Dodaj do ulubionych

Ból krocza

15.07.04, 09:30
Jestem w 25 tygodniu ciąży i od tygodnia zaczeło mnie boleć krocze nie moge
za bardzo chodzić bo ból sie nasila. Zas leżąc w łóżku mam trudności z
obracaniem sie z boku na bok. DLatego tez pozycją przynoszacą mi ulgę jest
siedzenie. Czy to jest normalne??? czy ma to związek z tym ze dzidzia
rosnie???
Z góry dzieki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • milenamilena Re: Ból krocza 15.07.04, 09:48
      Ja też tak miałam i na razie tak mi zostało do teraz. Ale się trochę
      przyzwyczaiłam. Albo może mniej mi dokucza. Czytałam na forum, że tak bywa -
      dzidziuś uciska. Gorzej zaczyna się robić około 17.00. Najlepiej się czuję rano
      - tylko że wtedy najbardziej dokuczają mi stopy (trochę spuchły). Wszystko się
      przeżyje.
      Podobno nagrodą za te wszystkie dolegliwości jest pierwszy bezzębny uśmiech.

Powodzenia.
      Pozdrawiam.
      Mielna + 34tc Antoś
    • kulka50 Re: Ból krocza 15.07.04, 11:16
      mam ten problem od ok 23 tygodnia, teraz jestem w 35 i ledwo chodzę, a
      przekręcanie się z boku na bok w łóżku to już w ogóle koszmar
      • asochac1 Re: Ból krocza 15.07.04, 12:00
        Ja tez tak mam od 6-7 tygodni. Do tego bola mnie biodra i stawy krzyzowo -
        biodrowe. Moj ginekolog mówi, że dziecko rosnie i naciska, rozszerza sie też
        miednica. Ortopeda dodaje, że w związku z tym zmieniamy pozycję (brzuch wypiety
        do przodu) i wszystkie wiazadła stawowe są przeciązone i to nasila ból. Byle do
        porodu, potem wszystko przejdzie smile
        pozdrawiam,
        Ania + Konrad 2,4 + niespodzianka 29 tydz.
    • kulka50 Re: Ból krocza 15.07.04, 11:17
      mam ten problem od ok 23 tygodnia, teraz jestem w 35 i ledwo chodzę, a
      przekręcanie się z boku na bok w łóżku to już w ogóle koszmar
      zazdroszczę tym kobietom, które biegają w ciąży i nie odczuwają bólu
    • somsom Re: Ból krocza 17.07.04, 13:41
      Ja też od 20 t.c.odczuwam jakby rozpychanie czy też rozchodzenie się kości w
      kroczu.Jak leżę- to jest o.k., ale jak tylko wstanę, to te dziwne odczucie
      wraca.
      Dobrze,że jest nas więcej to i ja się uspokoiłam.
      Pazdrawiam.
    • adomi Re: Ból krocza 17.07.04, 14:50
      Ja też odczuwam bóle spojenia już od ok. 20 tygodnia ciąży. Teraz nawet ból
      rozchodzi się na wewnętrzną stronę ud. Lepiej jest jak się już
      trochę "rozchodzę", gorzej przy wstawaniu. Ortopeda stwierdził, że to hormony i
      rozchodzenie się spojenia jest normalne.

Jeszcze trochę musimy wytrzymać, a potem patrząc na nasze kruszynki zapomnimy o
      wszelkich bólach smile))

Pozdrawiam Aida i 32tyg. Syneczek
    • mimik5 Re: Ból krocza 17.07.04, 15:14
      OOOO DOBRZE ZE PISZECIE O TYM BOLU, BO JA TEZ MAM TAKI OD OK.6 TYG. NIE CZUJE
      GDY LEZE ALBO CHODZE ALE JAK SIE TYLKO RUSZE DO WSTANIA ALBO PRZEKRECENIA W
      NOCY Z BOKU NA BOK TO TAK MNIE RWIE, ZE CZASAMI JUZ NIE MOGE. POZDRAWIAM. MAGDA

preg.fertilityfriend.com/pregticker/4b023/images/obrazek.gif
      • dagmar22 Re: Ból krocza 17.07.04, 15:19
        Witam w klubie!
        Ja mam to samo od około 2 miesięcy, teraz jestem w 33 tyg.
        U mnie doszło nawet do tego, że nie mogłam chodzić, leżeć, a nawet siedzieć.
        Podejrzewano rozejście kości spojenia łonowego. Skończyło się "tylko" na
        rozwarciu 0,5 cm. We wtorek mam wizytę u gina i dowiem się co dalej.
        Pozdrawiam!
    • enigma75 Re: Ból krocza 17.07.04, 18:31
      Mnie też tak boli od baaardzo dawna, teraz jestem w 33 tyg. teraz juz mi się
      źle lezy, siedzi, chodzi itd. Jako tako funkcjonuje tylko rano chociaż jestem
      spuchnięta(stopy i dłonie). Ale wieczorem to juz mogę tylko leżeć. Za to w nocy
      jak wstanę - wiadomo po co - to czuje taki nacisk małej, jakby miała za chwilę
      wyopaść smile
      • kornelcia75 Re: Ból krocza 17.07.04, 18:56
        hej mam tak samo od 20 tyg,bola mnie pachwiny zwłaszcza jak leże i sie
        przekrecam,ale wszystko dla dzidziusia!
        Ja i Maks(30 tydz)
    • aniaol Re: Ból krocza 22.07.04, 15:51
      Ja jestem w 39 tyg. i takie bole dokuczaja mi od ladnych paru tygodni. Ale jest
      na to kilka dobrych rad. Po pierwsze przy obracaniu sie w lozku powinnas miec
      zlaczone nogi. Gdy lezysz na boku wloz sobie poduszke miedzy kolana, a lezac na
      wznak staraj sie nie wyprostowywac nog. W ogole unikaj szrokiego rozstawiania
      nog, staraj sie siedziec i wstawac ze zlaczonymi. Gdy wstajesz z lozka obroc
      sie najpierw na bok ( koniecznie za zlaczonymi nogami) potem zsun nogi na
      podloge i usiadz. Teraz mozna wstac. Kladac sie do lozka wykonuj te same
      czynnosci tylko w odwrotnej kolejnosci.Unikaj stania na jednej nodze i
      gwaltownych skretow ciala, nie nalezy tez krzyzowac nog przy siedzeniu i nie
      wolno odkurzac. Nalezy chodzi powoli i malymi kroczkami. Sa to zalecenia
      dunskich lekarzy (mieszkamy w Danii). Dziala super, po paru dniach stosowania
      zalecen czuje sie poprawe. Oprocz tego moj lekarz zalecil mi 2 panodile na noc
      przed pojsciem do lozka. Stosowalam pare dni i pozniej juz nie bylo konieczne.
      Mam nadzieje, ze i Tobie polepszy sie, bo to prawdziwa meczarnia. Pozdrawiam i
      zycze wszystkiego
      dobrego.
      • baziaczek Re: Ból krocza 30.07.04, 16:23
        dobrze, ze jest to forum! ja od 2 dni czuję ból (22tc), a tak tylko uspokoiłam
        się zamiast panikować; na razie nie jest silny, ale jak brzęczenie much za
        uchem lekko upierdliwy sad mam nadzieję, że na tym poprzestanie
    • jamnica Re: Ból krocza 30.07.04, 16:51
      o rety, dokladnie z tym samym sie mecze od dwoch miesiecy (teraz juz 37
      tydzien). moja amerykanska lekarka dala mi takie samy rady jak wyzej wspomniani
      dunscy lekarze, oraz tylenol, jak mnie strasznie przycisnie. do tego zalecila
      na przemian gorace i zimne kompresy na krocze, zeby stepic bol. wszystko bardzo
      pomoglo, zwlaszcza na ten bol, ktory rozchodzi sie na wewnetrzna strone ud.
      wiec sciskam nozki i chodze jak gejsza, ale jeszcze tylko pare tygodni... smile
    • sylwialew Re: Ból krocza 30.07.04, 21:29
      Ja jestem w 19 tyg i tez mam okropne bole w kroczu ze az czasami nie moge nawet
      chodzic buuuuuuuu a nie wspominam juz o bolach plecow.Zobaczymy co bedzie dalej
      jedno jest pewne lepiej nie bedzie hahaha.Na ale coz jak przytulimy nasze
      kruszynki to pewnie o wwszystkich bolach zapomnimy.Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!
    • donna3 Re: Ból krocza 01.08.04, 09:30
      Witam!!!
      Ufff....ulżyło mi bo ja też mam te bóle od 2 tyg. (32 tc) i zamartwiałam się że
      może jest to obiaw skracającej się szyjki? Widzę jednak że nie.....na
      szczęśćie!!!! Dziewczyny a dokuczają wam hemoroidy??? Ja już nie mam
      siły....nie wiem jak mam siadać bo mnie boli...chodzenie też nie jest
      przyjemna, czopki za bardzo mi nie pomagają crying((co tu robić??
      pozdrawiam
      Donna
      • moss7 Re: Ból krocza 01.08.04, 14:31
        Dolaczam sie do opini kolezanki z Danii. Mieszkam w Norwegii i dokladnie takie
        same wskazowki dostalam od lekarza i fizjoterapeuty. Musze was jednak
        zmartwic,ze czasami ten bol zostaje do 4,6 tygodni po porodzie. Nie wiem jak
        nazywa sie to po polsku,po norwesku bekenlosning.Bol wynika z tego,ze w trakcie
        ciazy hormony relaksacyjne powoduja poluzowanie miednicy,zeby Dzidzia miala jak
        wyjsc,stad tez nalezy robic male kroczki i laczyc nogi przy przewracaniu sie na
        lozku. Czasami hormony nie wracaja na swoje miejsce odrazu po porodzie i
        miednica nadal sie nie zweza,zajmuje to 4,6 tygodni. Tak jest akurat u mnie,
        jestem prawie 3 tygodnie pom porodzie a nadal musze chodzic jak Japonka.
        niestety z tym nie wiele sie da zrobic,trzeba czekac. Pozdrawiam wszystkie
        bolace kosci i zycze wam,zeby odrazu przeszlo po porodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka