Dodaj do ulubionych

Witaminy...

28.01.11, 13:20
Hej! Od początku ciąży biorę kwas foliowy. Chciałam się zapytać czy mogę brać do tego jakieś witaminy??? Np "Prenatal"? Czy nie jest tego za dużo???
Obserwuj wątek
    • megi110174 Re: Witaminy... 28.01.11, 13:37
      zwykle w witaminach dla kobiet w ciązy jest już w składzie kwas foliowy. Zaprzestń brania samego kwasu na rzecz zbilansowanych witamin np Feminatal (on jest o tyle fajny że rozgraniczony do takiego na poczatkową ciążę i na póżniejszą). niemniej nic sie takiego strasznego nie stanie jak się spozyje wiekszą ilosc kwasu foliowego bo to witamina rozpuszczalna w wodzie i w razie nadmiaru zostanie wydalona z moczem.
    • paula-1981 Re: Witaminy... 28.01.11, 14:29
      hej, zależy w którym tygodniu jesteś... powiem Ci jak mój gin radzi: do 12tc sam kwas foliowy - bo lepiej się nie faszerować syntetycznymi rzeczami (nawet witaminami) w czasie tworzenia się organów dziecka, po 12 tc wprowadził zestaw witamin, w których składzie jest również kwas foliowy (Prenatal, Matruelle itp.)
    • lidek0 Re: Witaminy... 29.01.11, 20:24
      Na początek polecam wyszukiwarkę bo było już milion wątków na ten temat. Po drugie po co chcesz je łykać? Wiesz ile z tego się wchłania? Nie lepiej świeże warzywa i owoce?
    • julenka3 Re: Witaminy... 30.01.11, 15:13
      Ja też nie bardzo rozumiem brania witamin bez potrzeby. Jeśli wyniki badań są prawidłowe tzn., że organizm ma wszystko czego jemu i dziecku potrzeba. Chociaż pewnie i tak nikogo nie przekonam. Ja w ciąży nie łykałam witamin (kwas foliowy przed i do końca pierwszego trymestru) a moja mała zdrowa jak ryba smile
      • mozyna Re: Witaminy... 30.01.11, 20:03
        Wiesz, witaminy z suplementow trujace nie sa...
        Sa raczej dla mamy, niz dla dziecka. Bo to dziecko jest priorytetem i wyciaga z organizmu kobiety potrzebne mikroelementy i witaminy. I mamie moze zabraknac tego, czy tamtego. Jak ktoras mama nie jest pewna, czy wszystkie niezbedne pierwiastki dostarcza w wystarczajacej ilosci (typowa morfologia krwi wykrywa tylko niektore braki), to nic zlego sie nie stanie, gdy bedzie przyjmowac suplementy dla ciezarnych. To tylko kilka mies.
    • kotkowa Re: Witaminy... 31.01.11, 10:43
      witaminy od 12 tygodnia - maja tez kwas foliowy, wiec wtedy juz foliku dodatkowo nie bierz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka