Dodaj do ulubionych

cesarka z narkoza

30.09.10, 23:32
dziewczyny zapomniałam sie spytac swojego gina zrobie to nastepnym razem ale jzu dzis mnie ciekawi czy cesarke zawsze robia ze zeiczuleneim w kregosłup, ja nie przewiduje cesarki wolałabym urodzic droga naturalna, ale gdyby cos to czy moge chciec znieczulenei ogolne?, taka krotka narkoze?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: cesarka z narkoza 01.10.10, 06:34
      Do cc nie robi się "krótkiego"znieczulenia ogólnego,bo to nie zabieg trwający 15 min.,a normalna operacja ,gdzie przecina się powłoki skórne.
      Najczęściej cc robi się w zzo,a ogólne jest do nagłych niecierpiących zwłoki cc,gdy nie ma czasu na wkłuwanie się w kręgosłup anastezjologa.
      Poza tym dziecko dostaje sporo leków podczas zn.og.i rodzi się najczęściej otumanione podanymi lekami,może mieć więcej problemów z oddechem,może dostać mniej w skali Apgar.
      Zdecydowanie zdrowsze dla dziecka jest zzo.
    • mysz_ka85 Re: cesarka z narkoza 01.10.10, 09:13
      Z tego co się dowiedziałam w szpitalu - zzo. Znieczulenie ogólne tylko w przypadku zagrożenia życia matki bądź bobasa. A i tak próbują zzo.

Zzo nie boli, w zasadzie nie czuje się wkucia i jest bezpieczne. Warto mieć tylko zrobione pod koniec ciąży badania układu krzepnięcia, ASPAT i ALAT i ilość płytek krwi - jestem po konsultacji ze szpitalnym anestezjologiem smile
      • magdazaw Re: cesarka z narkoza 02.10.10, 21:08
        to ja się że tak powiem wetnę w temat i zapytam w związku z tymi badaniami -
        bo ja mam mieć cc, nie wiem jak z moim układem krzepnięcia, ale płytki krwi mam od początku ciąży poniżej normy, czy to może być przeciwwskazaniem do zzo podczas cesarki??
        • aga.1975 Re: cesarka z narkoza 02.10.10, 22:05
          Chodzi o krwawienie. anestezjolog nie chce zeby sie skrwawilo wklocie. ale to nic w porownaniu z rana do operacji, ktora tez krwawi.
          male plytki to jakie?
          Jak gin do cc zaakceptuje to do zoo tez beda wystarczzajace.
          • magdazaw Re: cesarka z narkoza 06.10.10, 08:40
            płytki mam zazwyczaj na poziomie 100 tys (norma od 140 tys), ale moja pani doktor stwierdziła, że skoro tak są cały czas to jeszcze nie ma tragedii, gorzej jakby były w normie i nagle spadły, a ja mam tak od początku ciąży, a i przed ciążą też zawsze miałam w granicach dolnej normy,
    • bluex Re: cesarka z narkoza 01.10.10, 11:51
      nie, nie możesz nic "chcieć"

tak jak pisały dziewczyny ogólne robi się tylko w sytuacjach awaryjnych (tj. zagrażających życiu matki lub dziecka), a zazwyczaj zzo lub podpajęczynówkowe
      • dziub_dziubasek Re: cesarka z narkoza 01.10.10, 21:10
        A ja się nie zgodzę, jak byłam w pierwszej ciązy ustalalam z lekarzem jakie znieczulenie chcę do cc- czy chcę być swiadoma czy nie. Okazalo się że jednak mogę rodzić sn, ale szczegóły ew. planowego zabiegu miałam ustalone.
        • emilli3 Re: cesarka z narkoza 02.10.10, 12:29
          Do mnie przyszła pani anestyzjolog przed cesarką i wytłumaczyła wszystko o znieczuleniu,powiedziała że to lepsze dla dziecka ale na koniec zapytała czy chce narkoze czy znieczulenie. Wybrałam oczywiście znieczulenie.
    • aga.1975 Re: cesarka z narkoza 02.10.10, 22:11
      W sytuacji naglej mozna nie miec wyboru, bo znieczulenie ogolne dziala niemal od reki i nie traci sie na nie cennego czasu.
      Tak jak w mega naglej moze sie zdazyc ciecie podluzne bo szybsze. Szczegolne jak lekarz starszy-bo tak sie kiedys cielo. Jedyna zaleta to podobno szybkosc wydobycia dziecka.
      W sytuacji planowej klijent nasz pan. Tyle ze dziecko anestetyki dostanie i bedzie otumanione, ty tez i z karmieniem moze byc klopot.
    • zuza-nka88 Re: cesarka z narkoza 03.10.10, 23:23
      ja mialam cesarke po narkozie ale to dlatego ze nie bylo czasu i trzeba bylo ratowac dziecko,a tak to chyba daja znieczulenie w kregoslup
      • cota Re: cesarka z narkoza 06.10.10, 09:46
        Jest możliwa a i owszem dorga pośrednia,tzn. znieczulenie podpajęczynówkowe oraz krótkotrwała narkoza ogólna - na czas mniej przyjemny, czyli wyjmowania dziecka z brzucha. Płytsza narkoza nie polega jak tradycyjna na podaniu maski, a następnie zaintubowaniu pacjenta, a na wstrzyknięciu krótkotrwałych leków szybko usypiająych, które są stosowane np.przy kardiowersji. Zaletą jest to, ze ta sedacja trwa około 10 minut, nie jestes intubowana oraz nie masz "kaca" jak po ogólnej, zasypiasz, póxniej otwierasz oczy i już. A bólu nadal nie czujesz, bo masz ppn. Jak dla mnie najlepsza opcja. Szybko, bez bólu, otworzyłam oczy, całkiem świadoma i jużmówili,z e córa, 10 pkt i wszystko ok
        • dragica Re: cesarka z narkoza 06.10.10, 11:55
          Mialam 2 cc w znieczuleniu ogolnym,pierwsze sc nagle,drugie-planowane.Nie mialam sensacji po wybudzeniu-nie wymiotowalam,nie kaszlalam,czulam sie w miare OK.Wybudzenie w przypadku 2 sc jeszcz w sali operacyjnej.Corka dostala 9/10Apg,karmienie bez problemow od samego poczatku.
          • piatek_13-go Re: cesarka z narkoza 07.10.10, 23:57
            Ja tez mialam 2 cc w z. ogolnym z powodu duzej skoliozy, a wlasciwie blizny po operacji ( przez cale plecy wzdluz kregoslupa) , poniewaz anestezjolodzy nie chcieli ryzykowac ( nie wiedzieliby dokladnie jak się "wbic" w kregoslup).
    • maretina Re: cesarka z narkoza 14.10.10, 22:25
      ponieważ jestem typem, którego się trudno znieczula ( przy drugim cc, zadziałałą dopiero 3 dodatkowa dawka:/), anestezjolog rozłożył bezradnie ręce i miał w ręku lek do znieczulenia ogólnego, no ale wtedy ginekolog zrobił kolejną próbę nacięcia i okazało się, że wreszcie zaskoczyłam...
      można prosić o ogólne, w sytuacji, kiedy boisz się bardzo bycia świadomą podczas operacji. nie wiem czy wystarczy Twoje słowo, czy potrzebny będzie kwit od psychologa.
      ja też pieruńsko się bałam cc w pełnej świadomości, ale z drugiej strony od razu widzisz dziecko, to jest moment, który pamiętasz całe życie. pamiętam pierwszy krzyk moich dziecismile
    • sysia000inc Re: cesarka z narkoza 14.10.10, 23:13
      Powiem Ci, że jestem po 2 cc. Pierwsza 9 lat temu, po pełnej narkozie. Brrrr...nigdy więcej, jeżeli nie będzie trzeba. Nie było sensacji, ale Dziecinkę zobaczyłam jak oprzytomniałam duuuzo później. 2ga - zzo, rewelacja. Cały czas pełna świadomość, mówią Ci kiedy Maleństwo się urodzi,mąż oboksmile Dla mnie super, i co też ważne, po pełnej narkozie przez parę miesięcy dochodziłam do siebie, jakieś doły mi się właczały.Jestem pewna że był to wynik narkozy a nie hormonów, bo tak samo było jak miałam operowaną endometrioze w znieczuleniu ogólnym. Niczego takiego nie było po 2giej cesarce. Ale miejmy nadzieję,że urodzisz samasmile Pozdrawiam
      • bweiher Re: cesarka z narkoza 15.10.10, 09:58
        Miałam narkozę jak rodziłam bliźniaki. Nie było czasu na nic innego bo bliźniaki pchały się na świat jak szalone(32 tydz). Ale przy "normalnej" cesarce jest zzo. Narkoza tylko gdy nie ma czasu i trzeba działać szybko(jak w moim przypadku).
    • deela Re: cesarka z narkoza 18.10.10, 22:43
      ja w pierwszej miałam pp, w drugiej miałam pełną narkozę, ale tylko dlatego, że zzo nie chwyciło i zaczęli ciąć mnie na żywca - nie było czasu na dodatkową dawkę znieczulenia, a pełną narkozę na szybko wspominam jako jedną z najgorszych rzeczy jaka trafiła mi się w życiu
      najlepsze znieczulenie to jednak pp było
      • mwiktorianka Re: cesarka z narkoza 19.10.10, 11:10
        Ja miałam 3cc,niedługo czeka mnie 4.Dwa pierwsze w ogólnym po,którym ciezko bylo dojsc do siebie i nie byłam świadoma narodzin moich dzieci.3cc w miejscowym wspominam super,doszłam do siebie bardzo szybko i słyszałam pierwszy krzyk mojego dziecka cos cudownego.Dopiero przy 3cc dowiedziałam sie co straciłam przy poprzednich porodach.Nigdy wiecej narkozy.
    • malazabka.de Re: cesarka z narkoza 20.10.10, 11:46
      nie wiem jak w polsce ale w niemczech podpisuje sie zgode na jakie znieczulenie/narkoze sie zdecydowalo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka