smerfetka_2 14.03.09, 19:43 Mam pytanie co Chrzestna matka powinna kupić chrześniakowi na chrzest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia.46 Re: Chrzciny 14.03.09, 20:21 Powinna ubrac' dziecko od pieluszki, od stopek do główki i koniecznie kupic' szatkę najlepiej z wyszywanym imieniem, chrzestny kupuje świecę i płaci za chrzest w Kościele i zdięcia u fotografa,,, u mnie jest tak przyjęte ale co rodzina to inny obyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
katka_tk Re: Chrzciny 14.03.09, 20:27 hej u mnie nie ma konkretnych zwyczajów, na pewno nie kupuje się krzyżyka. Nie ma u mnie zwyczaju ubierania dziecka, czy płacenia za cokolwiek, na pewno daje się coś z dewocjonaliów: obrazek święty, biblię w obrazkach lub cokolwiek co będzie przypominać, że to kościelna uroczystość. Na pewno coś wymyślisz Pozdrawam. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: Chrzciny 14.03.09, 20:53 Chrzestna szatkę(czyli taką specjalną biała chusteczkę),chrzestny świecę. To jest jakby "obowiazek" chrzestnych.Reszta jest do uzgodnienia. Jak kto chce.Ja ubranka sama kupowałam,bo chciałam mieć takie które będą mi się podobać. Moja siostra(chrzestna) miała jeszcze bukiecik kwiatów.Ale to nie jest konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: Chrzciny 14.03.09, 21:31 Teoretycznie chrzestna kupuje szatkę, chrzestny świecę. Ale w praktyce wszystko kupowaliśmy my rodzice. Ubranko też. Chrzestna dała kaskę i srebrny smoczek z grawerem i niebieskim oczkiem (piękny a chrzestny kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
balsamina-niecierpek Re: Chrzciny 14.03.09, 21:51 Ja dostałam złoty medalik Moja mama wiele lat temu dała swojej chrześnicy srebrny komplet - łyżka, nóż, widelec. Mój brat dostał od chrzestnego złote spinki do mankietów, których po raz pierwszy miał okazję użyć szesnaście lat później . Nie jest powiedziane, że prezent koniecznie musi być natury religijnej - ale IMHO dobrze, żeby był czymś, co się ma przez całe życie, jako element biżuterii albo pamiątkę. Dlatego metale szlachetne są mile widziane. Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: Chrzciny 16.03.09, 11:00 Ja jako matka chrzestna kupowałam szatkę (ale nie ubranie). Dla pierwszego chrześniaka kupiłam ryngraf i medalik a dla drugiego biblię dla dzieci, krzyżyk i książkę o chłopcu o jego imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
anialit Re: Chrzciny 16.03.09, 11:28 Ja swojemu chrześniakowi kupiłam białą szatkę i sama wyhaftowałam na niej imię i datę chrztu. A poza tym poszłam na łatwiznę i dałam kasę z przeznaczeniem na krzesełko do karmienia, takie jak chcą rodzice, bo akurat mieli w planach kupić. Chrzestna mojej młodszej córeczki też kupiła krzesełko - takie jak wybraliśmy - służy do dziś i jesteśmy bardzo zadowoleni. Chrzestny dał pamiątkę chrztu i kasę. Pieniądze wraz z innymi wpaciliśmy na fundusz dla dziecka - na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: Chrzciny 16.03.09, 22:19 ja też kupiłam krzesełko do karmienia. Ubranka, szatki etc. nie kupowałam, bo rodzice dziecka posiadali to w spadku po córce. Nie kupiłam również żadnego medalionu, krzyżyka itp. Sama tego nie oczekuję od rodziców chrzestnych mojego dziecka - chrzciny za m-c. Apropos fotografa i opłat kościelnych - nie znam takiego zwyczaju, ale...zależy faktycznie od regionu, być może praktyki kościelnej Odpowiedz Link Zgłoś
shintzie Re: Chrzciny 06.04.09, 10:34 Jeśli pamiątki na chrzest to tylko tu www.pasazhandlowy.eu ramka, album, medaliony... ekskluzywne prezenty polecam ! Odpowiedz Link Zgłoś