madziuniunia 23.02.09, 10:35 Witam, Mam pytanie czym kierujecie sie przy wyborze wózka? tzn. ilośc kół, możliwośc jazdy przodem i tyłem do kierunku jazdy, koła, waga itp. Jakie modele polecacie - jeśli macie już doswiadczenie w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ktosiowa.waw Re: jaki wózek 23.02.09, 10:57 Może ten temat - tutaj znajdziesz o wiele więcej informacji Poszukaj taki ogólnych wątków, gdzie inni rodzice już podzielili się swoimi preferencjami, przy okazji znajdziesz opisy konkretnych modeli forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22462 Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: jaki wózek 23.02.09, 11:06 Napewno ma duże znaczenie możliwośc' jazdy przodem i tyłem czyli przemienna rączka, możesz wtedy swobodnie odwracac' dziecko od silnych powiewów wiatru, ilośc' kół to kwestia indywidualna ja wybrałam standart 4koła oczywiście pompowane gdyż wózek wtedy lżej się prowadzi, waga jak najlżejszy dla wygody. Również zdecydowałam się na całe wypos, zn. foteli amochodowy+ torba do przenoszenia dziecka + osłona przeciwdeszczowa, przeciwinsektowa, torba na akcesoria dziecięce, pojemny kosz na zakupy, oczywiście wszystkie rączki i zabezpieczenia w wózku odczepiane i regulowane, no i po rozebraniu z tych wszystkich pierdułek super mała i wygodna spacerówka. Może to banalne ale to wszystko naprawdę się przydaje wiem z doświadczenia. Przy doborze wózka kieruj sę co najważniejsze bezpieczeństwem swojego maluszka,nie wspomniałm o tym na początku bo uważam to za oczywiste. Co do modelu to także kwestia indywidualna i zależna od twoich możliwości finansowych. Ja na wózek dla pierwszego dziecka wydałam ok. 1000zł. Nie jest to może super dużo bo jak czytam te forum to niektóre z pań wydają 3-4tyś, ale ja jestem z niego zadowolona i na taki było mnie stac'. Pozdrawiam i udanego zakupu życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiac23 Re: jaki wózek 23.02.09, 11:16 jesli dzieciaczek pojawia sie wiosna lub latem proponuje od razu kupis spacerowke tylko taka dostosowana dla malenkich dzieciaczkow np coneco solar z ktorego np ja jestem b. zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
abnet Re: jaki wózek 04.03.09, 10:40 a jakiej firmy i jaki model bo ja nie zamierzam wydawać więcej niż 1000. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: jaki wózek 23.02.09, 13:03 madziuniunia napisała: > Witam, > Mam pytanie czym kierujecie sie przy wyborze wózka? > tzn. ilośc kół, możliwośc jazdy przodem i tyłem do kierunku jazdy, > koła, waga itp. > Jakie modele polecacie - jeśli macie już doswiadczenie w tym temacie To, co polecamy - nie ma znaczenia. Ważne jest to - co ty uważasz za priorytet. U nas znaczenie miało kilka rzeczy: - by wózek zmieścił się do bagażnika Corsy - by był zwrotny (do supermarketu) i jednocześnie nie szwankował na wybojach (wiejskie dróżki) - by miał dobrą amortyzację - by się dobrze prowadził(sprawa BARDZO indywidualna) - by był możliwośc montowania fotelika na stelażu wózka Kupiliśmy Quinny Buzz4 i jesteśmy b. zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: jaki wózek 23.02.09, 14:00 To kwestia indywidualna, u mnie trojkolowy odpadl, byl dla mnie niewygodny, pompowane kola odpadly, bo za ciezki, a z kolei przestawiana raczka byla wymogiem i nie wobrazalam sobie wozka w ktorej jej brak. Patrzylam po prostu, by byl wygodny dla dziecka i dla mnie, oczywiscie bardzo wazna dla mnie byla tez kwestia koloru i wygladu. Najlepiej spisz sobie na kartce jakie cechy ma miec twoj wymarzony wozek i przejdz sie po sklepach i wyprobuj modele, ktore odpowiadaja twoim wyobrazeniom. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Wklejone przez moderatora 23.02.09, 16:00 jaki wózek? mw144 23.02.09, 10:50 Odpowiedz 1. Jak najlżejszy. 2. Mieszczący się po złożeniu do bagażnika samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
el12ab Re: jaki wózek 04.03.09, 12:02 To zależy czy chcesz go używać tylko do okresu, gdy dziecko dorośnie do spacerówki czy też dłużej. Jeśli tylko w tym pierwszym okresie ( około pół roku) to ważne jest też czy zamierzasz w tym czasie podrózować samochodem z wózkiem oraz czy musisz go wnosic po schodach. Jeżeli nie to nie musisz kierować sie wielkością i łatwoscią składania, a tylko wygodą. W granicach do 1000 zł ja miałam ROAN Marita i był niezły. Jednak żeby go spakowac do bagaznika dużego samochodu to trzeba było wszystko poodkręcać, łącznie z kołami (niby tylko klik a jednak trzeba było się ubrudzić, no i poświęcić parę minut podczas których coś trzeba było zrobic z dzieckiem, potem to samo przy rozkładaniu). Więc trzeba żeby: bujał się na wszystkie strony (to ta amortyzacja), miał mozliwość regulacji wysokości podgłówka, miał kosz na zakupy, regulację wysokości rączki (inaczej się pcha na obcasach), pompowane duże koła, dodatkową zasłonkę w otworze budy w razie wiatru, moskitierę, etc.Jeśli natomiast musisz podrózować to raczej zrezygnuj z tych wielkoch kółek na rzecz łatwiejszego składania najlepiej jedna ręką i mozliwości wyciągania dziecka bez budzenia. Wtedy potrzebne jest wyciagana torba na dziecko, mozliwość wpinania fotelika bez jakichś dodatkowych łączników, a amortyzacja ... no trzeba jeździć ostrożnie. Polecam Graco Quattro Tour Deluxe. Roan może w pocz atkowym okresie posłuzyc także jako spacerówka (mozliwośc montażu fotelika przodem do prowadzącego) - potem za masywny. Graco to spacerówka z założenia lecz wielkością dostosowana do małego dziecka a funkcjonalnością wcale (dziecko siedzi tylko tyłem do prowadzącego i w dodatki na tyle daleko, że nawet nie widac czy przy nimk jakaś osa nie lata). Pozdrawiam - matka trójki dzieci doświadczona w wyborze wózków. Odpowiedz Link Zgłoś