Dodaj do ulubionych

zaparcia - ratunku!!!

28.04.04, 10:09
Co robic? Domowe sposoby nie pomagają (jabłka, maślanka, ziarna, itp.)
Czy moge cos kupic w aptece zeby sobie pomóc?????
Obserwuj wątek
    • fenka Re: zaparcia - ratunku!!! 28.04.04, 10:22
      Suszone śliwki, morele, figi, poza tym otręby.
      Sprawdź, czy możesz brac syrop "Lactuloza" (ułatwia wypróznienia), na ulotce
      ciąża CHYBA nie jest przeciwskazaniem. No i dużo spacerów.
    • mardinus Re: zaparcia - ratunku!!! 28.04.04, 10:32
      Witam
      Na własną rękę możesz kupic czopki glicerynowe a najlepiej powiedz lekarzowi to
      przepisze ci coś . Zaparcia w ciąży sa niewskazane i należy je zwalczać ( tak
      powiedział mój lekarz ) - zależy w jakim jesteś tygodniu.
      Oprócz sprawdzonych domowych sposobów ( które i na mnie po 26 tygodniu ciązy
      przestały działać ) i tych czopków -nie kupuj nic na własna rękę.
      asia i 29 tyg.Julia
    • kulka50 Re: zaparcia - ratunku!!! 28.04.04, 10:44
      syropek jest super, sama używam codziennie rano łyczek i nie mam problemów
      a poza tym należy jeść małe porcje i pożywienie lekkostrawne
    • magdulka52 Re: zaparcia - ratunku!!! 28.04.04, 10:48
      Piłam syrop - Lactulosum i rzeczywiście pomagał. Poza tym, położna odradzała
      stosowanie czopków. Mówiła, że lepiej " stymulować" od góry, niż od dołu...
      Na mnie super działaja winogrona.
      pozdrawiam
      • mamut11 Re: zaparcia - ratunku!!! 28.04.04, 11:21
        Dzieki, polece do apteki po ten syrop. Za rady typu spacery i otreby serdeczne
        dzieki, jem malo i w miare zdrowo, duzo owocow itp., codziennie mam okolo 2
        godzin spaceru, wiec to raczej nie to... Mysle ze moze mi pomoc tylko jakis
        medykament.
        Serdeczne dzieki!
    • jolkaj24 Re: zaparcia - ratunku!!! 28.04.04, 14:45
      Cześć możesz spróbować też suszone śliwki (3-4 sztuki) zalej wrzącą wodą na noc
      i łyżeczka miodu a rano to na czczo wypij i zjedz te śliwki. Jestem w ciązy z
      drugim dzieckiem i to mi pomagało przy pierwszym i teraz - tez spróbuj.
      • odaliska Re: zaparcia - ratunku!!! 28.04.04, 14:52
        Syrop Alvia-homeopatyczny
        lub codziennie rano pic wode przegotowana z cytryna
        Powodzenia
    • jola.wie Re: zaparcia - ratunku!!! 28.04.04, 20:21
      1. zimna woda na czczo (ew. z cytryna i/lub miodem)
      2. szuszone śliwki i/lub morele zalane poprzedniego wieczora zimną wodą
      3. muesli z jogurtem (a najlepiej actimelem)
      4. siemie lniane (można zalac wrzątkiem dla towarzystwa z płatkami owsianymi)
      5. płatki owsiane (papka)
      6. !!! Colon C !!! (z apteki albo sklepu zielarskiego, 34 zł starcza na 2-3
      miesiące) REWELACJA!!! polecałam już nie raz
      7. niektóre preparaty żelaza na czczo
      8. delikatnie przedawkowany magnez na czczo (ja łykam zaraz po Colonie C, 3
      tabletki Asmag-u)
      9. miód solo albo jako słodzik do kawy, albo jako smarowidło na pełnoziarnistym
      chlebie
      10. kawa (naturalna, słaba może być, ale naturalna)
      11. pełnoziarnisty chleb, najlepiej "mokry", nie z "grahamów", tylko taki kwaśny
      smile))12. korespondencja mailowa o poranku, lub gazetka smile)))

Powyższe w dowolnych kombinacjach, wszystko na raz dosyć ryzykowne smile))) ale
      nie niemożliwe, zwłaszcza w ostatnim trymestrze!
      czopeczek glicerynowy w ostateczności i to ten malusi, dla niemowlaczków....
      • mamut11 Re: zaparcia - ratunku!!! 29.04.04, 09:04
        Dzieki za dobre rady, wczoraj cos mi pomoglo, ale nie wiem co smile) W ogóle to
        potwornosc, nigdy nie mialam takich przygód w wc.
        Wszyscy radza suszone śliwki a ja niestety śliwek nienawidze (suszonych) na
        samą myśl mi niedobrze. Czopki tez odpadaja.
        Po weekendzie skonusltuje sie z moim lekarzem, na razie sprobuje jakos
        przetrwac.

Pozdrawiamy!
        • foe1 Re: zaparcia - ratunku!!! 29.04.04, 09:36
          Szkoda, ze czopki odpadaja- ja mam to przetrenowanesmile) i dziala rewelacyjnie.
          Moj lekarz twierdzi, ze to absolutnie nie zaszkodzi, oczywiscie stosuje sie
          raz na jakis czas a nie super regularnie.
          Raz czopek, a raz sliwkismile), ktorych tez nie znosiszsad , a szkoda , bo mnie te
          2 rzezcy wlasnie pomagajasmile
        • jola.wie mamut 11 29.04.04, 11:43
          z tej dwunastopozycyjnej listy nie musisz trzymać się śliwek, możesz wybrac co
          chcesz, może się okazac, że łyżeczka siemienia lnianego świetnie na ciebie
          działa i zapomnij o śliwkach! Radzę ci całą pozostałą dietę przestawić na,
          hm..., wypróżnianie, to znaczy pij dużo wody, pogryzaj jabłuszka, popijaj
          brzoskwinkę w soczku, jedz surówki, najlepiej z kiszonej kapusty, zjadaj zupy
          kapuściane (ze słodkiej też) itd. I pamiętaj że to co zawiera żelazo,
          może "zatwardzać" więc nie dziw się, jeśli masz problem, a zjadłaś poprzedniego
          dnia na obiad befsztyk, wątróbkę albo rybę (i tak musisz je od czasu do czasu
          jeść) choć może towarzystwo surówki trochę pomoże.
          Nie wiem w jakim wieku ciąży jesteś, ale zaparcia u większości pogłębiają się
          jeszcze w 8-9 miesiącu, dopiero jest cyrk! Tak, że trzymaj się dzielnie!
    • ankankanka Re: zaparcia - ratunku!!! 29.04.04, 09:21
      Lekarz zalecił mi syrop Laktuloza. Do wyrzygania słodki. Nie jest na receptę,
      ale może rzeczywiście skonsultuj się z lekarzem.
      • jola.wie Re: zaparcia - ratunku!!! 29.04.04, 11:44
        i zajrzyj do archiwalnych wątków na ten temat, może znajdziesz jeszcze coś!
    • dorisk Re: zaparcia - ratunku!!! 29.04.04, 17:56
      oj znam to skądś, masakra. mi pomogło codzienne picie rano na czczo szklanki
      przegotowanej wody z łyżką miodu, przygotowanej juz poprzedniego dnia
      wieczorem. Nie pomaga od razu tylko po paru dniech (w moim przypadku tydzień)
      ale od tamtej pory wszystko gra, tzn były po drodze małe problemy ale w 9
      miesiacu to chyba normalne. Powodzenia
      • mamut11 Re: zaparcia - ratunku!!! 29.04.04, 19:42
        W 9??? W 9 kochana to wszystko sie da przezyc wink, ale w 3 miesiacu ciazy takie
        atrakcje?
        • jola.wie Re: zaparcia - ratunku!!! 30.04.04, 10:04
          twój organizm zgłupiał i jest w trakcie przestawiania się na ciążę, posłuchaj
          go chwilę i daj mu czego będzie chciał. A pod koniec ciąży przestają krążyć
          chyba w ogóle płyny ustrojowe, stoi limfa, stoi krew w zyłach, puchną nogi,
          wyskakują hemoroidy!, Tak jakby krew nie miała gdzie odpłynąć, wszystko zatkane
          (nie ma którędy). A jelita to już zupełnie na urlopie, jedyne, co wypuszczają z
          własnej woli, to czasem jakiś śmierdzący gazik smile))
    • szpiczak Re: zaparcia - ratunku!!! 30.04.04, 11:57
      u mnie nie pomagala nic a nic.jednak kupilam sobie w aptecek lek o nazwie alvia
      i mi ulzylo.zalowalam ze wczesniej tego nie zrobilam. jest to syrop
      homeopatyczny do picia i mi naprawde pomogl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka