ania1ooo 20.07.10, 07:45 Czy stosujecie laktulozę w ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_amelii Re: laktuloza w ciąży 20.07.10, 07:57 Laktulozę można stosować od 4 m-ca ciąży.Ja nie stosuję,wolę wypić herbatkę koperkową. Odpowiedz Link Zgłoś
anakonda.dwa Re: laktuloza w ciąży 20.07.10, 08:29 Jak dopadły mnie zaparcia w II trymestrze to lekarz prowadzący zalecił mi laktulozę. Miałam pić po łyżce stołowej 3 razy dziennie po posiłku. Przez jakiś czas zażywałam, ale później koś podpowiedział mi lepszy sposób i smaczniejszy. Codziennie na śniadanie jogurt naturalny + otręby i wszystko się unormowało. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: laktuloza w ciąży 20.07.10, 08:45 Biorąc pod uwagę, ze to placebo, nie stosuję. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynowa.lemoniada Re: laktuloza w ciąży 20.07.10, 09:30 To nie wiem jakim cudem na moje 4-letnie dziecko działa zawsze już po jednej dawce, a raczej nie ma tu znaczenia efekt psychologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: laktuloza w ciąży 20.07.10, 11:51 U 4-latka wszystko działa. Na przykład przeciwbólowa landrynka, maść marki nivea na siniaki, magiczny syrop na ból brzucha (lemoniada). Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynowa.lemoniada Re: laktuloza w ciąży 20.07.10, 12:04 O czym Ty mówisz? Bo ja o kilkudniowych zaparciach,kiedy po laktulozie, że się kolokwialnie wyrażę w końcurobi kupę. Rozumiem że wcześniej na złość nie robił? Odpowiedz Link Zgłoś
ania1ooo Re: laktuloza w ciąży 20.07.10, 18:46 To nie jest placebo. W okrężnicy laktuloza ulega rozkładowi przez bakterie jelita grubego do kwasów organicznych o niskiej masie cząsteczkowej, które powodują obniżenie pH w świetle okrężnicy, a poprzez działanie osmotyczne - wzrost objętości treści okrężnicy. Działania te stymulują perystaltykę okrężnicy. Są tylko rozbieżności co do stosowania w ciąży, jedni mówią, że bezpieczny,inni, że tylko w ostateczności. Odpowiedz Link Zgłoś