Dodaj do ulubionych

Zgaga i refluks

15.05.12, 17:57
Kochane zbliżam sie do 13 tygodnia a męczy mnie już bardzo zgaga i refluks żołądkowo przełykowy. Macie jakis sposób na to? Stosowałyście jakieś specyfiki? Bo ja już ledwo daje rade zwłaszcza z tym refluksem,który podrażnia mi przełyk i zaczyna się wtedy mega głośny kaszel,że aż wstydcrying
Obserwuj wątek
    • sayonara2 Re: Zgaga i refluks 15.05.12, 18:20
      Mi pomaga podjadanie migdałów,a czasami biorę rennie.
      • katharin Re: Zgaga i refluks 15.05.12, 18:28
        Najbardziej nienawidze tego refluksu,od niego zgaga się zaczyna a ja wariujecrying
        • niuniusia210284 Re: Zgaga i refluks 15.05.12, 21:43
          Hej, ja choruję na refluks od lat, teraz jestem w 39 tc i cały ten czas brałam ranigast i doraźnie rennie, z dzidziusiem wszystko jest ok, lekarz zezwolił mi na branie tego leku. Nie polecam inhibitorów pompy protonowej bo w ciąży nie są zalecane. Pozdrawiam.
    • lidpot Re: Zgaga i refluks 21.05.12, 10:19
      jestem już "po", ale ta ciąża to była masakra pod tym względem - jadłam suchy chleb i piłam przegotowaną wodę...uncertain
      a i tak mnie męczył refluks (mam zdiagnozowany jeszcze przed ciążą)
      Żadnego omeprazolu - tak jak ktoś napisał, tego nie wolno.
      Możesz wszelakie manti, reniee i inne gaviscony.
      ja Ci polecę coś, co mi pomogło, ale nie jest to miła kuracja.
      www.kryniczanka.pl/index.php/wody-lecznicze/woda-lecznicza-qzuberq.html
      pije się toto 3 razy dziennie pół na pół z ciepłą wodą - rano na czczo. a nie jest miłe bo woda smierdzi jak nieczyszczone szambo. No cóż...do wszystkiego idzie się przyzwyczaić...smile
      mi pomogło.
      • misiazutrechtu Re: Zgaga i refluks 27.05.12, 21:44
        Ja tez mam straszne problemy z refluksem/ zgaga. Lekarz przepisal mi omeprazol 10 mg (czyli najmniejsza dawke). Mialam opory bo sie naczytalam na roznych stronach ze niby nie wolno. Szukalam informacji z przeroznych zrodel: strony polskie pisza, ze nie wolno, strony holenderskie ze jak najbardziej a na angielskojezycznych zdania byly podzielone, ale wiekszosc byla za (najnowsze badania). W koncu nie wytrzymalam bo strasznie sie meczylam a nic nie pomagalo ( rennie, gaviscon, manti, siemie lniane i inne cuda) Wrzeszcie cUje sieswietnie i moge normalnie jesc i spac, co wczesniej nie bylo mi dane. Dwoch lekarzy ginekologow zapewnialo mnie, ze nie moge spokojnie brac, ze przepisuja to ciezarnym od lat i do te pory nie zanotowano zadnych dzialan ubocznych.
        Moja rada: nie ma sensu sie meczyc jesli jest lek, ktory super dziala!
        Pozdrawiam!
        • katharin Re: Zgaga i refluks 28.05.12, 21:27
          A powiedzcie mi czy czujecie ból w klatce piersiowej na wysokości łączenia piersi? Ja tak odczuwam przy kaszlu,wywołanym właśnie przez refluks albo nawet czasami jak sie podnoszę z łóżka. Proszę odpowiedzcie mi,bo chyba pójdę z tym do lekarza bo zaczynam sie martwić. Badania są niby ok,nawet już odsłuchiwana byłam ale lekarzowi wtedy nie wspomniałam o tymcrying głupota nie bolicrying
        • iwona_woz Re: Zgaga i refluks 30.09.12, 20:54
          Czy już urodziłaś? Dzidzia jest zdrowa? dopytuje bo też chce coś brać, fatalnie się czuje, refluks miałam przed ciążą.
    • kurzofretka Re: Zgaga i refluks 26.05.12, 01:10
      Ja od ciążowego refluksu miałam tak poparzony przełyk, że myślałam cały czas, że mam anginę.
      Potem okazało się, że koszmarny ból pochodził od kwasu. Brałam Manti i Alugastrin, ale to nie pomagało - pomogło jedno - siemię lniane. Dodawałam do wszystkiego - do musli, do jogurtu, mleka - złagodziło ból gardła, a refluks minął.
    • aleksandra1977 Re: Zgaga i refluks 26.05.12, 13:33
      pomagaly mi siemie lniane i kisiel, a takze zredukowanie mleka, przetworow mlecznych i slodyczy.
    • ziabunia84 Re: Zgaga i refluks 29.05.12, 22:06
      ja ze zgagą niestety żyję na co dzień uncertain w ciąży byłam 2 razy i miałam też zgagę... polecam GEALCID - rozgryźć i popić wodą, mnie pomagał zawsze smile niedrogi i bezpieczny smile
      • iwona_woz Re: Zgaga i refluks 18.09.12, 11:13
        Witajcie, jestem w 21 tc i te z mnie to dopadło. Miałam tez zgagę w pierwszej ciąży, która szybko po ciąży nie ustąpiła dlatego lekarz przepisał mi Halicid. Brałam go troszkę i wszystko się uspokoiło, ale brałam po ciąży nie w czasie ciąży. Zastanawiam się, czy któraś z Was brała go w ciąży?
        • malgosiek2 Re: Zgaga i refluks 18.09.12, 20:26
          iwona_woz napisała:

>lekarz przepisał mi Halicid.

Jak już to Helicidwink
          • iwona_woz Re: Zgaga i refluks 06.10.12, 19:09
            Dokładnie Helicid, teraz jestem w 25 tyg ciąży i lekarz gin-poł pozwolił mi go brać, czuję się o wiele lepiej, już nie wymiotuję kwasem. Ranigast i inne nie pomagały, ja mam refluks stwierdzony jako chorobę bez względu na ciąże.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka