moniccol Re: choinka żywa czy sztuczna??????? 03.12.07, 09:20 kurcze za szybko enter Zastanawiam się w tym roku nad choinką.Bardzo bym chciała żywą ale za bardzo nie wiem co zrobic żeby długo wyglądała na świeża może wy macie doświadczenie z żywymi i możecie sie podzielic kiedy ją ubieracie i co robicie żeby nie oblatywała.Ja zawsze miałam sztuczną a teraz przy moim najmłodszym synku{roczek ma)myśle że będzie najlepsza żywa bo nie będzie do niej dochodził jak raz ukłuje sie igiełkami bo on musi wszystko dotknąc w przeciwienstwie do mojej sarszej dwójki oni jak byli mali poprostu rozumieli "nie wolno" a Wiktorek niby rozumie ale robi swoje.Czekam na wasze rady a mysle że skorzystają z nich inne osoby na forum Odpowiedz Link Zgłoś
mea8 Re: choinka żywa czy sztuczna??????? 03.12.07, 09:29 Jezeli tylko cena Cie nie odstraszy polecam jodly. Niestety trzeba sie liczyc z kosztem od ok.70 zl. Ale wg mnie warto bo jodly sie nie "iglą"Jak juz maja dośc swiat to po prostu robia sie smutne czyli wiedna, igiel naprawde spuszczaja niewiele. Ja ubieram ok.22 grudnia, stoi gdzies do 10 stycznia. Do tej pory zawsze mialam w wiaderku z wilgotnym piaskiem w tym roku zamierzam poeksperymentowac ze stojakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: choinka żywa czy sztuczna??????? 03.12.07, 10:47 Tak, jodły są piękne i długo "się trzymają". I igły nie sa takie ostre... Ja poniżej 200 zł jodły parę lat nie widziałm... ale może źle szukaliśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
koma.edziecko Re: coinka żywa czy sztuczna??????? 03.12.07, 10:58 Ja też polecam jodłę, w tamtym roku kupiłam taką 180cm wysokości za 65zł, długo wygladała pięknie, igły prawie z niej nie spadały, moja młodsza też ciągle grzebie przy choince, zdjemuje bombki, przewiesza dlatego do wysokości ponad metra wieszam tylko plastikowe bombki i inne nietłukące ozdoby. Odpowiedz Link Zgłoś
moniccol Re: coinka żywa czy sztuczna??????? 03.12.07, 11:19 Dziewczyny a napiszcie prosze czy jodłe macie w doniczce i ją podlewacie czy w stojaku?? I kiedy ubieracie choinke. Odpowiedz Link Zgłoś
renkawiczka Re: coinka żywa czy sztuczna??????? 03.12.07, 11:20 moim zdaniem zywa no coz ,ze krotkie jej zycie ale jak w domu pachnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 choinka żywa 03.12.07, 11:21 Zdecydowanie żywa : jodła lub świerk. Bez wody itd stoi ok 3 tygodni. My ubieramy choinkę ok 14 grudnia i stoi do ok 10 stycznia. W tym roku pierwszy raz będę miała kota i nie wiem jak długo wytrzyma nasza choinka pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
renkawiczka Re: choinka żywa 03.12.07, 11:24 ja swoja choinke wkladam do duzej donicy wypelnionej piaskiem i raz na tydzien dolewam troche wody. To naprawde przedluza jej zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: coinka żywa czy sztuczna??????? 03.12.07, 11:44 ja mialam w tamtym roku zywa, stala w donicy z ziemia )ale choinka cieta, nie z korzeniami) i stala w domu gdzies do lutego, a potem na balkonie do wielkanocy kolo marca juz sie sypala... ale nie tak mocno jakby sie mozna bylo spodziewac Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: coinka żywa czy sztuczna??????? 03.12.07, 12:48 wszystko zależy od tego co planujesz zrobić z choinką "po" My kupujemy żywe,w donicach.Świerki syberyjskie(śliczne!!) lub jodły kaukaskie( śliczne ale duużo droższe).Ponieważ takie drzewko w donicy waży sporo,Nasze choinki nie są bardzo duże.Po świętach przesadzamy je do ogrodu.Niestety trzeba takie drzewko przesadzić zanim "wypuści" dużo świeżych pędów, a z kolei ziemia w styczniu,lutym jest na tyle twarda że nie da się w niej kopać.W związku z tym,żeby zapobieć szybkiemu wypuszczaniu przez drzewko pędów trzymamy je w chłopnym pomieszczeniu,kaloryfer odkręcony na 1... Odpowiedz Link Zgłoś
moniccol Re: coinka żywa czy sztuczna??????? 03.12.07, 13:11 dzięki dziewczyny to napewno będzie w tym roku żywa tylko zastanawiam sie kiedy ja ubrac .oczywiście moje starsze dzieci(8 i 12lat)chciałyby juz ok 10 grudnia ale obawiam się że na żywa to chyba zawcześnie?Zdecydujemy się na taką w donicy bo póżniej posadzimy ją na działce{o ile dotrwa). Odpowiedz Link Zgłoś
nieaga Re: coinka żywa czy sztuczna??????? 03.12.07, 13:16 my od 2 lat kupujemy żywą w donicy póxniej przenosimy ja na balkon a wiosną przesadzamy ją do ziemi i zdobi nasz trawnik Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: coinka żywa czy sztuczna??????? 03.12.07, 21:56 Ja kupuję i ubieram ok 20go.Kupuję w szkółce ogrodniczej.Z racji tego ,żeby jej "nie męczyć" jak również "nie wyziębiać" domowników,dla dobra choinkiPrzez okres kiedy jest u Nas niestety nie mogę grzać "na full" jak to mam w zwyczaju) Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: coinka żywa czy sztuczna??????? 10.12.07, 12:34 My będziemy ubierać 14 grudnia - zaraz po zakupie pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
moniccol Re: coinka żywa czy sztuczna??????? 09.12.07, 14:34 dziewczyny jestem ciekawa czy żywe choinki już ubieracie,czy kiedy.Moje dzieci męczą mnie żeby już ubrac ale boje sie czy na żywą nie za wcześniej.Napiszcie kiedy wy ubieracie. (zdecydowalismy się na jodłe kaukaska i wsadzimy ja w donice z ziemią) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama-misia Re: coinka żywa czy sztuczna??????? 10.12.07, 10:04 hey, ja co roku miałam żywą ale w tym roku zastanawiam się czy nie kupić sztuczną, choinka musi stać obok kaloryferu i dość szybko zaczyna się sypać, straszny bałagan robi się wokół niej,mój 18 miesięczny Kamilek pewnie też postara sie o to żeby szybsiej pogubiła igiełki a czy pachnie...bo ja wiem, chyba tylko wtedy kiedy muszę się nachylić żeby pozamitać pod nią albo podlać ) Oglądałam sztuczne choinki, są naprawdę bardzo ładne. Jeszcze sie zastanawiam, i widzę że wszystkie dziewczyny powyżej chcą żywą....sama nie wiem Poydrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
iwonabw Re: coinka żywa czy sztuczna??????? 10.12.07, 11:13 Ja w tym roku bedę miała choinke z zeszłego roku. Żywą na dodatek. Kupiłam w zeszłym roku w donicy, po Świętach wystawiłam na ogród, ale nie chciało mi się przesadzać i tak sobie stała, zapomniana i nie podlewana. Mimo to moja choinka pusciła nowe pędy i nie uschła, tak więc niedługo z powrotem wniesiemy ja do domu Odpowiedz Link Zgłoś
misia_75 Re: coinka żywa czy sztuczna??????? 10.12.07, 13:44 iwonabw napisała: > Ja w tym roku bedę miała choinke z zeszłego roku. Żywą na dodatek. > Kupiłam w zeszłym roku w donicy, po Świętach wystawiłam na ogród, > ale nie chciało mi się przesadzać i tak sobie stała, zapomniana i > nie podlewana. Mimo to moja choinka pusciła nowe pędy i nie uschła, > tak więc niedługo z powrotem wniesiemy ja do domu Ja tak kiedyś zrobiłam.Po świętach wyniosłam na balkon,tam puściła nowe pędy i na następne święta spowrotem wniosłam do domu.I już po paru dniach wokół niej było pełno latających muszekChyba ciepło spowodowało że się namnożyły,może jakieś jaja były na tej choince,no nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonabw Re: coinka żywa czy sztuczna??????? 10.12.07, 15:47 O kurcze, nie strasz mnie, muszek nie zniose w domu z tej choinki. Moze spryskam ją jakims Raidem zaraz po wniesieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: coinka żywa czy sztuczna??????? 10.12.07, 12:45 tylko żywa, jeszcze nigdy nie było w naszym domu sztucznej Odpowiedz Link Zgłoś