Dodaj do ulubionych

USG dopochwowe

19.05.04, 10:31
Wybaczcie mi infantylne pytanie , ale jeszcze nie miałam robionego USG (10tc)
na czym polega usg dopochwowe - czy trzeba się do niego jakoś specjalnie
przygotować? i czy jest bolesne? i czy wypada iść na nie z tatusiem dziecka
czy lepiej zaczekać na zwykłe przez brzuch?
Obserwuj wątek
    • anna20045 Re: USG dopochwowe 19.05.04, 10:36
      USG dopochwowe wykonywane jest aparatem ultrasonograficznym nie przez brzuch
      tylko przez pochwę. Aparat w kształcie penisa wprowadzany jest do pochwy i w
      ten sposób odbywa się badanie. USG nie boli. Tego typu badanie wykonuje się na
      początku ciąży i daje ono zdecydowanie bardziej wyraźny obraz niż USG przez
      powłoki brzuszne (ja przynajmniej tak pamiętam smile
      Co do przygotowań to nie musisz nic specjalnie robić. Co do tatusia to
      prawdopodobnie lekarz w ogóle go nie wpuści.
      Nic się nie martw smile Niedługo zobaczysz malutką fasolkę smile
      • magdalenax Re: USG dopochwowe 19.05.04, 15:07
        Dlaczego twierdzisz ze lekarz nie zgodzi sie na obecnosc meza. Ja bylam u 2
        roznych lekarzy z mezem. Nie bylo absolutnie zadnych uwag. Na USG u dr
        Kretowicza w poczekalni czekalo 5 przyszlych mam - 4 z tatusiami a jedna z mama.
    • carolline1 Re: USG dopochwowe 19.05.04, 10:37
      jedyna rzecz to musisz przed badaniem sie wysiusiac, zeby miec pusty pecherz! a
      badanie nie jest bolesne, tylko moze co najwyzej malo komfortowe. ja na
      dopochwowym bylam z mezem.. w koncu nie ma sie czego wstydzic smile))) wierz mi,
      nie jest tak strasznie, a jak juz zobaczysz swoja fasolke na ekranie komputera
      to zapomnisz w ogole ze jestes badana! dla mnie kazde usg to niesamowite
      przezycie! dlatego wazne zeby byc z przyszlym tatusiem! niech on tez ma troche
      radosci! powodzenia
      karolina i 24 tyg Franek
      • sobeautyfull Re: USG dopochwowe 19.05.04, 11:04
        carolline1 napisała:

> jedyna rzecz to musisz przed badaniem sie wysiusiac, zeby miec pusty pecherz!
        a
        >
        > badanie nie jest bolesne,
        hm , a mi lekarz kazał przyjść z pełnym pęcherzem, czyżby miało być jednak
        przez brzuch? bardzo mi zalweży ,żeby w trakcie zbadał też przeziernośc fałdu
        karkowego ,a z tego co wiem to tylko dopochwowo można
        • carolline1 Re: USG dopochwowe 19.05.04, 11:49
          nie znam sie jakos wybitnie... jak przyszlam na badanie to pani doktor kazala
          mi wrocic do wc i zrobic siusiu zeby pecherz byl pusty i dopiero zaczela
          badanie!
        • gabis77 Re: USG dopochwowe 19.05.04, 11:54
          Cześć,
          Przezierność fałdu karkowego mozna zbadać także przez brzuch (ja miałam tak
          mierzone). Wszystko zależy od tego jak widac przez brzuch, jeśli da się
          wszystko pomierzyć to nie ma potrzeby robić usg dopochwowego.

pozdrawiam
        • magdalenax Re: USG dopochwowe 19.05.04, 15:10
          Jezeli lekarz kazal przyjsc z pelnym pecherzem to oznacza ze moze probowac
          robic przez brzuch. Tylko ze we wczesnej ciazy raczej tego nie robia. Lekarz
          probowal zrobic mi takie USG przez brzuch w 12 tc ale powiedzial ze jeszcze
          niewyrazne i zrobil dopochwowe.
    • sobeautyfull Re: USG dopochwowe 19.05.04, 10:55
      Jak zwykle dziękuję Wam za rzetelną i miłą odpowiedź i pozdrawiam
    • milenaj9 Re: USG dopochwowe 19.05.04, 11:22
      USG dopochwowe nie jest bolesne,ja byłam sama,czego bardzo żałuje,bo to niesam
      owite przeżycie dla Ciebie i tatusia.
      POZDRAWIAMsmile
      • sugar_mama_danielcia Re: USG dopochwowe 19.05.04, 11:28
        Jak mozecie isc razem to warto. Maz na pewno nie bedzie sie gapil co ci tam
        robia miedzy nogami (a zreszta to nie tajemnica, ze baby chodza do ginekologa),
        ale zapatrzy sie na fasoleczke na ekranie. Bedzie to dla Was obojga
        niepowtarzalna chwila.

Sugar
        • ankanka Re:uwaga! 19.05.04, 11:53
          Sorry,że taki tytuł,ale chciałam Was na coś uczulić.
          Niestety lekarze nie czyszczą sondy po poprzedniej pacjentce.Zakładają
          wprawdzie prezerwatywę i do środka wpuszczają żel,ale uważam,że to za słaba
          ochrona.
          Na ostatniej wizycie w renomowanej przychodzni zdobyłam się na poproszenie
          lekarza o dezynfekcję.Pan doktór stwierdził,że przecież jest prezerwatywa.Dla
          mnie trochę mało.Poza tym powiedział,że żel nakładany n a prezerwatywę i w
          związku z tym dostający się do wewnątrz kobiety jest często źródłem
          grzybicy.Dlatego żel powinien być stosowany do środka,aby nie miał kontaktu z
          wnętrzem kobiety.
          Nie wstydźcie się prosić o dezynfekcję.Mają przecież pod ręką, tylko im się nie
          chce.A przecież to zwiększa komfort choćby psychiczny-jesteśmy pewniejsze.
          Samo badanie niebolesne.
          Pozdrawiam
    • mysia25 Re: USG dopochwowe 13.07.04, 20:58
      jasne, ze idz razem ze "sprawca" smile
      nie widze w tym nic niestosownego - my bylismy razem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka