Dodaj do ulubionych

Jakie buty "górskie"?

05.03.09, 09:47
Pomóżcie mi, proszę, wybrać buty. Moje stare są strasznie stare,
a teraz jest taki wybór, że nie wiem na co się zdecydować.
Chciałabym, żeby to były buty całoroczne, tzn. w zimie z grubą
skarpetą na śnieg, ale też wiosną i jesienią w góry. One chyba
wszystkie nieprzemakalne? Na co zwrócić uwagę i czym się kierować
przy wyborze?
Z góry dziękuję za rady.
Obserwuj wątek
    • ella111 Re: Jakie buty "górskie"? 05.03.09, 10:47
      moze zeby za ciezkie nie byly?
      Ja mam od lat decathlon, jestem zadowolona
    • ania.mama.kamilka Re: Jakie buty "górskie"? 05.03.09, 12:38
      Kupiłam w styczniu buty górskie całoroczne Campusa model King Lady. Nie
      przemokły na śniegu, są ciepłe, skarpeta frotte + rajstopy i było ok. Chodziłam
      w nich po mieście i w parku podczas zabaw z synkiem na śniegu. Nie wiem jak to
      będzie latem gdy ewentualnie gdzieś wybierzemy się w góry. Ale głównie chciałam
      mieć takie buty na śnieg, by mi nie przemokły.
      • janka39 Re: Jakie buty "górskie"? 05.03.09, 18:55
        na takich superprofesjonalnych sie nie znam, ale kupilam ecco
        xpedition i są rewelacyjne (zima byly cieplejsze od kozakow, teraz
        nie jest mi w nich za cieplo)
        i wygodne jak kapcie, nie czuje ich na nogach smile
        • dorcia1234 Re: Jakie buty "górskie"? 05.03.09, 20:08
          moje buty mam już 12 lat i nie zamienię ich na inne- kupowałam je nie znając producenta - LOMAR. Chodzę w nich zarówno zimą - teraz spędziłam tydzień na stoku patrząc na jeżdżącą na nartach córke i nie zmarzłam, wiosną, latem i jesienią. Zawsze jestem z nich zadowolona. Nie przemakają, a to bardzo ważne.
          Przy zakupie obejrzj podeszwę, ważne żeby była z wibramu, wiadomo że potzrebna jest wyściółka z jakiegoś oddychającego cudu- hydrotex, sympatex bądź goretex.
          W naszych sklepach nie spotkałam się z taką opcją mierzenia jaka jest u Słowaków- coś w rodzaju pochylni imitującej górkę- można się po tym przejść i zobaczyć jak się stopa układa przy podchodzeniu pod górę i przy schodzeniu z niej.
          Mój mąż natomiast poleca Mindle - też są rewelacyjne, tylko cena ...
          • pasik Re: Jakie buty "górskie"? 06.03.09, 12:21
            LOMAR...a co to za firmy jeśli mogę wiedzieć, może jakaś strona internetowa?
            Prawdopodobnie chodziło o LOMERA. Włosi robią dobre buty do chodzenia po górach.
            Poza tym całkiem możliwe że mąż nie poleca Mindlów tylko buty niemieckiej firmy MEINDL.
            Trzeba sprawdzić pisownię zanim "pomoże się" komuś na forum.

Meindl są drogimi butami, ale bardzo trwałymi, praktycznie latami możesz użytkować.
            Kolejne godne uwagi( pierwsze górskie buty które mnie nigdy nie obtarły) to buty SCARPA- włoskie.
            Buty Campusa zaliczają się do gorszej półki- znaczy zdarzają się modele wybrakowane, trwałością nie grzeszą jak większość produktów tejże firmy.
            OLANG- miałam dwie pary butów dla dzieci, świetnie sprawdziły się w górach, nie przemakały. Jednak trudno znaleźć je w sklepach jeśli chodzi o odpowiednią rozmiarówkę.
            Popatrz również na KARRIMORY, na niemieckie REICHLE( drogie)
            Od kilku sezonów chodzę w wielosezonowych LOWA ( niemiecka firma)
            Godne polecenia są tez CHIRUCA- mają ciekawe rozwiązanie w butach dziecięcy polegające na systemie wymiennych wkładek( trzy numery)

Butów jest mnóstwo..mogłabym jeszcze wiele wymienić. Napisałam o tym najlepszych. Co do membran-są różne opinie.Często bardzo poci się noga. Dorosła osoba mogłabym sobie zafundować buty z jednego kawałka skóry.
            Przyglądać możesz się amerykańskim MERRELL, Ecco, Aku, Teva, Lafuma,Trezeta, Salomon.
            Tańsze są QUECHUA.
            Vibram dobry do chodzenia po szlakach ale pamiętaj że jeśli będziecie biegać w takich butach po mieście podeszwa szybko się zetrze.
            Co do Wrocławia kiedyś tam sporo kupowałam jednak wiele sklepów zmieniło swoje siedziby wiec nie jestem w stanie dokładnie określić do jakiego masz się udać.
            Jest jeden sensowny pod torami w kierunku na Leszno.
            Poszukam w necie może coś znajdę.
            Gdyby coś pytaj w razie wątpliwości, trudno trafić na dobrego sprzedawcę.
            Do sklepu wybieraj się zawsze z grubą skarpetą, kupuj buty o pół numera lub większe. Szukaj sklepów ze schodkami- tam się sprawdza czy buciki nie obcierają
            • ricky300 do: pasik 06.03.09, 21:53
              Jeśli upominasz przedmówczynię w sprawie poprawnej pisowni i
              merytoryki to sama bądź konsekwentna do końca.
              Myślę, że pisałaś o znakomitych butach marki RAICHLE szwajcarskiego
              producenta z grupy Mammut, gwoli ścisłości smile)
              Pozdrawiam
              • pasik Re: mogłam się nie wtrącać:-) 06.03.09, 22:47
                Myślę że co innego pomylić nazwę marki..pytając sprzedawcę w sklepie niż mówić o szwajcarskim czy niemieckim producencie butów, którzy nota bene zmieniają się dość często w ramach przynależności np do koncernów
                Przynajmniej ktoś może się w sklepie pośmiać z doinformowanych klientówsmile
                www.raichle.ch/
    • izawojcik1 Re: Jakie buty "górskie"? 05.03.09, 20:06
      Kupowalam buty we wrzesniu 2008 roku w Zakopanym. W sklepie, ktorego obsluga wie co mowi. Wsrod kilku zaproponowanych wybralam buty OLANG. Zarowno dla siebie jak i dla syna. Sa to buty typowo "po gorach na lato" ( tak zostaly mi przedstawione w sklepie). Wytrzymuja ( przy odpowiedniej konserwacji) 2 lub 3 godziny ciaglego deszczu ( wg zapewnien, sama nie probowalam smile ). Trzeba do nich wkladac takie "nowoczesne" skarpetki, bo o bawelnianych lub welnianych ( stara szkola) mozna zapomniec. Noga zapoci sie na amen - niestety przetestowalam i uwierzylam.
      Pytalam jak takie buty sprawuja sie zima. Pan powiedzial, ze owszem mozna ich rowniez uzywac ale nie zapewnia jakiegos super ciepla. To tez sie niestety sprawdzilo. ( ale ja z tych wielkich zmarzluchow jestem).
      Natomiast co do wygody to dla mnie bomba. Mysle, ze bede miala z nich pocieche na lata. Uzywane sa od wrzesnia baaaaaardzo intensywnie, bloto, snieg, roztopy , nigdy nie przemokly, po odczyszczeniu wygladaja jak nowe. Uzywam tylko jakiegos takiego spraju poleconego w tym sklepie.
      Uwazam, ze lepiej przy doborze butow poradzic sie kogos rozsadnego i obeznanego w temacie gorskich wycieczek.
      Moje buty kosztowaly po przecenie miedzy 250 a 300 zl. Dokladnie juz nie pamietam.

Iza Wójcik
      • enja11 Re: Jakie buty "górskie"? 06.03.09, 11:25
        Dzięki za radysmile.
        Byłam już w paru sklepach i jestem zszokowana jakością obsługi,
        która, poza wyrecytowaniem opisu (który sama sobie mogę przeczytać
        przecież), nie jest w stanie powiedzieć niczego sensownego. I to
        samo dotyczy wyboru kasku na narty dla dziecka, nart i
        jakiegokolwiek innego sprzętu sportowegosad.
        Czy ktoś może polecić sklep sportowy z profesjonalną obsługą we
        Wrocławiu???
        BTW macie jakieś doświadczenia z butami Columbia?
        • izawojcik1 Re: Jakie buty "górskie"? 06.03.09, 17:58
          Columbie ma moj maz w ilosci 2 pary. Jedne bardziej wiosenno - jesienne, drugie typowo zimowe. W zimowych moze chodzic tlko w ciezkie mrozy. Przy temp. tak ok. -5 to juz powiedzial, ze sie nie nadaja, bo za cieple. Ma je dwa sezony i uzywa niezbyt czesto ze wzgledu na dziwnie cieple zimy.
          Druga para, uzywana dosc intensywnie ma sie dobrze chociaz widac slady czestego noszenia.

Co do zakupow w sklepach sportowych to mam podobne odczucia. Ostatnio chwalebny wyjatek potwierdzil regule. Kupowalam rower ( dzieciecy co prawda ) i kask u sprzedawcy, ktory startuje w roznych rowerowych zawodach wiec po prostu wiedzial co mowi.
          A wracajac jeszcze do butow gorskich to moze kup je "przy okazji" jadac gdzies w gory. Tam prawdopodobienstwo trafienia kogos kto sie zna jest znacznie wieksze.

Pozdrawiam i zycze dobrego wyboru
          Iza Wójcik
        • fredka01 Re: Jakie buty "górskie"? 06.03.09, 21:59
          We Wrocławiu polecam sklepy Skalnika, ew. Horyzont, ale tam liczy
          sie głównie jeden producent. Jeżeli zależy Ci na prawdziwych,
          porządnych butach górskich to zwróc uwagę przede wszystkim na
          Meindl, Hanwag, Chiruca, Scarpa, Boreal. Ja miałam Scarpy Lite Trek
          przez ponad 10 lat,teraz dopiero zmieniłam je na Meindle. Minusy to
          sznurówki rozwiązujące sie i śliski vibram. Pomimo częstego
          używania, również zimą, wyglądaja jak nowe (poza podeszwą)i dalej są
          nieprzemakalne. Jednak o nowszej wersji Lite Trek-ów słyszałam już
          trochę gorsze opinie.
    • mammajowa Re: Jakie buty "górskie"? 06.03.09, 23:03
      przez ok.15 lat miałam zwykłe skarpy na vibramie, dwa lata temu nabyłam lafumy
      na goretexie. obie firmy sprawdzaja się doskonale.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka