08.01.04, 18:07
Nie dostałam jeszcze "skierowania" na ush ale bardzo chciałabym zobaczyc co
tam w środku siedzi smile ( jestem w 8 tygodniu).
Nie wiem jednak, czy takie usg ciążowe wykonuje sie no0rmalnie czy takim
specjalnym aparatem w gabinecie ginekologicznym?
Przyznam sie , że chciałabym upiec dwie pieczenie i przy okazji na normalnej
maszynie obejrzec moje kamienie w nerkach. da się?
Obserwuj wątek
    • lettka Re: USG 08.01.04, 18:52
      cześć,
      jestem w 16 tyg, i z tego co wiem (miałam już 4 x usg) minimum do końca 3
      miesiąca usg robi się dopochwowo (dzidzia jest taka malutka że przez powłoki
      brzuszne nic nie widać, bądź o wiele mniej niż na usg dopochwowym). To nie
      boli, ale kamieni nerkowych to chyba nie dojrzysz smile, chyba że w późniejszej
      ciąży. Ok 8 tyg robi się pierwsze usg, bo wtedy już widać bijące sreduszko
      dzidzi na monitorze.

Arletta i 16 tyg. dzidzia
    • maminka1 Re: USG 08.01.04, 20:02
      Standardowo USG robi sie raz w każdym trymestrze - najpierw ok.7-8 tygodnia,
      żeby potwierdzić ciąże (i wykluczyć np.pozamaciczną); ja miałam robione
      normalnie tzn. przez brzucho i wszystko było widać; potemo ok. 20 tygodnia -
      żeby wykryć ew. wady rozwojowe, obejrzeć łożysko, pępowinę itp. i kolejne ok.
      30-32 tygodnia - żeby sprawdzić, jak się ułożył maluszek i czy wszystko ok.
      Te trzy badania USG to - jak pisałam - standard, ale jeśli sa jakiekolwiek
      wątpliwości czy podejrzenia, to robi się je częściej (ale o tym decyduje
      lekarz),.

A czy sobie obejrzysz nerki? To trochę nie z tej strony wink Jeśli robisz badanie
      płatne, to na ogól musisz określić, że jest to "usg ciąży" albo czegoś tam
      innego (pewnie płaci się oddzielnie). Musisz spytać.

Pozdrawiam i gratuluje Maluszka smile
    • comevorrei Re: USG 08.01.04, 22:29
      u nas (mieszkam w usa) robi sie tylko dwa usg . pierwsze do 12 tyg. i drugie
      okolo 20. jak wszystko jest ok to wiecej nie robia. ja mialam 1 w 8tc przez
      brzuchol i bylo wszystko dobrze widac. no i na to normalne usg lepiej miec
      pelny pecherz. pozdrawiam. wiki i 29 t dzidzia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka