bellferek 23.07.07, 21:52 Jaka paste do zebow kupic 8-miesieczniakowi na jego magiczne 7 zebow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mathiola Re: pasta do zebow 23.07.07, 21:54 w tym wieku to żadna. Moje myją po prostu mokrą szczotką. Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: pasta do zebow 23.07.07, 21:53 Super pytanie,też bym chciała wiedzieć.Moja ma półtora roku i żadna jej nie pasuje.Zęby myjemy siłą niestety Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: pasta do zebow 23.07.07, 21:58 Moja po tym pluła dalej niż widziałaDo tej pory mam pełną tubkę Odpowiedz Link Zgłoś
bellferek Re: pasta do zebow 23.07.07, 22:18 OK, dzieki. Na razie myjemy woda, ale gdzies uslyszalam ze juz powinna byc pasta, wiec mialam zagwozdke. Jutro popedzimy po pierwsza paste i zobaczymy czy dopasujemy ja do kubkow smakowych Odpowiedz Link Zgłoś
sionasble słusznie - słusznie 23.07.07, 22:50 Nenedent bez fluoru to dobra odpowiedź elmex dla dzieci odpada - ma zmniejszona dawkę fluoru ale dla potworów wystarczającą co do colgate 0-2 nie wiem - nie widziałem tej pasty mycie pastą Odpowiedz Link Zgłoś
sionasble Re: słusznie - słusznie 23.07.07, 22:52 sionasble napisał: > Nenedent bez fluoru to dobra odpowiedź > elmex dla dzieci odpada - ma zmniejszona dawkę fluoru ale dla potworów wystarcz > ającą > co do colgate 0-2 nie wiem - nie widziałem tej pasty > > mycie pastą ciag dalszy jest ważne ze wzgledu na przyzwyczajenie do obecności owej w paszczy i wyrobienie odruchu wypluwania pasty po myciu - co jest bardzo istotne po przejściu na pastę z fluorem Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: pasta do zebow 23.07.07, 23:01 Polecam nenedent bez fluoru, póżniej Elmex. Moje córki obecnie uywają colgate, ale bałam się, że im nie podpasuje, bo jest miętowa, a poprzednie pasty były łagodniejsze, ale o dziwo nie marudzą. Z tym, że one juz mają 3 i 5 lat. aga Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: pasta do zebow 23.07.07, 23:18 od zawsze li tylko i wyłącznie elmex Odpowiedz Link Zgłoś
sionasble Re: pasta do zebow 23.07.07, 23:24 NIE - elmex ma fluor - dopuki dziecko nie nauczy sie wypluwać nie mozna zastosować pasty z fluorem - fluorzyca jest śmiertelna !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: pasta do zebow 23.07.07, 23:36 elmex ma aminofluorek,a zawartośc fluoru jest tak niska,że w przypadku elmexa dla maluchów wypluwanie nie jest konieczne żeby umrzeć trzeba by było pastę JEŚĆ i to w dużych ilościach bez histerii -nikt jeszcze nigdy nie umarł od mycia zębów no chyba,że pastę konsumuje a nie myje nią zęby -ale takich przypadków nie znam poza tym jakoś ludzie żyją choć za naszych czasów past "bez fluoru" nie było - nikt na żadną fluorzycę nie zachorował choć czasem zdarzało się,że i na fluoryzacji płyn się połknęło zamiast wypluć od 9 lat moje dzieci używają elmexa - nie wiem co to próchnica aminofluorek skutecznie stymuluje proces remineralizacji szkliwa w nadmiarze wszystko szkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
sionasble Re: pasta do zebow 23.07.07, 23:48 > elmex ma aminofluorek, to zwiazek fluoru tylko inną grupą kationową a zawartośc fluoru jest tak niska,że w przypadku elmexa > dla maluchów wypluwanie nie jest konieczne jest konieczne - niezależnie od tego co napisali na opakowaniu - fluor w okresie wzrostu jest podwujnie szkodliwy > > żeby umrzeć trzeba by było pastę JEŚĆ i to w dużych ilościach pewnie ale to nie jedyne objawy i konsekwencje zatrucia fluorem > bez histerii -nikt jeszcze nigdy nie umarł od mycia zębów i tu bym uważał - w tym roku kilkanaście osób w europie - po użyciu pasty pochodzacej z chin w której zamiast gliceryn zastosowano glikol etylwy > no chyba,że pastę konsumuje a nie myje nią zęby -ale takich przypadków nie znam 90 % dzieci do 3 roku życia > poza tym jakoś ludzie żyją choć za naszych czasów past "bez fluoru" nie było - nie zalecano mycia zebów dzieciom młodszym niż 3 lat jak mnie nie myli > nikt na żadną fluorzycę nie zachorował choć czasem zdarzało się,że i na > fluoryzacji płyn się połknęło zamiast wypluć mając 30 - 40 kilo wagi (roczne dziecko to ok 10 kg) > od 9 lat moje dzieci używają elmexa - nie wiem co to próchnica > aminofluorek skutecznie stymuluje proces remineralizacji szkliwa ja nie neguję dobrych właściwości elmexa - sam używam i polecam - ale nie dla dzieci poniżej 2 lat Odpowiedz Link Zgłoś
sionasble Re: pasta do zebow 23.07.07, 23:51 a i co do past bez fluoru taki pewien nie jestwem Odpowiedz Link Zgłoś
filips2000 Re: pasta do zebow 24.07.07, 09:19 elmex,uzywa jej moj syn i zyje,nie ma sladu prochnicy ma juz prawie 7 lat,zaczal jak mial 10 msc Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: pasta do zebow 25.07.07, 12:37 w ciągu 9 lat skład elmexa się NIE zmienił ale niestety baaardzo skrócili ulotkę informacyjna - kiedyś było jej 2 razy więcej i właśnie TAM stało jak wół,że pasta jest od pierwszego mleczaka oraz jej skład pozwala na to żeby dzieci ją połykały dlatego przeznaczona jest dla dzieci posiadających TYLKO mleczne zęby (do ok 6 lat-wtedy dzieciakom zaczynają wypadać pierwsze mleczaki) a dla starszych jest elmex z większą zawartością fluoru jasne,że można nie myć dzieciom zębów bądź używać innych past ale czy więcej dzieci z próchnicą jest w grupie "elmexa" czy w grupie nie myjących lub używajacych past bez fluoru? dla mnie mycie zębów pastą bez fluoru to takie zamydlenie oczu rodzicom -niby myje,ale nie pomoże aminofluorek WZMACNIA szkliwo zębów pasty "bez niczego" -nic nie robią -tylko myją,a raczej tylko szczoteczka myje równie dobrze można do tego użyć wody bądź żuć bezcukrową gumę -skutek taki sam nie można porównać elmexa czy innych wiodących firm do jakiejś szemranej chińskiej pasty -wątpię czy mamy czymś takim myłyby zęby swoim dzieciom dentyści polecają elmex,twierdząc że to jedna z najlepszych past na rynku - chyba wiedzą co mówią Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: pasta do zebow 24.07.07, 17:19 Tylko elmex. Mojemu synkowi kupuje ta pastę od czasu gdy skończył rok. Teraz ma prawie 5 lat i zero ząbków z próchnicą. Jeszcze do niedawna sporo jej schodziło bo mały nie umiał zbyt dobrze jej spieniać i nakładał pastę kilka razy w trakcie mycia zębów. Potem kupiliśmy szczoteczkę elektryczna i idzie 3 razy mniej pasty. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: pasta do zebow 24.07.07, 18:51 Nenedent bez fluoru. A czy ktoś zna tę pastę?: www.allegro.pl/item216943320_truskawkowa_pasta_do_mlecznych_zabkow.html Odpowiedz Link Zgłoś
dexon Re: pasta do zebow 24.07.07, 23:00 Antek myje tylko pastą "mleczny ząbek". Polecili nam znajomi, my kupiliśmy ją w aptece, ale można też gdzieś w necie.Bardzo lubi myć zęby tą pastą, innymi pluje. Odpowiedz Link Zgłoś