika do samochodu - nie każdy fotel
      pasuje do foteika i odwrotnie
      kwestia zapinania pasami też jest ważna -u nas. np. w przedbiegach odpadł
      Ramatti,bo ciężko się instaluje,a my za każdą jazdą musimy fotelik zapinać
      • galaxia Re: Wybór fotelika 19.07.07, 23:17
        No zgadza się - ja miałam dokładnie to samo z Priori właśnie. Do tego był
        strasznie ciasny i cięzko porządnie naprężyć pasy. Dla nas Kiddy Life Plus stał
        sie ideałem
    • aga_sama Re: Wybór fotelika 14.07.07, 14:49
      my zdecydowaliśmy się na roemera, po lekturze wyników testów i przymierzeniu
      dziecka w sklepie.

Za fotelik w tapicerce 100% bawełny (classic line), z dodatkowym pokryciem
      frotte zapłaciliśmy u dystrybutora 752 zł. Dostawa do wawy bezpłatnie, więc
      prawie tyle co priori.
    • lolka33 Re: Wybór fotelika 20.07.07, 08:59
      Też uważam, że trzeba przymierzyć dziecko wcześniej do fotelika i jak jest taka
      możliwość to fotelik do posiadanego auta ( np zapłacić kaucję i zmierzyć przed
      sklepem). My mamy Roemer King TS Plus a po przeczytaniu wielu wątków byłam
      zdecydowana na Maxi Cosi Tobi - jednak córka stanowczo odmówiła współpracy i
      dostawała szału zapięta w te sztywne pasy, chociaż wiele dzieci je dobrze
      toleruje. Musimy dać dziecku wybrać w czym akurat jemu będzie wygodnie -
      oczywiście nie zapominając o bezpieczeństwie.
    • olisia3 Re: Wybór fotelika 20.07.07, 12:27
      My zdecydowaliśmy się na Bebe confort Iseos Isofix, głównie ze względu na to, że jako jedyny posiada regulację szerokości. Poza tym ma zabudowane boki, co zwiększa bezpieczeństwo. No i montaz typu isofix do siedzenia samochodu jest znacznie bardziej stabilny niż zapięcie za pomocą pasa.
      • eliszka25 Re: Wybór fotelika 20.07.07, 18:07
        fotelik najlepiej wybierac z dzieckiem i wziac pod uwage nie tylko
        bezpieczenstwo (choc to oczywiscie najwazniejsze), ale tez nieco upodobania i
        oczywiscie wygode dziecka. my wybralismy bebe confort iseos tt, bo babel jest
        szczuply i dlugi i w innych fotelikach mial straszne luzy po bokach. iseos tt ma
        regulowana szerokosc siedziska, wiec problem odpadal. zanim zaczelismy w nowym
        foteliku babla wozic, posadzilam go kilka razy do niego w domu. strasznie mu sie
        fotelik podobal, wiec nasz wybor zostal "zakceptowany" smile. w ten sposob wszyscy
        jestemy bardzo zadowoleni z zakupu. ja bardzo polecam bebe confort iseos tt.

dodam tylko, ze choc niektorym wydaje sie, ze iseos safe side i tt, to to samo
        (ten drugi na zaglowku tez ma napisane safe side), to jednak sa to dwa rozne
        foteliki. safe side jest w przedziale 0-18 kg, a tt 9-18 kg. ten pierwszy
        znacznie gorzej wypada w testach zderzeniowych.
        • malenka07 Re: Wybór fotelika 20.07.07, 21:52
          Stoje przed podobnym dylematem...

Mam pytanie do uzytkowniczek: co to znaczy ze oparcie jest odchylane?
          Bylismy dzis w sklepie, sprzedawca prezentowal nam Priori i odchylenie
          bylo...hmmm...jakby niezauwazalnesad Moze nie bardzo sie znal na tym, nie wiem
          jak to tlumaczyc... Bo piszecie, ze dziecko prawie lezy...
          Jak to faktycznie jest?

I jeszcze tapicerka...Niby pisza (to o Ramatti), ze bawelna 100%, a w dotyku
          jakies takie nieprzyjemne...

Bee wdzieczna za opinie.
          Pozdrawiam!
          • filips2000 Re: Wybór fotelika 20.07.07, 22:19
            moj wybor fotelika padl na MAXICONFORT 0-18kg RENOLUX ,wazne bylo dla nas aby
            dziecko mialo calkowicie rozlozone siedzisko do spania,zaden fotelik sie tak
            nie rozklada,sprawdzilam maxi cosi,chicco,wlasnie w tych producenci pisza ze
            sie rozkladaja do pozycji lezacej, niestety nie,jak dla mnie fotelik jest
            naprade super,ma mocno zabudowane boki,wkladke pod glowka aby nie latala,tylko
            kolorki obicia mogli by zmienic,wszystkich nie da sie zadowolic
            • benignusia Re: Wybór fotelika 21.07.07, 13:32
              co do priori,jak kupowaliśmy go w sklepie,też mi sie wydawało że odchylenie
              jest nieznaczne.a że przesadzaliśmy córe do niego jak miała 7 i ppół m-ca więc
              było to dla nas baaaardzo istotne.dlatego rozwazaliśmy ramatti,ale z
              bezpieczeństwem ma on niewiele wspólnego wiec zrezygnowaliśmy po próbie
              montazu....jak wzieliśmy priori,byliśmy niezadowoleni z tego ze pewnie mała
              bedzie spac na siedząco ale fotelik potrzebny był na już,a sprzedawca
              powiedział ze nie ma fotelika oprócz ramatti który odchyla sie bardziej.....ale
              jak mąż zamontował fotelik w samochodzie,gdzie fotele są zawsze pod kątem,a sam
              priori w pozycji siedzącej nie jest taki całkiem"siedzący"jak mała zasnęła to
              szok,pozycja półleżąca,a główka swobodnie oparta,stopy na oparciu fotela mężawink
              naprawde jak przymierzaliśmy małą to wyglądało to nieznacznie,ale teraz jestem
              baaaardzo zadowolona,tymbardziej ze mała jezdzi z nami na długie trasy i
              pochylenie jest bardzo istotne.jak brałam fotelik ze sklepu miałam dużo
              wątpliwości,ale po pierwszej drzemce małej podziękowałam koleżance że nam go
              poleciławink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka