Dodaj do ulubionych

TSH a lek w ciąży

02.02.11, 11:54
Jestem w 13 tygodniu ciąży, moje tsh wynosi 2,286 (nie robiłam jeszcze tych dokładniejszych), lekarz przepisał mi euthyrox 25, mam zażywać po jednej tabletce. Nigdy nie miałam problemów z tarczycą, zawsze dobre wyniki. Czy nie uważacie że ten lek jest zbędny póki co, że powinno się poczekać jeszcze, zrobić ponowne badania i wtedy wprowadzić ewentualny lek?
Obserwuj wątek
    • dzieciusie3 Re: TSH a lek w ciąży 02.02.11, 12:00
      Lek nie szkodzi ciąży ani dziecku możesz być spokojna,ja również zażywałam ten lek tylko 75.
    • gosia2122 Re: TSH a lek w ciąży 02.02.11, 12:30
      lek nie jest zbędny!
      w ciąży tarczyca jest bardzo ważna i koniecznie pilnuj badan.
      tsh powinno być max 2.dawka jaka przepisał lekarz jest jak najbardziej odpowiednia przy twoim wyniku.
      • romashka Re: TSH a lek w ciąży 02.02.11, 12:48
        Mi przy tsh 2,3 lekarz wahał się, ale nie przepisał euthyroxu, bo ft4 miałam ok, ale kazał kontrolować - i faktycznie do następnego badania wzrosło i skończyło się na euthyroxie.
        Mój lekarz też twierdzi, że w ciąży tsh nie powinno być wiele powyżej 2, a powyżej 3 to już trzeba suplementować hormony tarczycy.
        • monika_bud Re: TSH a lek w ciąży 02.02.11, 23:20
          Na podstawie samego tsh euthyrox to chyba przegięcie. Najważniejsze żeby ft4 było w górnej granicy normy. Ja też miałam tsh dobrze ponad 2 i zarówno gin jak i endokrynolog twierdzili, że jest ok. I było ok.
    • fairycharlotte Re: TSH a lek w ciąży 03.02.11, 07:55
      Ten lek ci nie zaszkodzi, poza tym lekarz nie kieruje się tylko wartoscia TSH ale także FT4. Idealne wartosci TSH w ciąży to 1 - 1.5. Mi lekarka mówiła, że jak jest powyzej 2,5 to trzeba zwiekszac dawki euthyroxu. A w ciąży jest tendencja wzrostowa jesli chodzi o TSH. Mówię o niedoczynnosci tarczycy.
      • fairycharlotte Re: TSH a lek w ciąży 03.02.11, 07:57
        A dodam, że 25 to naprawde minimalna dawka.
        Ja przez pierwsza polowe ciąży trzymałam się na 25, ale teraz pod koniec zażywam 75.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka