Dodaj do ulubionych

antyb. i ketonal w ciazy

15.02.11, 07:54
martwię sie bo nie wiedząc o ciąży brałam antybiotyk i ketonal, zrobiłam test a tu niespodzianka. to dopiero 1 m-ąc,tyle sie slyszy o wadach po lekach...
Obserwuj wątek
    • dagmaralodz77 Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 08:11
      zanim odpowiem czy szkodzi czy nie prosze o rozwiniecie mysli: tyle się słyszy o wadach po lekach!!! tzn??? jakich wadach i po których lekach, tyle słyszałaś???
      • anetaanna Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 08:25
        wczoraj czytałam ulotki lekarstw o działaniu ubocznym, przeciwskazania to ciąża, może przesadzam ale się po prostu boje. mam nadzieję ze będzie dobrze, podobno przeciwbólowe można tylko na bazie paracetamolu, sama nie wiem co myślec
        • dagmaralodz77 Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 08:29
          po pierwsze nie martw się... a po drugie prosze odpowiedz mi o tych wadach po lekach o których wspomniałaś.... a ja ci odpowiem na pytanie... i jeszcze pochwal sie co to za antybiotyk i w jakiej dawce przyjmowałas ketonal!!!!
      • em.haa Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 10:17
        No właśnie to by wyjaśniło mi wiele.
        Musowo w ciąży brałam kupę leków i urodziłam chore dziecko, mogę zgonić to na leki? wink
        • dagmaralodz77 em.haa :-) 15.02.11, 10:34
          Lubie Twoje komentarze....
          • em.haa Re: em.haa :-) 15.02.11, 10:58
            Tu akurat mi nie do śmiechu, ale było by miło gdybym mogła chorobę córki zgonić na leki a tym samym na lekarza prowadzącego... jemu też przykro że dał d... big_grin
            • dagmaralodz77 Re: em.haa :-) 15.02.11, 12:41
              a "specjalista od usg" ni ewychwycił tych wad w okresie płodowym???
              • em.haa Re: em.haa :-) 15.02.11, 12:55
                Wyobraź sobie, że miałam 2x USG Genetyczne robione przez bardzo znaną Panią genetyk i nic nie zauwazyła, a w wyniku napisała mi ze: serce położone prawidłowo smile
                W tym przypadku dekstrokardię ciężko wychwycić bo i trzewia odwrócone a zespołu Kartagenera to już w ogóle. No ale do tego serca to mogła się przyłożyć.
                • dagmaralodz77 Re: em.haa :-) 15.02.11, 13:04
                  a Pani nie nazywa sie czasem dr M. P.?
                  • em.haa Re: em.haa :-) 15.02.11, 13:33
                    Nie tongue_out
                    T.M.
                    • dagmaralodz77 Re: em.haa :-) 15.02.11, 13:54
                      nie wierze chodzi o dr Michalską???
                      • em.haa Re: em.haa :-) 15.02.11, 15:59
                        Dokładnie. Tamara Michalska.
                        Robiłam na Sterlinga, ale wiem że w Matce Polce też jest.
                        Tak ją wszyscy zachwalają... cóż dała tu ciała.
                        Chociaż mogła nie widzieć w końcu to lustrzane odbicie.
    • megi110174 Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 08:31
      co do Ketonalu to "Gdy jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży lub karmisz piersią. Lek można stosować w I i II trymestrze ciąży jednie wtedy, gdy lekarz uzna to za bezwzględnie konieczne. Stosowanie leku w III trymestrze ciąży jest przeciwwskazane." Tak więc krótkotrwale stosowanie tego leku szkód wiekszych nie poczyniło jesli dopuszcza sie jego stosowanie pod kontrolą lekarza w I i II trimestrze. Co do antybiotyku to nie wiem jaki bralas bo sa wysoce szkodliwe dla płodu ale wiekszosc popularnych na standardowe infekcje jest bezpieczna. Dla swietego spokoju zapytaj lekarza podając konkretna nazwę antybiotyku , dawke i czas przyjmowania.
    • anetaanna Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 08:38
      klacid 2razy dziennie przez 7 dni, ketonal raz dziennie przez 5 dni razem wszystko na zatoki i zeby
      • megi110174 Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 09:39
        nic dziecku nie bedzie choc dziwne że na zatoki i zeby dali klacid?
    • iwonagos Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 09:46
      Ja aktualnie stosuję antybiotyk - duomox, dużą dawkę co 8 godzin. Mam zapalenie oskrzeli i nie ma zmiłuj, tylko i wyłącznie antybiotyk może pomóc. Niektóre antybiotyki można brać, ketonal nie wiem.... Z drugiej strony po cc podawano mi ketonal, a karmiłam piersią.
      • dagmaralodz77 Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 10:28
        Wyjeśnienie: Klacid(Clarithromycyna) jest antybiotykiem który działa i na zapalenie zatok i nma zakażenia zębów i jamy ustnej... nic dziwnego ze został dziewczynie przepisany.... taka dawka Ketonalu nie bedzie miała złego wpływu... wiec nie martw sie...

p.s. proszę byś odpowiedziała na moje pytania...
        • dagmaralodz77 Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 10:31
          iwonagos... duża dawka duomoxu (amoxycyklina) to 1 gram... pewnie takiej dawki nie bierzesz... Amoksycyklina jest bezpiecznym antybiotykiem bez zagrozenia dla płodu....
          • em.haa Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 11:01
            Myślisz, że moja córka urodziła się z Dekstrokardią z całkowitym odwróceniem trzewi i zespołem Kartegenera bo żarłam leki?
            Widzę że się znasz... powiedz że nie miało to wpływu... oczyść moją duszę wink
            • isparks Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 11:13
              No nie wiem, może dlatego, że gdy uprawiałaś sex bez zabezpieczenia wzięłaś rzekomo Postinor, który nie spowodował poronienia, a jakoś negatywne wpłynął na dziecko? Nie zbadane są dokładnie takie przypadki. Hmmm, jakby tu jeszcze Twą duszęoczyszcić wredna suko? Jak pomyślę, to napiszęwink
              • isparks Re: moja odp dotycznyla em.haa 15.02.11, 11:14
              • em.haa Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 11:44
                Myślisz że postinor ma wpływ na choroby genetyczne?
            • dagmaralodz77 Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 11:25
              em.haa.... zadne leki nie wywołały ani dekstrokardii, ani odwrócenia trzewi.... tu zadziałała genetyka!!!!
              A jak Twoja mała Gaja???
              • em.haa Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 11:45
                Walczy... odkąd skończyła 11 dni jesteśmy w szpitalu... prawie 6 tyg już...
                I walczymy obie...
        • megi110174 Re: antyb. i ketonal w ciazy 15.02.11, 12:14
          chodzi mi o to że klarytromycyna jest zazwyczaj wybierana jako lek dopiero III rzutu (chyba że autorka watku bezskutecznie byla leczona innymi grupami albo jest uczulona na inne antybiotyki np betalaktamy)
          • dagmaralodz77 megi110174 15.02.11, 12:40
            moze zmienimy forum.... pogadamy o pierwszym... trzcim rzucie leków... o cefalosporynach, penicylinach... pacjentaka wzięła Klacid bo został przepisany zgodnie ze wskazaniem: zapalenie zatok.... jest lekiem nowej generacji i nie wpływa na płód...
            • megi110174 Re: megi110174 15.02.11, 13:03
              Akurat klarytromycyna jest zaliczana do kategorii C, czyli jest bardziej niebezpieczna dla płodu niż inne makrolidy które sa z grupy B. lekarze przepisują zwykle to co akurat promuja firmy farmaceutycze i nie robia dokladnego wywiadu z pacjentem - coś o tym wiem bo sama choruje na zapalenie zatok.
              • dagmaralodz77 Re: megi110174 15.02.11, 13:17
                po pierwsze pacjentka wzięła przepisany antybiotyk.... po dugie nie cofnie czasu... po trzecie: bedzie wszystko dobrze i nie wywołujmy stresu u niej zwiazanego z lekiem który został juz przyjety!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka