Dodaj do ulubionych

skierowanie na badania i odmowa wykonania

19.10.12, 18:48
Jakiś czas temu otrzymałam skierowanie na badania prenatalne (wiek, jedno poronienie). Mam za sobą pierwsze USG, testy przesiewowe, PAPPA - pierwsze dwa wyszły pomyślnie. Ten ostatni to dopiero pobrano mi krew a jednocześnie położna namawiała mnie po raz kolejny (podkreślając mój wiek 35+) na amniopunkcję. Podpisałam jej na wynikach badań, że nie wyrażam zgody na badania inwazyjne. Ona mi oświadczyła, że USG połówkowego nie będzie, bo NFZ ostatnio nie zwraca im za to kasy, jak chcę je zrobić, muszę zapłacić. Nie wiem co mam o tym myśleć, mam wrażenie, że baba nie może przeżyć, że nie robię tych badań inwazyjnych bo na wskazaniach mam wyraźnie napisane, że mam zrobić to USG, poza tym należy ono do kompletu badań. Czy miał ktoś podobny przypadek?
Obserwuj wątek
    • karioka1985 Re: skierowanie na badania i odmowa wykonania 19.10.12, 18:57
      kilka pytań:
      sytuacja jak rozumiem w Polsce?
      czy przychodnia ma podpisaną umowę z NFZ?
      jeśli tak to zgłoś to do rzecznika praw pacjenta i do NFZ (tu masz link do strony NFZ z wyjaśnieniami co i jak):
      nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=3&dzialnr=21&artnr=4678
      a w przychodni poproś o pisemną odmowę wydania skierowania na badanie usg z podaniem przyczyny odmowy.
      ogolnie w ciąży zgodnie m.in. z rozporzadzeniem Ministra zdrowia oraz Prezesa NFZ w przypadku ciąży niepowikłanej zalecane sa 3 badania usg (ok. 12 tc, ok.20 tc i ok. 32 tc) i Ciebie nie powinno interesować rozliczenie tych badań z NFZ. domagaj się swoich praw i tyle.
      • grazka255 Re: skierowanie na badania i odmowa wykonania 19.10.12, 19:04
        no tak, tylko mi nikt nie odmówił skierowania - takowe dostałam i w szpitalu, gdzie robię badania tak zostałam potraktowana. Sytuacja dzieje się w Polsce, w Białymstoku przy ul. Legionowej
        • schere Re: skierowanie na badania i odmowa wykonania 19.10.12, 20:04
          Lekarz daje skierowanie na USG, inny (lub ten sam) lekarz robi USG, co ma do tego położna? Nic.
          USG połówkowe to jedno z trzech zalecanych i nie ma ono nic wspólnego z amniopunkcją (przy amniopunkcji robią USG żeby nie urazić dziecka jak pobierają płyn).
          • grazka255 Re: skierowanie na badania i odmowa wykonania 20.10.12, 10:27
            Położna ma do tego tyle, że mnie zapisuje do lekarza, albo nie. Nie jest to zwykłe USG, więc jadę na nie 80km i nie mam wcześniej kontaktu z lekarzem. A badanie to ma tyle z amniopunkcją wspólnego, że oba należą do zestawu badań prenatalnych, ona wyglądała na obrażoną, że pacjentka raczyła odmówić - mój lekarz prowadzący powiedział, że nie ma wskazań do robienia badań inwazyjnych, zaś lekarz robiący USG twierdzi, że powinnam zrobić je ze względu na wiek. Ja z kolei nie zamierzam narażać mojego dziecka, bo są to badania, które nie pozostają bez wpływu na ciąże.
            Myślę, że jak pojadę po odbiór wyników, zażyczę sobie oświadczenia od lekarza, że nie zrobią mi tego USG, to jest dobry pomysł. Przydałoby się jeszcze nagrać rozmowę. Nie wiem tylko czy to wszystko jest warte tych nerwów, które przy tym stracę...
            Baba powiedziała, że nie zrobią USG, bo w tym roku wykonali już za dużo i NFZ potem nie chce im zwracać.
            • miacasa Re: skierowanie na badania i odmowa wykonania 20.10.12, 11:53
              Moje połówkowe na NFZ to było na odczepnego, na zasadzie główka jest, czynność serca widoczna.... zrobiłam drugie prywatnie u specjalisty (miałam 37lat i też nie zdecydowałam się na żadne badania inwazyjne, za co zostałam zrugana przez lekarza wykonującego USG połówkowe i chyba dlatego taki mizerny opis zrobił). Nie warto sobie nerwów szarpać. Pewnie, że 200zł można inaczej wydać ale dla mnie to badanie było ważne bo moja siostra miała ciężko chore dziecko i chciałam sprawdzić co u mojego maluszka.
              • princesswhitewolf Re: skierowanie na badania i odmowa wykonania 20.10.12, 12:26
                i chyba dlatego taki mizerny opis zrobił

To w Polsce nie ma specjalnej standardowej formy w trakcie 2 USG jaka wypelniaja gdzie sa wszystkie pomiary oraz kondycja narzadu plodu opisane? Kazdy lekarz pisze co chce w polskiej opiece medycznej?
            • princesswhitewolf Re: skierowanie na badania i odmowa wykonania 20.10.12, 12:24
              Nie jest to zwykłe USG, więc jadę na nie 80km i nie mam wcześniej kontaktu z lekarzem.

Jesli nie zwykle USG czyli jakie? 3D? trojwymiarowe? No to oczywiscie ze NFZ ci nie zwroci kosztow za takie luksusy. Za zwykle powinno zwrocic i powinnas sie tego domagac
              • seidhee Re: skierowanie na badania i odmowa wykonania 20.10.12, 17:02
                Nie masz racji, usg połówkowe robi się na lepszym sprzęcie i u specjalisty, w przeciwieństwie do "zwykłego" usg. Jest to badanie refundowane i problemem może być co najwyżej zapisanie się na badanie.
                • princesswhitewolf Re: skierowanie na badania i odmowa wykonania 20.10.12, 17:36
                  przepraszam ale ja nie rozumiem o czym mowa.

1. 2D klasyczna daje obraz płaski czarno- biały. Wszystko na nim widac jesli chodzi o anomalie. Takie robia i refunduja. Wiadomo ze sprzety sa lepsze i gorsze ale widac to samo

2.Doppler- czyli USG kolorowe , zaznacza kolorem przepływ krwi w naczyniach .To również obrazy płaskie. To stosuja tez w refundowanych sytuacjach ale nie wszedzie w ogole jest potrzeba

3. 3D czyli USG trójwymioarowe , pozwala zobaczyć buzię , okrągły brzuszek , raczki maleństwa .Daje obraz w trzech wymarach , nieruchomy.

4. 4D tzn USG trójwymiarowe ruchome ,pozwala ono obejrzeć dziecko w trzech wymiarach , jak się porusza

3D i 4D sa niesamowita atrakcja dla rodzicow i robia wielki efekt psychologiczny emocjonalnie byc moze wiazac matke z dzieckiem, ale spokojnie na normalny dwuwymiarowym widac wszystko tak samo jesli chodzi o skan polowkowy jesli chodzi o anomalie jak juz mowilam.

• grazka255 Re: skierowanie na badania i odmowa wykonania 20.10.12, 18:10
                    Nie wiem czy to 3D czy 4D - nie chodzi w każdym razie o atrakcję, ale o sprawdzenie, czy np. serce jest rozwinięte prawidłowo, czy są nerki, mózg itd. - są to sprawy, które są bardzo ważne, bo jeżeli jest coś nie tak, jest możliwość szukać na poród takiego szpitala, gdzie będą w stanie maluchowi udzielić pomocy. Oczywiście nie wszystkie wady da się leczyć, ale są takie, które się da, zaś poród w nieprzystosowanym szpitalu nie daje takich szans.
                    Sedno sprawy to nie to czy powinnam takie badanie zrobić, tylko dlaczego coś, co powinno być refundowane (nie czytaj: za darmo - płacę składki tak jak każda pracująca osoba i to nie małe) może nie zostać wykonane.

Myślę o zrobieniu tego badania prywatnie, sęk w tym, że słyszałam iż w najbliższej okolicy nie ma tak dobrego sprzętu do tych badań. Prawie co wizyta u mojego lekarza to mam robione USG (miałam problemy i lekarz bada czy dziecko się rozwija), jednak na tym sprzęcie widać jedynie zewnętrzny zarys dziecka i nic poza tym.
                    • princesswhitewolf Re: skierowanie na badania i odmowa wykonania 21.10.12, 12:31
                      np. serce jest rozwinięte prawidłowo, czy są nerki, mózg itd. - są to sprawy, które są bardzo ważne,

Oczywiscie i masz pelna racje ze to bardzo wazne. Moze z polozna sie nie dogadalyscie i ona mowila o jakims USG z atrakcjami a nie standardowym 2D jakie wlasnie pokazuje analize dokladna wymiarow narzadow i nawet komor serca - jakie ci sie nalezy na NFZ. A juz gdzie bedziesz miala to 2D robione czy na nowszym czy nieco starszym sprzecie to juz kwestia do przedyskutowania czy mozna gdzie indziej i jak dlugie sa kolejki.
                  • marweg25 Re: skierowanie na badania i odmowa wykonania 20.10.12, 18:11
                    Sorry ale nie masz racji. Aparat aparatowi nie równy. Są takie za 20 tys zl i takie za kilkaset tys. złotych. Bardzo ważna jest jakość urządzenia USG przy kluczowych badaniach wykrywajacych wady płodu to ci powie każdy lekarz zajmujący sie takimi badaniami. Te aparaty, które mają opcję 3/4D są po prostu nowocześniejsze i zapewniają rôwnież lepszy jakościowo obraz 2D. Pozwala to na dokładniejsze pomiary i lepszą wizualizację dziecka. Włączenie opcji 3/4D jest jedynie takim bonusem dla rodziców. Podsumowując na kluczowe badania USG najlepiej sie wybrać do specjalisty od USG do gabinetu z jak najnowocześniejszych sprzętem.
                    • princesswhitewolf Re: skierowanie na badania i odmowa wykonania 21.10.12, 12:28
                      marweg25 no ale jesli zalozycielka watku nie chce jakichs atrakcji z 3D i 4D to ma legalne prawo by ja przyjeli na normalne badanie anomalii budowy plodu.

Z pewnoscia w 2D sa lepsze i gorsze ( starsze i nowsze modele), i byc moze problem nie w przyjeciu w ogole pytaczki na USG tylko ta polozna jej mowila o 3D i jakims wyspecjalizowanym sprzecie ....

Dziwne naprawde by bylo gdyby ja nie chcieli przyjac na polowkowe badanie jakie jest wazniejsze nawet od tego ostatniego...
                      • mama_amelii Re: skierowanie na badania i odmowa wykonania 21.10.12, 16:04
                        princesswhitewolf napisała:

> Dziwne naprawde by bylo gdyby ja nie chcieli przyjac na polowkowe badanie jaki
                        > e jest wazniejsze nawet od tego ostatniego...

