Dodaj do ulubionych

kremy na brzuch + wystawianie brzucha na słońce

16.04.04, 22:16
jestem w 18. tygodniu ciąży,zaczyna mi się juz brzuszek zaokrąglać.. i coś mi się gdzieś mignęło, że trzeba by ten brzuszek czymś smarować. jakie kremy polecacie?
poza tym- nie wiecie, czy wystawianie brzucha na słońce jest zdrowe?
Obserwuj wątek
    • aninia1 Re: kremy na brzuch + wystawianie brzucha na słoń 17.04.04, 12:25
      Polecam krem z wit.E ,bo uelastycznia skórę,która szybko będzie się
      rozciągać.Oliwki typu Johnson,daruj sobie ,bo są do niczego.Lepiej jak juz
      polskie bambinosmile
      Jesli chodzi o wystawianie brzucha to na pewno nie powinnas z tym przesadzac i
      go przegrzewać.Możesz zakładać na brzuszek jakis reczniczek czy szmatke.Poza
      tym uważaj na przebarwienia skórne-czyli kapelusz z rondem.Albo wyproboj kremy
      z filtrami ,ale bez wit.A,bo nie wolno.Tak wiec zostają chyba tylko nozki i
      rączki smile
      Miłego opalanka,
      Pozdrawiam
      Ania wink
      • eenia Re: kremy na brzuch + wystawianie brzucha na słoń 17.04.04, 12:47
        Moim zdaniem pol godzinki na sloneczku na pewno nie zaszkodzi! Ja praktykuje od
        czasu do czasu, oczywiscie nie przesadzamsmile
      • milinka Re: kremy na brzuch + wystawianie brzucha na słoń 17.04.04, 15:34
        Witam!
        Dlaczogo nie wolni wit. A??? możesz rozwinąć ten wątek??? Wiesz może czy wolno
        mam stosowac balsamy Antycellulite??? Do głowy mi nie przyszło że np. nie
        wolno -chciałabym się upewnić. Od niedawna zalogowałam się na tym forum i na
        szczęście bo okazuje sie że jetem zielona w kwestji ciązy, postepuje
        instynktownie ale to nie zawsze wychodzi na dobre. Z góry dziękuję za pomoc
        Dana i 16 tyg dzidziuś
        • aninia1 Re: wit.A 19.04.04, 22:20
          Witam,

Przedawkowanie wit.A w ciaży jest niebezpieczne.Trzeba uważać nawet na
          te,zawarte w kremach,bo mogą przenikać do organizmu.Zadnych vit.A ani
          retinolów.Nie przejmuj sie tym za bardzo,bo nawet jak uzywalas to nie jest
          powiedziane ,ze od razu przedawkowałaś.Wskazana jest natomiast wit.E i F-mowa o
          kremach.Ogólnie nie powinnaś sama przyjmować preparatów witaminowych bez
          konsultacji z lekarzem.
          Jesli chodzi o kremy antycellulitisowe to sama sie zastanawiam co z tym
          fantem zrobic.Na razie zadnego nie stosuje ale bede musiala.Moj apetyt na
          slodycze i lody jest ogromny.Najlepiej ograniczyc te "male przyjemnosci" i pic
          duzo wody smile
          Pozdrawiam,
          Ania i Niespodzianka (bozzze to juz chyba 34 tydz....)
    • gandzia4 Re: kremy na brzuch + wystawianie brzucha na słoń 17.04.04, 14:24
      Polecam leżakowanie na plaży pod parasolem plazowym. Tak robiłam w poprzedniej
      ciąży a był to dopiero poczatek i tak będzie tym razem tylko bardziej
      zawansowana. Nie wolno przegrzewać brzuszka by nie wywołać przedwczesnych
      skurczów macicy i nie ma znaczenia czy to 10t.c. czy też 20t.c. z tego samego
      powodu nie możemy brać gorących kąpieli, ani korzystać z solarium. Informacje te
      posiadam od mojej ginekolożki, jeśli to kogoś interesuje.
    • coral123 Do smarowania polecam 17.04.04, 15:15
      Do smarowania (przeciw rozstępom) polecam - w zależności od zasobności Twojego
      portfela:
      - Penaten - bardzo gęsty (to zaleta i wada), zostawia przyjemną warstwę ochronną
      i przez kilka godzin czujesz, że brzuch jest dobrze nawilżony. Dodatkową zaletą
      jest cena: nieco ponad 20 zł za 100 ml,
      - Mustela - rzadsza, przyjemny zapach, wydaje się być delikatniejsza.
      Niewątpliwą wadą jest cena: 90 - 100 zł za 200 ml.

Odradzam Vichy - drogi (około 100 zł), nieprzyjemny zapach, a po smarowaniu nie
      czujesz nawilżenia.

W czasie ciąży stosuję naprzemiennie Penaten i Vichy i jak dotąd nie mam
      rostępów (poza tymi na pośladkach, które pochodzą z okresu dojrzewania). Ważne
      jest, aby regularnie smarować brzuch (im bardziej rośnie - tym częściej) i
      oczywiśnie nie zapominać o smarowaniu innych części ciała smile))

Pozdrawiam
      Ania i 28-tyg. Maleństwo
      • aninia1 Re: Do smarowania polecam 17.04.04, 15:30
        Ja uzywałam na rozstępy biotherm.W zasadzie od początku ciązy mam ten krem i
        jeszcze sie nie skończył.Trudno mi powiedzieć czy go polecam,najważniejsze jest
        to ,że rozstępów nie mam.Zasadniczą wadą tego kremu jest cena i zapach (miałam
        jakieś schizy,ze smierdze itd.jak jeszcze nie wiedziałam ze to przez ten
        krem,bo on dopiero pozniej ,po uzyciu sie "uaktywnia")Zastapiłam go wiec oliwka
        Bambino z balsamem z vit.E - wczesniej pisałam.Zdecydowanie uważam ze nie ma co
        przesadzac z drogimi kosmetykami-brzuszek musi byc dobrze nawilzony-to
        wszystkosmile
        Pozdrawiam
        ide sie polozyc smile
        Ania i Maleństwo
        • mascarbone Re: Do smarowania polecam 17.04.04, 15:52
          Może napiszę czego nie polecam - używałam w ciąży kremu przeciw rozstępom Avonu
          i wydawało mi się że jest ok. Miał przyjemny zapach, dobrze nawilżał, ale po
          narodzinach - wystąpiły straszne rozstępysad
      • exilvia Re: Do smarowania polecam 17.04.04, 16:03
        chyba się skuszę na ten Penaten smile
    • syshda Re: kremy na brzuch + wystawianie brzucha na słoń 19.04.04, 14:43
      Jesli chodzi o kremy, to ja stosuje niemiecki Fissan. Kosztuje ok. 18 zl za 100
      ml. Polecily mi go niezaleznie 3 kolezanki. Wedlug ich opinii jest skuteczny,
      choc zapach przypomina dawna masc wiatminowa i jest strasznie tlusty, wiec
      najptraktyczniejsza jest bawelniana koszula a nie fikusne koszulki ;o).
    • ewetka Re: kremy na brzuch + wystawianie brzucha na słoń 19.04.04, 23:30
      Jeśli chodzi o opalanie to jest ono niewskazane nie dlatego, że wysoka
      temperatura powoduje przedwczesne skurcze, ale dlatego, że jest niebezpieczna
      dla dziecka, może uszkodzić płód. Mój gin latem strasznie mnie pilnował z tym
      opalaniem.
      Pozdrawiamy
      Ewa i Maciuś (19.11.2003)

Ostatnie fotki
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10439388&a=11943162
      foto.onet.pl/albumy/album.html?id=18228&grupa=0&kat=15&a=ewetka76
      • exilvia wystawianie brzucha na słoń 20.04.04, 18:30
        czyli W OGÓLE starać się unikać słońca? promienie słoneczne są dla dziecka niebezpieczne?
    • fifii Re: kremy na brzuch + wystawianie brzucha na słoń 20.04.04, 19:29
      no właśnie ! dopisuję sie do pytania. Mam chronic tylko brzuch czy CAŁA mam
      unikac słońca ?????
      • kasik81 Re: kremy na brzuch + wystawianie brzucha na słoń 20.04.04, 22:32
        Co do słońca to się nie wypowiem, ale na temat kremów jak najbardziej. Używam
        od początku ciąży po kolei: Gerber, oliwka (Johnson) a ostatnio kupiłam Penaten
        i nie jestem nim zachwycona. Penaten jest starsznie gęsty, co jest dla mnie
        jego wadą. Po posmarowaniu się nim wszystko się do mnie klei. Zdecydowanie
        polecam Gerber, odpowiednia konsystencja, subtelny zapach.
        Ceny tych dwóch kremów są mniej więcej zbliżone 20-25 zł.
        Co do oliwek, to wiadomo są takie co pozostawiają tłustą warstwę lub też nie,
        mają mniej lub bardziej przyjemny zapach, ja jeszcze na odpowiedną nie trafiłam.
        Pozdrawiam serdecznie.
        Kasia i Alusia (31tc)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka