Dodaj do ulubionych

Pralka - mam dylemat

19.04.08, 23:09
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ mamy duży dylemat związany z wyborem pralki.
Mam 3 letniego whirpoola, po jednej naprawie za 180 zł, pralka znowu rzępoli gorzej jak dwudziestoletnia i pewnie lada moment znowu padnie. Z firmy j.w wyleczyłam się raz na zawsze i będę z pewnością szerokim łukiem omijała wszystko z tym logo. Od początku było z nią coś nie tak, serwis gwarancyjny stwierdził, ze usterki zadnej nie ma, jak tylko skończyła się gwarancja, zaczęła się całkowicie sypać.
Z racji tego, ze w mojej łazience mogę mieć wyłącznie pralkę ładowaną od góry mam trudny wybór. Generalnie mam świadomość, że te pralki są słabsze od tradycyjnych, dlatego chciałabym wybrać coś co posłuży dłużej niż 2-3 lata. Mogę przeznaczyć na ten cel około 2 tys. Zastanawiam się pomiędzy nową Simens, Bosch a używaną Miele. Na nową Miele raczej nas nie stać, a biorąc pod uwagę jakość tych pralek i dożywotnią gwarancję na niektóre elementy zastanawiam się czy kupienie używanej jest aż takim ryzykiem.
Czy ktoś może kupował, może coś doradzić?
A może ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia z pralkami ładowanymi od góry i może coś polecić?
Obserwuj wątek
    • weronka77 Re: Pralka - mam dylemat 19.04.08, 23:10
      Bosch i Siemens to dobra inwestycja. Lepiej kup nową taką niż
      używaną Miele. Jeśli na nową Miele Was nei stać oczywiście.
      • magia Re: Pralka - mam dylemat 20.04.08, 00:10
        Ja bym wziela uzywana Miele.
        Wszystko zalezy od tego ile ma lat oczywiscie, ale jesli kilka, to
        spokojnie jeszcze kilka pochodzi.
        Zreszta poczytaj na forum elektroda watek o pralkach. Miele i basta,
        nawet uzywana.
    • weronka77 Re: Pralka - mam dylemat 19.04.08, 23:13
      Jeszcze Gorenje jest rewelacyjne ale nie wiem czy mają pakowane od
      góry;-(
    • berta333 Re: Pralka - mam dylemat 19.04.08, 23:39
      Polecam AEG. Pierwsza moja ładowana od góry wytrzymała jakieś 10 lat
      bez naprawy. Kolejna ma dwa lata i jak dotąd nic się nie dzieje.
      A Miele jest super, o ile cena nie gra roli...
    • aaniaaa Re: Pralka - mam dylemat 20.04.08, 10:19
      ja bym radziła miele. Często na allegro są pralki za ok 2000 zł nowy model
      powystawkowy.
      No chyba że na raty. Sama mam nówke na raty
    • gabrysia_s Re: Pralka - mam dylemat 20.04.08, 10:35
      Dzięki za wszystkie rady, właśnie szukam jakiejś okazji na allegro i liczę że
      coś znajdę.
      Na raty nie bardzo, bo mam kredyt na mieszkanie, więc nie chciałabym już więcej
      kredytów.
      Co do pralek sprzed 10 lat i wiecej, to one faktycznie były lepszej jakości i
      działały znacznie dłużej. Moją Candy sprzedaliśmy na allegro po 8 latach
      użytkowania, kupił facet i nawet za jakiś czas się odezwał, ze jest bardzo
      zadowolony. Niestety z biegiem lat sprzęt jest coraz gorszy i chyba jedynie
      Miele cały czas trzyma jakość, no ale ta cena ...
      • berta333 Re: Pralka - mam dylemat 20.04.08, 14:02
        Zobacz jeszcze w sklepach z agd fabrycznie przecenionym. Można kupić
        nowe modele ale np. z jakimś zarysowaniem obudowy itp. Jest sporo
        taniej, a sprzęt nowy i sprawny. Nie wiem tylko, jak jest z
        gwarancją.
        W każdym dużym mmieście są takie sklepy...
        • mysiam Re: Pralka - mam dylemat 20.04.08, 16:00
          polecam simens-a
          ma juz 9 lat i poza małą awarią (koszt napawy 100 zł) cały czas gra
          jak nalezywink
    • blanka.g1 elektrolux 20.04.08, 23:01
      moja ma 10 lat mamy 8 bezawaryjne ciche zero śladów zuzyci a
      • kaliaa Re: elektrolux 20.04.08, 23:10
        zdecydowanie miele, nawet uzywana, podobno sa bezkonkurencyjne.
      • jamajka1612 Re: elektrolux 21.04.08, 14:00
        Te dawne Elektroluxy były znakomite - to prawda. Obecnie jednak
        ponoć najlepszy jest Bosch,inne marki niestety popsuły się.
    • there_she_is Re: Pralka - mam dylemat 21.04.08, 11:27
      Odradzam Siemensa - ta pralka od poczatku mnie denerwuje, raz pierze
      błyskawicznie, innym razem 4 godziny, popsuła się 1 raz, tzn
      szczotki sie zużyły koszt ok 150 zł. Mamy ją 8 lat. Pierze ładnie,
      można się przyzwyczaić choć od firmy Siemens/Bosch spodziewałam się
      czegoś lepszego. Acha, i nie można sprawdzić na jakim etapie jest
      pranie - mi tego bardzo brakuje, bo czasem możnaby coś dorzucić.
      • majkagra Re: Pralka - mam dylemat 21.04.08, 13:17
        Wie, że jestem trochę nienormalnawink ale piorę codziennie i mój stary (8 lat!)
        Bosch 9 (MAXX - wsad 6 kg) działa bez zarzutu. Znam kogoś, kto jest
        konstruktorem w Bosch i Siemens (w Niemczech)-( to teraz jedna firma BSH )i
        powiedział mi, że w środku urządzenia elementy w Bosch i Siemens zwykle są takie
        same - jedynie obudowy inne. Zatem spokojnie można zdecydować się na Bosch'a
        gdyż chyba wychodzi trochę taniej. Mówił, że w/w firma kupę kasy przeznacza na
        testy sprzętu i co za tym idzie ulepszanie go - i zakładają, że pralka ma
        wytrzymać o wiele dłużej niż trwa gwarancja. Odradzał zdecydowanie włoskie
        pralki.
        • there_she_is Re: Pralka - mam dylemat 22.04.08, 19:35
          Ale Siemens i Bosch produkowane na polski rynek są pewnie gorsze niż
          na niemiecki. Tak jak z innymi produktami. My np. używamy tylko
          niemieckiego Persila - polski to jakaś pomyłka. Z pralkami -
          przypuszczam - jest podobnie.
          • magia Re: Pralka - mam dylemat 22.04.08, 21:26
            To nawet nie o to chodzi.
            Pralki robione 10 lat temu to zupelniee inna jakosc niz te obecne,
            nawet wsrod tej samej marki.
            Nie ma sensu dawac za przyklad 8 latniej pralki i sugerowac, ze te
            obecne sa tak samo dobre.
            Samam mam wypasionego (wyswietlacze i inne bajery) Indesita sprzed 6
            lat, ktory dizala jak burza chociaz niewiele ponad tysiac za niego
            dalam.
            A znajdz teraz kogos kto poleca indesity, malo takich, bo ten sprzet
            obecnie faktycznie niewiele wart.
            • majkagra Re: Pralka - mam dylemat 23.04.08, 09:47
              No niezupełnie tak jest. Mam Boscha wyprodukowanego już w Łodzi - fabryka - nie
              pamiętam dokładnie ale powstała przed 2000 rokiem ( jedna z pierwszych sztuk
              ,które zeszły z taśmy)Sprawuje się super.Raz jeden musiałam wezwać serwis gdy
              Moja córeczka wrzuciła jakiś dziwny metalowy przedmiot , który jakoś przedostał
              się przez otworek do pompy podczas prania i narozrabiałwink Nie płacą mi przecież
              za reklamęsmile))Autorka wątku prosiła o radę i podzielenie się własnymi
              doświadczeniamismile A akurat wiadomości na temat jakości (jednak co raz lepszej)
              mam akurat z "pierwszej ręki" i cała moja rodzina w tej chwili zaopatruje się
              sprzęt tylko tej firmy (na Miele mnie nie stać a rzeczywiście bdb firma) i
              nawet moi rodzice po Polarze, Whirpool'u, które ciągle się psuły mają teraz
              pralkę i zmywarkę Bosch i są b. zadowoleni.
              Dziewczyny, przecież każdy może kupować co chcesmile
              Piszę o własnych doświadczeniachsmile Mam cały sprzęt w domu Bosch i Siemens i jest
              naprawdę bez zarzutusmile A biedna zmywarka od 7 jest używana codziennie! i nic
              się w niej do tej pory, odpukać, nie popsułosmile

• magia Re: Pralka - mam dylemat 23.04.08, 10:23
                Ja mam/mialam rozne sprzety, a w obecnym mieszkaniu mam wszystko
                Siemnsa i o ile piekarnik, plyta czy mikrofala sa bez zarzutu to
                zmywarke i pralke bym najchetniej wywalila. Suszarka za to rewelacja.
                Zmywarka wyje jak samolot i slysze ja 10m dalej w zamknietmy pokoju,
                pralka za to nie dopiera i ogolnie ujdzIe ale nie za te pieniadze.
                I moze jeszcze kilka lat temu bym polecila, ale mialam po drodze
                sprzet firmy vZug i to byla zupelnie inna "wyzsza" jakosc niz obecny
                siemens.
                \P.S. Mieszkam za granica i dosc czesto zmieniam mieszkania (to
                wyjasnienie do tych, ktorzy mogliby sie dziwic ile pralek przez moje
                rece przeszlo).
                • agnesp76 Re: Pralka - mam dylemat 23.04.08, 11:21
                  magia napisała:

> Ja mam/mialam rozne sprzety, a w obecnym mieszkaniu mam wszystko
                  > Siemnsa i o ile piekarnik, plyta czy mikrofala sa bez zarzutu to
                  > zmywarke i pralke bym najchetniej wywalila. Suszarka za to rewelacja.
                  > Zmywarka wyje jak samolot i slysze ja 10m dalej w zamknietmy pokoju,

Jak różne opinie - ja mam siemensa zmywarkę od prawie 3 lat i jest cichuteńka smile
                  • magia Re: Pralka - mam dylemat 23.04.08, 13:34
                    Moze wszystko zalezy od oczekiwan albo indywidualnych odczuc,
                    porownan do innego sprzetu.
                    Poprzednia zmywarke mialam Electroluxa i stojac przy niej w kuchni
                    jej nie slyszalam. Slychac bylo delikatne, cichutenskie przelewanie
                    sie wody i to tylko gdy sie nad nia nachylilam i wsluchiwalam.
                    Obecny siemens przy tamtej jest jak odrzutowiec. Stoi w otwartej
                    kuchni i choc mieszkanie dlugie na 20m to i tak slysze ja w
                    przeciwnym krancu. Do szalu mnie doprowadza.
                    Na szczescie (mam nadzieje) w nastepnym mieszkaniu bedzie sprzet
                    Electroluxa caly, wiec sobie wtedy porownam.
                  • olik7 Re: Pralka - mam dylemat 23.04.08, 13:49
                    Kilka miesięcy temu kupiłam Electroluxa EWT 1410 (chyba tak dokładnie, o ile
                    pamiętam) za 1280 zł w netowym sklepie. Do dzisiaj działa rewelacyjnie i jestem
                    bardzo zadowolona.
                    Szukałam do 1500 zł i myślę, że w tym zakresie cenowym wybrałam dobrze.
                    Co mi się podoba:
                    -automatyka wagowa plus możliwość skrócenia czasu prania przyciskiem
                    (standartowo przy włączeniu pranie ustawia się na parametry średnio-brudne)
                    czyli jak mam czerwone pranie i prawie czyste to nie ma problemu;
                    -tryb nocny plus ustawianie czasowe czyli wieczorem wstawiam pranie żeby się
                    włączyło o 5.30 np i przed wyjściem do pracy spokojnie można rozwiesić; lub
                    nastawiam tak żeby rozwiesić po przyjściu z pracy;
                    -wyciągany pojemnik na proszki i płyn (nie na drzwiach!), jak miałyście
                    zapychające się pojemniki to wiecie o co chodzi, teraz wyciągam po każdym
                    praniu, płuczę pod prysznicem i jak nowiutkie;
                    -kilka funkcji ułatwiających choć nie niezbędnych, typu ustawiający się bęben,
                    wyświetlacz, dodatkowe płukanie, namaczanie itp.
                    To moja opinia, przed kupieniem przeczytałam chyba wszystkie opinie w necie więc
                    teraz sama staram się coś poradzićwink
                    Pozdrawiam

• gabrysia_s Re: Pralka - mam dylemat 23.04.08, 18:54
                      Dzięki bardzo za wszystkie rady i opinie, Electroluxa też brałam pod uwage, bo
                      mam zmywarkę tej firmy i jestem bardzo zadowolona.
                      Cały czas szukam jakiejś super okazji jeśli chodzi o Miele, chciałabym ja przed
                      kupnem obejrzeć jeśli miałaby byc uzywana, wiadomo, ze zdjeciami mozna zrobic cuda.
                      Mam nadzieję, zę uda mi znaleźć coś ciekawego.
                      A Wasze opinie bardzo mi pomagają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka