angie07 18.08.09, 08:50 dla dziecka oczywiście po ile macie dresów? jeansów? a może macie jeszcze jakieś np. sztruksy? Zawsze mam ich za dużo i zastanawiam się jaka jest rozsądna liczba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anjazzielonego Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 18.08.09, 09:04 Moje córeczki mają zwykle każda po takim zestawie: 1 x spodnie od kombinezonu na szelkach 1 x spodnie ortalionowe ciepłe jak od kombinezonu, ale takie „ zwykłe” bez szelek 2 x jeansy Tyle. Zdecydowanie wystarczy. Nie lubię dresów ani sztruksów. Odpowiedz Link Zgłoś
constanta Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 18.08.09, 09:10 Mi sie wydaje że duzo zalezy odwieku dziecka.Córka jest starsza lubi się stroić i dla mnie norma to ok 8-10 par jeansów, tyle samo innych spodenek typu sztruksy lub materiałowe, do tego z 5 par dresów, leginsów,eleganckie obowiązkowe, ale ona już ma prawie 9 lat.Nie chce już nosić ortalionowych spodni czy takich od kombinezonu. Natomist synek mniejszy tak więc cała masa dresowych spodenek do przedszkola , po 5 par jeansów, sztruksy, z 3 pary ocieplanych spodni , jeden kombinezon. Odpowiedz Link Zgłoś
angie07 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 18.08.09, 09:15 starszy syn 9-latek ma całą masę spodni, ponieważ w ciągu roku szkolnego potrafi w 10 dni przynieść w 8 parach dziurę na kolanie. Tak było w zeszłym roku zostałam bez spodni, teraz kupiłam mu sporo na wyprzedaży tak żeby nie zabrakło. Ale zastanawiam się nad spodniami dla mojej 3 latki. Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 18.08.09, 09:43 Tez mam problem z dziurami na kolanach, w dodatku moj syn (6 lat) jest chudy jak szczapa i ciezko mu znalezc takie ktore nie spadaja a jednoczesnie nie sa za krotkie. Dresy przewaznie sa za szerokie w pasie, no i w dresach to tylko na zajecia sportowe chodzi. Mysle ze 5 par spodni powinno mu starczyc (jak zrobi dziure to dokupie), glownie dzinsy i moze jedne cieplejsze. Dla corki dwulatki tez mysle ze 5 par ale pewnie skusze sie na wiecej (ale mniej niz 10!) Odpowiedz Link Zgłoś
malwina79 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 18.08.09, 09:11 Moje dziecko ma ok 5-6 par jeansów, kilka par legginsów i 2 dresy (takie fajne z Zary ala sinndbady). Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 18.08.09, 09:45 Moje dziewczyny maja zawsze jakies jeansy (zazwyczaj jedna - dwie pary wystarczaja), sztruksy - przynajmniej po 1 parze, kilka par spodni dresowych (przynajmniej 3), bo te najlepiej sprawdzaja sie w przedszkolu, teraz jeszcze BARDZO sprawdzaja sie różne (lniane, bawełniane) spodnie 3/4 - jak bedzie ciepły wrzesień, to wtedy tez sie przydadzą. Oraz takie spodnie materiałowe, moze troszke elegantsze - cienkie jednowarstwowe i na podszewce bawełnianej (przynajmniej po 1 parze). Zimą zawsze te,z miały do tej pory spodnie od kombinezonu i często jeansy na polarze. Wychodzi z 10 par minimum - ale my, poza najmlodszą, która wyraznie preferuje spódnice, jesteśmy "spodniowe" Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 18.08.09, 10:41 Dla synka 2,5 lat planuję: 2 pary jeansów, 1 para sztruksów, min. 5 par spodni dresowych (do przedszkola i po domu), 2 pary cieplejszych spodni na podszewce. Do tego kombinezon. W zeszłym sezonie miał jeszcze jeansy ocieplane polarem z Tchibo - były bardzo fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 18.08.09, 11:05 Dla mnie rozsądna ilość to tyle aby nie musieć prać spodni przez conajmniej tydzień. Więc conajmniej 7 par spodni 'zewnętrznych'. W przedszkolu i w domu chodzi w spodenkach dresowych, tych zazwyczaj mamy też ok 5-7 par ale szybciej się niszczą, więc jest większa rotacja. Na sezon jesień/zima mamy narazie niewiele (chyba z 4 pary spodni),większe zakupy przed nami, w tym spodenki dresowe. W zimie syn nosi zazwyczaj ocieplane spodnie z Tchibo albo sztruksy- są milsze i cieplejsze na mrozy niż jeansy. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 18.08.09, 11:09 moja siedmiolatka w zimie chodzi tylko w spodniach. 10 par to dla mnie minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 18.08.09, 11:20 a zakladacie dziecom spodnie tylko raz i od razu do prania czy zalezy czy sa poplamione? Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 18.08.09, 11:23 Piorę gdy są brudneJesli po jedynym dniu są czyste, nie mam oporów przez założeniem ich kolejnego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 18.08.09, 11:21 U mnie podobnie jak u mmala6 - ok 7 par. Choć w praktyce wychodzi jednak sporo wiecej, ale racjonalnie podchodząc do sprawy potrzebuję 7-8 par spodni zewnętrznych (czyli dżinsów lub bojówek, sztruksów Mały nie lubi), najlepiej takich z bawełniana podszewką, w przedszkolu synek chodzi w dzinsach ze ściągaczem w pasie, tych wystarczy spokojnie 4-5 par. Ale dodam, że mały nie należy do "brudasków", rzadko zdarza sie, żeby wracał unurany od stóp do głów. Do tej pory nie było też problmeu z dziurami na kolanach, ale to akurat może się zmienić Spodnie dresowe są u nas używane tylko w domu, więc 3-4 pary wystarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 18.08.09, 11:26 u mnie kryzys z dziurami byl w wieku 5 lat - 5 lat i pol. Koszmar. Prawie codziennie dziura. Ale nie wiem, moze akurat trafily mu sie takie drace sie spodnie. Zobacze znowu jesienia, teraz chodzi w rybaczkach-szortach ktore jakos maja mniej tendencje do darcia sie, "podarte" bywaja tylko kolana Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 18.08.09, 17:46 Mój syn w przedszkolu załatwił wszystkie spodnie dresowe. Dziury robiły się nawet na łatkach W domu nie zrobił dziury ani razu. Pewnie dlatego, ze w przedszkolu tarza się po wykładzinie i jest większe tarcie niż na śliskich panelach w domu Policzyłam spodnie zewnętrzne jakie mamy w tej chwili - 8 par, z czego conajmniej dwie będą za małe do jesieni. Dresów dobrych - zero. Wszystkie za krótkie...Pocieszam się, że może wrzesień uda się w przedszkolu przechodzić w spodenkach 3/4, bo nie chce mi się teraz za dresami chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
cortinka leigh4, 18.08.09, 18:00 a gdzie kupujesz dżinsy z gumką w pasie? Właśnie takich szukam do przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
angie07 Re: leigh4, 18.08.09, 18:33 takie jeansy ma zara, cubus (przynajmniej dla dziewczyn) i H&M. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: leigh4, 19.08.09, 12:04 > a gdzie kupujesz dżinsy z gumką w pasie? Właśnie takich szukam do > przedszkola. Ja mam takie z H&M. Wygodne jak dresowe. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 19.08.09, 12:01 Moje dziecko ma tak ok 15 par spodni. Ma tylko jedne jeansy, ale wygodne jak dresowe. Pięć par typowo dresowych spodni (w tym jedne bardzo eleganckie, typowe wyjściowe). A reszta to różnego typu materiałowe, dużo leginsów, jakieś tam mięciutkie sztruksy z gumką w pasie. Ogólnie córka wszystko ma z gumką w pasie, wygodne, mięciutkie, co nie znaczy, że nosi jakieś powyciągane dresy. Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 19.08.09, 12:14 Pytanie bez zadnej zlosliwosci: po co Wam tak duzo spodni? Czy po to zeby dzieci nie chodzily w kolko w tym samym? Dodam ze moja corka tez ma duzo ubran (syn mniej) ale wydaje mi sie ze niepotrzebnie, po prostu nie moge sie czasem powstrzymac od zakupu Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 19.08.09, 12:34 par mam dla córci dużoooo 4 szt. jeansy 5 dresowe (najczęściej z welurku) 5 sztrusy ok. 8 takich materiałowych większośc next z podszytą bawełną o 3/4 nie wspomnę Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 19.08.09, 12:52 Ja mam 7 latke. Posiadanych spodni (jeansy only) ma ok 10 par. Dlaczego az tyle? Po pierwsze, nosi tylko spodnie. Po drugie, po jednym dniu do prania, bo mimo, ze ma tyle lat brudzi sie (lobuzica po drzewach chodzi itp). Jesli jakims cudem by sie nie ubrudzila to i tak dwa razy pod rzad nie zalozy tego samego Po trzecie, pranie i prasowanie wole robic 1-2 razy w tygodniu a nie codzien o polnocy, jak znajde czas po pracy Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 19.08.09, 13:35 10 to jeszcze nie tak straaasznie duzo Przeczytalam ostatio ksiazke namaiwajaca do minmalizmu stad moje pytanie! Ja nie prasuje to mi jeden etap odpada... I musze policzyc te spodnie moze tez mam po 10 par na dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 19.08.09, 13:47 ale ile jest 'tak dużo'? 15 par w tym 5 par dresów? e, wcale nie, zwłaszcza dla chłopaka. Przecież chłopiec chodzi tylko w spodniach A Twój mąż ile ma par spodni a przecież nie brudzi ich codziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 19.08.09, 14:15 Moj maz ma chyba maks. 10 par. Pewnie mniej, nie zagladam mu do szafy ;-D Ja tak tylko "glosno mysle", moj syn ma moze 4 pary dzinsow i wydaje mi sie ze to za duzo, zajmuja miejsce w szafie, jakby mial dwie pary tez by wystarczylo, plus dwie z jakiegos innego materialu. Dresy tylko na gimnastyke i inne sporty, wiec maks. 2 pary potrzebne. Mowie o moich potrzebach, nikogo nie namawiam do ograniczania zakupow Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 19.08.09, 14:37 córka ma na jesień 3 pary sztruksów, 3 pary jeansów, 2pary dresiaków, do tego bardziej zimowe 2 pary ocieplanych spodni Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 19.08.09, 15:47 wiem, wiem, że nie namawiasz. Teraz to nawet 1 para jest za dużo, nie pamiętam kiedy ostatnio mój syn chodził w jeansach, cały czas w krótkich (ma chyba ze 30szt ale większość rośnie razem z nim od 2 lat..... Ale na okres jesienno-zimowy 4 pary dla przedszkolaka to trochę mało. Oczywiście jeżeli mówię cały czas w kontekście częstotliwości prania a nie 'strojenia' dziecka. A dresy do przedszkola i do domu, więc minium 4 pary. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 19.08.09, 13:52 > Pytanie bez zadnej zlosliwosci: po co Wam tak duzo spodni? Jakoś tak lubię kupić od czasu do czasu coś nowego, a że teraz już tak szybko nie wyrasta, to naprawdę nie kupuję ogromnych ilości ubrań . Faktem jest jednak, że nie ma miesiąca, żebym jej nic nie kupiła. Zresztą u nas spodnie to nic, ale bluzek córka ma naprawdę ogromną ilość. A tak prawdę mówiąc to i tak zawsze mam kilka ulubionych ubrań i te nieulubione ubieram naprawdę sporadycznie. Syn też ma dość sporo rzeczy, ale i tak w kółko go ubieram w niemal to samo . Odpowiedz Link Zgłoś
ilo9 Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 19.08.09, 13:58 Jeansow -10 sztuk Materialowych wszelakiego rodzaju-11 sztuk Sztruksow-5 sztuk Na bawelnianej podszewce(ocieplanych)- 6 sztuk Dresowych-6 sztuk Nie wliczajac w to,roznorakich rybaczek letnich i tych pod rajtki jesienno-zimowych.) Kupujemy duzo,bo po pierwsze nie lubie ubierac w to samo,pod drugie,jak ma sie wiecej sztuk to jednak sie tak nie niszcza Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko_gra Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 19.08.09, 21:34 nie ma takiej ilości. Kupuj ile uważasz. KOleżanka powiedziała mi,że 70 sukienek na lato to przesada.Mam odmienne zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
kostruszka Re: rozsądna ilość par spodni na jesień i zimę il 19.08.09, 23:12 Syenk 2,5 roku - 4 jeansów, 7 spodni dresowych, jedne ocieplane, kombinezon Odpowiedz Link Zgłoś