Ale my piszemy o Zakładzie genetyki w Białymstoku,gdzie przyjmowane są kobiety ze skierowaniem(ze względu na wiek lub złe parametry w pierwszym badaniu lub testach Pappa).Załozycielka watku pisze o zwykłym usg połówkowym,bez żadnych 3 i 4 D.Skończyły się pieniążki i pani z rejestracji mówi teraz wszystkim kobietom,że nie mogą przyjąć,bo nikt im za dodatkowe badania nie zwróci.
                        Wydaje mi się,że jak ktoś powalczy,poprosi o pisemną odmowę to może coś wskurać.
                        Ja chodze do prywatnej kliniki z super sprzętem i do super lekarza,więc nie musze do nich iść na połówkowe.Lepiej będę się czuła jak zrobi mi je mój lekarz.Niestety amniopunkcję i testy Pappa robią tylko w tym zakładzie i w szpitalu,gdzie czeka się dłużej i na badanie i na wyniki,a wiadomo jak ryzyko jest tak duże to nikt nie chce czekać.
                        Ja miałam robione dodatkowe badanie z krwi(trwają jakieś badania z krwi,żeby w przyszłości za 2 lata kobiety w mojej sytuacji nie musiały robić amniopunkcji).W każdym razie zadzwoniono do mnie po tyg i powiedziano,że wynik jest prawidlowy.Po kolejnym tyg dostałam wynik amniopunkcji,który tez okazał się prawidłowy,więc tylko 2 tyg czekania(a nie 5 tak jak w Wawie).Echo serca robi 5 lekarzy w Polsce,więc albo zrobię je w swoim mieście(jak przyjedzie specjalista),albo musze jechać do Wawy.
                        Myślę,żę w innych miejscach koleżanka może na fundusz się zapisać do państwowej poradni i najwyżej trochę poczeka,ale wiadomo akład genetyki ma i sprzęt i specjalistów do tego typu badań,a każdy chce miec to badanie porządnie wykonane.
    • mama_amelii grazka 21.10.12, 07:48
      Ja robiłam amniopunkcjęna na Legionowej w Białym i tez po odebraniu wyników dowiedziałam się,że limity i musze zapłacić za połówkowe 160zł(należy mi się bezpłatnie z racji wieku i wyników badań).Do tego musze zrobić echo serca dziecka za 220zł,a terminy bardzo odległe,bo robi to tylko 5 lekarzy w Polsce.Chodzę prywatnie do bardzo dobrego specjalisty od połówkowego,więc pomyślałam,że podziękuje Mastermedowi i za pieniądze to zrobię u swojego lekarza.Także tu nie chodzi o amniopunkcję,bo ja ją miałam ze względu na bardzo wysoką przezierność karku(4,6mm) na Legionowej.
      Jeżeli chcesz miec porządne polówkowe na dobrym sprzęcie to idż do Kliniki Arciszewskich do dr Katarzyny Młodzianowskiej -Kosel(bardzo dokładna i ma oczywiście papiery i certyfikat) .
      Zreszta obaj doktorzy z Mastermedu(Kurzątkowski i Lemancewicz )również przyjmuja u Arciszewskich.Do Mastermedu chodzę,bo miałam tam za darmo(amniopunkcja i testy Pappa wyniosły by około 1800zł),a jak mam płacić za połowkowe to dziękuję,wolę swojego lekarza,którego znam i ufam od kilku lat,dzięki któremu urodziłam już 2 dzieci).
      www.arciszewski.pl/klinika/personel/katarzyna-mlodzianowska-kosel
      dodam,żę pomimo tak wys przezierności kariotyp okazał się prawidłowy.Teraz 18,5 tyg wszystko ładnie się rozwija,ale ciągle jest obawa o jakies wady,głównie serduszka.Na Twoim miejscu tylko ze względu na wiek nie robiłabym amniopunkcji.Ja niemiałam wyjścia wyliczone ryzyko ZD wyszło mi 1-5.
      Jak ci bardzo zależy na połówkowym na egionowej to idź tak osobiście i powalcz,a byc może nagle miejsce i pieniądze się znajdą.
      • mama_amelii Re: grazka 21.10.12, 07:57
        Dodam jeszcze co jest dla mnie ważne,że ja w trakcie badania lub po chciałabym cos wiedzieć,o coś zapytać,a nie leżeć w strachu.Moja dr coś zbada i od razu opowiada co widzi i czy wszystko jest ok,a w Mastermedzie lezysz jak kłoda i nic nie wiesz.Po badaniu otrzymujesz kartkę z wynikiem i słyszysz dziękuje dowidzeniabig_grin
        Wiem,że tam są dobrzy lekarze,ale niemowysmileNie znam tylko tej pani dr ,która tez tam przyjmuje.
      • princesswhitewolf Re: grazka 21.10.12, 12:44
        Ja niemiałam wyjścia wyliczone ryzyko ZD wyszło mi 1-5.

No faktycznie straszny stres musialas przejsc.

limity i musze zapłacić za połówkowe 160zł(należy mi się bezpł
        > atnie z racji wieku i wyników badań)

to juz jest skandal aby w PL placilo sie podatki i na ZUS a potem takie cyrki. Moze bedziesz mogla to odzyskac z NFZ jakos pozniej...

Na Twoim miejscu tylko ze względu na wiek nie robiłabym amniopunkcji.

Zgadzam sie. Moja kolezanka z pracy miala ZD prawdopod 1:40 i zrobiono jej aminopunkcje. Niestety byla w tym nieszczesnym 2% i poronila wkrotce po badaniu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka