nk51 28.01.11, 13:20 Hej! Od początku ciąży biorę kwas foliowy. Chciałam się zapytać czy mogę brać do tego jakieś witaminy??? Np "Prenatal"? Czy nie jest tego za dużo??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
megi110174 Re: Witaminy... 28.01.11, 13:37 zwykle w witaminach dla kobiet w ciązy jest już w składzie kwas foliowy. Zaprzestń brania samego kwasu na rzecz zbilansowanych witamin np Feminatal (on jest o tyle fajny że rozgraniczony do takiego na poczatkową ciążę i na póżniejszą). niemniej nic sie takiego strasznego nie stanie jak się spozyje wiekszą ilosc kwasu foliowego bo to witamina rozpuszczalna w wodzie i w razie nadmiaru zostanie wydalona z moczem. Odpowiedz Link Zgłoś
paula-1981 Re: Witaminy... 28.01.11, 14:29 hej, zależy w którym tygodniu jesteś... powiem Ci jak mój gin radzi: do 12tc sam kwas foliowy - bo lepiej się nie faszerować syntetycznymi rzeczami (nawet witaminami) w czasie tworzenia się organów dziecka, po 12 tc wprowadził zestaw witamin, w których składzie jest również kwas foliowy (Prenatal, Matruelle itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Witaminy... 29.01.11, 20:24 Na początek polecam wyszukiwarkę bo było już milion wątków na ten temat. Po drugie po co chcesz je łykać? Wiesz ile z tego się wchłania? Nie lepiej świeże warzywa i owoce? Odpowiedz Link Zgłoś
julenka3 Re: Witaminy... 30.01.11, 15:13 Ja też nie bardzo rozumiem brania witamin bez potrzeby. Jeśli wyniki badań są prawidłowe tzn., że organizm ma wszystko czego jemu i dziecku potrzeba. Chociaż pewnie i tak nikogo nie przekonam. Ja w ciąży nie łykałam witamin (kwas foliowy przed i do końca pierwszego trymestru) a moja mała zdrowa jak ryba Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Witaminy... 30.01.11, 20:03 Wiesz, witaminy z suplementow trujace nie sa... Sa raczej dla mamy, niz dla dziecka. Bo to dziecko jest priorytetem i wyciaga z organizmu kobiety potrzebne mikroelementy i witaminy. I mamie moze zabraknac tego, czy tamtego. Jak ktoras mama nie jest pewna, czy wszystkie niezbedne pierwiastki dostarcza w wystarczajacej ilosci (typowa morfologia krwi wykrywa tylko niektore braki), to nic zlego sie nie stanie, gdy bedzie przyjmowac suplementy dla ciezarnych. To tylko kilka mies. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: Witaminy... 31.01.11, 10:43 witaminy od 12 tygodnia - maja tez kwas foliowy, wiec wtedy juz foliku dodatkowo nie bierz. Odpowiedz Link Zgłoś