Dodaj do ulubionych

Allegro - jaki komentarz?

23.07.07, 16:35
Jakis czas temu sprzedalam w opcji KUP TERAZ zabawke dla dziecka. Kupujaca
potwierdzila wplate pieniedzy, a ja natychmiast po zaksiegowaniu wyslalam
paczke. Dzwonilam jeszcze do niej potwierdzic kod pocztowy gdyz ten z allegro
roznil sie od tego z przelewu (mimo i iz adres byl ten sam).

Po ok. 2 tyg. od zakonczenia aukcji otrzymalam komentarz neutralny, gdyz
kupujaca stwierdzila iz zabawka nie dziala tak jak w opisie. Osobiscie
sprawdzalam ja przed wysylka i wszystko dzialalo tak jak trzeba. Niezle sie
wk...m, ze tak bez zadnego kontaktu walnela mi neutrala, no ale grzecznie
napisalam do niej maila w czym problem i moze jakos bede mogla pomoc z
uruchomieniem zabawki (juz nie raz pisali do mnie klienci w celu
poinstruowania ich jak dana rzecz dziala i zawsze odpowiadalam na maile).
Niestety mail pozostal bez odzewu (minal od tego czasu miesiac).

W miedzyczasie dodalam odpowiednie wyjasnienie do jej komentarza tzn. ze
zabawka byla sprawdzana i ze wszystko dzialalo, a klientka nawet nie raczyla
poinformowac przed wystawieniem komentarza w czym problem.

Zabawka sporo kosztowala i ja na pewno gdybym dostala cos niezgodnego z
opisem to bym najpierw probowala ustalic ze Sprzedajacym, ze cos jest nie
tak, a nie od razu wyjezdzala z komentarzem.

Ta osoba ma juz kilka negatywow na swoim koncie za podobne wystawianie
komentarzy.

No i teraz zastanawiam sie jaki ja mam jej wystawic komentarz?

Owszem szybko zplacila za towar, ale to jedyny plus w tej transakcji, bo
kontakt z nia zerowy.

A co Wy radzicie?

Z gory dziekuje za odpowiedzi/sugestie.

Obserwuj wątek
    • detinka to tylko moje zdanie ;-) 23.07.07, 18:12
      ja specjalnie nie dbam o swoje konto, w odróżnieniu od tych ktorzy
      dla "czystego" konta nie wystwią negatywa. Jestem taka że jak coś jest nie tak
      to piszę szczerze, choćby to miało skutkować odwetem czy innymi bzdurami
      (opinia na forum itp)
      Neutral to żaden zły komentarz to właściwie taka informacja że NIE JESTEM
      ZADOWOLONY ANI NIEZADOWOLONY. Niestety większość z nas czyta i negi i neutrale
      czujnie wink traktując je jak "czerwoną ostrzegawczą lampkę" Napisałaś rzeczowe
      wyjaśnienie więc dla inteligentnych wystarczy a komentarz ?
      Komentarz wystawiam zgodnie z odczuciami po transakcji tzn. jeśli ktoś wystawia
      mi neutrala a pisze w nim jakby pisał negatywa to mimo że zapłacił szybko
      wystawiam NEGATYWA z reguły za chamstwo, bezczelność czy głupotę (brak kontaktu
      jak coś nie tak)
      Staram się wystawić komentarz po czasie jak emocje ostyną, żebym nie musiała
      żałować.

Teraz zastanawiam się nad jednym komentarzem i nie mogę jakoś zdecydować.
      Zakończyliśmy z klientką transakcję bardzo pozytywnie tzn. szybka wpłata szybka
      wysyłka i komantarz pozytywny od klientki. My wystawiamy komentarze zbiorczo co
      jakiś czas po zaksięgowaniu wszystkich wpłat, więc od nas komentarza klienka
      jeszcze nie otrzymała. W czasie naszego urlopu napisała kilka maili upominając
      się o komenatarz, z maila na mail coraz niegrzeczniej aż w końcu zrobiło się
      nieprzyjemnie. Do tego zgłosiła sprawę do serwisu Allegro z prośbą o anulowanie
      komentarza wobec nas, że zmieniła zdanie itp. Oczywiście Allegro nic tu nie
      zmieni ale jaki my mamy wystawić komatarz jak przyjdzie na niego pora ?
      • mamkube Re: to tylko moje zdanie ;-) 23.07.07, 18:23
        wiec ja bym wystawiła neutralny komentarz, dlatego że szybka wpłata ale brak
        kontaktu w sprwie uruchomienia zabawki, albo nie doczytanie np strony o mnie w
        sprawie ewentualnego kontkatu gdyby coś było nie tak...troszkę to chaotycznie
        napisąłam nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi. Ale neutrala bym dała za nie
        pwoażne trkatowanie sprzedawcysmile

Detinka - mnie tez kilka osób nie odpowida na maile mimo zakonczonych juz dawno
        aukcji, wkurza mnie jak ludzie ich nie wystawiają i nie piszą czy wszystko ok.
        Ale pisze zazwyczja dwa trzy maile z prosbą o komentarz - grzeczne i
        odpuszczam.
        Czemu nie odpisałaś tej babce na maila??? Ja napsiałabym do niej maila ze jest
        nie w porządku, że tak sie nie postępuję, że jesteście poważną firmą która ma
        swój system wystawiania komentarzy - zbiorowy i to wyjasnie sytuacje i że
        jezeli jest nie zadowolona z obsługi wystawisz jej negtywny komentarz za brak
        szacunkuwink I zaczekaj co napisze, jeżeli "poprawi sie" to wystwiłabym neutrala
        za brak zrozumienie i niecierpliwość klientki.
        To moje zdanie.
        A tak wogóle to czasem bardzo cieżko sie z ludźmi rozmawia przez maile. I
        uważam że czasem po prostu coś sie źle odczytuje i w ten sposób sa
        nieporozumienia. I jeżeli ktoś zwraca honor ja odpuszczam.
        • detinka a może poprostu ją odpuścimy 23.07.07, 18:28
          myślę sobie, że napiszę do tej Pani krótkie (hi hi jak to ja) wyjaśnienie, że
          właśnie mamy swój system wystawiania komentarzy (do czgo mamy prawo), że bark
          odp. na maile z naszej strony to TYLKO URLOP anie złośliwość oraz, że tuż po
          powrocie z pewnością otrzymałaby komntarz ale po tych kilku nieprzyjemnych
          mailach musiałaby być NEUTRALNY więc postanowiliśmy nie wystawiać komentarza
          aby nie psuć opini smile
          • mamkube Re: a może poprostu ją odpuścimy 23.07.07, 18:32
            tak też robiłamsmile myślę że rozśadne rozwiązanie. No chyba ze ładnie przeprosi
            to bym jej ten komentarz wystawiła pozytywny.
    • busy_bee do detinka 23.07.07, 18:37
      A moze dobrze by bylo takie info o zbiorowym wystawianiu komentarzy zamiescic
      na Twojej stronie 'o mnie'.

Dla nowicjusza komentarze na Allegro sa bardzo wazne i nie zawsze potrafi na
      nie zaczekac, a tak przynajmniej (o ile doczyta) bedzie wiedzial, ze to moze
      chwile potrwac.
      • mamkube Re: do detinka 23.07.07, 18:40
        też tak myślę - unikniesz na przyszłosć podobnych sytuacji.
        • dorcia1234 komentarz 23.07.07, 19:20
          a co zrobiłybyście gdyby paczka doszła z kartką: przepraszam nie zauważyłam że przedmiot jest uszkodzony , w zamian gratis.
          Sprzedający wystawił mi pozytywa ( co mnie zdziwiło bo raczej kupujący wystawia pierwszy ), kontakt mailowy z nim był bardzo miły, potwierdzenie wysyłki itp...., ale to uszkodzenie, a rzecz jest na prezent. I tak się zastanawiam, pozytyw ale ze szpileczką czy raczej neutral, a może nic?
          • detinka Re: komentarz 23.07.07, 19:27
            tym gestem pokazał dobrą wolę, jesli masz jakieś zastrzeżenia to napisz mu o
            tym i poczekaj na reakcję smile może coś Cię usatysfakcjonuje i transakcja jednak
            okarze się nadzwyczaj pozytywna ? Żeby nie był potem "sapania" używane rzeczy
            kupuje tylko do uzytku własnego wink
          • busy_bee do dorcia1234 23.07.07, 22:42
            dorcia1234 napisała:

> a co zrobiłybyście gdyby paczka doszła z kartką: przepraszam nie zauważyłam
            że
            > przedmiot jest uszkodzony , w zamian gratis.

Ja mialam kiedys podobna sytuacje tylko przedmiot ulegl uszkodzeniu podczas
            pakowania. Sprzedajaca zwrocila mi za niego cala kase + wyslala taki uszkodzony
            do mnie wyjasniajac zaistniala sytuacje.

> Sprzedający wystawił mi pozytywa ( co mnie zdziwiło bo raczej kupujący
            wystawia
            > pierwszy ), kontakt mailowy z nim był bardzo miły, potwierdzenie wysyłki
            itp..
            > .., ale to uszkodzenie, a rzecz jest na prezent. I tak się zastanawiam,
            pozytyw
            > ale ze szpileczką czy raczej neutral, a może nic?

Widac, ze sprzedawca wykazuje dobra wole, ale wszystko zalezy od tego za ile
            dana rzecz kupilas, jak duze jest to uszkodzenie, czy mozesz ten przedmiot
            inaczej zagospodarowac...

A to juz Ty sama bedziesz musiala ocenic.
          • mamkube Re: komentarz 24.07.07, 10:11
            zalezy co kupiłaś, jezeli to ocś dorgiego i zabwka wogóle jest nie sprawna ze
            nie mozna jej uzywac to dałabym negatywa i odesłała i chciał zwrot kaski.
            A jezeli nie ma to wpływu na używanie przez dziecko to wystawiłabm pozytyw ale
            napsiała ze zabawka była uszkodzona ale sprzedawca dołożył za to gratis.
    • detinka kometarz dla duszki30 :-) 23.07.07, 19:41
      właśnie się zastanawiam jaki tu komantarz wystawić duszce30 a może sama
      podpowie ? Kliknęła u mnie CONCORDA LIFT EVO PT 25 kwietnia więc jak to
      zwyklismy robić wysłalismy 26 kwietnia kurierem. Towar dotarł 27 kwietnia. My
      mieliśmy otrzymać kasę i kupon rabatowy w zamian za co forumka miała dostać
      rabat 5% dla forumek i 10% za kupon. Nie dostaliśmy kasy ani kuponu i przez 50
      dni prowadziliśmy głupawą korespondencję pt. "nie wiem kto odebrał", "to nie
      dla mnie fotelik" "kupię Wam fotelik i odeślę","sprawdzę czy aby nie zapłaciłam
      kurierowi", "chcę potwierdzenia że "GLS" nie będzie chciał ode mnie kasy", aż
      do naszej skargi do Allegro, że nie zapłacone. Potem obietnica, że zapłaci do
      końca czerwca smile Koniec czerwca minął, a tu kasy niet w zamian tego
      propozycja, że możemy sobie wybrać coś z ubranek, które sprzedaje pod
      nickiem "makaroni29". Po naszym zdecydowanym sprzeciwie, informacja, żę w
      piatek (20 lipca) dokonają wpłaty. Jak się domyślacie piniążków nie mamy nadal
      w zamian za to maila, że pieniądze wyjdą w czwartek smile Stracić już cierpliwość
      czy cieszyć się wakacyjnym słonkiem i mieć w d.... stresy wystawienia negatywa
      itp ?
      • busy_bee detinka - slowa uznania;))) 23.07.07, 21:27
        detinka napisała:

> Kliknęła u mnie CONCORDA LIFT EVO PT 25 kwietnia więc jak to
        > zwyklismy robić wysłalismy 26 kwietnia kurierem. Towar dotarł 27 kwietnia. My
        > mieliśmy otrzymać kasę i kupon rabatowy w zamian za co forumka miała dostać
        > rabat 5% dla forumek i 10% za kupon. Nie dostaliśmy kasy ani kuponu

Detinka jestem pelna podziwu dla Twojego zaufania do ludzi. Ja to glupiego
        ubranka nie wysle poki nie mam kasy na koncie, a Ty wozki wysylasz !!!!!!

Mam nadzieje, ze zbyt czesto na ludziach sie nie zawiodlas.

• detinka Re: detinka - slowa uznania;))) 23.07.07, 22:23
          jak do tej pory ani jedna forumka mnie nie zawiodła, nie powiem bywały zgrzyty
          jak wszędzie. Jednak uwierz mi zastanawiam się kilka razy zanim coś wyslę.
          Lubię iść na rękę i cieszyć się że ktoś ma towar expresikiem. Moge nawet
          poczekać na kaskę ale tylko wtedy kiedy ktoś jasno mi to mówi. Z resztą pisały
          już o tym dziewczyny nie raz. Niechcialabym aby przyszły czasy, kiedy będę
          odmawiać porządnym ludziom przez kilku nieudaczników wink
          • agni71 Re: detinka - slowa uznania;))) 23.07.07, 22:57
            Nigdy nic nie wysyłam zanim nie dostane pieniędzy. Taką mam zasadę, nawet jeśli
            sprzedaję coś za 5 zł. Chyba powinnaś detinko wysyłać ew. za pobraniem - wiem,
            że to są wyższe koszty, ale przecież kupujący może wybrać wersje przedpłaty na
            konto. Przy drogich rzeczach, jak wózek, dodatkowe np. 20 zł mnie juz by
            różnicy nie robiło.
            Swoja drogą, tez kiedyś ktoś jakoś tak napastliwie domagał sie ode mnie
            komentarza - nie robi to dobrego wrażenia. Mnie nie zalezy na powiększaniu puli
            komentarzy....

aga
            • detinka Re: detinka - slowa uznania;))) 23.07.07, 23:25
              oj robi jeśli maclaren volo kosztuje 349 zł a forumka ma za 300 zł to dodatkowe
              20 zł zbliża ją do granicy opłacalności wink a tak serio to pobranie nie jest
              korzystne dla żadnej ze stron płaci sie więcej czeka się dłużej na kasę a i u
              importera musisz brać termin smile
              • kakuba Re: detinka - slowa uznania;))) 24.07.07, 09:59
                busy_bee - ja na Twoim miejscu wystawiałabym komentarz pozytywny, ale krótki i
                bez fajerwerków w stylu "Wszystko ok", w końcu Twoja klientka zapłaciła i
                wystawiła komentarz pozytywny, a komentarza oczekiwała pewnie tak jak paragonu
                w sklepie wink no i dopisałabym chyba na stronie 'o mnie' o tym opóźnieniu w
                wystawianiu komentarzy
                generalnie uważam szybkie wystawienie komentarza za element 'netykiety'.. ot
                takie grzeczne potraktowanie klienta. Ja równiez nie lubię opóźnień w
                komentarzach, choć wezwań nie piszę wink

deltinka - myslę, ze duszka30 Cie oszukuje, ja zgłosiłabym sprawe na Policję
                (uprzedzajac ja o tym wcześniej) dla mnie zupełnie oczywista jest płatność za
                aukcje przed wysyłką, chyba niepotrzebnie robisz innym udogonienia, które sie
                obracaja przeciwko Tobie
      • mamkube Re: kometarz dla duszki30 :-) 24.07.07, 10:09
        widzisz znam Anie z forum rówieśników dzieci z marca, kiedys mi wyjaśniała całą
        sytuację i nie chciałabym sie w to mieszać ponieważ będe nie bezstronna.
        Ale na pewno kaski bym nie popuściła.
        Ja kiedys prawie sie zawiodłam na jednej forumce, ale na szczęcie wszystko
        dobrze sie skonczyło.
        • detinka wal śmiało 24.07.07, 10:26
          to tylko dyskusja i tak się tu nic nie dzieje a wątek jest o zakupach smile
          • mamkube Re: wal śmiało 24.07.07, 10:32
            powiedziałam - kasy bym nie popuściła, a reszta to wasza sprawa co i jak
            rozwiązać.
            • detinka Re: wal śmiało 24.07.07, 10:43
              napisałam do Ani KOBIETO zapłać a zapomnimy o sobie i słowa dotrzymam smile

wieje nudą na ZAKUPACH
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka