anetaanna 15.02.11, 07:54 martwię sie bo nie wiedząc o ciąży brałam antybiotyk i ketonal, zrobiłam test a tu niespodzianka. to dopiero 1 m-ąc,tyle sie slyszy o wadach po lekach... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dagmaralodz77 Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 08:11 zanim odpowiem czy szkodzi czy nie prosze o rozwiniecie mysli: tyle się słyszy o wadach po lekach!!! tzn??? jakich wadach i po których lekach, tyle słyszałaś??? Odpowiedz Link Zgłoś
anetaanna Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 08:25 wczoraj czytałam ulotki lekarstw o działaniu ubocznym, przeciwskazania to ciąża, może przesadzam ale się po prostu boje. mam nadzieję ze będzie dobrze, podobno przeciwbólowe można tylko na bazie paracetamolu, sama nie wiem co myślec Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 08:29 po pierwsze nie martw się... a po drugie prosze odpowiedz mi o tych wadach po lekach o których wspomniałaś.... a ja ci odpowiem na pytanie... i jeszcze pochwal sie co to za antybiotyk i w jakiej dawce przyjmowałas ketonal!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 10:17 No właśnie to by wyjaśniło mi wiele. Musowo w ciąży brałam kupę leków i urodziłam chore dziecko, mogę zgonić to na leki? Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: em.haa :-) 15.02.11, 10:58 Tu akurat mi nie do śmiechu, ale było by miło gdybym mogła chorobę córki zgonić na leki a tym samym na lekarza prowadzącego... jemu też przykro że dał d... Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 Re: em.haa :-) 15.02.11, 12:41 a "specjalista od usg" ni ewychwycił tych wad w okresie płodowym??? Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: em.haa :-) 15.02.11, 12:55 Wyobraź sobie, że miałam 2x USG Genetyczne robione przez bardzo znaną Panią genetyk i nic nie zauwazyła, a w wyniku napisała mi ze: serce położone prawidłowo W tym przypadku dekstrokardię ciężko wychwycić bo i trzewia odwrócone a zespołu Kartagenera to już w ogóle. No ale do tego serca to mogła się przyłożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 Re: em.haa :-) 15.02.11, 13:04 a Pani nie nazywa sie czasem dr M. P.? Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 Re: em.haa :-) 15.02.11, 13:54 nie wierze chodzi o dr Michalską??? Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: em.haa :-) 15.02.11, 15:59 Dokładnie. Tamara Michalska. Robiłam na Sterlinga, ale wiem że w Matce Polce też jest. Tak ją wszyscy zachwalają... cóż dała tu ciała. Chociaż mogła nie widzieć w końcu to lustrzane odbicie. Odpowiedz Link Zgłoś
megi110174 Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 08:31 co do Ketonalu to "Gdy jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży lub karmisz piersią. Lek można stosować w I i II trymestrze ciąży jednie wtedy, gdy lekarz uzna to za bezwzględnie konieczne. Stosowanie leku w III trymestrze ciąży jest przeciwwskazane." Tak więc krótkotrwale stosowanie tego leku szkód wiekszych nie poczyniło jesli dopuszcza sie jego stosowanie pod kontrolą lekarza w I i II trimestrze. Co do antybiotyku to nie wiem jaki bralas bo sa wysoce szkodliwe dla płodu ale wiekszosc popularnych na standardowe infekcje jest bezpieczna. Dla swietego spokoju zapytaj lekarza podając konkretna nazwę antybiotyku , dawke i czas przyjmowania. Odpowiedz Link Zgłoś
anetaanna Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 08:38 klacid 2razy dziennie przez 7 dni, ketonal raz dziennie przez 5 dni razem wszystko na zatoki i zeby Odpowiedz Link Zgłoś
megi110174 Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 09:39 nic dziecku nie bedzie choc dziwne że na zatoki i zeby dali klacid? Odpowiedz Link Zgłoś
iwonagos Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 09:46 Ja aktualnie stosuję antybiotyk - duomox, dużą dawkę co 8 godzin. Mam zapalenie oskrzeli i nie ma zmiłuj, tylko i wyłącznie antybiotyk może pomóc. Niektóre antybiotyki można brać, ketonal nie wiem.... Z drugiej strony po cc podawano mi ketonal, a karmiłam piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 10:28 Wyjeśnienie: Klacid(Clarithromycyna) jest antybiotykiem który działa i na zapalenie zatok i nma zakażenia zębów i jamy ustnej... nic dziwnego ze został dziewczynie przepisany.... taka dawka Ketonalu nie bedzie miała złego wpływu... wiec nie martw sie... p.s. proszę byś odpowiedziała na moje pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 10:31 iwonagos... duża dawka duomoxu (amoxycyklina) to 1 gram... pewnie takiej dawki nie bierzesz... Amoksycyklina jest bezpiecznym antybiotykiem bez zagrozenia dla płodu.... Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 11:01 Myślisz, że moja córka urodziła się z Dekstrokardią z całkowitym odwróceniem trzewi i zespołem Kartegenera bo żarłam leki? Widzę że się znasz... powiedz że nie miało to wpływu... oczyść moją duszę Odpowiedz Link Zgłoś
isparks Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 11:13 No nie wiem, może dlatego, że gdy uprawiałaś sex bez zabezpieczenia wzięłaś rzekomo Postinor, który nie spowodował poronienia, a jakoś negatywne wpłynął na dziecko? Nie zbadane są dokładnie takie przypadki. Hmmm, jakby tu jeszcze Twą duszęoczyszcić wredna suko? Jak pomyślę, to napiszę Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 11:44 Myślisz że postinor ma wpływ na choroby genetyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 11:25 em.haa.... zadne leki nie wywołały ani dekstrokardii, ani odwrócenia trzewi.... tu zadziałała genetyka!!!! A jak Twoja mała Gaja??? Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 11:45 Walczy... odkąd skończyła 11 dni jesteśmy w szpitalu... prawie 6 tyg już... I walczymy obie... Odpowiedz Link Zgłoś
megi110174 Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 12:14 chodzi mi o to że klarytromycyna jest zazwyczaj wybierana jako lek dopiero III rzutu (chyba że autorka watku bezskutecznie byla leczona innymi grupami albo jest uczulona na inne antybiotyki np betalaktamy) Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 megi110174 15.02.11, 12:40 moze zmienimy forum.... pogadamy o pierwszym... trzcim rzucie leków... o cefalosporynach, penicylinach... pacjentaka wzięła Klacid bo został przepisany zgodnie ze wskazaniem: zapalenie zatok.... jest lekiem nowej generacji i nie wpływa na płód... Odpowiedz Link Zgłoś
megi110174 Re: megi110174 15.02.11, 13:03 Akurat klarytromycyna jest zaliczana do kategorii C, czyli jest bardziej niebezpieczna dla płodu niż inne makrolidy które sa z grupy B. lekarze przepisują zwykle to co akurat promuja firmy farmaceutycze i nie robia dokladnego wywiadu z pacjentem - coś o tym wiem bo sama choruje na zapalenie zatok. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 Re: megi110174 15.02.11, 13:17 po pierwsze pacjentka wzięła przepisany antybiotyk.... po dugie nie cofnie czasu... po trzecie: bedzie wszystko dobrze i nie wywołujmy stresu u niej zwiazanego z lekiem który został juz przyjety!!!! Odpowiedz Link Zgłoś