Dodaj do ulubionych

dwie cesarki

08.01.04, 12:49
hej dziewczyny czy ktoras z was miala robione dwie cesarki , prosze
napiszcie z jakiego powodu i w jakim odstepie czasu? no i jak sie czulyscie
po tej drugiej cesarce boli bardziej niz pierwsza? pozdrawiam aga
Obserwuj wątek
    • mieszko02 Re: dwie cesarki 08.01.04, 13:33
      Hej, jutro minie 6 tygodni od mojej drugiej cesarki. Pierwszą miałam 20
      miesięcy wcześniej. Ta druga nie była planowana, była szansa, że urodzę
      drogami natury, ale rozwarcie zatrzymało się na 2 cm i mimo podania oksytocyny
      i pęknięciu pęcherza akcja porodowa nie posuwała sie dalej, chociaż bóle
      miałam potworne. Myślę, że psychicznie nastawiłam się na drugą cesarkę i cały
      ból odczuwałam w bliźnie, a może macica w miejscu blizny nie rozkurczała się
      prawidłowo i stąd ten koszmarny ból. Zresztą przy cięciu okazało się, że mała
      była kilka razy owinieta pępowiną i ta cesarka była z korzyścią dla nas obu.
      Chylę czoło przed kobietami, które rodzą naturalnie...
      Po tej drugiej cesarce czułam się o niebo lepiej. Gdy przewieziono mnie na
      oddział połozniczy od razu przystawiłam małą do piersi i tak calą noc wisiała
      przy cycuchu. Rano przy pierwszym "rozruchu" czułam się dobrze mimo bólu, ale
      ten jest nieunikniony. Po pierwszej cesarce zrobił mi się krwiak w pachwinie,
      maluszek był wcześniakiem i leżał na oddziale noworodkowym i w pierwszych
      trzech dobał nie ssał, a więc i macica kurczyła się wolniej, dlatego ból nie
      do zniesienia przy każdym ruchu w łóżku i poza nim, to wszystko wywoływało
      paniczny strach przed tym co czeka mnie po kolejnej cesarce, a to co mnie
      spotkało po tej drugiej to naprawdę w porównaniu z pierwszą pestka. A może tak
      jest za drugim razem. Gdybym miała rodzić po raz trzeci to też przez cc!
    • mamadwojga Re: dwie cesarki 08.01.04, 16:30
      Między jedną a drugą cesarką u mnie minęło 4 i pół roku. Po drugiej czułam się
      świetnie- doszłam do formy po kilku dniach. Nawet bliznę mam jakąś ładniejszą
      niż po pierwszej (tamtą wycięto). I na dodatek ponowna cesarka pozwoliła
      lekarzowi na dostrzeżenie pewnych nieprawidłowości w obrębie mojego brzucha i
      za jednym zamachem przeprowadził operację (półtoragodzinną!!!) i wyleczył mnie
      z kłopotów "pęcherzowych". Miałam szczęście trafić na dyżur jednego z
      najlepszych chirurgów kobiecych w szpitalu. Ale tenże lekarz powiedział mi że
      kolejna ciąża i kolejna cesarka byłaby ogromnym zagrożeniem dla mojego zdrowia
      więc rodzina nam się już raczej nie powiększy. I to jest największy problem po
      drugiej cesarce. Bo niby człowiek sobie myśli że dwoje dzieci wystarczy ale
      gdzieś tam w głowie kołacze się myśl o trzecim. Pozdrawiam
      • aga-wr1 Re: dwie cesarki do mamydwojga 08.01.04, 17:34
        masz super dzieci gratuluje, mam jeszcze pytanko a mialas jakies wskazania do
        tego zeby miec druga cesarke po 4 i pol roku od pierwszej i jak dlugo
        krwawilas po tych cesarkach, ja juz 8 tydzien krwawie i troche sie martwie
        pozdrawiam
        • ulala72 Re: dwie cesarki do mamydwojga 08.01.04, 22:05
          Cześć Aga, jeszcze ja się wypowiem - też po dwóch cc. U mnie różnica wieku
          między dziećmi to niecałe 4 lata, ale mogło być 2 (zdaniem lekarza, moim
          zdaniem w ogóle drugiego razu miało nie być). Po pierwszej cesarce dłużej
          dochodziłam do siebie, ale było to cc po baaaardzo długim trudnym porodzie
          dołem. Druga cesarka(już na życzenie) była super. Tego samego dnia
          spacerowałam po oddziale i byłam w jakiejś euforii poporodowej.
          Trzeciego dziecka nie planuję, bo drugą ciąże w połowie przeleżałam i tego nie
          zniosłabym drugi raz, a poza tym kto zajmowałaby się moją dwójką.
          A propos krwawień - po pierwszej cesarce krawawiłam ok. 2 mies., po drugiej -
          4 tyg. I bliznę też mam lepszą tę nową.
          I w ogóle świat jest lepszy po dwóch porodach.
          Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka