mamuska-to-ja 22.07.09, 13:33 Jakiej długosci powinien byc spiworek dla noworodka? Widziałam na Allegro spiworki o których piszą ze od urodzenia do 12 miesiecy, maja 74 cm. Czy to nie za duzy jak na noworodka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
super-mikunia Re: Śpiworek dla noworodka. 22.07.09, 13:50 Mój spał od początku pod kołderką i kocykiem (urodził się jesienią), mojej koleżanki córka spała od początku pod samym kocykiem (z maja). Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: Śpiworek dla noworodka. 22.07.09, 13:51 moim zdaniem, najważniejsze, aby był na tyle wąski na gorze, żeby się maluch nie wysunął, chociaż na początku to nie będzie się przecież dużo ruszał. Zmierzyłam jeden z tych, które mam 0-6 mcy : od wycięcia pod brodą - 55 cm, od ramiączka 63 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-to-ja Re: Śpiworek dla noworodka. 22.07.09, 13:58 Dzieki. Napisali tam że sa wyposażone w regulowane rzepy co pozwala dokładnie dopasowac do wieku dziecka... Jest kilka takich aukcji na ktorych piszą "do 12 miesiaca" "do 18 miesiaca" Moze znajdzie sie jakaś mama która ma taki bądz podobny: www.allegro.pl/item687356634_spiworek_spiworki_mamo_tato_we_wzorach_poscieli.html www.allegro.pl/item692329035_my_sweet_baby_spiworek_l_77_cm_nowe_kolory.html Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: Śpiworek dla noworodka. 22.07.09, 14:07 niestety, mam 'lokalne' ale podobne do tych 'mamo tato' - bardzo słodkich zresztą. Te 'drugie' też są ładne, ale zapinane z przodu - nie wiem, czy to praktyczne, nie próbowałam. Ja mam dla młodej 'klasyczne' - zapinane z boku, od dołu do góry (bo są tez zapinane odwrotnie - dla mnie mniej wygodne - niby nic takiego, ale kiedy kładziesz śpiącego malucha, to zasuwasz od dołu i już, zamiast przy nim 'grzebać' zanim znajdziesz obie części) od urodzenia i b. sobie chwalę. Zresztą tu, gdzie mieszkam to obowiązkowy element wyposażenia malucha - nie ma rożków ani kołderek tylko śpiworki. -- Nietoperz Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-to-ja Re: Śpiworek dla noworodka. 22.07.09, 14:02 Te 9 cm różnicy pomiędzy twoim a tym na allegro to może nie tak duzo? Co radzisz jako doświadczona mama? Brać któryś? Ja dopiero sie spodziewam więc doświadczenie zero... Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: Śpiworek dla noworodka. 22.07.09, 14:15 hm, ciężko radzić - moja była 'standardowa' przy urodzinach - 52 cm i na początku śpiwór wydawał mi się taaaki wielki. W tej chwili mała ma 8 mcy i 71 cm, mam wrażenie , ze jest dość mała jak na forumowe dzieci, choć tu we Francji uważana jest z kolei za długa. Radziłabym jeśli możesz iść sprawdzić gdzieś w sklepie 'organoleptyczne' - zobaczysz także jaka jest szerokość. Moja spała w tych pierwszych praktycznie do 6-go miesiąca (w wersji letniej). Myślę, że możesz zaryzykować, albo kupić dwa - jeden mniejszy, drugi trochę większy (ja mam zawsze dwa - drugi trochę gorszej jakości). Odpowiedz Link Zgłoś
efi_2 Re: Śpiworek dla noworodka. 22.07.09, 15:04 Moj synek przez pierwsze miesiace spal w spiworku rozmiar 56/62 firmy Alvi (niemiecka),tak do 4 miesiaca.Na te pierwsze dwa miesiace wszylam tylko takie zaszewki na bokach pod paszkami, zeby bylo "ciasniej".Teraz mam inny spiworek, niby od 6do 12 miesiecy, rozmiar 70 a i tak spimy albo w nim albo pod kolderka a raczej poszewka (upaly). Odpowiedz Link Zgłoś
vivianna_82 Re: Śpiworek dla noworodka. 22.07.09, 15:34 My na poczatek kupiliśmy w smyku rozmiar 80. Nie był aż taki bardzo wielki. Zresztą mała raczej malo z niego korzystała - tylko na wyjazdach do babci. Jako noworodek w domu spała pod kocem. Odpowiedz Link Zgłoś
kannama Re: Śpiworek dla noworodka. 22.07.09, 18:48 Mój 55cm od początku spał w smykowym 74. Też sie zastanawiałam czy nie wpadnie, ale spał spokojnie. A jakby było inaczej miałam plan u dołu go "załamywać". Co do śpiworków mamo tato to moim zdaniem są nieco grube, ja jeden mam, to mi sie dzieciak w zimie poci. Ale każde dziecko lubi inaczej. Aczkolwiek zachęcam do takiego rozpinanego naokoło- nie przez środek. Raz że łatwiej pieluche zmienić- dwa że sie zamek nie wbija w szyję.One niby mają zabezpieczenia, ale czasem nieiwiele to pomaga- jak maly był starszy strasznie chciał ugryżć ten zamek. Odpowiedz Link Zgłoś
florin22 Re: Śpiworek dla noworodka. 22.07.09, 21:41 Tez jestem tego zdania ze lepszy będzie ten zapinany na około a nie przez środek. Mam nieco inne śpiworki bo zapinane z boku na zatrzaski (nie bardzo praktyczne przy wiercącym się maluchu)jeden cienki bawełniany a drugi grubszy. A czy za duży? Ani się obejrzysz jak z niego wyrośnie na początku miałam obawy ze mi się dziecko wyśliźnie z tego i wpadnie do tego ale nic takiego się nie dzieje. Nasze maleństwo spało przez pierwsze 2 m-ce w rożku. Czuł się bardziej bezpiecznie. Przestrzegam przed przykrywaniem kocykiem albo kołderka, mój mały koło3 m-ca zrobił się taki ruchliwy podczas snu ze potrafi obrócić się o 180 stopni i kiedyś jak go przykryłam kocykiem (śpiworek akurat w praniu a drugiego jeszcze nie miałam) to tak właśnie się obrócił i włożył główkę pod ten kocyk i nie umiał się z niego wydostać, na szczęście w porę się zorientowałam i od tego czasu nie przykrywam kocykami. Odpowiedz Link Zgłoś
jajki-ewicz Re: Śpiworek dla noworodka. 22.07.09, 22:33 Dziecko jak jest nowoodkiem z reguły sie nie wierci, więc jak go położysz tak będzie spało. ja kupiłam spiworek 74 cm chyba jak miał niecałe dwa miesiace i żałowałam, że taki emały wzięłam. Jesli chodzi o firme to mogę polecić Feretti. Ich śpiworek jest rewelacyjny Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: Śpiworek dla noworodka. 23.07.09, 00:32 Ja miałam przy ostatnim dziecku otulacz Kiddopotamusa Swaddle Me i był po prostu genialny, dziecko się nie miało szansy z tego wykopać, można było je porządnie otulić, lepiej niż w rożku i jak się przykryło kołdrą to jej też nie skopywało. Kupowałam go jeszcze zza granicy, bo wtedy ich nie było w Polsce. Potem przeszłam na śpiworek Beddie Bye tej samej firmy i też był super - właśnie taki rozpinany na około. http://www.nowamatkapolka.pl/go/_category/?idc=19_35&lang=pl Na dole są te otulacze dla noworodków, ja miałam ten cienki bawełniany na lato, a wyżej są te większe śpiworki. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina.dnajska Re: Śpiworek dla noworodka. 10.10.13, 20:38 nie wiem jak te allegrowe spiworki, ale ja mam spiworki gro company i rozmiarowo ma sie to w ten sposob: dlugosc ok 70 cm 0-6 mies, ok 80 cm 6-18 mies, ok 90 cm 18-36 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Śpiworek dla noworodka. 10.10.13, 21:33 Ja też kupuję GroBag firmy Gro Company. I poradzono mi na początek kupić 0-6. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina.dnajska Re: Śpiworek dla noworodka. 13.10.13, 16:58 babybump napisał(a): > Ja też kupuję GroBag firmy Gro Company. I poradzono mi na początek kupić 0-6. > na początek takie najlepsze a jakie dokładnie masz? Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: Śpiworek dla noworodka. 10.10.13, 21:16 Mój był cwańszy - zaczął się wykopywać spod kołdry dopiero jak zrobił się za duży na śpiworki I wykopuje się do tej pory, a ma 4 lata Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Śpiworek dla noworodka. 14.10.13, 19:26 Jak największy, starczy na długo a dziecku w za dużym nic się nie stanie Odpowiedz Link Zgłoś