ry-bka 23.04.03, 08:19 czeka mnie to badanie i chciaŁabym się dowiedzieć jak to wygląda i dlaczego kazali mi przynieść na to badanie prezerwatywę???????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justy1 Re: usg dopochwowe 23.04.03, 08:30 prezerwatywa jest potrzebna ze względów higieicznych. nakłada się ją na głowicę aparatu Odpowiedz Link Zgłoś
so-nia Re: usg dopochwowe 23.04.03, 08:32 Prezerwatywę musisz mieć dlatego, że ginekolog zakłada ją na głowicę sondy - chyba w celach higienicznych, ale też może z jeszcze jakichś innych względów, nie wiem. Wprowadza się ją do pochwy. Sonda jest w kształcie pałeczki, obwód mniej więcej jak męski kciuk albo średnia marchewka. Tak przynajmniej było u mnie, byłam badana dość nowoczesnym aparatem, moze w starszych wygląda to inaczej. Cała reszta jak na zwykłym usg, wszystko widać na monitorze, nic nie boli, więc nie ma się czego obawiać Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: usg dopochwowe 23.04.03, 11:57 To jest badanie specjalną sonda dopochwową a wcelu zapewnienia sterylności i optymalizacji badania wskazane jest nałożenie na sondę prezerwqatywy. Odpowiedz Link Zgłoś