Dodaj do ulubionych

wyzszosc np tesco nad lidlem i odwrotnie

09.01.08, 14:23
zastanawiam się dlaczego np lidl czy plus... no co do biedronki to
bym sie zastanawiała sa uwazane za tzw tanie sklepy w ktyórych
kupuje się tylko zamienniki i podróbki
Ja osbiscie bardzo czesto robie zakupy w lidlu i uwazam ze jakosc
produktów jak mowicie z lidla -proukowanych czesto w niemczech ok
70% asortymentu jest znacznie lepszej jakosci niz markowy hortex lub
tymbardziej pseudo marki robione dla tesko czy carrefura
jak wy uwazacie
Obserwuj wątek
    • nasyceni Re: wyzszosc np tesco nad lidlem i odwrotnie 09.01.08, 14:26
      jedyne co kupuje z lidla to artukuly chemiczne no i owoce,w mięsko i
      szyneczki zaopatruje sie w sklepiku na ryneczku,nie lubie wedlin z
      paczek po prostu
    • crises Re: wyzszosc np tesco nad lidlem i odwrotnie 09.01.08, 14:27
      Wszystkie wymienione przez Ciebie to megasyf, pardon.
      • kas2 mozesz uzasadninic 09.01.08, 14:29
        chcialabym wiedziec dlaczego jedne sklepy maja mega syf a inne super
        jakosc skoro produkcja w wiekszosci ta sama
        • dorotamakota1 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 14:31
          Ale niektórzy wierzą w magię reklam i piękne opakowaniasmile
          • anqa_77 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 14:39
            Nie kupuję w Lidlu, tam produkty mają niepełnowartościowe. Wiem, że Winiary np.
            nie zgodziły sie na współpracę z Lidlem, bo oni chcieli by skład rosołowych
            kostek różnił się od tych "normalnych" w innych sklepach, oczywiście byłyby w
            niższej cenie. No ale gorszej jakości. Te informacje mam od pracownika Winiar
            (teraz Nestle).
            • kolorko Re: mozesz uzasadninic 10.01.08, 12:49
              O popatrz, a ja dzis rano w lidlu kostki rosołowe winiary nabyłamsmile
        • crises Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 14:36
          A co tu jest do uzasadniania? Lidl, Plus, Biedronka - tanie sklepy
          dla biedoty, której nie przeszkadza wyciąganie pogiętych puszek z
          brudnego kartonu.
          Tesco, Carrefour, Real - dawniej były znośne, teraz równają w dół z
          siłą wodospadu, prawie same beznadzieje marki własne.
          • gryzelda71 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 14:42
            crises napisała:

> A co tu jest do uzasadniania? Lidl, Plus, Biedronka - tanie sklepy
            > dla biedoty, której nie przeszkadza wyciąganie pogiętych puszek z
            > brudnego kartonu

Hahaha masz przykre doświadczenia.
          • rita75 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 14:44
            > A co tu jest do uzasadniania? Lidl, Plus, Biedronka - tanie sklepy
            > dla biedoty, której nie przeszkadza wyciąganie pogiętych puszek z
            > brudnego kartonu.
            > Tesco, Carrefour, Real - dawniej były znośne, teraz równają w dół
            z
            > siłą wodospadu, prawie same beznadzieje marki własne.

To gdzie jest lepiej- jezeli kazdy sie zaopatruje u tego samego
            dostawcy, cio?
            • crises Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 14:51
              Wiesz, mnie jest wszystko jedno, gdzie sklep kupuje pappardelle
              Frantoio, bataty, oliwki Nefeli i herbatę Twinnings, byle je miał.
              • gryzelda71 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 14:53
                crises napisała:

> Wiesz, mnie jest wszystko jedno, gdzie sklep kupuje pappardelle
                > Frantoio, bataty, oliwki Nefeli i herbatę Twinnings, byle je miał.

Ale nazwa sklepu nie jest obojętna co?
                • crises Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 14:56
                  Jest mi całkowicie obojętna - dawniej kupowałam i w Carrefourze, i w
                  Tesco, ale po PO PROSTU TAM NIC JUŻ NIE MA.
                  • gryzelda71 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 14:58
                    crises napisała:
                    ale po PO PROSTU TAM NIC JUŻ NIE MA.

To straszne...:smile)
                    • crises Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 15:07
                      Ależ mnie to absolutnie nie przeszkadza, dopóki mam w poblżu
                      cywilizowany sklep, w którym kupuję wszystko, co jest mi potrzebne.
                      • gryzelda71 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 15:10
                        Kamień z serca...
                    • dlania Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 15:29
                      crises napisała:
                      > ale po PO PROSTU TAM NIC JUŻ NIE MA.

To straszne, jak za komuny. Żeby papardelle nie było!!! Czas najwyzszy wynieśc
                      sie do bardziej cywilizowanego kraju. I krzyżyk na droge.
                      • crises Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 15:39
                        Ależ wcale nie muszę - są sklepy, w których nie ma najmniejszego
                        problemu z nabyciem wszystkiego, co jest mi potrzebne. I to bez
                        wygrzebywania czegokolwiek z brudnych kartonów oraz przepychania się
                        wśród moherów walczących o cukier tańszy o 0,02 zł na kilogramie.
                        • gryzelda71 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 15:45
                          A skąd wiesz o tych przepychankach,moherach i róznicach cen?
                          • dlania Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 15:48
                            gryzelda71 napisała:

> A skąd wiesz o tych przepychankach,moherach i róznicach cen?

Słoma z butów świadczy, skąd wie.
                            Kasę ma, tylko jeszcze klasa by sie przydała.
                            • gryzelda71 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 15:49
                              No tego nie mozna nawet w cywilizowanych sklepach kupicsmile
                              • demarta Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 15:51
                                nie gadajcie. w JEJ sklepie NAPEWNO można wink))) przecież w jej
                                sklepach jest WSZYSTKO! wink)
                              • chicarica Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 15:56
                                Twiningsa raczej nie ma, bo w ogóle w Polsce ciężko kupić. Brat mi z Anglii
                                przywozi. Ale to nie jest żadna ekskluzywna herbata, 3 funciaki za wielką pakę
                                100 torebek, to chyba żadne cudo?
                                • crises Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 16:43
                                  Oczywiście, że to żaden ekskluziw, ale ja po prostu ją lubię.

I w moim spożywczaku jest.
                            • sionasble Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 15:54
                              dlania napisała:

> Kasę ma,

a skąd wiesz ????
                              • dlania Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 15:57
                                sionasble napisał:
                                > dlania napisała:
                                > > Kasę ma,
                                > a skąd wiesz ????

Demarta mi powiedziaławink))
                                A poza tym przeszłe wypowiedzi Crisis jakos zapadły mi w pamięc. Ciekawe dlaczego?
                                >
                                >
                            • crises Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 16:45
                              Rany, w tym kraju musi byc naprawdę źle, skoro ludzie zazdroszczą
                              człowiekowi herbaty Twinings.
                              • gryzelda71 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 16:48
                                A zazdroszczą?
                                • crises Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 16:53
                                  Skoro reagują zbiorowo, jakby im ktoś wetknął dużą paczkę Twiningsa
                                  w tyłek, to chyba tak.
                                  • gryzelda71 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 16:56
                                    Myślisz,że to reakcja własnie na herbatę?
                                    • crises Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 17:01
                                      Jeśli nie, to proszę o wyjaśnienie, co jest bulwersującego w tym, że
                                      ktoś woli jeden sklep (gdzie znajdzie wszystko, czego potrzebuje) od
                                      innych (gdzie tego nie znajdzie).
                                      • gryzelda71 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 17:05
                                        Może określenie klientów lidla czy biedronki jako biedoty?
                                        • dlania Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 17:06
                                          Może pogarda dla innych, "gorszych" ludzi przenikająca wszystko co piszesz?
                                          • crises Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 18:46
                                            Nic nie poradzę, że w stosunku do samooszukujących się ludzi, którzy
                                            kupują jakąś tandetę i wmawiają sobie, że jest świetnie, bo kupili
                                            coś tanio, odczuwam coś w rodzaju pogardy.
                                            • mamba1234 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 18:50
                                              Dajże spokój. Aleś się popisała.
                                            • gryzelda71 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 18:59
                                              crises napisała:

> Nic nie poradzę, że w stosunku do samooszukujących się ludzi, którzy
                                              > kupują jakąś tandetę i wmawiają sobie, że jest świetnie, bo kupili
                                              > coś tanio, odczuwam coś w rodzaju pogardy.

A co tandetnego jest w zwykłym cukrze?
                                              A moze to własnie ty oszukujesz sie,ze jak owy cukier kupisz 0,02gr drożej masz cos lepszego?
                                              • menadka Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 20:34
                                                Taaa, niektórzy zjedzą gó.. i będą się zachwycać wyrafinowanym smakiem trufla,
                                                byle było w markowym opakowaniu.

Żywność kupuję w EPI lub w kilku sprawdzonych sklepikach, gdzie codziennie
                                                przywożą świeże owoce, warzywa i mięso.

Nie pogardzam ludźmi kupującymi w hiper i super marketach, za to mam odruch
                                                wymiotny widząc/czytając snobistyczne paniusie, które myślą że kasa = klasa.
                                              • crises Re: mozesz uzasadninic 10.01.08, 09:16
                                                Cukier to akurat cukier, jest taki sam wszędzie. Mogę go kupować w
                                                dowolnym miejscu, pod warunkiem, że nie będę o niego musiała walczyć
                                                ze stadem emerytów.

Natomiast nie pojmuję kupowania np. podróbek Delicji i tłumaczenia,
                                                że są równie dobre. Bo IMHO nie są.
                                                • ibulka Re: mozesz uzasadninic 10.01.08, 18:02
                                                  crises napisała:

> Cukier to akurat cukier, jest taki sam wszędzie. Mogę go kupować w
                                                  > dowolnym miejscu, pod warunkiem, że nie będę o niego musiała walczyć
                                                  > ze stadem emerytów.
                                                  >
                                                  > Natomiast nie pojmuję kupowania np. podróbek Delicji i tłumaczenia,
                                                  > że są równie dobre. Bo IMHO nie są.

po pierwsze - ty naprawdę albo masz wyjątkowo traumatyczne doświadczenia, albo
                                                  mieszkasz w dziwnym miejscu smile
                                                  NIGDY nie walczę z nikim o jakikolwiek towar, przestań big_grinD

albo jesteś trollem, czego jestem prawie pewna... smile

po drugie - IYHO - właśnie... dobrze, że to dodajesz smile
                                                  skoro IYHO - nie nazywaj reszty biedotą. i nie musisz pojmować tego, że inni
                                                  kupuję w LIDLU... wink

to tylko YHO - pamiętaj! smile)
                                            • asia_i_p Re: mozesz uzasadninic 10.01.08, 11:16
                                              Tu nie chodzi o samooszukujących się ludzi. Tu chodzi o twój ton
                                              pogardy w stosunku do babci, może rzeczywiście w moherowym berecie,
                                              która może rzeczywiście tropi w Biedronce cukier o 20 groszy tańszy,
                                              żeby jej starczyło na jeszcze jedną bułkę. Bo ma 700 złotych
                                              emerytury, chociaż za drugiej wojny światowej walczyła w AK, a potem
                                              znosiła szykany od komuny, żebyś ty teraz mogła sobie wybierac
                                              między jednym ekskluzywnym sklepem a drugim. Wybacz, ale określanie
                                              ubogich starszych ludzi jako moherów, biedoty, stada emerytów jest
                                              głęboko niekulturalne.
                                        • crises Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 18:44
                                          Ale to naprawdę nie moja wina, że Biedronka i Lidl mają taki target.
                                          • gryzelda71 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 18:54
                                            Badałas rynek?
                                            • crises Re: mozesz uzasadninic 10.01.08, 09:18
                                              Tak, pracowałam przy analizie podsumowującej tzw. formuły polskich
                                              super- i hipermarketów.
                                      • mamba1234 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 17:30
                                        Nazwanie klientów tychże sklepów biedotą jest zwyczajnie niekulturalne. Jakie Ty masz kryteria?! Mnie to śmieszy, biedotą nie jestem na pewna, a zdarza mi się robić tam zakupy. I co z tego? Zresztą nazywaj sobie to biedotą czy jak tam chcesz. Mnie to nie rusza, co najwyżej wychodzę ze zdumienia, że ktoś może w taki sposób klasyfikować ludzi i wysnuwać wnioski na temat ich stanu posiadania na podstawie tego, gdzie robią zakupy.
                                        Biedota... intelektualna.
                              • dlania Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 17:05
                                crises napisała:

> Rany, w tym kraju musi byc naprawdę źle, skoro ludzie zazdroszczą
                                > człowiekowi herbaty Twinings.

Pozostań, biały człowieczku, w tym swoim samodowartościowującym przekonaniu.
                                Wyraźnie nie rozumiesz, o co chodzi, więc na nic wszelkie dysputy.
                                Az dreszczy czlowiek dostaje, jak sobie pomysli, że może kiedys spotkac taka
                                crisis na swojej drodze. Pewnie zaraz po podaniu komus ręki wyciera ją nawilżaną
                                chusteczka made in France.
                                • siostra_grimm Re: mozesz uzasadninic 10.01.08, 08:00
                                  No co ty?
                                  Płucze wodą "ewjan" wink
                          • crises Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 16:51
                            Dawałam szansę różnym sklepom i po prostu mi albo nie odpowiadają od
                            początku, albo przestały mi odpowiadać, bo się popsuły: asortyment
                            nie mój, smród, brud i ogólne poczucie "dużo-tanio-kiepsko".

Więc kupuję w sklepach, w których znajduję towary, które lubię, i
                            gdzie według mojego czysto subiektywnego odczucia miło mi się
                            kupuje. MOGĘ? WOLNO MI? POZWALASZ? (Prawo do wyrażania opinii, że
                            Biedronka to syf, przyznałam sobie sama.)
                        • chicarica Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 15:54
                          Gdzie Ty mieszkasz, kobieto? U mnie na osiedlu jest Biedronka (nowe osiedle,
                          sami młodzi ludzie) i żadne mohery się nie przepychają. Nie zastanawiam się po
                          ile tam jest cukier bo kasy mi nie brakuje, ale nie muszę sobie udowadniać że
                          jestem lepsza bo nie kupuję w Biedronce wink
                        • ibulka Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 17:12
                          crises napisała:

> Ależ wcale nie muszę - są sklepy, w których nie ma najmniejszego
                          > problemu z nabyciem wszystkiego, co jest mi potrzebne. I to bez
                          > wygrzebywania czegokolwiek z brudnych kartonów oraz przepychania się
                          > wśród moherów walczących o cukier tańszy o 0,02 zł na kilogramie.

gdzie ty mieszkasz, w jakiejś dżungli? smile

mam LIDLA pod nosem, lubię tam robić zakupy, i żadnych walk moherów nie
                          zaobserwowałam odkąd tylko owy LIDL jest na moim osiedlu tongue_outPPP

współczuję traumatycznych doświadczeń, naprawdę smile)
                          • crises Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 18:48
                            Mieszkam w normalnym mieście, gdzie poza Lidlem i Biedronką są także
                            normalne sklepy <specjanie dla dlani> dla białych ludzi </specjanie
                            dla dlani>.
                            • siostra_grimm Re: mozesz uzasadninic 10.01.08, 08:15
                              Kiedyś w Piotrze i Pawle byłam świadkiem jak pewna kobieta na pytanie męża czy
                              wejdą do środka wydarła japę, że "ona nie będzie dziadować siatkami". Im dłużej
                              czytam twoje wypowiedzi tym bardziej jestem przekonana, że to byłaś ty!
                              BTW innym razem w tym samym "ekskluzywnym" supermarkecie widziałam jak facet
                              rzucał w obsługę "jak zwykle przeterminowanym mięsem".
                              Osobiście uwielbiam Tesco. Dlaczego? Bo nigdzie indziej nie znajdę cudownych
                              kolorowych bibułek do pakowania prezentów, patyczków do lodów, najlepszych na
                              świecie baniek mydlanych i wielu innych rzeczy, które umilają mi chwile spędzone
                              z dzieckiem, a to czy na zeszycie mam napisane Herlitz czy Tesco głęboko mi wisi.
            • nchyb Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 14:59
              > To gdzie jest lepiej- jezeli kazdy sie zaopatruje u tego samego
              > dostawcy
              ten sam dostawca nie oznacza dokładnie tego samego produktu. Towar
              ten sam z nazwy produkowany dla różnych odbiorców miewa różny skład,
              bywa produkowany z lepszych i gorszych składników. Nie tylko
              opakowanie i reklama wpływają na cenę...
              • mamba1234 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 16:06
                nchyb napisała:

> > To gdzie jest lepiej- jezeli kazdy sie zaopatruje u tego samego
                > > dostawcy
                > ten sam dostawca nie oznacza dokładnie tego samego produktu. Towar
                > ten sam z nazwy produkowany dla różnych odbiorców miewa różny skład,
                > bywa produkowany z lepszych i gorszych składników. Nie tylko
                > opakowanie i reklama wpływają na cenę...

Tak, niestety tak jest.
          • kas2 Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 14:45

• kas2 Reto było do crises 09.01.08, 14:46

• crises Re: mozesz uzasadninic 09.01.08, 14:54
              W 85% a, w 10% b, w 5% c (produkcja znajomych oraz własna).
        • dlania Kas2, dlaczego twój profil na fotce jest zablokowa 09.01.08, 15:12
          ny?
          • ibulka Re: Kas2, dlaczego twój profil na fotce jest zabl 09.01.08, 17:22
            bo serwis fotka.pl jest dla użytkowników od 15 roku życia wzwyż, a Kas zapewne
            miała tam fotki dzieciaczka wink
    • gryzelda71 Re: wyzszosc np tesco nad lidlem i odwrotnie 09.01.08, 14:37
      Rób zakupy tam gdzie chcesz,kupuj to co tobie odpowiada i juz.Czym ty się przejmujesz?
      • kas2 nie uwazam sie za biedotę 09.01.08, 14:42
        ani ludzi kuopujacych w powyszych sklepach nie zauwazyłam tez np w
        lidlu brudu i przedewszystkim smrodu jaki notorycznie roznosi sie np
        w carrefurze.
        Biedota a raczej nieszczesnikami nazwalabym raczej tych którzy jada
        20 km tylko dla tego ze gdzies tam proszek jest tanszy lub wybieraja
        przecenione czytaj z konczacym sie juz terminem waznosci jedzenioe
        • crises Re: nie uwazam sie za biedotę 09.01.08, 14:44
          Tak, Carrefour śmierdzi, na równi z pozostałymi z wymienionych.
          • ibulka Re: nie uwazam sie za biedotę 09.01.08, 17:23
            crises napisała:

> Tak, Carrefour śmierdzi, na równi z pozostałymi z wymienionych.

nie, LIDL nie śmierdzi. PLUS również, a oba sklepy mam blisko domu i często
            robię w nich zakupy wink

musisz mieszkać z wyjątkowymi flejtuchami wokół, albo mieć wyjątkowego pecha,
            przykro mi tongue_outP
    • marghe_72 Re: wyzszosc np tesco nad lidlem i odwrotnie 09.01.08, 14:45
      To gdzie ja się plasuję

bywam w Lidlu , w Carrefourze, w Piotrze i Pawle i w Bomi
      nie bywam w Biedornce i Auchan

big_grin
      • sionasble Re: wyzszosc np tesco nad lidlem i odwrotnie 09.01.08, 15:11
        wtedy mówi się, że jesteś ekscentryczna smile
        • caitala Re: wyzszosc np tesco nad lidlem i odwrotnie 10.01.08, 17:40
          To ja jestem po prostu skąpa wink Chodzę do Bomi, bo mają słoiczki i mleko tańsze
          od Tesco np.
      • chicarica Re: wyzszosc np tesco nad lidlem i odwrotnie 09.01.08, 15:58
        No patrz. A ja bywam w Auchan, Biedronce, Lidlu i Bomi (są naprzeciwko siebie).
        Piotra i Pawła ani Almy u mnie w ogóle nie ma.
    • bombastycznie Re: wyzszosc np tesco nad lidlem i odwrotnie 09.01.08, 18:48
      a ja uwazam wręcz odwrotnie, jeszcze nigdy sie nie zawiodłam na produktach z
      tesco a robię tam zakupy dość często, uwielbiam sok pomarańczowy z tesco, jak
      dla mnie nie różni się on niczym od innych a jest tańszy, tak samo słodycze albo
      mrożonki, jedyne czego bym nie ruszyła to detergenty i niektóre art.chemiczne bo
      jednak nie są tak skuteczne jak markowe
      • betty_julcia Re: wyzszosc np tesco nad lidlem i odwrotnie 09.01.08, 20:58
        No cóż jeszcze dużo lat w Polsce upłynie zanim ludzie przestaną
        oceniać się po tym co mają w koszyku....
        Ja znam mnóstwo bogatych ludzi którzy kupują gdzie im po prostu
        blizej, ja takze czasami wstępuję do Lidla bo mam pod nosem
        odbierając córkę z przedszkola. Mój mąż kupuje w Lidlu niektóre
        słodycze bo po prostu ma taką fanaberię a w innych sklepach ich nie
        ma a są rewelacyjne.
        Znam też mnóstwo ludzi którzy wcale bogaczami nie sa ale zakupy
        robią tylko w Epi (elitarny sklep wrocławski) i jada tam z końca
        miasta bo chyba dzięki temu czują sie jakby wstąpili do jakiegoś
        elitarnego gronasmilesmilesmile
        Ja nie oceniam ludzi po tym co mają w lodówce. Patatów i innych
        wymienionych wyżej potraw w ogole nie próbowalam, dlaczego? Bo
        mineły już czasy zachłyśnięcia się dobrobytem i naprawdę nie istotne
        jest co, gdzie i za ile. Co z tego ze mozna by było wykupić poł
        hipermarketu jak później nieźle się trzeba napocić żeby to spalićsmile
        Tak więc nie tylko biedota i mohery kupują w lidlu czy biedronce
        tylko ludzie którzy mają ważniejsze sprawy nad zaprzątaniem sobie
        głowy czy cukier, mleko, mąkę i całą masę niezbędnych do życia
        produktow kupią tu czy gdzie indziej.
        No ale cóż, ludzie szukają różnych sposobów na lepsze
        samopoczucie smile
        • betty_julcia Re: wyzszosc np tesco nad lidlem i odwrotnie 09.01.08, 21:00
          Aha. Natomiast jeśli chodzi o owoce w Lidlu to rzeczywiście nie
          polecam. Kupiłam kiedyś pomidory. Jeden leżał w koszyczku 2 miesiące
          i wierzcie mi czas go nie ruszyłsmilesmilesmile
    • aga_sama Re: wyzszosc np tesco nad lidlem i odwrotnie 09.01.08, 20:46
      Zarówno kas2 jak i crises przesadzacie, każda w inną stronę.

To prawda, że część produktów z dyskontów jest po prostu do bani. Co z tego, że
      wytwarzane przez markowe koncerny, skoro z gorszych surowców.

Ale przecież nie wszystkie produkty są słabe, powiedziałabym tylko, że warte
      swojej ceny. Pieluchy z tesco czy biedronki są ok, natonmiast płyn teskowy do
      kibla już nie... I takich przykładów jest mnóstwo.
      Mnie osobiście nie przeszkadza wyciąganie produktów z kartonów, to tylko
      opakowanie zbiorcze, jak się nie wybrudzę to może być brudne...

Najczęściej robię zakupy w kerfurze. Z wygody - wiem, gdzie co leży, wiem jakie
      produkty są ok.
      Ostatnio kilka razy byliśmy w tesko i zrezygnowaliśmy. Co z tego, że ich
      pieluchy są 5-6 zł tańsze od huggiesów, że sok pomarańczowy dobry i tani, jak
      większość produktów średnich marek (nabiał, używki, chemia) było dużo droższe
      niż w kerfurze....
    • loola_kr Re: wyzszosc np tesco nad lidlem i odwrotnie 09.01.08, 22:44
      Ja robię zakupy najbliżej domu. Lata temu to był Carrefour, potem Tesco a teraz
      mamy Almę (zupełnie blisko). I Almę lubię najbardziej, nie jest taka
      ogromniasta, sympatyczniejsza i jest wszystko co potrzebuję.
      Nie zastanawiam sie gdzie jest taniej bo w końcu ile drożej może kosztować ten
      sam jogurt czy pampersy...
      A najlepsza jest Alma internetowa - najbliżej smile))
    • pia_ Re: wyzszosc np tesco nad lidlem i odwrotnie 10.01.08, 10:25
      Zakupów w Almie i EPI nie robię często, bo mam do nich kawał drogi,
      ale rozumiem doskonale dlaczego zamożniejsi (choć nie tylko) klienci
      lubią robić tam zakupy. Bo na stosunkowo niewielkiej powierzchni
      mają do dyspozycji wszystkie produkty: od podstawowych do
      najbardziej wyrafinowanych. Przy tym obsługa jest miła, sprawna,
      kompetentna i jak w przypadku EPI - urodziwa smile. Zapracowanego
      biznesmena, który o godzinie 21-szej, zmęczony wraca do domu,
      interesuje tylko to, aby w jednym miejscu zrobić szybko zakupy i nie
      wzruszy go nawet mała paczka pampersów po 68 zł (pewnie i tak nie ma
      pojęcia ile ona kosztuje w "normalnym" sklepie).
      W mojej bezpośredniej okolicy mam Plusa, Lidla i Bedronkę. W Lidlu i
      Biedronce prawie nigdy nie robię zakupów, bo widać rzeczywiście
      jakieś bałaganiarskie towarzystwo je prowadzi i wiecznie porozwalane
      kartony to norma, no i przyzwyczajona jestem do produktów konretnych
      marek, a tam tego nie znajdę. Inaczej sprawa ma się w Lidlu,
      pomijając dosyć niesympatyczno-dyskontowe wnętrze większość
      produktów mają świetnych: lubię ich słodycze min z gorzkiej
      czekolady, niektóre mrożoniki warzywne. Nie tak dawno sprzedawano w
      Lidlu rajstopy dziecięce - jakościowo niesamowite, a i cena nie
      należała do najnizszych. Fajnym pomysłem są tygodnie promowania
      produktów kuchni z róznych regionów świata - ale są to z regóły
      rzeczy drozsze. Obecnie najcześciej (oprócz lokalnych sklepików i
      targu) robię zakupy w Tesco (mam najblizej), ale wzbogacam je o
      pieczywo, wędliny i rózne włoskie dodatki, które mozna dostać w
      sklepikach w pasazu przy Tesco.
      I jeszcze jedno spostrzeżenie - uwielbiam ciasteczka maślane oblane
      gorzką czekoladą i często kupuję "markowe" Leibnitza, a takze
      produkowane przez Tesco i Lidla. Najtańsze są leibnitz i smakowo
      najgorsze smile
      • asia_i_p Re: wyzszosc np tesco nad lidlem i odwrotnie 10.01.08, 11:12
        >Przy tym obsługa jest miła, sprawna,
        > kompetentna i jak w przypadku EPI - urodziwa smile.
        Moja kuzynka pracuje w EPI, urodziwośc obsługi potwierdzam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka