Dodaj do ulubionych

Luteina w ciazy jak długo

09.08.11, 17:54
Byłam dzis u lekarza.Skonczył sie 16 tydz ciazy.Brałam na poczatku ciazy luteine i duphaston,poniewaz krwawiłam i bylam z tego powodu w szpitalu.Pozniej juz tylko luteine.Pierwsza ciaza mi obumarła.Robiłam badania przed ciaza i miałam za mało progesteronu.W pierwsza ciaze zaszłam dzieki temu ze brałam duphaston,niestety lekarz u ktorego sie leczyłam przepisał mi tylko duphaston na zajscie w ciaze,pozniej nie brałam.Dlatego obumarła.W obecna ciaze tez zaszłam na duphastonie.
A dzis lekarz powiedział ze mam odstawic luteine.Pytałam sie czy nie zaszkodzi takie nagle odstawienie powiedział ze nie.Powiedział ze moze pozniej znowu zaczne brac,a teraz mam podrazniona sluzowke w pochwie czy cos takiego,piecze mnie tam w srodku.I luteina to podraznia.Tak sie boje ze jak odstawie to stanie sie cos złego.
Ile wy brałyscie?
Obserwuj wątek
    • od.czasu.do.czasu Re: Luteina w ciazy jak długo 09.08.11, 18:22
      Ja brałam do 33tc.
      • 1_ania_79 Re: Luteina w ciazy jak długo 09.08.11, 18:30
        jest jeszcze luteina pod język - nie podrażnia . co prawda wpływa na watrobę ale przez te kilka dni jak będzie leczona infekcja napewno nie zaszkodzi zamiana. bała bym się odstawić tak nagle, raczej zmniejszac dawkę. ja biorę 2x2 , nastepna wizyta w 17 tc i do tej pory mam brać jak biorę, potem nie wiem
        • kasiak37 1_ania_79 09.08.11, 20:18
          zapoznaj sie z watkiem na szpilce dot.sygnaturek i ich wielkosci.Ze swojej strony proponuje usunac napis nad suwaczkiem.
    • dzieciusie3 Re: orina36 09.08.11, 19:07
      Napisałaś coś takiego "...W obecna ciaze tez zaszłam na duphasto
      > nie. ,"...W pierwsza ciaze zaszłam dzieki temu ze brałam duphaston..."
      Obecnie staram się o trzecie dziecko więc oświeć mnie i powiedz jak brać ten lek żeby własnie zajść w ciąże?! Ja na tym leku jechałam przez dwie ciąże na podczymanie,a nie żeby zajść więc taka nowinka będzie bardzo cenna smile
      • kotkowa Re: orina36 10.08.11, 08:39
        Chodzi o to, że jak kobieta ma niski poziom progesteronu po owulacji, to może brać Luteinę lub Duphaston od 3 dnia po owulacji (trzeba mierzyć temperaturę wg zasad npr lub monitorować cykl), wtedy jest szansa na zagnieżdżenie sie zarodka i utrzymanie ciąży. Przed odstawieniem leku powinno się zrobić test ciążowy - jak jest ciąża, to lek bierze się dalej, jak nie ma - odstawia się.
        • orina36 Re: orina36 10.08.11, 09:48
          kotkowa napisała:

> Chodzi o to, że jak kobieta ma niski poziom progesteronu po owulacji, to może b
          > rać Luteinę lub Duphaston od 3 dnia po owulacji (trzeba mierzyć temperaturę wg
          > zasad npr lub monitorować cykl), wtedy jest szansa na zagnieżdżenie sie zarodka
          > i utrzymanie ciąży. Przed odstawieniem leku powinno się zrobić test ciążowy -
          > jak jest ciąża, to lek bierze się dalej, jak nie ma - odstawia się.
          Dokładnie tak jak napisałas
      • orina36 Re: orina36 10.08.11, 09:42
        dzieciusie3 napisała:

> Napisałaś coś takiego "...W obecna ciaze tez zaszłam na duphasto
        > > nie. ,"...W pierwsza ciaze zaszłam dzieki temu ze brałam duphaston..."
        > Obecnie staram się o trzecie dziecko więc oświeć mnie i powiedz jak brać ten le
        > k żeby własnie zajść w ciąże?! Ja na tym leku jechałam przez dwie ciąże na podc
        > zymanie,a nie żeby zajść więc taka nowinka będzie bardzo cenna smile
        To widocznie jestes nieoswiecona.
        Na ulotce jest wyraznie napisane PRZY NIEPLODNOSCI ZWIAZANEJ Z NIEDOMOGA LUTEALNA oraz NIEDOBORZE PROGESTERNUu.Rozumiesz?
        Mam niedomoge lutealna i niedobor progesteronu i bez duphastonu nie zajde.
        I wysmiewaj sie ze mnie.Zapytaj przy najblizszej okazji lekarza to CIE OSWIECI.
    • lady_iris Re: Luteina w ciazy jak długo 09.08.11, 19:52
      Ja brałam luteinę do 20tc, a potem STOPNIOWO ją odstawiałam przez tydzień. Duphaston biorę nadal i mam go brać do 36 tc.
      • dagmaralodz77 Re: Luteina w ciazy jak długo 09.08.11, 19:55
        orina... z pewnoscia nie zaszłaś w ciąze dzieki progesteronowi ani płód nie obumarł Ci z powodu odstawienia duphastonu. Rozumiemy Twoje obawy,a le albo ufasz swojemy lekarzowi albo go zmieniasz. Jedne biora progesteron do 12 hdb, drugie do 16 a jeszcze inne do konca smile
    • lidek0 Re: Luteina w ciazy jak długo 09.08.11, 20:37
      Progesteon bierze się do momentu całkowitego wyształcenia łożyska, czyli do ok. 20 tc, to jeżeli chodzi o suplementację progesteronu. Jako działanie przeciwskurczowe można magnez brać. A w ciąże nie zachodzi się dzięki luteinie, dzięki niej zarodek się zagnieżdża i ma szansę na rozwój
    • kotkowa Re: Luteina w ciazy jak długo 10.08.11, 08:34
      Najprościej, jak zbadasz progesteron. Jak masz wysoki poziom, to na tym etapie odstawienie powinno być już bezpieczne, możesz to zrobić stopniowo, zmniejszaj sobie dawkę i obserwuj, czy nic się nie dzieje, nie masz skurczów, bólu brzucha itd, plamienia. Ja musiałam brać luteinę aż do 30 tc, badałam progesteron regularnie co 2 tyg. i u mnie był wciąż niski. Jak progesteron będziesz miała niski, to mozna zastąpić luteinę Duphastonem, żeby nie podrażniało.
    • ajkkaa Re: Luteina w ciazy jak długo 10.08.11, 09:38
      ja brałam luteinę od 5 do 37 tygodnia ciąży.
      • 1_ania_79 Re: Luteina w ciazy jak długo 10.08.11, 10:18
        sama jestem ciekawa jak zaleci moja Ginka skoro od 9 tygodnia biorę już magnez z b6 3 razy dziennie i nadal luteinę 2x2. duphaston właśnie wymieniła na magnez

• lilyane Re: Luteina w ciazy jak długo 10.08.11, 12:37
          ja jestem w 21 tc i nadal biore luteine,tylko ta pod jezyk.Musze brac 3 x dziennie.
        • mykejla Re: Luteina w ciazy jak długo 25.09.11, 21:53
          Mi zalecono Luteinę i Magne B6 jak trafiłam do szpitala. Bolał mnie trochę brzuch i Mały mało się ruszał.
          Po wyjściu nadal biorę Luteinę 2x2 i Magne B6 3x2 oraz No-spę 2x1. Miałam skurcze, na wypisie napisali: "zagrażający przedwczesny poród", a lekarz powiedział, że muszą uspokoić moją macicę. Tak więc nawet się nie zastanawiam, biorę wg zaleceń. A na wizycie kontrolnej wezmę kolejną receptę.

Inna sprawa, że idąc do szpitala miałam infekcję, na którą mój lekarz zapisał standardowo gynofemidazol. Przy przyjęciu powiedziałam o tym lekarzowi, ale ten zalecił żebym to brała dopiero po wyjściu ze szpitala. No a odkąd biorę luteinę, to już sama nie umiem stwierdzić czy dalej mam infekcję. Tak więc czekam do wizyty, aby się dowiedzieć smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka