milamala 26.11.10, 23:23 Stosuje teraz na zapalenie płuc czosnek i właśnie gdzieś w intrnecie przeczytałam , że w ciąży to niewskazane. Zwariować można. Leków nie, czosnek też nie, choroba matki też źle wpływa na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwa01 Re: czosnek 26.11.10, 23:57 mnie lekarz, gdy zapytałam na wszelki wypadek: co wolno mi brać, gdybym chwyciła jakąś infekcję i miała goraczkę, powiedział, że lepiej wziąc antybiotyk niż męczyć dziecko goraczką, a w ogole najlepiej zapobiegać jedząc czosnek lub imbir. Zatem pewnie co lekarz to teoria, jeden zaleci czosnek, inny zakaże. Wiem, ze czosnek działa jak antybiotyk i nie można jeść za dużo, bo można przedawkować. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: czosnek 27.11.10, 00:28 A dlaczego niewskazane??? Ile tego czosnku zjadasz? Kilka surowych zabkow dziennie + jako dodatek smakowy do potraw to ilosc, jaka mozemy spokojnie zazywac. Duzo wieksza dawka (tzw. lecznicza) moze byc przyczyna wzdec. Moze dlatego kobiety w ciazy nie chcialyby taka iloscia czosnku pogarszac i tak juz dokuczliwych wzdec. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: czosnek 27.11.10, 08:08 Daj spokój. Pomyśli, ile czosnku zjadają np chińczycy: jakoś żyją, mają się świetnie i nie wyginięli. Odpowiedz Link Zgłoś
bianna Re: czosnek 27.11.10, 11:30 Przeczytałaś gdzieś w necie, że szkodzi, to teraz przeczytaj gdzieś w necie, że nie szkodzi. Problem się sam rozwiąże. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_springjazz Re: czosnek 29.12.10, 01:02 to może stać się moją myślą przewodnią na resztę ciąży hehe... a co do czosnku. Nie zawiera jakiś substancji które mogły by szkodzić, a przecież nie zjada się go kilogramami więc jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
filemona_0 Re: czosnek 27.11.10, 11:56 Ale nie chcesz przez to powiedzieć, że na zapalenie płuc bierzesz czosnek zamiast lekarstw, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: ???? 08.12.10, 12:52 nadmiar czosnku jest szkodliwy bez wzgledu na to czy sie jest w ciazy czy nie ogolnie mowiac szkodzi na zoladek, zabek czy dwa nie zaszkodzi ale wiecej juz moze Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: ???? 08.12.10, 13:43 Autorce wątku to chyba raczej chodziło o to czy nie zagrozi to ciąży/płodowi.......... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ???? 30.12.10, 13:59 A w jaki to magiczny sposób "szkodzi na żołądek"? Odpowiedz Link Zgłoś
ninka_mm Re: czosnek 27.11.10, 16:11 Zapalnie płuc "leczysz" czosnkiem??? To dopiero jest niebezpieczne. A tak w ogóle to czosnek (w postaci na przykład aliofilu) zaliczany jest do grupy A, czyli farmaceutyków, które mogą być bezpiecznie stosowane w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: czosnek 27.11.10, 17:19 zapalenie płuc leczysz czosnkiem? powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: czosnek 27.11.10, 18:29 zapalenie płuc to pryszcz, ja tam bym sie bardziej obawiała zapalenia mózgu... Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: czosnek 08.12.10, 00:27 No bardzo "błyskotliwe" komentarze. Zapalenie płuc lecze czosnkiem. Nie we wszystkich krajach ludzie tak chętnie ładują w siebie odrazu antybiotyki jak Polacy (chyba najwięksi lekomani w świecie). Odpowiedz Link Zgłoś
decylia Re: czosnek 08.12.10, 00:37 Mieszkasz w innym kraju i to sprawia, że już nie jesteś Polką? Powiedz mi jeszcze, skąd te zatrważające statystyki? A i jak tam zdrowie? Udało Ci się wyleczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: czosnek 17.12.10, 22:04 a lecz sobie czym chcesz, Twoja sprawa. Jak dla mnie to nawet wegiel możesz łykac co by sie nie skuptac z bólu. Bardziej przeraża mnie część wypowiedzi dotyczaca rzekomej szkodliwości czosnku. Nie zastanawiasz sie, czy ciemne pieczywo mozna? Przeciez po nim sa wzdęcia, a to tez moze szkodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: czosnek 08.12.10, 02:48 Niewskazane, jezeli masz problemy z watroba. W czasie ciazy, szczegolnie w 3 trymestrze sporo kobiet odczuwa watrobe, wtedy duze ilosci (zagadka, dla kogo ile jest duzo) moga stan pogorszyc. Naprawde nie rozumiem podejscia niektorych na tym forum. Zamist sie zastanowic,rzucaja sie zeby opluc, wysmiac, poszydzic. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: czosnek 08.12.10, 04:19 Przeciwwskazania Czosnek nie jest wskazany przy kaszlu zabarwionym krwią, w przypadku gorączki towarzyszącej zapaleniu płuc. Nie powinien być podawany chorym na zaawansowane zapalenie nerek[30]. Nie powinien być stosowany w ostrych zapaleniach żołądka i jelit (może zaostrzyć chorobę)[6]. W dużych dawkach czosnek i jego preparaty są niebezpieczne, zwłaszcza dla dzieci (nie powinien być w ogóle podawany niemowlętom poniżej 10 miesiąca życia[44]). Toksyczność Niewielkie dawki czosnku, w wyniku reakcji obronnej komórek zwiększają wydzielanie w wątrobie endogennych przeciwutleniaczy, czemu przypisywane są korzystne efekty zdrowotne. Jednak w nadmiernych dawkach, w skrajnych sytuacjach dojść może do uszkodzeń wątroby i nerek[45]. Za ten dwojaki efekt odpowiedzialna jest toksyczna akroleina powstająca w wyniku rozkładu siarczku diallilu (DAS, CH2=CH−CH2−S−CH2−CH=CH2), powstającego w wątrobie z alliiny[46]. U niektórych osób występuje alergia na czosnek[47]. Może u nich wywołać wyprysk kontaktowy alergiczny, wstrząs anafilaktyczny oraz fotodermatozę. W skrajnych przypadkach może spowodować oparzenie skóry. Wpływa na zachowanie niemowląt karmionych mlekiem matki, po spożyciu czosnku przez karmiącą. Wpływa na skuteczność leków, zwiększając działanie leków przeciwzakrzepowych (może oddziaływać z lekami antykoagulacyjnymi jak warfaryna[33]) i zmniejszając skuteczność niektórych leków stosowanych w leczeniu AIDS Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: czosnek 09.12.10, 15:51 A te mądrości to skąd? "srubokretka napisał: > Wpływa na zachowanie niemowląt karmionych mlekiem matki, po spożyciu czosnku przez karmiącą. Aha. Owszem, wpływa na na zachowanie niemowląt - zwykle dzieci chętniej ssą. 1. Badania naukowe dowiodły, że czosnek wpływa na zmianę smaku wód płodowych. (Mennella, Johnson and Beauchamp, 1995) 2. Badania naukowe dowiodły, że większość dzieci karmionych piersią ssie chętniej i dłużej po tym jak matka jadła czosnek. (Mennella & Beauchamp, 1991) To by było na tyle, jeżeli chodzi o znalezione przez mnie fakty naukowe dotyczące czosnku, ciąży i karmienia. Może ktoś jeszcze coś ma? PS. Oczywiście wiadomo, że niektórym dzieciom "czosnkowe" mleko nie zasmakuje, i te mogą wtedy jesć mniej chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: czosnek 09.12.10, 16:12 kaeira napisała: > A te mądrości to skąd? Widze, ze umiesz korzystac z wyszukiwarki, wiec sobie znajdz. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: czosnek 10.12.10, 09:38 srubokretka napisał: > Widze, ze umiesz korzystac z wyszukiwarki, wiec sobie znajdz. OK, znalazłam - z Wikipedii. Odpowiedz Link Zgłoś
necia27 Re: czosnek 17.12.10, 19:44 "Widze, ze umiesz korzystac z wyszukiwarki, wiec sobie znajdz. " Koleżanka kultury innych uczy a sama taka nie pomocna Odpowiedz Link Zgłoś
fairycharlotte Re: czosnek 08.12.10, 10:33 Jak zapalenie płuc jest wirusowe, to antybiotykiem się nie wyleczy. Nie wiem co prawda, czy wyleczy sie czosnkiem Odpowiedz Link Zgłoś
luska_mamuska Re: czosnek 08.12.10, 10:53 można czosnek i syrop z cebuli - tym się ratowałam przy przeziębieniach w ciąży.. a rady w internecie zawsze dziel na pół! zaufaj swojej intuicji. Obżeranie się czosnkiem nie jest zdrowe może, ale w rozsądnych ilościach nie przeszkodzi ...... www.planetadziecko.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jombusiowa Re: czosnek 08.12.10, 13:16 czosnek można-jadłam w ilościach hurtowych. Podczas karmienia też można-ja zrobilam ten błąd,że się położnej posłuchałam,że nie można i przez to nie jadłam 3 miesiące-a uwielbiam Jak tylko wyprowadzono mnie z błędu to nadrobiłam braki Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: czosnek 08.12.10, 10:57 Od zapalenia płuc się często umiera, zwłaszcza jak się nie leczy, nie znalazłaś tego w internecie? Odpowiedz Link Zgłoś
ovo.beauty Re: czosnek 09.12.10, 12:32 zależy jakie to zapalenie czy wirusowe czy bakteryjne lub grzybicze. jeśli wirusowe to leczy sie objawowo (czosnek może być pomocny) Pewne pomocne działanie lecznicze w tym przypadku mają preparaty przeciwwirusowe, jak również leki stymulujące układ immunologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czosnek 30.12.10, 13:58 No to nie szukaj w necie, bo tam zakazuje się wszystkiego. Jak można wyczytać poronnie działa : ananas, truskawki, herbata miętowa, czosnek, cynamon i cała gama innych produktów, po których w realnym świecie nikt nigdy nie poronił.... Odpowiedz Link Zgłoś