Dodaj do ulubionych

dla noworodka

07.03.11, 15:05
dzień dobry smile
przekopałam chyba całe forum i znalazłam tylko zarchiwizowane wątki dotyczące noworodków.
a jednak czasy się zmieniają i oferta pieluszek pewnie też smile
mam pytanie do Ekspertów:
od czego zacząć?
rodzę w sierpniu, tom oje pierwsze dziecko, więc doświadczenie mam zerowe.
po przekoaniu internetu doszłam do wniosku, że do szpitala pojadą z nami jednorazówki ekologiczne (Wiona mini 3-6 kg) i posłużą nam na samiutkim początku. co o tym myślicie?

potem - im szybciej, tym lepiej - wielorazówki.
no i pojawia się pytanie JAKIE?

z tego, co się naczytałam, zrozumiałam, że na początek jednak dobrze zainwestować w rozmiarowo dopasowane do noworodka. a potem (od kiedy?) stosować one size.

no dobrze. ale które dla noworodka?
składanych się boję...
czy słusznie?
jak najlepiej składać dla chłopca?
które najlepsze? tetra? bambus?
4 otulacze starczą?
jakie otulacze? wełniane wydają mi się za ciepłe na sierpień i wrzesień...
czy na noc zakładać kieszonki?

POMOCY! smile
Obserwuj wątek
    • froobek Re: dla noworodka 08.03.11, 21:03
      > do szpitala pojadą z nami jednor
      > azówki ekologiczne (Wiona mini 3-6 kg) i posłużą nam na samiutkim początku. co
      > o tym myślicie?

Raczej będą za duże.
      W szpitalach najczęściej jest dostępna bez ograniczeń miejscowa tetra.
      Można zainwestować w 2-3 fajne otulacze i pojechać na tej tetrze.
      Na noworodka ogólnie większość pieluch jest za duża - z obecnym doświadczeniem chyba bym próbowała z wkładkami od innych pieluch w otulaczu - np. wydaje mi się, że wkładki z Fuzzi Bunz by się sprawdziły.

> no dobrze. ale które dla noworodka?
      > składanych się boję...
      > czy słusznie?

Rozumiem, bo miałam to samo, w dodatku uważałam, ze tetra to średniowiecze, a dla nowoczesnych są inne pieluchy big_grin
      Potem się okazało, ze tetra jest boska i właśnie najlepsza dla noworodka, więc jakbyś mogła swój strach przezwyciężyć... smile

> jak najlepiej składać dla chłopca?

W najzwyklejszy prostokąt.

> które najlepsze? tetra? bambus?

Mniejsze i cieńsze tetrowe (nie "setka" Imse Vimse - jest ogromna).

> 4 otulacze starczą?

Starczą.

> jakie otulacze? wełniane wydają mi się za ciepłe na sierpień i wrzesień...

Na lato wełniane, bo najchłodniej w nich, potem mogą być PUL.
      Mój najlepszy to ten:
      www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=10&id=118&ec=0
      • ziuz Re: dla noworodka 09.03.11, 16:45
        DZIĘKUJĘ bardzo za pomoc! smile
        strach przewyciezam i oswajam sie z mysla o sredniowiecznym przewijaniu malucha tongue_out
        mam jeszcze pare pytan...

> > do szpitala pojadą z nami jednor
        > > azówki ekologiczne (Wiona mini 3-6 kg) i posłużą nam na samiutkim początk
        > u. co
        > > o tym myślicie?
        >
        > Raczej będą za duże.
        > W szpitalach najczęściej jest dostępna bez ograniczeń miejscowa tetra.
        > Można zainwestować w 2-3 fajne otulacze i pojechać na tej tetrze.
        > Na noworodka ogólnie większość pieluch jest za duża - z obecnym doświadczeniem
        > chyba bym próbowała z wkładkami od innych pieluch w otulaczu - np. wydaje mi si
        > ę, że wkładki z Fuzzi Bunz by się sprawdziły.
        >

czyli lepsze bylyby wiona newborn?
        masz na mysli te wklady:www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/product&keyword=fuzzi+bunz&category_id=0&product_id=450
        ?
        ile ich kupic, zeby miec spokoj ducha? smile

> > które najlepsze? tetra? bambus?
        >
        > Mniejsze i cieńsze tetrowe (nie "setka" Imse Vimse - jest ogromna).

a te: www.pieluszkarnia.pl/product-pol-696--Kikko-Pieluszki-tetrowe-bambusowe-3-pak.html
        naczytalam sie o nich dobrych opinii.

a moze te: www.pieluszkarnia.pl/product-pol-2247--Bambino-Mio-Pieluszki-prefold.html

gdzie znalezc "zwykle" tetrowe, o ktorych piszesz? smile

jeszcze raz wielkie dzieki smile
        • froobek Re: dla noworodka 09.03.11, 22:29
          > czyli lepsze bylyby wiona newborn?

A bo sa jeszcze newborn... To pewnie chyba będą za duże... wink
          Dziewczyny? Ja już tak nie kojarzę, jak z rozmiarówką.

> masz na mysli te wklady:www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/product&keyword=fuzzi+bunz&category_id=0&product_id=450
          > ?

No chyba tak, ja nie kupowałam oddzielnie, po prostu mam jednego FB.

> gdzie znalezc "zwykle" tetrowe, o ktorych piszesz? smile

Nie wiem, co masz na myśli, mówiąc "zwykłe". Na takie z marketu, bielone, to bym się nie decydowała, w końcu to dotyka pupy. Ale te są fajne, organiczne, a małe i cienkie:
          www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=6&id=522&ec=0
          • mmala6 Re: dla noworodka 10.03.11, 13:00
            w sprawie Newbornów, zależy jakie dziecko urodziszwink jak takie do ok 3500g to z miesiąc 'pochodzi' w newbornach (2-4kg). Jak większe to z tydzień i wtedy lepiej kupić Mini. Nie kupuj pieluch na zapas, bo może się okazać, że dziecku nie służą, nawet te eko i zostaniesz z kupą (nomen omen) pieluch.
            Jednak te Wiona są potwornie drogie....nie wiem z jakich pobudek chcesz używać eko ale policz...bo na ten pierwszy miesiąc potrzebujesz ok 250 pieluszek (ok 8 na dzień, choć pewnie wyjdzie więcej...). Jedna Wiona Newborn wychodzi za 1.60zł co daje razem ok 400zł, to bardzo dużo...no ale Twoja decyzja. Ja bym jakoś 'przeżyła' na Pampersach-new borny są bardzo dobre, świetnie chłoną kupkę, jak Wiona - niewiadomo. Po miesiącu jak dziecko będzie 'duże' i wyrośnie z newbornów to sobie spróbujesz Wiony albo innych i przymierzysz się do wielo.
            • ziuz Re: dla noworodka 10.03.11, 14:23
              Ja bym jakoś
              > 'przeżyła' na Pampersach-new borny są bardzo dobre, świetnie chłoną kupkę, jak
              > Wiona - niewiadomo. Po miesiącu jak dziecko będzie 'duże' i wyrośnie z newbornó
              > w to sobie spróbujesz Wiony albo innych i przymierzysz się do wielo.

no to pampersy wink dzieki za rade!
              jednorazowki chce na poczatek i awaryjnie. to pierwsze dziecko i troche sie boje tetry i wielo, ale bardzo chce smile
              wiec mysle, ze moja determinacja zwyciezy i dosc szybko przejdziemy na wielo smile
              • froobek Re: dla noworodka 10.03.11, 19:16
                Skoro jesteś uświadomiona, wiesz, czego chcesz, to nie bardzo rozumiem, dlaczego dziecko ma się miesiąc w pampersach męczyć...
                • ziuz Re: dla noworodka 10.03.11, 20:15
                  a kto mowi o miesiacu?smile
                  chce paczke pampersow miec dla spokoju ducha. nie wiem, jak sie bede czula po porodzie, nie wiem, czy nie bede miala cesarki, nie wiem, czy po powrocie do domu nie spanikuje... smile
                  a tak paczka pampersow i stos tetry.
                  wlasnie - jak duzy ten stos ma byc?
                  zakladam, ze gdy synek wyrosnie z tych pierwszych otulaczy, przejdziemy powoli na kieszonki i AIO. beda wygodniejsze-troche podrozujemy, dziedkowie daleko.. smile
                  • mmala6 Re: dla noworodka 10.03.11, 23:54
                    ziuz napisała:

> a kto mowi o miesiacu?smile
                    > chce paczke pampersow miec dla spokoju ducha. nie wiem, jak sie bede czula po p
                    > orodzie, nie wiem, czy nie bede miala cesarki, nie wiem, czy po powrocie do dom
                    > u nie spanikuje... smile
                    > a tak paczka pampersow

Kup dwie. One są pakowane po 43 sztuki o ile dobrze pamiętam. Zejdzie Ci w mig. Jak nie daj boże 'zasiedzisz się' w szpitalu to będziesz miała. Najwyżej Ci zostaną na sytuację awaryjnąwink I chusteczki do pupywink ja używałam (i używam nadal) Pampers, wg mnie najlepsze ale pewnie są też jakieś eko i zapewne skandalicznie drogie...do szpitala nie polecam żadnych wielorazowych myjek, bo nie ma tego jak porządnie wyprać. Poza tym...szkoda czasu w szpitalu na takie rzeczy. Lepiej sobie leżeć z dzidziolemwink

i stos tetry.

> wlasnie - jak duzy ten stos ma byc?
                    > zakladam, ze gdy synek wyrosnie z tych pierwszych otulaczy, przejdziemy powoli
                    > na kieszonki i AIO. beda wygodniejsze-troche podrozujemy, dziedkowie daleko.. :
                    > )
                    • klarci Re: dla noworodka 16.05.11, 18:16
                      > I chusteczki do pupywink ja używałam (i używam nad
                      > al) Pampers, wg mnie najlepsze ale pewnie są też jakieś eko i zapewne skandalic
                      > znie drogie...

nie, my używamy BabyDream Natural (zielone) z Roosmana - nie mają tej szkodliwej chemii co pampersy i inne, a są w normalnej cenie.
                      • mmala6 Re: dla noworodka 21.05.11, 22:18
                        kupiłam je również i niestety są za suche. Nie dają rady wytrzeć kupska z pupy.
          • ziuz Re: dla noworodka 10.03.11, 14:25
            > Nie wiem, co masz na myśli, mówiąc "zwykłe". Na takie z marketu, bielone, to by
            > m się nie decydowała, w końcu to dotyka pupy. Ale te są fajne, organiczne, a ma
            > łe i cienkie:
            > rel="nofollow">www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=6&id=522&ec=0

dokladnie takie mam na mysli - zwykle, czyli bez nie bambusowe itp. smile
            super, dzieki za linka! smile
            • alerion1 Re: dla noworodka 11.03.11, 08:11
              Może ci troche namieszam...
              Na początek odradzam otulacze wełniane. Są co prawda rewelacyjne zwłaszcza na lato ale... Ich pranie i suszenie troche czasu zajmuje a kupa malucha na początku często opuszcza pieluche i brudzi otulacz. Stad na początek lepiej miom zdaniem PUL.
              Co do samej pieluchy to polecam pieluchy do składania. Zwykłą tetrę grubszą. Np tu: boboland.pl/pl,product,333791,pielucha,tetrowa,70x80,lux.html
              Może i bielona ( jak cała reszta ubranek które dzidzia będzie nosić ) ale za to tania i można kupić dużo. No ale to zależy ile masz środków na stosik.
              • ziuz stosik 11.03.11, 08:52
                dzieki smile
                zakupy musze zrobic tak najpozniej w czerwcu, jak sadze, wiec zdaze sobie jeszcze poukldac - nie namiesza mi sie smile za kazda opinie jestem bardzo wdzieczna!

jak duzy ma byc ten stosik?
                wtedy bede wiedziala, na ktore tak naprawde mnie stac wink
    • mymmeli Re: dla noworodka 03.05.11, 20:54
      Planowałam używać wielorazówek od razu po wyjściu ze szpitala, ale w końcu poczekaliśmy 2 i pół tygodnia, aż kikut pępowiny odpadł a Ala trochę urosła. Otulacze mam onesize, kieszonki różnie, ale też dosyć duże i na początku nachodziły na kikut albo zawadzały o niego. Ale może przy rozmiarowych nie ma tego problemu.

Planowałam też używać otulacze z tetrą, ale jakoś mi to nie podpasowało (mam wkłady do Flipa, 2 formowanki i jedną składankę flanelową). Ale tetra się nie zmarnowała, służy jako pokrowiec na przewijak, do odbijania, jak ulewa...
    • frebia Re: dla noworodka 18.05.11, 07:42
      cześć ziuz smile ja też mam termin na sierpień i też jestem zdecydowana na wielorazowe pieluchowanie. podobnie jak Ty czytam i czytam i nie mogę dojść ile czego będzie nam na początek potrzeba.

Składanie ręczne mnie trochę przeraża, tzn boję się, że się szybciutko zniechęcę dlatego pomyślałam, że uszyję takie już złożone, jak tutaj: fernandfaerie.com/sewing_flats.html
      łatwo to wygląda (co przy moich zdolnościach krawieckich jest zaletą wink ) więc myślę, że zrobię ich sobie ok.20. na nocke może takie z grubszym wkładem bym zrobiła, to pytanie do doświadczonych mam z jakim, ile warstw flaneli będzie ok ?

dokupie do tego otulacze. tylko właśnie też nie wiem jaki czy wełna czy jednak pul smile zdania jak widzę są podzielone. ja myślałam o jednym pulowym na jakieś wyjścia i dwóch wełnianych na nocki.

zastanawia mnie w ogóle idea otulacza na dzień dla letniego noworodka - te pieluchy tetrowe nie są chyba mega chłonne więc i tak po każdym siku trzeba się przebierać, w sierpniu i we wrześniu jest w miarę ciepło więc myślę, że w ciągu dnia mój mały będzie miał na sobie pieluchę plus kaftanik/body i getry/skarpetki czy warto nakładać wtedy otulacz?
      • mmala6 Re: dla noworodka 21.05.11, 22:17
        z tym otulaczem w lecie to różniewink jak dziecko będzie leżało (wózek, łóżeczko) to pewnie, że może być bez otulacza, połóż pod nim tylko wełenkę czy polarek aby wózek/łóżeczko nie przemokło. No ale wyobraź sobie, że przychodzi rodzina w odwiedziny, dziecko na ręce i ciocia obsikanawink nie bardzo chyba. Moim zdaniem więcej niż jeden pul. Kupka noworodka i niemowlęcia jest nieobliczalnawink
        • stellacanta Re: dla noworodka 15.06.11, 20:29
          a ja mam pytanie o rozmiar otulacza dla noworodka. Wszędzie doradzają rozmiar "s", ale nie zawsze "s" to najmniejszy rozmiar. np. w IMSE VIMSE to odpowiada wadze 5-8kg. Mniejszy jest NB 3-6kg. Mój pierwszy synek ważył 4170 i nie spodziewam się, że drugie bobo będzie kruszyną. Nie mam doświadczeń z wielo, bo synek był na jednorazówkach - zaczęłam od rozmiaru 2 (3-6) i szybko przeszłam na 3 (4-9). Nie wiem czy dla takiego około 4-kilogramowym noworodka otulacz ImseVimse "s" będzie za duży. Z kolei nie chciałabym, żeby z NB za szybko wyrosło. Co radzicie?
          • mmala6 Re: dla noworodka 16.06.11, 17:39
            weź one sizebig_grin
          • iwa01 Re: dla noworodka 16.06.11, 21:50
            nb jest dużym otulaczem. Moja coreczka ma 15 tygodni i jeszcze się w pieluszkę Imse Vimse o rozmiarze NB miesci, praktycznie maksymalnie spiętą a fason pieluszki jest identyczny jak otulacza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka