Dodaj do ulubionych

---Pleśń bądź grzyb w kabinie !!! Pomóżcie!!!----

03.07.07, 10:57
Czym to cholerstwo wyczyścić??? Domestos czy Cillit Bang nie dają radysad((
W końcu się poddałam i wymieniłam cały silikon w kabinie lecz za jakiś
miesiąc znów było to samo. Zdaję sobie sprawę, że przy wilgoci zawsze tak
będzie ale podpowiedzcie proszę czym to czyścić, bo nie dam rady co miesiąc
rozgrzbywać całą łazienkę żeby zmienić silikonsmile) Z góry dzięki

ps. w wyszukiwarce niestety nie znalazłam interesujących mnie informacjismile
Obserwuj wątek
    • lolka11 Re: ---Pleśń bądź grzyb w kabinie !!! Pomóżcie!! 03.07.07, 11:03
      A kupujesz napewno silikon do pomieszczen sanitarnych????
      Tak nie powinno sie dziac!!!

d.
      • topcia27 Re: ---Pleśń bądź grzyb w kabinie !!! Pomóżcie!! 03.07.07, 11:10
        Tak!!! też nie wiem czemu tak się dzieje?
    • misia_75 Re: ---Pleśń bądź grzyb w kabinie !!! Pomóżcie!! 03.07.07, 11:16
      mam to samosad i też nie wiem co z nim począć
      • edytek1 Re: ---Pleśń bądź grzyb w kabinie !!! Pomóżcie!! 03.07.07, 11:26
        Też tak kiedyś mieliśmy problem powiększa kiepska wentylacja ( zamykanie drzwi
        do łazienki, ale też zamknięte okna podczas urlopu) wymienilismy cały sylikon i
        psikaliśmy płynem hd antygrzybicznym z castoramy. Wietrzyliśmy bez przerwy
        zamontowaliśmy w łazience wentylator z czujnikiem nawilgoć pomogło chociaż
        przed każdym wyjazdem na kilka dni psiakamy antygrzybkiem.
        • magdulka2 Re: ---Pleśń bądź grzyb w kabinie !!! Pomóżcie!! 03.07.07, 11:29
          ponieważ w kabinie ciągle jest wilgoć, nie ma szans, by pomógł specjalny
          silikon. Ja zwalczyłam problem środkiem do usuwania pleśni HG - rewelacja, raz
          na miesiąc polewam za 15 minut spłukuje i wszystko schodzi.
        • mmala6 Re: ---Pleśń bądź grzyb w kabinie !!! Pomóżcie!! 03.07.07, 11:32
          nie wiem czym to potraktować ale wiem jak przeciwdziałać. Po kąpieli nie
          zamykać drzwi od łazienki, nie suszyć tam prania żadnego (no oprócz tego co w
          można powiesić na kaloryfer), żadnych mokrych ręczników, usprawnić wentylację,
          sprawdzić pralkę, czy nie zostaje tam woda w bębnie, nie zostawiać mokrej
          podłogi etc.Ale przed wszystkim musi być cały czas otwarta poza momentami kiedy
          się z łazienki korzysta i kiedy przychodzą gościewink)
          No i wietrzenie całego mieszkania, teraz to nie problem, pilnować trzeba tego w
          zimie.
        • justyhna Re: ---Pleśń bądź grzyb w kabinie !!! Pomóżcie!! 03.07.07, 11:40
          tak jak piszą dziewczyny dobra wentylacja to podstawa.Ponieważ są zbyt szczelne
          okna, nie ma szans by świeże powietrze sie dostawało do pomieszczeń. Dlatego my
          w tym roku montujemy w każdym oknie w każdym pomieszczeniu nawiewniki
          higrosterowalne. Wydatek 100-200 zł,ale warto.Mi z powodu wilgoci w sypialni
          zrobiła się pleśń, na materacyku od małego, od spodu.a pranie gdzies muszę
          suszyć, szczególnie w zimie. i tak w kólko, stąd decyzja o nawiewnikach
          okiennych
    • aga_sama Re: ---Pleśń bądź grzyb w kabinie !!! Pomóżcie!! 03.07.07, 11:30
      Wygrzebać silikon i położyć jeszcze raz, w odpowiedni sposób.
      Nie wiem jak dokładnie, wiem, że u mnie jest położony źle i będą robić jeszcze raz.
    • smietankowa Re: ---Pleśń bądź grzyb w kabinie !!! Pomóżcie!! 03.07.07, 11:32
      Kupowałam w markecie budowlanym takie coś na grzyba na murze - zadziałało
      fantastycznie. Kosztowało mniej niż 10 zł, było w takiej butelce z psikaczem
      jak płyn do mycia szyb.

warto spróbować...
      • topcia27 Smietankowa 03.07.07, 11:36
        A nazwa tego cud specyfiku???
        • smietankowa Re: Smietankowa 03.07.07, 12:01
          Przepraszam, nie pamiętam sad - stosowałam w grudniu . Nic znanego. Jak trzeba
          to popatrzę w domu.
          Pamiętam że w sklepie (Castorama) były dwóch firm i 3 różne objętości (jedno 5
          litrowe ). I że należy spryskać (nie wdychać w tym czasie), odczekać krótko,
          wytrzeć grzybkowe truchło i już.
          • zarebamon Re: Smietankowa 03.07.07, 13:24
            U nas okno otwarte prawie non stop, drzwi podobnie a grzybisko jestsad((
            Kupowałam cos w lerłanie ale niestty nie pomagasad(((
            Silikon też juz był wymieniany...
          • topcia27 Re: Smietankowa 03.07.07, 13:31
            Może to to "HD" o którym pisały Dziewczyny powyżej??? sklep się zgadzasmile) muszę
            wypróbować, bo ręce opadają, nie wspomnę o tym jak to wygląda! a kartki na
            kabinie nie przypnę, że przecież szoruje ustojstwo!!!! wrrr..
            • magdulka2 Re: Smietankowa 03.07.07, 13:54
              www.hgpolska.pl/php/index.html
              to jest ta firma, która jest super skuteczna na pleśń - polecam
              • zarebamon Re: Smietankowa 03.07.07, 17:19
                Ten mój to ultrament środek do usuwania pleśni - albo ja mam jakąś specyficznaą albo środek do kitu...
                O HG poczytam i pewnie wypróbuje...
                • smietankowa sprawdziłam 04.07.07, 11:44
                  taki: www.altax.pl/strony/2/i/26.php
    • 76kitka Re: ---Pleśń bądź grzyb w kabinie !!! Pomóżcie!! 04.07.07, 09:23
      Mi się też tak zrobiło, kilka razy wymienialismy spoinę silikonową, monter od kabiny powiedział, że nawet najlepszy specjalny silikon zagrzybieje z czasem. Kazał po każdym użyciu kabiny wytrzeć spoinę do sucha, kupiłam taką ściereczkę-gabkę Jana Niezbędnego i wycieramy i jak narazie nic nie zagrzybiało. Zauważyłam, że po użyciu Domestosa grzyb w silikon wchodzi błyskawicznie, teraz uzywam cilitu w żelu, ale samej spoiny nim nie myję.
      • mikita10 Re: ---Pleśń bądź grzyb w kabinie !!! Pomóżcie!! 04.07.07, 11:24
        Też polecam HG do pleśni, działa rewelacyjnie, tylko strasznie śmierdzi.
        Ponadto czytałam, że łatwiej o pleśń, jak silikon jest położony w taki sposób,
        że tworzy się rowek, gdzie moze pozostawać woda, najlepiej aby był w kształcie
        wypukłym.
        • topcia27 Dzięki dziewczyny, jesteście niezastąpione:)) 04.07.07, 11:26

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka