Dodaj do ulubionych

Ile na komunie od chrzestnej matki?

18.04.09, 16:19
Dziewczyny prosze nie piszcie tylko, ze to święto duchowe, że daje
sie ile sie ma itp. Pytam bo jestem chrzestną, strasznie podoba mi
sie kolekcja z aniołkami z Kruka, ale rodzice definitywnie
powiedzieli, że kasa, szkoda, że nie powiedzieli ilesmile.
Pewnie nie jedna miała komunie w tamtym roku lub teraz bedzie miała.
Obserwuj wątek
    • papuzka_gda Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 16:30
      jedna kolezanka zamierza dac 300 zl...inna 400 a jeszcze inna 500. Jeszcze inna
      daje 200 bo mowi,ze na tyle ją stac i tyle da + bombonierka i kwiaty. To kwestia
      kazdego indywidualna, tego na co kogo stac, jakie kto ma kontakty.
      • lillylive Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 16:49
        No moja szwagierka dała 1000zł ale to chyba przesada.
      • kinder0610 Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 17:27
        W zeszłym roku ok 300 - 400 zł.
    • s_justine Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 16:50
      W zeszłym roku mój bratanek miał komunię i od chrzestnego dostał 800 zł, od chrzestnej nie wiem, ale pewnie koło 1000 zł. Tyle u nas chodzi. My kupiliśmy mu aparat z osprzętem, też wyniosło nas to około 1000 zł. Ale wiadomo, że jak kogoś nie stać, to nie da tyle. Wszystko to jest indywidualna sprawa.
    • magdalena.78 Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 16:52
      2 lata temu ojciec chrzestny dał 800 zł.
      Mały komunista chciał komputer, ok, rodzina się złożyła, ale nie
      sądziłam, że ośmiolatkowi potrzebny sprzęt za ponad 3,5 tyś...
      Zastanawialiśmy się czy 7 czy 8 stów, teściowa powiedziała, że jak
      damy 7 to ona 8. dołoży, daliśmy więc te 8 bez żadnej dokładki.
      SZOK.
      Na szczęście to jedyny nasz chrześniak - ja nie mam i nie chcę mieć.
      • jagodka1212 Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 17:03
        Ja mam w tym roku komunie chrzesnicy. Kupilam prezent za prawie 500 (rower).
        owszem byly tez za 800 zl i wiecej ale moim zdaniem mimo, ze mialabym pieniadze
        i na ten drozszy to 500 zl jest wystarczajaco. Powtarzam moim zdaniem. Nie dajmy
        sie zwariowac.
        • ilo9 Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 17:07
          Jak juz wczesniej wspomniane,sprawa indywidualna,kazdy da ile
          uwaza,ja dam prezent za 1000 zl,tzn.zegarek+reszta pieniazkismile
          • miesiakk Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 18:10
            ja myślę że 500 zł będzie ok, u nas tak mniej więcej się daje, komunia to nie wesele, a na wesele chrzestny daje 1000-1500, oczywiście jeśli to nie jest dla ciebie duży problem to możesz dać więcej, dla mnie 500 to wystarczająco
            • anjazzielonego Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 18:20
              Cieszę się, że macie " zdroworozsądkowe" podejście, bo kilka dni temu przeżyłam szok, gdy kuzynka uznała, że " 500 zł daje ktoś jak nie ma"!!.
              Wg niej 1.000 zł to NORMA.

Na szczęście znajomi, koleżanki z pracy potwierdzili, że norma to 500 zł.

Ja też mam komunię chrześnicy, planujemy dać 500 zł i prezent, taki od serca, poświęciłam mu wiele czasu i nerwówsmile

Zamówiłam rysowany ołówkiem portret A3, wyszedł przepiękny.
              Smutne czasy, artystów się nie ceni, za portret z przesyłką dałam 50 zł, a dziś poszłam wybrać ramę, i ......sama rama 130 zł!!! (wcale nie wzięłam jakiejś mega drogiej!).
              Do tego mam dla chrześnicy książkę Idę z Jezusem przez życie, z nią w roli głównejsmile

• ula2_24 Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 20:27
                Zamawiałaś na allegro ten portret? Jeśli tak można wiedzieć u kogo, chciałabym
                zamówić dla syna też w prezencie komunijnym a czasu już mało i nie chciałabym
                ryzykować, dzięki i pozdrawiam.
                ula
                • anjazzielonego Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 21:08
                  tak, na allegro, u pana:

allegro.pl/item596867044_portret_portrety_super_prezent_form_a3_297x420mm.html
                  uczciwie dodam, że musiał poprawiać pewne detale ze 3 razy, ale wyszło super.
                  • ula2_24 Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 21:31
                    Ale śmiesznie wyszło, weszłam sobie na stronę tego pana, pooglądałam jego prace
                    i skojarzyło mi się że chyba mam Go w obserwowanych aukcjach. Już chciałam pisać
                    maila w sprawie portretu a tu patrzę-gościu z mojej miejscowości. Mieścinka mała
                    a ja nic o Nim nie wiedziałam, ale dzięki za polecenie, jutro zadzwonię i
                    zamówię portret.
            • clio_1 Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 23:01
              Zgadzam się w 100%
    • papapulka Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 21:19
      Ja kupiłam pierścionek z brylantem za 500 zł (ale kupilam u znajomych i
      zapłaciłam cenę po kosztach) jestem wrogiem dawania pieniędzy, na komunię
      powinno dac sie coś co bedzie pamiątką. Poza tym to prezent ma byc dla dziecka
      moja chrześnica dostała tylko 3 prezenty ode mnie i jeszcze dwa i sprawiły jej
      one najwięcej radosci. Komputer rodzice niech sami kupią dziecku.
      • carpediem30 Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 21:47

Papapulka, a jaki rozmiar tego pierścionka z brylantem kupiłaś? Taki "na teraz" czy taki na później? Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby 8-letnia dziewcczynka biegała do piaskownicy w pierścionku z brylantem big_grin

Mnie też w tym roku ten temat dotyczy i szczerze mówiąc po tym co tu piszecie nie wiem jeszcze jak z klasą wybrnąć z tej sytuacji bez zaciągania kredytu wink Razem z mężem jesteśmy rodzicami chrzestnymi jednego dziecka, które będzie miało komunię razem z dwojgiem rodzeeństwa (trojaczki), więc musimy szykować trzy prezenty. Zastanawiam się o ile kwotowo powinien być większy prezent dla chrześniaka od prezentów dla reszty biorąc pod uwagę, że oboje z mężem jesteśmy rodzicami chrzestnymi jednego dziecka?
        • anjazzielonego Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 22:08
          Carpediem,

no to macie zamieszaniesmile
          Rany, ale trojaczki, to wielkie szczęście i cud, że się wszystkim udałosmile

Wracając do tematu - NIE musicie nic kupować tamtej dwójce!
          Gdy my urządzaliśmy dopełnienie chrztu (z uwagi na okoliczności dziewczynki miały sakrament chrztu i na wszelki wypadek ostatnie namaszczenie.......Jezu aż mnie ciarki przechodzą.... od razu po urodzeniu), no więc dopełnienie miały mając 1.5 roku - każdy z chrzestnych miał prezent dla SWOJEGO dziecka!
          i było naturalne, że NIC nie przynosi dla drugiego!

no to byłaby przesada, jakby miały dostać prezenty od każdego, kto był chrzestnym.

Też mamy małżeństwo jako chrzestnych, ale nie jednej córki, tylko "ich wymieszaliśmy".

Nie dajcie się zwariować.
          Pomyślcie o prezencie dla swojego chrześniaka i tyle.

• carpediem30 Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 22:50
            Anja, no co Ty.. smile Nie jesteśmy rodzicami chrzestnymi obcego dziecka, tylko w bliskiej rodzinie. Trojaczki to dzieci mojego bratasmile, więc prezenty muszą byćsmile nie wiem jeszcze tylko jakiej "rangi" ?
            Och tak, prezenty na wszelki okazje w rodzinie gdzie są trojaczki, które jeszcze mają o rok starszego braciszka to WIELKI problem, szczególnie kiedy jest się przeciętnie zarabiającym Kowalskim. Wydanie na zabawkę np. 50 zł to jeszcze nie kłopot, ale kupienie 4 podobnych zabawek kiedy jedzie się z wizytą to już robi się sumka...
            I niestety nie da się tego tak prosto wytłumaczyć, że "nie muszę kupować wszystkim" bo wystarczy zobaczyć wyraz zazdrości i żalu w oczach pozostałych dzieci, do krórych rodzice chrzestni przyjażdżają o wiele rzadziej lub wcale...
            • anjazzielonego do Carpediem 20.04.09, 08:54
              Carpediem,

No to tym bardziej gratuluję trojaczków w tak bliskiej rodziniesmile

Podziwiam Bratową, że dała radę z trójką, dzielna z niej babka i miała okropnie dużo szczęścia – piszę to z perspektywy znacznie przedwczesnego porodu swoich bliźniaczek, no ale nam w ogólnym rozrachunku też się okropnie poszczęściło, są zupełnie zdrowe.
              No ale na komunię to chyba przyjadą wszyscy chrzestni rodzice, do każdego dziecka?
              Przecież każde z trojaczków dostanie prezenty OD SWOICH chrzestnych, a pewnie babcie/ ciocie kupią coś drobnego każdemu.
              Nie będzie żalu ani zazdrości, tylko wspólne oglądanie tego, co każde z nich zostało – tak ja to sobie wyobrażam.
              Uważam, że Wy jako chrzestni jednego dziecka i tak macie poważny wydatek, co zwalnia Was od kupowania prezentów pozostałej dwójce – jak pisałam, u nas na chrzcie było właśnie tak: chrzestni kupowali prezenty TYLKO dla „ swojego” dziecka, a dziadkowie (moi teściowie i mój tato), ciocia z rodziną - dla dwójki, ale w granicach rozsądku.
              • carpediem30 Re: do Carpediem 20.04.09, 11:54
                Twoja argumentacja jest bardzo rozsądna i chwała, że są jeszcze tak myślący rodzice w tym komercyjnym świecie smile Obawiam się tylko, że oni się już przyzwyczaili, że coś od nas dostają i jakieś oczekiwania jednak będą. Cóż, trudno nie popełnić "błędów wychowawczych" przy takiej gromadce wink Myślisz, że będzie Ok taki podział: 500 - 600 zł dla chrześniaka i po 100 zł dla pozostałej dwójki? Myślę tutaj wyłacznie o prezentach bo chcę, żeby dzieci miały jakąś pamiątkę (świetny pomysł ten portret), poza tym nie chcę dawać pieniędzy bo rodzicom jest dość cięzko i obawiam się, że wydali by je na "bieżące potrzeby". chociaż z drugiej strony większość pisze tutaj, że 500 zł to raczej od jednego chrzestnego, a my oboje jesteśmy chrzestnymi jednego dziecka. Tym bardziej więc prezenty dla pozostałej dwójki muszą być symboliczno - pamiątkowe, cóż nie będę zaciągać kredytu z tej okazji sad
                No niestety myślę, że takie dzieci zawsze są "poszkodowane", w zeszłym roku komunię mial ich starszy braciszek i kupiliśmy mu (nie będąc chrzestnymi, tylko ciocią i wujkiem) rolki + kask + ochraniacze wartości ok. 270 zł, no ale wydać tą sumę raz to co innego niż wydać ją 3 razy sad
                • anjazzielonego Re: do Carpediem 25.04.09, 07:00
                  Carpediem,

no cóż, zawsze mi się wydawało, że zdrowy rozsądek to podstawasmile
                  Nie sądzę, żebym była wyjątkiem;

uważam, że kwoty, które przeznaczasz są wystarczające; Wy akurat macie "trudniejszą" sytuację, skoro oboje z mężem jesteście chrzestnymi, ale nie daj się zwariować i faktycznie nie bierz kredytusmile
                  Przeznacz, ile możesz.
                  nasz kolega na komunię chrześnicy właśnie kupił wieżę za jakieś 500 zł, wie, że dziecko słucha muzyki;
                  propozycja roweru w takiej cenie też jest ok.

Powiem Ci szczerze, mój brat dostał w ubiegłym roku na komunię 2 aparaty cyfrowe (od OBOJGA chrzestnych, tak się dogadali), potem dowiedziałam się od chrzestnej (chętnie mnie poinformowała, ile kosztowałsmile), że wydała 1000 zł!

Byłam w szoku, PO CO dziecku aparat za tyle kasy, wszyscy na pewno by go ocenili na jakieś 300-400 zł (nikomu do głowy by nie przyszło sprawdzanie, ile kosztowały prezenty, ale mniej więcej znając rynek tak pewnie byśmy go wycenili, gdyby ktoś się na tym zastanawiał)- aparat to aparat, dla dziecka nie musi mieć mega funkcji, a za 300-400 zł można przecież kupić dobry sprzęt.

Wniosek?

Nie warto i nie ma sensu szarpać się na mega drogie prezenty, dla małego dziecka.

Dana rzecz ma dobrze działać i spełniać swoją rolę.

Skoro piszesz, że wolicie prezenty, zastanów się, co by dziecku i jego rodzeństwu najbardziej odpowiadało, czego potrzebują.

Powodzenia!
                  • anjazzielonego Jeszcze do Carpediem 25.04.09, 07:18
                    Carpediem,

jeszcze Ci napiszę, jakie prezenty moje córki dostały na urodziny (roczek i dwa latka): nocniki po 10 zł, książki po 20 zł, kurtki po 30 zł - od chrzestnych, babć itp.

NIKT nie szalał z prezentami po 100-200 zł; bo po co.
                    Po prostu pytali przed roczkiem, czy dzieci mają nocniki - dowiedzieli się, że nie, to kupili; zwykłe, tanie, funkcjonalne, o takie prosiłam.

To samo książki - uwielbiam, jak dziewczynki dostają " literaturę", bardzo mnie to cieszy, ale zawsze wspominam o tanich książeczkach po 5-10 zł; dziewczynki ciągle je oglądają, ale jeszcze są w wieku, gdy niszczą zabawki czy książki; gdy ktoś pyta, co kupić, wybieram fajne, mądre rzeczy, takie, które ucieszą dzieci, ale TANIE!

Ludzie, umarłabym ze wstydu, gdybym miała od kogoś zażądać prezentu przekraczającego max 50 zł!
                    Dla mnie liczy się obecność tych ludzi na święcie dzieci, czas, który poświęcają, by wybrać prezent, by przyjechać i spędzić z nami czas; od zapewniania dzieciom tego, co im trzeba, jesteśmy ja i mążsmile

I ja przyznam dziewczynom kupuję zdecydowanie za dużo, ludzie często nas zaczepiają, a skąd te czapki czy bolerka, a gdzie pani je tak ubiera (często zamawiam robione ręcznie na szydełku), może dlatego, że tak dużo przeszły po narodzinach; ale gdy ktoś prosi, by powiedzieć, co im kupić, w życiu nie wymyślam skomplikowanych/ drogich/ trudno dostępnych rzeczy, wręcz przeciwnie.

Dla swojej chrześnicy na urodziny czy gwiazdę przeznaczam większe kwoty, około 150 zł jednorazowo, dlatego, że nie widuję się z nią za często, ale to jest max 2 x w roku, ona ma szczególną sytuację, wychowuje ją tylko mama, a mnie ogromnie cieszy, jak mogę coś jej kupić i wspomóc, ale na komunię 500 zł i prezent za 200 zł.
        • papapulka Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 19.04.09, 10:03
          pierścionek kupiłam w rozmiarze 12. Nie biega w nim oczywiscie do piaskownicy.
          Chcialam żeby miała pamiątkę, sam kamień przedstawia jakąś wartość która na
          pewno się nie zdewaluuje. Długo się zastanawiałam ale doszłam do wniosku że taki
          klasyczny pierścionek z brylantem zawsze bedzie na czasie.
          • monikaj21 Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 23.04.09, 13:53
            O kurcze to ja bym nigdy do niego nie dorosła - noszę 10 wink
      • anjazzielonego portret 18.04.09, 22:01

Ja też chciałam kupić prezent, ale wiem, że dziewczynka ma:

aparat, rower, laptopa, biżuterię ze złota kupiłam jej na chrzest; więc zapytałam rodziców, co jej kupić - usłyszałam, że nic jej nie trzeba, wszystko ma, więc proszą o kasę.

no to dam pieniądze i portret.......

Wierzę, że ten portret pozostanie piękną pamiątką na całe życie - jestem miłośnikiem takiego " zatrzymywania czasu", dwa lata temu na swoje urodziny zażyczyłam sobie portrety:

wspólny córeczek - bliźniaczek, gdy były malutkie, wspólny dwóch moich kotek, osobny portret ukochanego kota, który już nie żyje, i jeszcze swój własny, a cosmile
        Wybrałam zdjęcie, na którym naprawdę ładnie wyglądałamsmile

i powiem Wam, to był najlepszy pomysł,jaki mi przyszedł do głowy.

lubię patrzeć na te moje miłości tak pięknie uwiecznione (żeby nie było, portret męża też mamy, narysowany kilkanaście lat temu przez jego kolegę szkolnego, dziś naprawdę wielki znany artysta);

moje dziewczynki dzięki temu, choć takie małe, uczą się miłości do ludzi i zwierząt, szacunku, pielęgnowania historii rodzinnych; już wiedzą, kto to był Julek (kotek, którego mama bardzo kochała, a który jest już w niebie), muszę je podnosić do portretu, głaszczą go i całują w pyszczek, a mi, pomimo że łza się kręci z tęsknoty za nim, jest ciepło na sercu, że zatrzymałam pamięć o nim, że on nadal z nami jest....

sama przygotowałam sobie ramy obrazów: zamówiłam wg upatrzonego wzoru surowe ramy, a potem sama je malowałam; oddałam tylko do oszklenia i zrobienia passe-partout.

Żadne inne prezenty materialne nigdy nie sprawiły mi takiej radości...

• katka74 Re: portret do anjazzielonego 22.04.09, 14:13
          Aż się wzruszyłam czytając Twój post... tez musze pomyslec o
          takich "zatrzymanych chwilach". Pozdrawiam smile
    • pacynka27 Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 22:48
      Jestem chrzestną dziewczynki, której mama jest chrzestną mojego syna. Syn dostał
      na szóste urodziny od chrzestnej 500 zł. Przez tak duże prezenty czuję się teraz
      zobowiązana do rewanżu choć moje finanse są dużo skromniejsze.
      Ta dziewczynka ma komunię za rok i już zbieram kasę. Planuję dać co najmniej
      1500 zł i jakiś pamiątkowy prezent. Po prostu nie wypada mi inaczej.
      • magdalena.78 Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 19.04.09, 02:01
        Pacynka, czy to nie jest błędne koło? IMHO dawanie na 6. urodziny
        pięciuset złotych to lekka przesada. No chyba, że nigdy wcześniej
        nic nie dawała, przyjechała po raz pierwszy od Chrztu, na żadne
        urodziny, Dnie Dziecka i Mikołaje nie sprezentowała kompletnie nic i
        w ten sposób niejako chciała "nadrobić". Ale jeśli dała, to
        widocznie nie jest to dla niej problem.
        Na Komunię dasz 1500 na zasadzie, sorry, zastaw się a postaw się, i
        zaraz zaczniesz zbierać na bierzmowanie, 18-tkę i wesele???
        IMHO kompletna głupota i nieporozumienie.
        Moje dziecko na Chrzest dostało np. od chrzestnego 900 zł + rowerek
        za 200 zł - bo jego na to stać, ale od chrzestnej 200 zł, bo ją na
        tyle stać. W życiu nie oczekiwałabym, że da kilka razy więcej, bo
        zaczęła zbierać rok temu czy zapożyczyła się.
        Jeśli nie byłoby mnie materialnie stać na tyle ile bym chciała, to
        wymysliłabym coś pamiątkowego - na zasadzie portretu, o którym wyżej
        czy haftu np. krzyżykowego z jakimś obrazkiem, który można powiesić
        nad łóżkiem czy na ścianie. Dla ośmiolatki można jeszcze coś
        wymyślić, nie tylko kompa czy rower.
    • iberka Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 18.04.09, 23:55
      a ja za rok mam komunię chrzesniaka i na pewno nie dam 500 ani
      więcej tymbarziej. Uważam ,ze to spora przesada. czego to dziecko
      się nauczy i jakie wyciągnie wnioski?

Iza
    • graue_zone Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 19.04.09, 10:00
      A ja chyba kupiłabym biżuterię. Albo podpytała małą, czy może zbiera na coś, bo
      wtedy kasa uzasadniona. Ale jeśli to fanaberia rodziców, to raczej kupowałabym
      prezent dla dziecka, nie dla nich.
    • 14kj Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 19.04.09, 17:08
      Mój syn miał w zeszłym roku komunię i od chrzestnej dostał 1500 zł na rower +
      duży zestaw lego(ok.300zł). Od chrzestnego nie dostał nic.
    • betty_julcia Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 19.04.09, 17:43
      My mamy w tym roku komunie chrześnicy i chrześniaka. Planujemy dać po 500 zł
      plus jakąś pamiątkę komunii. Nie wiem dokładnie co, może podrzucicie jakiś
      pomysł dla chłopca i dziewczynki?
      • janka39 Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 19.04.09, 18:19
        w zeszłym roku dałam 400 (na część roweru wink )plus zegarek flik flak
        • mirszy Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 19.04.09, 20:01
          Kupiłam rower za niecałe 500 zł i pamiątkę w postaci obrazka w
          srebrze (ok. 150 zł). I tak wydałam więcej niż planowałam.
          Uważam, że jeśli dać kasę to tylko wtedy kiedy dziecko na coś
          konkretnego zbiera, a nie na potrzeby rodziców.
    • roeta Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 19.04.09, 21:32
      Czytam i oczom nie wierzę. Takie prezenty dajecie na komunię???? Taką kasę????
      Ło matko co się z tym światem dzieje????. 3 lata temu na ślubie mniej zbierałam
      i przyznam się, że więcej nie oczekiwałam. Pierścionek z brylantem dostałam na
      zaręczyny. Po co 8 latkowi, czy ośmiolatce laptop??? Rok temu moje bratanica
      dostała i jedyne co umie to bajki na nim oglądać i tracić czas na gry. A taki
      sprzęt się starzeje i zanim dorośnie do jego porządnego użytkowania, będzie
      przestarzały. Niewielu ośmiolatków potrafi posługiwać się sprzętem
      fotograficznym za 1500zł. Wypasiony telefon komórkowy? Po co? By przyszpącić
      kolegom w szkole???
      Córka mojej koleżanki w zeszłym roku NIE dostała: komputera (rodzice maja i jak
      potrzebuje może korzystać), telewizora, aparatu, komórki, biżuterii, kasy. Czy
      było jej przykro, że inni dostali? Nie, bo ma mądrych rodziców.
      • migotka_bober Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 19.04.09, 22:10
        my beziemy mieli chrzesniaka kounie za 2 lata, jesli rodzice nie
        beda sie upierac przy pieniadzach to damy dobry aparat cyfrowy okolo
        500-600zl
      • kati202 Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 21.04.09, 14:00
        zgadzam się w 100 % , moje dziecko ma komunię w tym roku i nie
        oczekuję od chrzestnych tak drogich prezentów , zresztą też
        uważam ,że ani laptop ani aparat fot. ani tym bardziej np Quad jest
        dziecku w tym wieku nie potrzebny
    • constanta Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 20.04.09, 12:03
      Oj komunia i prezenty to zawsze temat do rozmowy, znajda sie osoby
      które stwierdzą ze kasa to nie wypada dawać, i drogich prezentów tez
      nie.U nas w Smyku ludzie kupują takie prezenty na chrzest, zeaz
      głowa boli, co oni dadzą np., na ślub.Ale z jednej strony ja
      stwierdziłam że dam tyle na ile mnie stać w granicach
      rozsądku.Dziecko które idzie do komunii ma już swoje marzenia i
      każde powie co chce dostać.Moja chrzesnica chce komputer, nie
      laptopa ,stwierdziłam, ze jak na mikołaja, urodziny i inne
      uroczystosci daje jej prezenty w granicach 200 zł, to na komunie
      daje jej 1000 zł.
      Ja w komódce mam 3 pierscionki, dwa łancuszki to wszystko moje
      komunijne zdobycze, nie chodze w nich bo nie lubie biżuterii, tak
      wiec nigdy bym na taką uroczystośc nie kupiła biżuterii , co innego
      np. takie 18-ste urodziny
      • magda79pn Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 21.04.09, 00:51
        ja idę na komunię i jestem chrzestną, kupiłam rower (w promocji z 739zł na 549zł
        - nie w markecie bo tam maja chłam tylko w sklepie rowerowym) i planuję dokupić
        coś drobnego "na pamiątkę" np zegarek ale bez wariactwa za ok 100zł, ktoś pisał
        o książce z dzieckiem w roli głównej, gdzie to można kupić? bardzo mi się ten
        pomysł spodobał.
        ja np nie rozumiem rodziców którzy mówią "dajcie pieniądze" w życiu bym tak nie
        powiedziała... mama mojej chrześniaczki powiedziała "nie kupuj nic ważne
        żebyście przyjechali..." i żeby nikt nie pomyślał że się tam przelewa, mama sama
        ją wychowuje... zapytałam wtedy dziewczynkę co by chciała i odpowiedziała że
        różowy rower wink i taki jej kupiłam, a co, jak ma takie marzenie to je spełnię smile
        Pod choinkę kupuję prezenty w granicach 150zł, na Wielkanoc za ok.80zł na
        urodziny ok 150zł, na mikołaja nie jeżdżę bo mam za daleko żeby dwa razy w
        grudniu jechać więc wolę na święta smile

Ktoś pytał o trojaczki, ja bym dała chrześniakowi ok.500zł a pozostałym po ok.200zł.
        • asiula1306 Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 21.04.09, 01:28
          te książki są do kupienia na allegro, też kupowałam, bardzo fajne
          allegro.pl/item606298908_ksiazka_o_twoim_dziecku_doskonaly_prezent.html
          • magda79pn Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 21.04.09, 08:37
            dzięki, muszę tylko skombinować aktualne zdjęcie i zamawiam smile
            Powiedzcie mi jeszcze taką rzecz, czy jak dam rower to dać do niego paragon
            też? czy powiedzieć że jakby się coś stało to ja załatwię naprawę? jakoś głupio
            mi dać prezent z ceną a kupiłam rower firmowy który ma 5 lat gwarancji na ramę.

Czy jak kupię tą książkę z dedykacją to kupować jeszcze taką zwykłą pamiątkę w
            kopercie czy ta książeczka wystarczy?
            • anjazzielonego książka 21.04.09, 08:58
              Książkę ja też zamówiłam, zamiast pamiątki ze sklepu.
              Uważam, że skoro to będzie książka ze zdjęciem, dedykacją i życzeniami, to nie ma potrzeby pisania osobno życzeń.

wiesz, zabiłaś mnie tym pytaniem, czy dać im paragon do gwarancji - sama nie wiem....
              • julka-4 Re: książka 21.04.09, 09:30
                Ja paragon zatrzymałabym u siebie-a jakby coś było nie tak to Ty
                załatwiasz naprawę.Jakoś dac z paragonem to trochę dziwne.
                • magda79pn Re: książka 21.04.09, 11:18
                  to ja też zostawię paragon u siebie, a rower ma mieć (czekam aż go jutro
                  przyślą) podbitą gwarancję, wpisany na niej numer ramy i datę zakupu i z tego co
                  w sklepie rowerowym powiedzieli z tak wypełnioną gwarancją nie robią problemów z
                  reklamacją, nie potrzeba paragonu, więc tak dam a paragon zatrzymam w razie czego.
                  • betty_julcia Re: książka 21.04.09, 12:57
                    Magda mozesz rzucić linka. Postanowiłam dać pieniażki na rower zeby sami wybrali, ale chętnie bym zobaczyla gdzie i jaki rower kupiłaśsmile
                    • mamawaw Aparat 21.04.09, 13:07
                      mój maż na komunie u chrześnicy i postanowiliśmy ze kupimy jej aparat za 500zł
                      plus książka (choć nie wiem po co bo żadnej którą od nas dostała nie
                      przeczytałasad )i kwiaty.
                      • magda79pn link do roweru 21.04.09, 15:10
                        tu jest link do sklepu w którym są pokazane kolory, z tego co wiem mają tylko te
                        biało niebieskie
                        www.erowery.pl/go/_info/?id=614
                        a ja kupiłam tutaj, mieli ostatni biało różowy i zostały jeszcze biało niebieskie:
                        www.carpatus.com.pl/torpado.kelly.24.najlepszyrowerwsieci.rowery.dzieciece.carpatus.sklep.sportowy-produkt-6.htm
                        osobiście mi się ten z niebieskim też podoba ale moja chrześniaczka chciała
                        różowy, niestety niema całych różowych więc powiedziała że "z różowym" też może
                        być wink
            • gaga-75 Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 21.04.09, 19:27
              z tym portretem to świetny pomysł,ten Pan ma talent
              U mnie w rodzinie panuje tradycja nie dawania drogich prezentów,ani dużych kwot pieniędzy.Syna zapytali chrzestni co chce,chciał rower i wierzę.
              Chrzestny kupił rower taki normalny do jazdy a nie jakiś wypasiony ,chrzestna kupiła mini wierze nie wiem dokładnie za ile ale myślę że w granicach 300 zł i sama ręcznie wyhaftowała duży obrazek z hostią imieniem i datą,wisi u syna w pokoju ,cenie to bardzo bo to droższe jak pieniądze podarować komuś własną pracę i talent,od wujka dostał monetę srebrną pamiątkową,nie znam jej wartości,a od babci Madonnę z grawerowaną dedykacją wartość około 300 zł.
              Były i pamiątki na przyszłość i prezenty na dziś ,nikt się jakoś nadzwyczajnie nie wyróżnił i o to chodziło by potem ni8e bylo gadania ,że ten dał więcej a inny mniej
    • r0sie Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 22.04.09, 10:32
      Tak, ja też mam tę przyjemność w tym roku i aż boję się zapytać jaki prezent
      sobie życzą..

Co można by ewentualnie kupić dla chłopca?

Jeśli ktoś lubi pamiątki to polecam też np. albumy ręcznie robione do wklejenia
      zdjęć pamiątkowych z komunii.
      • magda79pn Re: Ile na komunie od chrzestnej matki? 22.04.09, 10:59
        ja widzę dla chłopca więcej rzeczy niż dla dziewczynki (pewnie dlatego że mam
        dwóch chłopców) a ile chcesz wydać? bo ceny kształtują się od ok.300-1000zł
        Ja też nie wiedziałam co kupić bo chrześniaczka ma rower i dobrze że spytałam bo
        okazało się że rower jest już za mały smile i tym sposobem mam prezent smile
    • monia19722 dowiedziałam się, żem biedota :) 22.04.09, 14:26
      przeczytałam wczoraj artykuł o komuniach i autor podsumował, iż rodziny same
      organizujące w domu przyjęcie to głównie biedota, a zegarek to równiez prezent
      kupowany przez biedotę; no i wiem już dzięki temu panu kim jestem smile 2 lata temu
      sama organizowałam przyjęcie dla mojej córy a w tym roku jako chrzestna kupiłam
      miedzy innymi zegarek smile
      • magda79pn Re: dowiedziałam się, żem biedota :) 22.04.09, 15:18
        w takim razie ja lubię być "biedotą" bardzo lubię przyjęcia w domu bo jest wtedy
        zupełnie inny nastrój smile i gdybym miała warunki to na pewno zrobiłabym syna
        komunię w domu, na szczęście idzie dopiero za 3 lata więc zobaczymy, może na
        działce?
        • monia19722 Re: dowiedziałam się, żem biedota :) 22.04.09, 16:51
          aha rower równiez był w "niedozwolonych" prezentach, a moja córa własnie rower dostała smilesmilesmile
          • magda79pn Re: dowiedziałam się, żem biedota :) 22.04.09, 18:20
            no to jestem "biedną ciotką" bo kupiłam rower smile i to jeszcze z promocji model
            2008 - ale wstyd !!! smile)))))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka