Dodaj do ulubionych

Ból spojenia łonowego w ciązy

21.02.12, 10:25
Jestem w 6 mies. I od tyg boli mnie spojenie łonowe. Najgorzej jest jak dłużej polezę, albo posiedze. Jak wstaje to czuję, jakby ktos mnie tam kopnąłłsad w pierwszej ciązy nie bolało mnie ani razu przez 9 miessad czasami łapie mnie też ot tak poprostu np jak prasuję, czy gotuję.

nie jest to zbyt przyjemnesad

czym to jest spowodowane? w następ tyg mam wizytę u gin to sie jej zapytam....ale ciekawa jestem czy ta przypadłosc zdarza się często w ciązy?
Obserwuj wątek
    • kawka74 Re: Ból spojenia łonowego w ciązy 21.02.12, 10:32
      Zdarza się, niekiedy boli jak sk...syn i jest spowodowane rozchodzeniem się spojenia.
      Mnie czasem boli do tej pory, chociaż od porodu minęły dwa lata, ale to już zdarza się rzadziej.
    • baba-baba Re: Ból spojenia łonowego w ciązy 21.02.12, 10:33
      Mnie też bolało jak wstałam z łóżka albo dłużej siedziałam.W trakcie dnia ból jakby się "rozchodził' i przestawało całkowicie.Nie zawracałam sobie tym głowy,bo miałam inne przypadłości ciążowe ale warto zapytac gina czy to nie rozchodzenie się spojenia łonowego.
    • ib_k Re: Ból spojenia łonowego w ciązy 21.02.12, 10:34
      spojenie przygotowuje się do porodu, hormony zmiękczają tkankę łączną-chrząstkę aby była elastyczna, jednak zbyt duży ból może być wskazaniem na zbyt duże rozciągnięcie czy wreszcie pęknięcie spojenia, być może po pierwszym porodzie miałaś spojenie uszkodzone i teraz szybciej reaguje, dobrze aby lekarz cię zbadał (niestety rentgena nie da się zrobić),
    • kamelia04.08.2007 Re: Ból spojenia łonowego w ciązy 21.02.12, 10:54
      oj, moje doswiadczenie osobiste jest takie, że druga ciąża jest bardziej upierdliwa jak pierwsza.
      Też mnie bolało.

Boli, to kosci pracuja, bo sie przygotowuje do porodu, ale jesli boli jak skurczybyk, bo pogadaj z ginekologiem
    • joana.mz Re: Ból spojenia łonowego w ciązy 21.02.12, 11:10
      Zdarza się nierzadko. Stan rozejścia spojenia można zbadać w ciąży poprzez USG. Rozchodzenie się spojenia łonowego nie jest niczym nieprawidłowym, chyba, że przekroczy jakieś granice, wtedy lekarz może zdecydować o cc.

Mi w pierwszej ciąży również się rozchodziło przed porodem. Natomiast w drugiej nic takiego się nie działo i niestety doszło do gwałtownego rozejścia podczas porodu, który był bardzo szybki. Miałam problemy w pierwszych dniach z chodzeniem, przez jakieś 2 miesiące kulałam i jeszcze parę miesięcy po porodzie miałam problemy z wykonywaniem niektórych ruchów i czułam ból. RTG zrobiłam dopiero 3tyg po porodzie, gdyż ginekolodzy mówili, że takie bóle są normalne.....

Tak więc na podstawie mojego przykładu stwierdzam, że lepiej jednak jak spojenie rozchodzi się stopniowo przygotowując do porodu.
    • sotto_voce Re: Ból spojenia łonowego w ciązy 21.02.12, 12:05
      Tak jak już Ci dziewczyny napisały jest to najprawdopodobniej rozchodzenie się spojenia łonowego. Jeśli będziesz rodzić SN, co jest możliwe, koniecznie powiedz o tym położnej, jest to bardzo ważne jeśli chodzi o wybór pozycji - np. wertykalna jest o niebo lepsza od kolankowo-łokciowej. Ale nie daj sobie wmówić, że trzeba leżeć na plecach, bo od tego też bardziej boli.
      Dieta: na śniadanie galaretka mięsna, na obiad intensywny rosół z cielęciny, na deser galaretka owocowawink
      Pocieszająca informacja: to jest tylko bardzo bolesne, nie szkodzi dzieckusmile
    • pszczolaasia Re: Ból spojenia łonowego w ciązy 21.02.12, 12:44
      taa. w mojej jedynej blizniaczej ciazy mialam. podobno sie rozchodzi i szykuje do porodususpicious
      • tabakierka2 Re: Ból spojenia łonowego w ciązy 21.02.12, 12:51
        mnie też bolało.
        Ciało szykuje się do poroduwink
    • greenkangur Re: Ból spojenia łonowego w ciązy 21.02.12, 13:43
      Też mnie bolało jak byłam w ciąży... Nie jakoś ekstermalnie, ale ból nie należał do tych lekkich... Jedyną ulgę przynosiło mi leżenie na boku, także spróbuj smile
      • eliszka25 Re: Ból spojenia łonowego w ciązy 21.02.12, 15:01
        to jest normalne, bo cialo przygotowuje sie do porodu. jednak jesli bol jest naprawde ostry, to lepiej powiedz lekarzowi i nie daj sie zbyc, ze "w ciazy musi bolec". wcale nie musi. mnie bolalo tak, ze mialam problem z chodzeniem. dostalam od lekarza "recepte" na pas ciazowy, ktory podtrzymuje brzuch i wlasnie spojenie lonowe. dzieki niemu w obu ciazach moglam niemalze biegac do samego porodu. bez pasa pewnie nie moglabym chodzic. ja mialam pas firmy anita i baaaardzo mi sie przydal.
        www.anita.com/pl-pl/Kolekcja,Anita_Maternity,Oci%C4%85%C5%BCaj%C4%85_i_chroni%C4%85:1700_BabyBelt
    • zebra12 Re: Ból spojenia łonowego w ciązy 21.02.12, 15:26
      A możesz chodzić? Mnie tak bolało, że nie mogłam wstać i chodzić. Raz mnie rodzice od fryzjera autem do domu wieźli kilka metrów, bo nie mogłam iść. Potem w 9 miesiącu miałam wypadek samochodowy i sytuacja tak się zaostrzyła, że musiałam poleżeć w szpitalu.
      • butterfly_33 Re: Ból spojenia łonowego w ciązy 21.02.12, 21:56
        Chodzic mogę. Najgorzej boli rano po nocnym spaniu. wtedy idę jak jakas pokarakawink

czytałam gdzieś, ze to moze byc powodem do cc

najgorzej się martwię, ze na wizycie gin będzie mi kazała leżeć. A to problematyczne, bo mam małego 3 latka w domku.

Kurcze to dopiero połowa 6 miesiaca...no rozumiem przed porodem ale juz???
        • eliszka25 Re: Ból spojenia łonowego w ciązy 22.02.12, 08:59
          po pierwsze nie panikuj. mnie zaczelo bolec tez na dlugo przed porodem, chyba z pol ciazy w pasie chodzilam, bo inaczej mialam problemy z poruszaniem. dlatego polecam ci wlasnie ten pas, ktory zalinkowalam wyzej. on podtrzymuje brzuch i usztywnia spojenie lonowe, co bardzo pomaga. mnie lekarz powiedzial, ze jest to normalna przypadlosc w ciazy, bo cialo przygotowuje sie do porodu, wiec spojenie lonowe jest "poluzowane" i kosci w tym miejscu tak jakby "tra" o siebie, gdy sie poruszasz. zarowno miesnie, jak i polaczenia kosci sa tam bardziej elastyczne, a brzuch coraz wiekszy i stad ten bol. dlatego zalecil mi ten pas, ktory przyniosl natychmiastowa ulge. mozesz go kupic i wyprobowac, ale lekarzowi powiedz oczywiscie na wizycie o bolu, bo moze zrobi ci np. usg, zeby sprawdzic, czy nic zlego sie nie dzieje i czy spojenie lonowe nie rozchodzi sie za bardzo. jednak nie sa to jakies strasznie czeste przypadki, wiec nie panikuj i nie martw sie na zapas. nerwy sa dla ciebie i dla maluszka niewskazane.
          • eliszka25 Re: Ból spojenia łonowego w ciązy 22.02.12, 09:02
            acha, dodam moze jeszcze, ze urodzilam dwoch chlopakow silami natury. w jednej i w drugiej ciazy spojenie lonowe bardzo mnie bolalo mniej wiecej od polowy ciazy i chodzilam w pasie uciskowym. jednak poza bolem, upierdliwym, to fakt, nic zlego sie nie dzialo ani w pierwszej ani w drugiej ciazy i moglam rodzic naturalnie. moze to cie troszke uspokoi.
            • butterfly_33 Re: Ból spojenia łonowego w ciązy 23.02.12, 09:11
              dzięki pocieszyłaś troszkesmile

tak widziałam ten pas w tym linku co mi podesłałaś.

w srodę mam wizytę zobaczymy co powie gin

jak mi jakiś czas temu kolezanka, która też była w ciązy mówiła o bólu spojenia łlonowego to wydawało mi się to abstrakcyjne, bo zupełnie dla mnie obce....a teraz juz posmakowałamsmile

a po porodzie wszystko ok, zadnych komplikacji nie było? i sam poród sn też bezproblemowo?
              • eliszka25 Re: Ból spojenia łonowego w ciązy 23.02.12, 13:37
                obydwa porody mialam szybkie i bez zadnych komplikacji. obaj chlopcy urodzili sie w wodzie i wspominam to bardzo milo. ani w zadnej ciazy, ani podczas porodow, ani pozniej nigdy spojenie lonowe nie sprawialo mi problemow. tylko brzuch mi duzy zostal. choc mlodszy synek juz ma 2 lata, to ja wciaz wygladam jak w ciazy, co mnie ostatnio bardzo frustruje, ale tez brzuch mialam ogromny i nawet mnie pytali, czy bede miala blizniaki. ba, znajoma rodzila miesiac wczesniej blizniaki i dopiero na samym koncu miala troche wiekszy brzuch niz ja, choc ciaze donosila i dzieci byly duze, bo prawie 3 kg kazde.

nie martw sie na zapas i przyjemnej ciazy zycze smile
    • iwles przyklejone przez moderatora 02.03.12, 13:24

Ból spojenia łonowego w ciązy
      butterfly_33 02.03.12, 12:28
      Załozyłam wcześniej podobny watek, ale nie zaglądałam przez jakis czas i nie mogę go namierzyc.

Jedna z dziewczyn poleciła taki pas na rozejscie spojenia łonowego. Jesli jest możliwosc poprosze jeszcze raz o link

Jestem w 26 tyg. Ból momenatmi jest wręcz rozrywajacy. gin powiedziała mi, ze ten pas powinien mi ulzyc.

Narazie zost mi jeszcze 3 mies. Jesli nadal bedzie mi się rozłazic to pewnie bedzie cesarka.

Cholera ciagle cos nie tak mam po drodze w tej drugiej ciazysad nawet gin to powiedziała...

najgorzej jest wstaż rano z łozka albo wyjsc z samochodu brr

--------------------

Re: Ból spojenia łonowego w ciązy
      annaa77 02.03.12, 13:09
      znalazlam cos takiego..
      www.wzso.pl/pl/produkt.php?p=pasy
      • eliszka25 Re: przyklejone przez moderatora 02.03.12, 13:50
        ja nosilam pas, ktory podtrzymuje brzuch i wlasnie usztywnia spojenie lonowe. chodzilam w nim w pierwszej i drugiej ciazy. bez niego w ogole pewnie nie moglabym chodzic, a dzieki niemu bylam normalnie na chodzie do samego porodu. bardzo polecam. mialam tej firmy
        www.anita.com/pl-pl/Kolekcja,Anita_Maternity,Oci%C4%85%C5%BCaj%C4%85_i_chroni%C4%85:1700_BabyBelt
        • butterfly_33 Re: przyklejone przez moderatora 02.03.12, 21:10
          Hej

Dzieki to mój wąteksmile własnie o ten link mi chodziło

Kurcze tylko tu nie ejst napisane, ze to jest pas na rozejscie spojenia łonowego. A gin taki mi kazała kupic.

Ile on kosztował, bo nie ma podanej ceny,

Dowiadywałam się w sklepie medycznym i ma kosztowac ponad 100;/

Ale czuję jak te spojenie boli mnie coraz bardziej. cholera jasna nosad nie ejst to przyjemne. Rano jak wstaję z łożka to mam wrażenie, ze zaraz mnie cos rozerwiesad

A jak jest po porodzie sprawnosc normalnie wraca?

Ja jestem zwolenniczka ruchu. Lubię fitness, basen itp. Mam nadzieję, ze wrócę do tego bezproblemowo.....
          • ib_k Re: przyklejone przez moderatora 02.03.12, 21:30
            to nie jest pas na rozejście spojenia, on podtrzymuje brzuch i rzeczywiście może pomóc w odciążeniu krzyża i zmniejszeniu nacisku na spojenie, ale na pewno nie zapobiegnie jego rozejściu,
            jedyną metodą na zapobiegnięcie rozejściu (i jednocześnie metodą leczenia w/w) jest ściśnięcie szerokim pasem (lub nawet elastycznym bandażem), ale takie porządne ściśnięcie, kości miednicy na wysokości spojenia (czyli mniej więcej na wysokości łona) i maksymalne ograniczenie chodzenia/stania,
            coś takiego
            kupfizjoterapie.pl/pl/p/Pas-krzyzowo-biodwowy/272
            www.wzso.pl/pl/produkt.php?p=pasy
            jeżeli rzeczywiście cię boli to radzę ci się położyć, rozejście spojenia a nie daj bog jego pęknięcie gwarantuje ci 2-3 miesiące leżenia na wznak, bez możliwości ruchu! uwierz sama nie wiem jak to przeżyłam...
            • butterfly_33 Re: przyklejone przez moderatora 02.03.12, 21:44
              rozm z gin i ona nie kazała mi leżeć. Sęk w tym, ze jak długo lezę to potem mi baardzo cięzko wstać.

Powiedziała, abym scisnęła się na wysokosci bioder skórzanym paskiem, albo kupiła ten pas, ale zaznaczyła, ze ma to byc pas na rozejscie spojenia.....

Zost mi jeszcze 3 mies. Badajac mnie powiedziała, ze jeszcze nie ejst tak źle....ale moze też się pogorszyc

Cholera od czego to się zrobiło????????? w 1 ciazy nic takiego nie czułam. Gin mówi, ze to się zdarza w kolejnych ciażach jak ma się wiezadła poluzowane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka