02.11.08, 23:24
witaj,

moja 12,5 m-czna córka za nic w świecie nie chce spać w łóżeczku; w nocy po
kilka razy się przekręca w różne strony i śpiąc w łóżeczku ciągle się uderza o
szczebelki, nie pomagają ochraniacze. w związku z tym oda jakiś 2 miesięcy śpi
na materacu, na podłodze. materac w mojej ocenie jest zdecydowanie za miękki
(został wypożyczony od dziadków) i poszukuję "tego" właściwego o dorosłych
rozmiarach. jaki powinnam wybrać oczywiście w rozsądnej cenie.
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: materac 03.11.08, 10:22
      Ja ostatnio postanowiłam wymienic bylejakie materace moich corek na
      cos porządniejszego, i wybrałam im bezstrefowe materace lateksowe.
      Tyle, ze ich raczej nie powinno sie uzywac na podlodze, a w łóżku o
      szczebelkowej podstawie.
    • midwaay Re: materac 03.11.08, 12:03
      Ja kupiłam rok temu córce (teraz 4 letniej) materac bezstrefowy lateksowy firmy
      koło - sueno alergik 90x200 cena ok 580 zł. Długo się naszukałam i jestem bardzo
      zadowolona. Myślę, że przez jakiś czas dziecko może spać na samym materacu jeśli
      boicie się, że spadnie z łóżka. Ja mimo, że córka jest już starsza kładę
      poduszkę przy łóżku, na wszelki wypadek gdyby spadła. Ale nic takiego się nie
      zdarzyło. Łóżko mam z ikei i nie jest bardzo wysokie. Moja córka będzie wysoka i
      już od małego muszę dbać o jej kręgosłup. Dobry materac to podstawa, warto w
      niego zainwestować, żeby później ograniczyć pieniądze wydawane na leczenie
      skrzywień kręgosłupa. Jak masz pytania chętnie odpowiem.
      • agni71 Re: materac 03.11.08, 14:56
        he he ... tez zamówiłam Sueno Minor z M&K Foam z Koła smile Jeszcze
        czekamy na dostawę, ale mam nadzieje, że za 2 tyg. wypróbujemy...
        Tylko w międzyczasie podrożały, bo ja płaciłam 636 zł.
        • midwaay Re: materac 27.11.08, 23:08
          agni napisz jak wam się sprawuje materac?
          U mnie korzystała z niego moja teściowa jak przyjechała na święta. Nie chciałam
          żeby spała na kanapie, bo ma straszne problemy z kręgosłupem i wstawała jak nowo
          narodzona. Myśli o zakupie. Ma bardzo duże zwyrodnienia w części szyjnej i
          znalazła się nawet w szpitalu, bo ręce odmówiły jej posłuszeństwa. Najlepsze
          jest to że zawsze mi mówiła, że budzi się w nocy, a na tym materacu budziła się
          dopiero o 8 rano smile Jak ktoś się budzi często w nocy to znaczy, że mu nie
          wygodnie i się przekręca. Ja mam też materac z koła model Ibiza H2, dla męża H3,
          jest 7 strefowy i jest twardszy niż sueno. Sueno jak dla mnie jest najlepszy dla
          dzieci. Tak samo mówił mi Pan ze sklepu internetowego, mają większe rozeznanie
          jak sprzedają materace kilku firm. Jak ktoś sprzedaje tylko jedną to zawsze
          będzie mówił, że ta jest najlepsza, a ty prawdopodobieństwo, że dobiorą lepszy
          się zwiększa smile))
          • agni71 Re: materac 27.11.08, 23:23
            No cóż, córki nie zauważyły specjalnie różnicy smile mówią, że śpi im
            sie tak samo... Może sa jeszcze za lekkie by w pełni docenić ich
            walory?
            • midwaay Re: materac 28.11.08, 18:54
              Nie dziwię się im wcale smile Jak byłam mała to mi było obojętnie gdzie spałam, a
              teraz to wszystkie gnaty czuję smile), co to będzie na emeryturze za 30 lat smile)))
        • midwaay Re: materac 27.11.08, 23:21
          Ja chyba kupowałam w tym sklepie:
          materace.sklep.pl/product_info.php?cPath=24&products_id=125, ale ręki nie
          dam smile Kosztuje tam 580 zł. Kupowałam wtedy 3 materace, 3 poduszki i dostałam
          jeszcze 7 % zniżki. I nie płaciłam kosztów wysyłki. A co do ceny to teraz jest
          mi obojętne, bo nawet jakby była wyższa to też bym kupiła, bo jestem z nich
          bardzo zadowolona.
      • monikaskwa Re: materac 03.11.08, 21:11
        a co sądzicie o tym materacu?
        www.allegro.pl/item464471217_materac_amadeo_120x200_materace_producent_lateks.html
        • midwaay Re: materac 27.11.08, 23:17
          Sorki, że tak późno odpisuję, ale dawno tu nie wchodziłam, dziś trafiłam tu przypadkiem smile
          Nie mam pojęcia, czy ten materac jest dobry, trochę jak dla mnie niska cena, a to często ma znaczenie w jakości. Tym bardziej, że tam jest pianka termoelastyczna, a ona bardzo podraża materac. Nie podoba mi się, że nie podają grubości tej pianki termoelastycznej, a to bardzo ważna informacja. Pozostała część materaca jest z pianki lateksowej, więc wygląda na dobry, zależy tylko jaka jest tam część naturalnego lateksu, a tego nie podają w żadnej firmie.
        • johana75 Re: materac 27.11.08, 23:23
          Ja kupiłam dla malego taki:
          www.witmat.pl/p/pl/50/materac+kolorado+100x200.html
          narazie testjemy tzn. mały testuje smile
          • midwaay Re: materac 28.11.08, 00:31
            Z tego co zrozumiałam to warstwa pianki termoelastycznej jest w środku i jest
            obłożona pianka lateksową? I jak się sprawdza? Trochę mnie to zainteresowało, bo
            myślałam, że powierzchnia ciała powinna się stykać z pianka termoelastyczną,
            żeby na nią wpływać poprzez temperaturę ciała, a ta warstwa jest w środku. Jaką
            grubość maja poszczególne warstwy?
            • lidiusz1 Re: materac 02.12.08, 10:55
              Moze polecicie mi jakis materac dla dorosłych. Chce kupic łózko i o
              ile stelaz już wybrałam to nie mam pojęcia co z materacem, kompetnie
              się na tym nie znam. Chciałabym, żeby był twardy. Facet w sklepie
              polecił mi taki
              allegro.pl/item489145674_materac_kieszonkowy_estrella_alergik_140x200.html
              Moze któraś z Was ma taki materac.
              Pozdrawiam
              • saszanasza Re: materac 02.12.08, 17:37
                To zależy, czy śpisz sama, czy z kimś. Jeśli dzielisz łóżko z
                partnerem radziłabym kupić 2 oddzielne materace, a nie jeden wspólny.
                Materac powinien być dobrany indywidualnie dla każdego, jego postury
                i wagi.
                Materace twarde są dla osób o dość sporej wadze.

Ja polecam albo lateksowe (strefowe), albo termoelastyczne.
                • lidiusz1 Re: materac 02.12.08, 18:44
                  No śpie z partnerem, ale przy dwóch materacach będzie łączenie i to
                  chyba nie będzie zbyt fajne. W zyciu nie pomyślałam że wybór
                  materaca jest tak trudny. A co oznacza ze materac jest np. 7
                  strefowy lun jednostrefowy?
                  • saszanasza Re: materac 02.12.08, 21:45
                    e tam, łączenie....zasadniczo przecież każdy śpi na "swojej
                    połówce". jak masz wydać kilkaset złotych, to chociaż miej komfort
                    snu, a naprawdę zwłaszcza przy dużych różnicach i w wadze i we
                    wzroście to jest ważne.
                    strefy, to miejsca o różnej twardości, dostosowane do nacisku
                    poszczególnych części ciała.

MUSICIE iść do sklepu i "wypróbować". Zobaczysz, że wybierzecie
                    różne materace.
                    Naprawdę są kolosalne różnice między nimi, szkoda by było wybrać coś
                    z czego nie będziecie zadowoleni.
              • johana75 Re: materac 03.12.08, 10:55
                Jaki masz stelaż? Daj linka. Od tego również zalezy jaki możesz do
                niego kupic materac. materace dobiera się do wagi jesli róźnisz sie
                nia z męzem znacznie, jeśli on waży pow. 80kg a ty np 60 to muszą
                być i materace różne.Mozesz połozyć na nie drubszą mate o szerokości
                łóżka, co załatwi "dziure" na srodku .
                • agni71 Re: materac 03.12.08, 17:59
                  Z ta waga to nie do końca zawsze jest tak, jak piszesz. Np. ja ważę
                  poniżej 60 kg, a mąż prawie 100 kg. Tyle, ze on nie jest grubasem
                  tylko jest bardzo wysoki. tez nastawiałam sie na dwa materace, ale w
                  sklepie odradzono mi, mówiąc, że nie ma to aż takiego znaczenia, bo
                  u męża ta waga rozkłada sie przecież na całą długość ciała. W
                  rezultacie mamy znowu jeden materac (bo stary tez był jeden) i nie
                  czujemy z tego powodu dyskomfortu.
                  • johana75 Re: materac 03.12.08, 22:08
                    Jesli ci wygodnie to jest ok. tylko przekładaj często ten materac,
                    bo zobaczysz że pomimo ze maż nie jest gruby dołek u niego bedzie
                    większy wink
                    Wiadomo że od wzrostu tez zalezy...ale mniej.
                    W sumie to stwierdziłam ze w Pl. sprzedawcy nie znaja się tak dobrze
                    na materacach jak w np. w Niemczech, ale to moje spostrzezenie
                    porównawcze wink
    • kasiam59 Re: materac 09.11.16, 13:44
      Witam. A jaka dla Ciebie jest rozsądna cena? Każdy ma swoje progi. Ja skończyłam oszczędzać na spaniu. Poza tym Córka budzi i się przewraca z boku na bok, bo materac może być zbyt twardy, nie koniecznie zbyt miękki. Ja kupiłam swoim dzieciom materace z pianą wysoko-elastyczną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka