mmagda34 12.11.07, 19:05 Czym sie różnią smoczki: anatomiczny , uspakajacz, gryzaczek. Uświadamiano mnie, że każdy z nich jest inny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edit38 Re: Rodzaje smoczków. 12.11.07, 19:23 Z tego co się orientuję to uspakajacze dzielą się ze względu na kształt na anatomiczne, symetryczne i okrągłe a gryzaczki to są miękkie zabawki w różnych kształtach które się dziecku podaje aby masowało sobie dziąsła (można je schłodzić i wtedy łagodzą ból przy ząbkowaniu) Mam nadzieję że nie wprowadzam Cię w błąd Odpowiedz Link Zgłoś
saha_ra Re: Rodzaje smoczków. 12.11.07, 22:52 Tak tak! Gryzak to nie smoczek tylko zabawka. A wszystkie inne smoczki są wg mnie dla bajeru nazywane przez producentów niby ortodontycznymi czy relaksującymi itp., ale to pic na wodę. Smoczek to smoczek - kawał tworzywa, który uspokaja i oszukuje dzieciaczka poprzez skojarzenie ze ssaniem piersi. Zdaniem logopedów każdy jest czymś dosć nienaturalnym dla układu żuchwy i podniebienia, ale nie przesadzajmy. Jeśli stosujesz tylko do uspokajania, a nie wciskasz non stop to wszysztko będzie ok. Aha, patrz na rozmiary zwiazane z wiekiem dziecka. I jak wybierzesz jedno tworzywo (silikon, kauczuk czy co innego), to możesz mieć potem problem ze zmianą na inne. Odpowiedz Link Zgłoś