Dodaj do ulubionych

cc - przygotowanie

23.02.12, 16:06
Jeśli wiecie z góry że będziecie miały cc to czy przygotowujecie się do niej jakoś inaczej niż do porodu siłami natury ? Zastanawiam się m.in. nad goleniem miejsc intymnych. Czytałam różne opinie - jedne aby wcale nie golić bo tak zresztą życzą sobie niektóre szpitale jak np. Św. Zofii w Warszawie, inne aby golić ale tylko tak gdzie będzie cięcie, inne aby całość ogolić.
Jak wy robicie ?
Obserwuj wątek
    • carmita80 Re: cc - przygotowanie 23.02.12, 17:06
      Niczego nie golilam ani mi nie golona. W mijescu ciecia choc bardzo nisko nawet nie mam owlosienia.
      • jotka_k Re: cc - przygotowanie 23.02.12, 17:43
        zależy od szpitala w którym ma być cc
        • kondolyza Re: cc - przygotowanie 23.02.12, 18:29
          ogoliłam sama, rano przed porodem.
          co do przygotowania-w domu-zamiast tymczasowego łóżka w pokoju dziecięcym wstawiłam fotel do karmienia, a spała we własnym-wygodnym, wyższym, stabilnym, żeby nie mieć stresa przy napinaniu brzucha podczas wstawania i kładzenia się (to tymczasowe byłoby niewygodne, mniej stabilne).
          poza tym teraz wiem, że nie zabierałabym żadnych podkładów itp.-zwykłe, cienkie podpaski wystarczą bo po cc miałam krwawienie nie większe od miesiączkowego.
          poduszka-rogal do karmienia przyda się po cc tym bardziej, ale po sn też dziewczyny używają.
          octenisept sobie kup do pryskania dezynfekująco na ranę, w szpitalach mają ale nie wiem czy dają do używania indywidualnie.
          • basiulka999 Re: cc - przygotowanie 23.02.12, 20:28
            Ja tuz przed wyjazdem do szpitala wydepilowalam krocze a polozna I tak poprawiala po swojemu. Zastanawialam sie co. no ale widac takie maja procedury
    • lidek0 Re: cc - przygotowanie 23.02.12, 18:55
      Proponuję wosk zamiast golenia, po goleniu włosy szybko odrastają a na ranie masz opatrunek z plasterm i potem pielęgniarka go zrywa, więc depilacja gratis. Ja zrobisz wosk dzień przed włosy nie odrosną do czasu zdejmownaia opatrunku
      • carmita80 Re: cc - przygotowanie 23.02.12, 19:21
        lidek0 napisała:

a na ranie masz opatrunek z plasterm i potem pielęgniarka go zrywa

Brzmi brutalnie...mi niczego nie zrywano, doradzono prysznic i tam odklejenie opatrunku. Tak zrobilam i bylo ok. Do cc nie potrzeba golenia chyba, ze komus rosna wysoko. Wosk jest ok. ale nie kazdej kobiecie sluzy.
        • angelkochanie Re: cc - przygotowanie 23.02.12, 19:53
          Golilam sie cala ciaze i nie mialam takich problemow.
          Ale przed cc pytali czy ogolona jestem , powiedzialam ze tak i uslyszalam ze to SUPER
        • lidek0 Re: cc - przygotowanie 25.02.12, 21:19
          Ja byłam golona i właśnie tak jak napisałam zdejmowano mi opatrunek /w św.Zofii/, od tamtej pory woskuję się dość mocno, więc następnym razem nie byłoby problemu, a po wosku wolniej włosy rosną i się osłabiają.
    • klubgogo Re: cc - przygotowanie 23.02.12, 20:42
      Goliłam się tak jak zwykle, ale i tak zgolili mnie jednym machnięciem od góry.
    • langolier_maximus Re: cc - przygotowanie 24.02.12, 08:36
      Mnie cieli mega nisko, wiec ogolic sie musialam.Polecialam na zero wink aczkolwiek kolezanka w tym samym szpitalu zgolila tylko gore wink.
    • archeopteryx Czy drugie cc w tym samym miejscu co pierwsze? 24.02.12, 10:18
      Ja miałam cc nieplanowane, nie ogolono mnie. W miejscu cięcia nie mam włosów. A co do zrywania opatrunku, to w moim szpitalu zdejmowano mi plaster bardzo delikatnie, nie było mowy o żadnej "depilacji". Ale skoro już mowa o przygotowaniu, to czy drugie cc robi się w miejscu pierwszego cięcia? Czy wyżej lub niżej?
      • josephine76 Re: Czy drugie cc w tym samym miejscu co pierwsze 24.02.12, 12:29
        wlasnie czeka mnie druga cesarka. Z tego co rozumiem to tna w tym samym miejscu. Przed pierwsza golilam sie sama. Poza tym malo innych przygotowan bo tez stres mniejszy, wiesz co Cie czeka i kiedy. Dziecko mialam w sypilani w kojcu zaraz przy swojej stronie lozka, zeby w nocy nie wstwac do karmienia. Podciagalam sie tylko na lokciach i bralam malageo na rece. Bardzo duzo to ulatwia bo mimo ze jestes na srodkach przeciwbolowych to i tak obchodzisz sie z rana przez pierwsze dni ostroznie.
    • kotkowa Re: cc - przygotowanie 24.02.12, 15:39
      Ja mialam rodzic sn, wiec wydepilowalam sie sama przed porodem, jednak skoncyzlo sie cc i przed cc polozna wygolila mnie maszynka jeszcze od gory, tam gdzie mialo byc ciecie poprzeczne. Poza tym faktycznie krwawienie jest male, wiec nie warto uzywac tych wielkich podkladow, sa niewygodne. Poza tym inne majtki jednorazowe poporodowe trzeba kupic - wysokie, zeby blizny nie draznily, ja mialam takie po sn i nie moglam ich uzywac, bo draznily blizne. Octenisept na rane jak najbardziej (przydaje sie tez do pepka dziecka), mi akurat rogal do karmienia sie nie przydal, choc go mialam, jakos nie moglam znalezc dobrej pozycji do karmienia przy jego uzyciu, ale moze byc inaczej.
    • marygirl Re: cc - przygotowanie 24.02.12, 20:28
      ogol sie zeby cie nie zaskoczyła zadna połozna z tepa maszynka w ostatniej chwili, poza tym to zawsze bardziej estetycznie niz jakis wielki buszbig_grin
    • jantarowo Re: cc - przygotowanie 25.02.12, 22:54
      w sw.zofii niby pisza na stronie zeby nie golic, a dziewczyny byly pogolone i polozne byly z tego powodu zadowolone.
    • estel7 Re: cc - przygotowanie 13.03.12, 15:37
      co do majtek to ja wolałam bawełniane majtki biodrówki - trzymały podpaskę ale nie dochodziły do rany. poza tym warto mieć wodę mineralna z dzióbkiem bo na początku nie można głowy podnosić a zakrztuszenie boli jak cholera....
      golili mi tylko 1cm od góry i tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka