mamut11 28.04.04, 10:09 Co robic? Domowe sposoby nie pomagają (jabłka, maślanka, ziarna, itp.) Czy moge cos kupic w aptece zeby sobie pomóc????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fenka Re: zaparcia - ratunku!!! 28.04.04, 10:22 Suszone śliwki, morele, figi, poza tym otręby. Sprawdź, czy możesz brac syrop "Lactuloza" (ułatwia wypróznienia), na ulotce ciąża CHYBA nie jest przeciwskazaniem. No i dużo spacerów. Odpowiedz Link Zgłoś
mardinus Re: zaparcia - ratunku!!! 28.04.04, 10:32 Witam Na własną rękę możesz kupic czopki glicerynowe a najlepiej powiedz lekarzowi to przepisze ci coś . Zaparcia w ciąży sa niewskazane i należy je zwalczać ( tak powiedział mój lekarz ) - zależy w jakim jesteś tygodniu. Oprócz sprawdzonych domowych sposobów ( które i na mnie po 26 tygodniu ciązy przestały działać ) i tych czopków -nie kupuj nic na własna rękę. asia i 29 tyg.Julia Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: zaparcia - ratunku!!! 28.04.04, 10:44 syropek jest super, sama używam codziennie rano łyczek i nie mam problemów a poza tym należy jeść małe porcje i pożywienie lekkostrawne Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka52 Re: zaparcia - ratunku!!! 28.04.04, 10:48 Piłam syrop - Lactulosum i rzeczywiście pomagał. Poza tym, położna odradzała stosowanie czopków. Mówiła, że lepiej " stymulować" od góry, niż od dołu... Na mnie super działaja winogrona. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamut11 Re: zaparcia - ratunku!!! 28.04.04, 11:21 Dzieki, polece do apteki po ten syrop. Za rady typu spacery i otreby serdeczne dzieki, jem malo i w miare zdrowo, duzo owocow itp., codziennie mam okolo 2 godzin spaceru, wiec to raczej nie to... Mysle ze moze mi pomoc tylko jakis medykament. Serdeczne dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
jolkaj24 Re: zaparcia - ratunku!!! 28.04.04, 14:45 Cześć możesz spróbować też suszone śliwki (3-4 sztuki) zalej wrzącą wodą na noc i łyżeczka miodu a rano to na czczo wypij i zjedz te śliwki. Jestem w ciązy z drugim dzieckiem i to mi pomagało przy pierwszym i teraz - tez spróbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
odaliska Re: zaparcia - ratunku!!! 28.04.04, 14:52 Syrop Alvia-homeopatyczny lub codziennie rano pic wode przegotowana z cytryna Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
jola.wie Re: zaparcia - ratunku!!! 28.04.04, 20:21 1. zimna woda na czczo (ew. z cytryna i/lub miodem) 2. szuszone śliwki i/lub morele zalane poprzedniego wieczora zimną wodą 3. muesli z jogurtem (a najlepiej actimelem) 4. siemie lniane (można zalac wrzątkiem dla towarzystwa z płatkami owsianymi) 5. płatki owsiane (papka) 6. !!! Colon C !!! (z apteki albo sklepu zielarskiego, 34 zł starcza na 2-3 miesiące) REWELACJA!!! polecałam już nie raz 7. niektóre preparaty żelaza na czczo 8. delikatnie przedawkowany magnez na czczo (ja łykam zaraz po Colonie C, 3 tabletki Asmag-u) 9. miód solo albo jako słodzik do kawy, albo jako smarowidło na pełnoziarnistym chlebie 10. kawa (naturalna, słaba może być, ale naturalna) 11. pełnoziarnisty chleb, najlepiej "mokry", nie z "grahamów", tylko taki kwaśny ))12. korespondencja mailowa o poranku, lub gazetka ))) Powyższe w dowolnych kombinacjach, wszystko na raz dosyć ryzykowne ))) ale nie niemożliwe, zwłaszcza w ostatnim trymestrze! czopeczek glicerynowy w ostateczności i to ten malusi, dla niemowlaczków.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamut11 Re: zaparcia - ratunku!!! 29.04.04, 09:04 Dzieki za dobre rady, wczoraj cos mi pomoglo, ale nie wiem co ) W ogóle to potwornosc, nigdy nie mialam takich przygód w wc. Wszyscy radza suszone śliwki a ja niestety śliwek nienawidze (suszonych) na samą myśl mi niedobrze. Czopki tez odpadaja. Po weekendzie skonusltuje sie z moim lekarzem, na razie sprobuje jakos przetrwac. Pozdrawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś
foe1 Re: zaparcia - ratunku!!! 29.04.04, 09:36 Szkoda, ze czopki odpadaja- ja mam to przetrenowane) i dziala rewelacyjnie. Moj lekarz twierdzi, ze to absolutnie nie zaszkodzi, oczywiscie stosuje sie raz na jakis czas a nie super regularnie. Raz czopek, a raz sliwki), ktorych tez nie znosisz , a szkoda , bo mnie te 2 rzezcy wlasnie pomagaja Odpowiedz Link Zgłoś
jola.wie mamut 11 29.04.04, 11:43 z tej dwunastopozycyjnej listy nie musisz trzymać się śliwek, możesz wybrac co chcesz, może się okazac, że łyżeczka siemienia lnianego świetnie na ciebie działa i zapomnij o śliwkach! Radzę ci całą pozostałą dietę przestawić na, hm..., wypróżnianie, to znaczy pij dużo wody, pogryzaj jabłuszka, popijaj brzoskwinkę w soczku, jedz surówki, najlepiej z kiszonej kapusty, zjadaj zupy kapuściane (ze słodkiej też) itd. I pamiętaj że to co zawiera żelazo, może "zatwardzać" więc nie dziw się, jeśli masz problem, a zjadłaś poprzedniego dnia na obiad befsztyk, wątróbkę albo rybę (i tak musisz je od czasu do czasu jeść) choć może towarzystwo surówki trochę pomoże. Nie wiem w jakim wieku ciąży jesteś, ale zaparcia u większości pogłębiają się jeszcze w 8-9 miesiącu, dopiero jest cyrk! Tak, że trzymaj się dzielnie! Odpowiedz Link Zgłoś
ankankanka Re: zaparcia - ratunku!!! 29.04.04, 09:21 Lekarz zalecił mi syrop Laktuloza. Do wyrzygania słodki. Nie jest na receptę, ale może rzeczywiście skonsultuj się z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.wie Re: zaparcia - ratunku!!! 29.04.04, 11:44 i zajrzyj do archiwalnych wątków na ten temat, może znajdziesz jeszcze coś! Odpowiedz Link Zgłoś
dorisk Re: zaparcia - ratunku!!! 29.04.04, 17:56 oj znam to skądś, masakra. mi pomogło codzienne picie rano na czczo szklanki przegotowanej wody z łyżką miodu, przygotowanej juz poprzedniego dnia wieczorem. Nie pomaga od razu tylko po paru dniech (w moim przypadku tydzień) ale od tamtej pory wszystko gra, tzn były po drodze małe problemy ale w 9 miesiacu to chyba normalne. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mamut11 Re: zaparcia - ratunku!!! 29.04.04, 19:42 W 9??? W 9 kochana to wszystko sie da przezyc , ale w 3 miesiacu ciazy takie atrakcje? Odpowiedz Link Zgłoś
jola.wie Re: zaparcia - ratunku!!! 30.04.04, 10:04 twój organizm zgłupiał i jest w trakcie przestawiania się na ciążę, posłuchaj go chwilę i daj mu czego będzie chciał. A pod koniec ciąży przestają krążyć chyba w ogóle płyny ustrojowe, stoi limfa, stoi krew w zyłach, puchną nogi, wyskakują hemoroidy!, Tak jakby krew nie miała gdzie odpłynąć, wszystko zatkane (nie ma którędy). A jelita to już zupełnie na urlopie, jedyne, co wypuszczają z własnej woli, to czasem jakiś śmierdzący gazik )) Odpowiedz Link Zgłoś
szpiczak Re: zaparcia - ratunku!!! 30.04.04, 11:57 u mnie nie pomagala nic a nic.jednak kupilam sobie w aptecek lek o nazwie alvia i mi ulzylo.zalowalam ze wczesniej tego nie zrobilam. jest to syrop homeopatyczny do picia i mi naprawde pomogl. Odpowiedz Link Zgłoś