paskap 30.04.09, 13:44 trójkołowy czy juz koła 12 cali? widzialam dzis w sklepie trojkolowy, ale z pedalami po środku, fajny; tyle, że tylko na ten sezon a za rok i tak trzeba bedzie kupic nowy. nie wiem sama...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mlemaniak Re: jaki rowerek dla 2-latki? 30.04.09, 14:51 jeśli dwulatka umie pedałować to może rowerek magic? Jeśli nie to dla mnie strata pieniędzy, mój syn jest bardzo dobrze rozwinięty ruchowo i jednak nie załapał pedałowania jeszcze rok temu i rowerek stał sobie i się kurzył W tym roku pedałuje świetnie, niestety magic jest już dla niego za mały i wypadałoby kupić 12 calowy Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: jaki rowerek dla 2-latki? 30.04.09, 14:52 proponuje MAgica. NA pewno na 2 sezony bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bluestarfish Re: jaki rowerek dla 2-latki? 30.04.09, 16:06 Trudno doradzić, bo dziecko dziecku nierówne. My niespełna dwulatce kupiliśmy Lak Magic, bardzo na forum chwalony (może jego widziałaś, bo jest właśnie trójkołowy z pedałami po środku), i cóż? Pedałować się, owszem, szybko nauczyła, ale jeżdziła niechętnie, bo nóżki miała jeszcze za słabe i ciężko się jej pedałowało. Rok temu, jako trzylatce, jeździło się jej już łatwiej ale pod koniec sezonu Magic był już maławy, spokojnie mogłaby już wtedy jeździć na 12". Teraz ma 3 lata i 9 miesięcy, ok. 100cm wzrostu, i bez problemu z Magica przesiadła się od razu na 16" z bocznymi kółeczkami, chociaż na 12" pewnie by też jeszcze bez problemu jeździć mogła, gdyby go miała. Reasumując: gdybym jeszcze raz rozpoczynała jej przygodę rowerową w ogóle odpuściłabym Magica (trójkołowca) dwulatce, niespełna trzylatce kupiłabym 12" na jeden-dwa sezony, a potem 16". Bo ten Magic to w sumie żadne cudo nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_wolna_nilka b'Twin 14'' Decathlon 01.05.09, 20:46 b'Twin 14'' Decathlon, polecam- starczy na długo, bardzo stabilny, ale łatwy do jeżdżenia dla małego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ulululu77 Re: b'Twin 14'' Decathlon 02.05.09, 17:40 ja też polecam ten rowerek z Decathlona Kupiliśmy w zeszłym roku córce, miała wtedy 2 lata i 3 miesiące. Jeździ też w tym roku, a na osiedlu widziałam i 4latki jeżdżace na nich z odkręconymi już kółkami bocznymi - czyli zakup na jakies 3 lata (chyba że Mała w tym roku mocno podrośnie i będzie zahaczać kolanami o kierownicę ) Polecam przymierzyć się do rowerka, bo może być taka historia, jak u nas. Cały czas szukaliśmy córce 12", ale mimo prób na kilku różnych modelach nie umiała sobie poradzić z pedałowaniem. Miałam już kupować polecanego tu trójkołowego Magica, ale przez przypadek córcia usiadła w Decathlonie na ten 14" - i pojechała Myślę, że poradziła sobie z nim, a nie umiała z 12", bo w tym decahtlonowym hamowanie jest w hamulcach ręcznych, a nie w pedałach - dzięki temu pedałując do tyłu mogła sobie ustawić pedały w takiej pozycji, żeby łatwo ruszyć (być może też łańcuch chodzi łatwiej?) Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: jaki rowerek dla 2-latki? 01.05.09, 21:28 Zwykly '12 bedzie idealny. Na trojkolowke o rok aza pozno. m. Kajetan (25.11.2004) Helena (06.09.2006) Odpowiedz Link Zgłoś
didith.b Re: jaki rowerek dla 2-latki? 02.05.09, 19:39 Rzeczywiście Magic jest drogi jeśli ma posłużyć na krótko. My kupiliśmy córce najpierw tani marketowy za 35 zł z pedałami na przednim kole- na nim nauczyła się jeździć, a potem już kupiliśmy z bocznymi kółkami, choć ten marketowy służy do dziś- jeździ na nim w domu, a córka ma 3,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
janka39 Re: jaki rowerek dla 2-latki? 03.05.09, 17:27 taaaaa, jesli rowerek ma posluzyc dluuuugo, to moze od razu kupic taki 20"? Ja - mimo wszystko - polecam magica. Dla dwulatka idealny, dzieci błyskawicznie załapują na nim, o co chodzi z pedałowaniem (zwykle dwunastki bywają za cięzkie). A ze dziecko szybko z niego wyrasta? Będzie dla młodszego brata albo siostry - albo dla dziecka sąsiada Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: jaki rowerek dla 2-latki? 03.05.09, 17:53 Ale o co Ci chodzi? Niby kto tu '20 proponuje? Zwykla '12 albo nawet lepiej '14 jesli dziecko pedalujace juz wystarczy. Moja corka jako 2-latka nauczyla sie jezdzic na '16 starszaka przy max. obnizonym siodelku. Dawala rade bez problemu, choc byly na poczatku trudnosci z wsiadaniem na rower, z pedalowaniem nigdy. Do tej pory woli jezdzic na tej '16 niz na swojej '12, bo wg niej za wolno sie w malym rowerku kolka kreca (co wpraktyce oznacza, ze wszystkie dizeci na wiekszych rowerkach ja wyprzedzaja, a na '16 scigaja sie rowno). Odpowiedz Link Zgłoś
dorga1 Re: jaki rowerek dla 2-latki? 03.05.09, 18:15 Dyskusje o rowerkach na tym forum są zazwyczaj pełne nieścisłości. Moim zdaniem trzeba przede wszystkim wziąć pod uwagę czy dziecko skończyło już dwa lata, czy dopiero skończy, itd. Ja kupiłam synkowi Magika na drugie urodziny, szalał na nim długo. Teraz jeździ na 16, a na magiku siostra, która dopiero w maju skończy 2 latka. I pomimo, że jest wysoka, nie wyobrażam sobie, żeby sama jeździła na 16 brata, chociaż próbuje. Odpowiedz Link Zgłoś
janka39 Re: jaki rowerek dla 2-latki? 04.05.09, 23:35 magia napisała: > Ale o co Ci chodzi? > Niby kto tu '20 proponuje? > Zwykla '12 albo nawet lepiej '14 jesli dziecko pedalujace juz > wystarczy. > Moja corka jako 2-latka nauczyla sie jezdzic na '16 starszaka przy > max. obnizonym siodelku. Dawala rade bez problemu, choc byly na > poczatku trudnosci z wsiadaniem na rower, z pedalowaniem nigdy. > Do tej pory woli jezdzic na tej '16 niz na swojej '12, bo wg niej za > wolno sie w malym rowerku kolka kreca (co wpraktyce oznacza, ze > wszystkie dizeci na wiekszych rowerkach ja wyprzedzaja, a na '16 > scigaja sie rowno). > Chodzi mi o to, że jesli dziecko ma na rowerku jeździć, a nie tylko go podziwiać, to lepiej kupić rowerek mniejszy niż większy. A magic dla 2-latka jest najlepszym rowerkiem o jakim słyszałam. Moj synek - teraz 3-latek - ma 105 cm wzrostu jest baaaaardzo sprawny, ale na 16" jakos słabo sobie radzi (nie lubi, kiedy trzeba mu pomagac przy wsiadaniu), dlatego jakoś trudno mi sobie wyobrazić 2-latke na 16"... ale skoro tak piszesz... pewnie jakas wyrośnięta z niej babeczka.... jednak przeciętny 2-latek na 16" będzie mogl sobie tylko popatrzeć, a śmigać będzie na magicu Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: jaki rowerek dla 2-latki? 05.05.09, 22:01 Na 16' wsiadla w dniu swoich 2. urodzin, nie byla wysoka, standard - 92cm. Na hulajnodze jezdzi od czasu skonczenia 1.5 roku, jakis miesiac pozniej zaczela uzywac hamulca tylnego, na laufradzie od 2. urodzin. Obecnie jako 31-miesieczniak uczy sie jezdzic na 2-kolowej hulajnodze, sama jezdzi tez od kilku miesiecy na rowerku 3-kolowym z pedalami w przednim kole (co ponoc jest trudne). Wydawoalo mi sie, ze pedelaujact 2-latek to jakis standard, albo ja mam takie dzieci w okolicy, bo wsrod nich moja corka sie pod tym wzgledem wyroznia. Mam ruchliwe dziecko i szybkie sprzety i zjazdy z gorki to najwieksza radocha, dlatego u nas oprrocz kasku standarodowym wyposazeniem jest komplet ochraniaczy na rece, kolana, lokcie - bardzo sie przydaja. Odpowiedz Link Zgłoś
azyli Re: jaki rowerek dla 2-latki? 05.05.09, 14:04 Duzo zależy od wzrostu dziecka, jeśli jest niska polecałabym Magica, jeśli wysoka spróbowałabym przymierzyć do 14" z Decathlona. Moi synowie w okolicach 1,5 roku nie nadawali sie na rower jeszcze, ćwiczyli kierowanie na jezdzikach. 2 lata kończyli jesienią i nie kupowałam roweru, wtedy pewnie szukałabym Magica, a na wiosnę jako 2,5 latki zaczynali rowerową przygodę na 12". Gdybym wcześniej trafiła na 14 z Decathlona nie zastanawiałabym się nawet przez chwilę. Starszak na 12 jeździł 1 sezon, początki były trudne bo długo miał problemy z ruszaniem, nie rozwijał tez zawrotnych predkosci, co wtedy było mi na rękę, bo miałam młodszego w wózku. W tym roku, po kilku dniach oddzielnych rodzinnych spacerów (starszak z mężem pomykał na 16" a ja popychałam młodego na 12")kupiliśmy 14" i w końcu ruszył bez problemów, z powodzeniem goni starszego brata, a my możemy cieszyć się wspólnym spędzaniem czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
monix123 Re: jaki rowerek dla 2-latki? 05.05.09, 14:21 Moja starsza mając 23 miesiace zaczela jeździć na 12 calowym, pedalowala, jeździła, oczywiscie wielkich prędkości nie rozwijala,ale samodzielnie jeździla. Młodszej-na zajaca kupilismy magica,miala 22 miesiace, tego samego dnia nauczyla się na nim jeździć, za 3 dni przesiadla sie na 12 calowy po starszej siostrze. Magica już sprzedaliśmy, bo młoda na niego nawet patrzeć nie chciala / chociaz uważam,ze rowerek świetny/ i pędzi za starszą siostrą na swojej 12stce. Od paru dni musze już za nią biegać bo rozwija coraz większe prędkosci. Za miesiąc skończy 2 lata. Ma ok 85cm. Ale 12 12 nierówna. zawsze to piszę, ale naprawdę rower trzeba przymierzyć!!!!!! No i patrzec też na rozwój dziecka-jakie jest sprawne itd, bo przecież każde dziecko inne, i nie każdy w wieku 2 lat musi jeździć na rowerze. Odpowiedz Link Zgłoś