Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy

16.07.07, 20:24
Chciałabym od Was wyciągnąć trochę wieści o fotelikach samochodowych...
Wiadomo, że pierwszy fotelik za długo nie posłuży. Nie chcemy więc inwestować
zbyt dużo w ten gadżet. Z drugiej strony to kwestia bezpieczeństwa. Mam też
wątpliwości jak noworodka usadzić? Wszystkie foteliki są dla pozycji
półsiedzącej, można w ten sposób sadzać noworodka? A jeśli mam zamiar malucha
przewieść np w rożku, to jak mu zapiąć ten pas między nóżkami?
I następne pytanka: znacie może foteliki <a
href="allegro.pl/item213231609_fotelik_grapi_maxi_safe_0_13kg_bez_wkladki_od_ss.html"
target="_blank"> GRAPI MAXI SAFE </a> albo <a
href="allegro.pl/item212979403_nowe_foteliki_baby_ride_0_13_kg_wkladka_2_kolor.html"
target="_blank"> BABY RIDE </a> ? Nowe można kupić na allegro poniżej stówy –
wiecie jak się spisują? Niby mają wszystko, co trzeba. A może wiecie coś o
Deltim Grillo? Akurat mogę kupić tanio używany. W ogóle najchętniej kupiłabym
tanio dobry, a używany, ale w mojej okolicy w komisach jest raczej drogo...
Poradźcie, może jakieś inne propozycje, podpowiedzi?
Obserwuj wątek
    • arioso1 Re: Fotelik samochodowy 16.07.07, 20:47
      1- NIE NALEŻY WOZIĆ W ROŻKU I W FOTELIKU JEDNOCZEŚNIE!!!
      ponieważ; pasy nie trzymają juz tak bezpiecznie- dziecko się przy zderzeniu
      wyślizgnie ( masa ciala przy wypadku zwiększa sie nieprawdopodobnie)
      2=TAK SA ZROBIONE WSZYSTKIE FOTELIKI ŻE DZIECIĄTKA PÓLLEŻĄ I TAK MA BYĆ.
      3=kUPUJĄC UŻYWANY FOTELIK NIE MASZ NA 100 PROC PEWNOŚCI ZE NIE JEST JUŻ PO
      WYPADKU-a taka pewność nalezy mieć bo chodzi o dziecko. w polsce nie zabiera
      policja fotelików przy wypadku a w wielu krajach zabiera-podobno 1 wypadek = 1
      fotelik ( w belgii zabierają , holandii i gdzieś tam jeszcze)
      4 - jeżeli wasz budżet nie przewiduje wydatku sporego na fotelik , to warto
      kupić nowy ale mniej znanej firmy. ja kupilam za 150 zl fotelik od 0-13kg za
      150 zl baby desing i tydzień temu już go zbylam znajomej zna nas i wiedziala
      że nie mieliśmy wypadku z tym fotelikiem, córka ma 7 miesięcy wazy ok 6300 i
      mimo iż fotelik jest do 13 kg przestal buyć już dla córki wygodny. kolejny
      fotelik starczy nam na ok 2-3 lata i kupiliśmy już za 1000zl z mozliwością
      rozkladania i inne bajery ale to tak jak mówię jak kogo stać. pamietaj że to
      twoje dziecko i na swoje sumienie i odpowiedzialnośc bierzesz za skutki jakie
      moga wyniknąc z wypadku z wadliwym fotelikiem.
      Firma jakiej kupujesz fotelik to jest to za co placisz -bo normy certyfikaty
      wszyscy muszą miec takie same - jedynie placisz za renomowaną firme która ma
      taki sam stopień bezopieczeństwa niż inna maloznana. za gatunek materialu, za
      inne pierdólki tak naprawdę maloważne w porównaniu z bezpieczeństwem.
      • monikaa13 Re: Fotelik samochodowy 16.07.07, 21:15
        zgadzam sie w zupelnosci, oprocz jednej kwesti, to zupelnia nieprawda, ze tanie
        foteliki sa tak samo bezpieczne jak drogie, spojrz na testy fotelikow, na
        fotelik.info lub testy adac, tam wlasnie sa rozne foteliki i rozne oceny

kup najlepszy fotelik na jaki cie stac, na pewno nie uzywany

i nie woz bron boze w rozku skad to wytrzasnelas
        • arioso1 Re: Fotelik samochodowy 17.07.07, 09:45
          czy w drogich fotelikach czy tanich standard jest zachowany, w tych droższych
          jest jeszcze ponad normę , dzięki unowoczesnieniom. Ale lepiej miec takie
          minimum w tanim foteliku , niz teoretyczny luksus w używanym
        • benignusia Re: Fotelik samochodowy 17.07.07, 16:09
          grillo jest dobry,ale ja nie bede oszczedzać na tej kwestii.dziecko jezdzi
          średnio 10 m-cy w foteliku 0-13,to n ie tak krótko,a nie wybaczyłabym se gdyby
          przez moje oszczedności mu sie coś stało....
    • malgosiek2 Re:Bo w rożku NIE przewozi sie w foteliku:))) 17.07.07, 16:31
      Rożek w tym momencie to rzecz zbędna całkowicie.
      A jaką masz gwarancję,że używany fotelik na allegro nie brał udziału w wypadku?
      ŻADNEJ!!!!!!
      Kup jak juz to z komisu i ew.porozmaiwaj z właścicielem fotelika co do jego
      przeszłości.
      Poza tym w sklepie są jeszcze droższe niż w komisach to tak na marginesie.
      Pzdr.Gosia
      • eliszka25 Re:Bo w rożku NIE przewozi sie w foteliku:))) 17.07.07, 23:42
        przeciez w samochodzie nie siedzisz zakutana w kozuchy i inne koce, wiec
        dlaczego dziecko musi byc w rozku? wystarczy ubrac w spodnie czy spiochy i juz.
        czy twoje dziecko pojezdzi dlugo, czy krotko w foteliku 0-13 to trudno
        przewidziec. znam niemal 2-letnia dziewczynke, ktora wazy nieco ponad 9 kg i
        nosi ciuszki w rozmiarze 80. w fotelik 0-13 miesci sie bezproblemowo, choc moj
        9-miesieczniak juz z niego wyrosl.

nie zgodze sie, ze foteliki tanie i drogie sa tak samo dobre. nie bez powodu
        foteliki np. roemera dostaja w testach adac po 4-5 gwiazdek, a np. mamas&papas
        po 1-2. oczywiscie nie musisz brac kredytu, zeby kupic fotelik. bez przesady,
        ale kupilabym najlepszy, na jaki mnie stac. tak zreszta robimy. nie darowalabym
        sobie nigdy, gdyby przez oszczednosc na foteliku cos sie stalo bablowi. no i
        nigdy nie kupilabym uzywanego fotelika. nawet, jesli nie bral udzialu w wypadku,
        to cos moze sie poluzowac, peknac gdzies w srodku po prostu podczas uzywania
        (choc nie powinno) i choc nic nie widac, to przy wypadku fotelik np. wyleci z
        samochodu razem z dzieckiem.

sa rzeczy, na ktorych po prostu nie warto oszczedzac.
    • kiniamum Re: Fotelik samochodowy 17.07.07, 23:42
      Maxi cosi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka