maja11-25 25.10.08, 19:45 witam jak pjerzecie material z fotelika samochodowego recznie czy w pralce w proszku do prania dla dzieci czy mleczku do prania zeby ten kolor nie wyblakl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paniwaz Re: jak pjerzecie material z fotelika s 25.10.08, 20:21 Pierwszy raz uprałam ręcznie z wielkim namaszczeniem w płynie do prania i wywirowałam na minimum obrotów, później już po odmoczeniu wkładałam do pralki na pranie ręczne. Tapicerka ma się super. pani Wąż Odpowiedz Link Zgłoś
maja11-25 Re: jak pjerzecie material z fotelika s 25.10.08, 20:38 mam nadzieje ze material dobrze sie wypierze zeby fotelik byl czysty i zadbany Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: jak pjerzecie material z fotelika s 25.10.08, 21:56 w pralce, w proszku dla dzieci w 50 stopniach. Mój fotelik ma już kilka lat a tapicerka wygląda jak nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
maja11-25 Re: jak pjerzecie material z fotelika s 25.10.08, 22:28 mozesz mi podac nazwe tego proszku do prania Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: jak pjerzecie material z fotelika s 26.10.08, 17:10 aktualnie SA8 Baby a wcześniej i lovela i jelp. Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: jak pjerzecie material z fotelika s 25.10.08, 22:39 W normalnym proszku - jak wszystkie rzeczy, temp. 35C, wirowanie 700 obr/min. Odpowiedz Link Zgłoś
maja11-25 Re: jak pjerzecie material z fotelika s 26.10.08, 12:11 dzieki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: jak pjerzecie material z fotelika s 26.10.08, 13:16 W pralce w proszku do prania (Vizir kolor), ale trzeba jeszcze mokry naciągnąć na stelaż, żeby się nie zdeformował i nie skurczył przy wysychaniu. W moim wypadku działam wbrew zaleceniom producenta (na metce jest pranie ręczne, raz to robiłam na krześle pod prysznicem i nieźle się umordowałam). Nie wiem, co z kolorem, bo mamy szaro- czerwony, a to są dość dobrze trzymające się barwy. Odpowiedz Link Zgłoś
paniwaz Re: jak pjerzecie material z fotelika s 26.10.08, 13:41 Ja też mam tapicerkę szaro-czerwoną i bałam się czy oby nie będzie farbowała, ale zachowała się wzorowo. Pani Wąż Odpowiedz Link Zgłoś
maja11-25 Re: jak pjerzecie material z fotelika s 26.10.08, 14:52 czy jak sie od razu naciagnie ten material na ta gabke jesze mokry nic nie bedzie nie nasiaknie ta gabka Odpowiedz Link Zgłoś
paniwaz Re: jak pjerzecie material z fotelika s 26.10.08, 17:05 Szczerze mówiąc, ja nie nakładałam mokrej tapicerki na fotelik tylko naciągnęłam brzeg na rozkładane skrzydło suszarki (tak jak rozwiesza się prześcieradło) i po wyschnięciu nie było żadnych zagnieceń. Jeżeli poprzedniczki polecały nakładanie mokrej tapicerki od razu na fotelik, pewnie stelaż wyłożony jest styropianem (tak jak i u mnie) a nie gąbką (jak w Twoim). Przy takim gąbkowym podkładzie oczywiście nakładanie mokrej tkaniny byłoby głupotą i jestem przekonana, że jeżeli powiesisz tak jak ja siła delikatnie mokrej tkaniny ładnie rozciągnie ją, nie powodując żadnych żadnych zagnieceń. Pani Wąż Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: jak pjerzecie material z fotelika s 26.10.08, 18:40 Piorę ręcznie w najzwyklejszym proszku nie odwirowuję. Wieszam do wyschnięcia i dopiero nakładam. Tapicerka cały czas jak nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
maja11-25 Re: jak pjerzecie material z fotelika s 26.10.08, 18:57 dzieki za wszystkie rady pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: jak pjerzecie material z fotelika s 27.10.08, 03:47 zawsze pralam w pralce , wirowalam, suszylam i nakladalam na foteliki. Nigdy nic sie nie zdeformowalo, nic nie odbarwilo, a pralam juz kilka razy i to rozne foteliki. Te obicia chyba po prostu maja byc trwale. Zdazylo mi sie tylko prasowac pasy, bo te tez odczepiam i piore, nie chce zeby byly poskrecane Wlasnie znowu mnie to czeka, pranie wszystkich 3 fotelikow, szczegolnie jeden jest niewdzieczny bo jest kilka srubek i kombinacji z dziwnymi zatrzaskami Odpowiedz Link Zgłoś
maja11-25 Re: jak pjerzecie material z fotelika s 27.10.08, 07:27 dzieki ten fotelikchce zeby byl czysty i zadbany pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka Re: jak pjerzecie material z fotelika s 29.10.08, 23:05 Ja wrzucam tapicerkę do pralki, oczywiście osobno, tzn. bez innych rzeczy, nastawiam program pranie ręczne albo delikatne materiały - jak kto tam ma w pralce - i wlewam np. Woolite albo Perwool, no jakiś płyn do prania ręcznego. Dodatkowo, jeśli są mocne, tłuste plamy z jedzenia, dolewam vanisha. Wszystko schodzi idealnie a tapicerka jest niemal jak nowa. Odpowiedz Link Zgłoś