Dodaj do ulubionych

internet bezprzewodowy

07.11.08, 16:48
Skończyła się nam właśnie promocja u dotychczasowego dostawcy (Inea w
Poznaniu) i teraz za 1 Mb trza płacić 79 zł. W planach mamy też przeprowadzkę
na wieś gdzie nie ma neostrady ani innych takich (są chyba jakieś radiowe) i
pomyśleliśmy o bezprzewodowym, zwłaszcza, że sporo podróżujemy i fajnie byłoby
mieć forum zawsze pod rękąsmile (może ja to sobie źle wyobrażam, bo laikiem
jestem, muszę przyznać).
No i moje pytanie: jakie macie te internety, od jakich dostawców, ile
płacicie, co polecacie?
Patrzyłam np. na Erę, ale mają dosyć drogo i jeszcze w dodatku umowa na 3 lata
(porąbało ich?), chello już lepiej, np. 69 zł za 2 Mb, umowa na czas
nieokreślony. Co jeszcze radzicie sprawdzić?
Obserwuj wątek
    • agusia79-dwa Re: internet bezprzewodowy 07.11.08, 17:09
      a dokąd chcesz się przeprowadzić?
      • schiraz Re: internet bezprzewodowy 07.11.08, 17:24
        Był bardzo niedawno taki wątek. Ja mam bezprzewodowy orange i odradzam z całego
        serca. Niestety na mojej wsi nie ma technicznej możliwości podłączenia neostrady
        i innych kabli. Także ogólnie rzecz biorąc popatrz sobie na jakie prędkości
        możesz liczyć przy jakiej technologii (gprs, umts, edge) bo to jest gigantyczna
        różnica. Ja przy abonamencie 60 zł miesięcznie, limicie przesyłu 1GB, mam do
        dyspozycji niestety prędkość 20kB/sek co pozwala mi wprawdzie otwierać strony,
        ale już nic poza tym. Niestety w mojej okolicy jest to wybór: to albo nic.
        • eilian Re: internet bezprzewodowy 07.11.08, 21:51
          no właśnie z tym Orange to kojarzę, że jest odradzany (może Twoje posty),
          wyszukałam chyba tamten wątek, ale on dotyczy bardziej laptopów i jakichś
          routerów czy innych cudów, dlatego napisałam swój.
    • beniusia79 Re:mozna jeszcze przez satelite, 07.11.08, 17:57
      ale taki internet jest drogi, poza tym w czasie niepogody nie
      otworzysz zadnej strony....jestes pewna, ze w tej wiosce nie ma
      neostrady? a w okolicy? w wiosce, w ktorej mieszka moja znajoma
      jest podobnie. facet, ktory podlaczyl im telefon, powiedzial, ze
      jak zdecyduja sie na internet to on za niewielka sume podlaczy ich
      do najblizszej sieci i tez tak zrobili smile maja neostrade, choc
      reszta wioski nie ma teoretycznie do niej dostepu.
      • eilian Re:mozna jeszcze przez satelite, 07.11.08, 21:54
        nie, no coś tam jest, wiem, że jest jakaś sieć radiowa i to nawet podobno
        niezła, ale internet bezprzewodowy ma ten plus, że można go zabrać ze sobą np. w
        podróż i dlatego to mnie nęci bardziej.
        • naatka internet bezprzewodowy 07.11.08, 22:38
          Sieć radiowa- to też internet bezprzewodowy: od punktów dostępowych do anteny na
          twoim dachu czy balkonie sygnał idzie drogą radiową i tak jest przesyłany po
          całej okolicy, którą sieć obejmuje. W domu masz już łącze kablowe- choć można
          mieć też AP- i internet bezprzewodowy w całym domu i bez problemu korzystać z
          laptopa w łazience npsmile Ja właśnie mieszkam na wsi i drogą radiową internet mam
          " doprowadzony" do domu. Ceny są o wiele niższe niż piszesz...ale to inny region
          Polski.
          • eilian Re: internet bezprzewodowy 08.11.08, 13:19
            ok, rozumiem, ale wyobrażałam sobie, że taki "prawdziwy" internet bezprzewodowy
            polega nie tylko na braku kabli, ale też na tym, że można mieć go zawsze ze
            sobą, np. w podróży, myliłam się?
            • schiraz Re: internet bezprzewodowy 08.11.08, 17:45
              Internet bezprzewodowy możesz zabrać wszędzie ze sobą pod warunkiem, że jest to
              internet podłączony do laptopa. Ja na przykład jeżdżąc służbowo do Warszawy,
              Poznania, Katowic, Gdańska w tych większych miastach miałam już całkiem dobry
              przesył danych. Bo to zależy do jakiego przekaźnika się zaloguje modem (ten
              który jest cały czas w laptopie). Koło mnie akurat blisko nie ma żadnego, a ten
              co jest jest na tyle daleko, że przesył danych jest kiepski. Zanim podpiszesz
              umowę masz prawo zaprosić Pana przedstawiciela sieci (ja zapraszałam każdego: z
              plusa, z ery i z orange) który przyjechał, zainstalował próbnie mi ten modem i
              oprogramowanie i zostawił na kilka godzin cobym sobie mogła zobaczyć jak to
              działa i z jaką prędkością. Najlepszy z najgorszych był Orange i on został. Sieć
              radiowa to inna bajka, tam jesteś podłączona do sieci, jedna osoba jest
              administratorem tejże i ma anteny rozstawione na dachach np i sprzedaje swoje
              usługi, czyli internet, tutaj jesteś zależna od pogody (burza, może nie działać,
              deszcz, też może nie działać) ale jak jest ok pogoda to ten internet jest
              znacznie szybszy od internetu oferowanego przez telefonię komórkową. Tak to się
              przedstawia.
    • figrut Re: internet bezprzewodowy 07.11.08, 21:56
      Miałam z Ery. Jak ja się cieszę, że już tego dziadostwa nie mam smile Nigdy więcej !!
      • zuzanna56 Re: internet bezprzewodowy 07.11.08, 22:22
        Ja mam iPlus. Szkoda słów. Tragedia po prostu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka